КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

  • 98 535
  • 735
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 169
Явно си замесила прекалено твърдо тесто Thinking Но това не значи,че се отказваш от втори опти ,нали ? Heart Eyes
Не разбира се  Laughing

# 106
  • Бургас
  • Мнения: 1 376
Най-лесния и сигурен козунак за мен е на Венета.Трета година само него правя.

# 107
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 802
Най-лесния и сигурен козунак за мен е на Венета.Трета година само него правя.

и за мен  Peace Grinning

# 108
  • Мнения: 5 221
За пореден път днес направих козуначените кифлички на max-mama, страхотна и лесна рецепта, всеки път се получават страхотни. Днешните - с локум, с шоколад и с шипков мармалад.

# 109
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728


Картофен козунак



Последна редакция: сб, 17 мар 2012, 16:42 от Venetta

# 110
  • Мнения: 499
Запис тук.Утре съм решила да направя опит за козунак и то в хлебопекарната.Да ми кажете коя е изпитана рецепта за козунак в хлебопекарна?
Иначе позачетох предишните ви темички,и си записах дори една рецепта на Мама Цоцоланка.Също прочетох и съветите на Джемма,че аз съм абсолютен лаик в правенето на козунак.Та с тези ценни съвети дано се справя.Пръв опит ще ми е Blush

# 111
  • Мнения: 54
Pure Adoration , според мен една от причините да не ти се получат конци е, че си премесила тестото и си го бъркала интензивно. В този случай глутена става на равномерна мрежа и общо взето резултата е кекс. Не знам каква е рецептата на Венета, аз също меся в миксер с единична кука и действам на същия принцип - слагам всички продукти и започвам, но скоростта ми е най-бавната възможна при първи етап на измесване и 2-ра от 10 степени за крайно измесване, като маслото добавям накрая, когато съм получила вече гладко тесто с добра структура, което се връща във форма при натиск и е изцяло качено на куката, а стените на съда чисти.
Аз не разбрах крайното ти тесто как е изглеждало на пипане, мажеше ли се, запазваше ли форма или се разливаше?
Също така друга причина може да е слабо брашно.
Топлината в помещението не  е от толкова голямо значение и не е причина да не ти се получат конци, нито спирането с миксера, защото така или иначе аз самата следя за два етапа, при които оставям тестото да почива за няколко минути, също така прекъсвам месенето, за да свалям тестото от куката. За хубави конци трябва най-вече добро брашно и правилно измесване.


Разбирам, благодаря за съветите. всъщност тестото не се разтичаше, не беше прекалено твърдо, но като че ли беше по-лепкаво, от колкото трябва. Истината е, че не изчаках да се залепи за бъркалките, а само да почне да се отлепя от стените. Просто не ми издържаха ръцете, за това и започнах да сменявам степените. Другият път ще се запася с търпение и сила.
А може и брашното да не е било хубаво. Използвах Софиямел, но не знам. Миналите години имаше брашно за козунаци, та май него ще търся. А иначе ето снимка на една от плитките:

# 112
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Най-лесния и сигурен козунак за мен е на Венета.Трета година само него правя.
newsm10

# 113
  • малкия йеросалим
  • Мнения: 903
Имам въпросчета.Мисля да правя козунака на pina.Ще сложа нещата в хлебопекарната на програма тесто/месене+втасване./После ще сплета и пека във нормалната фурна.Въпросите ми са:
1.Тестото на един или два козунака е добре да сплета.
2.Трябва ли да оставя да втаса втори път след сплитането?
3.С какво друго освен с яйце мога да намажа козунака преди печене.
Благодаря предварително   bouquet

# 114
  • Мнения: 7 779
Имам въпросчета.Мисля да правя козунака на pina.Ще сложа нещата в хлебопекарната на програма тесто/месене+втасване./После ще сплета и пека във нормалната фурна.Въпросите ми са:
1.Тестото на един или два козунака е добре да сплета.
2.Трябва ли да оставя да втаса втори път след сплитането?
3.С какво друго освен с яйце мога да намажа козунака преди печене.
Благодаря предварително   bouquet
1. зависи от количеството тесто и от формата за печене .
2.да

Последна редакция: сб, 17 мар 2012, 09:26 от bongo_2007

# 115
  • Мнения: 21
Искам да попитам някоя от вас да е пробвала готова смес за козунаци? От няколко дни гледам в Била има такава и се чудя дали да си взема да пробвам с нея да направя козуначени кифлички или пък руло с мармалад. Никога до сега не съм правила козунак и ми се струва много сложно  #Crazy

# 116
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Мама Цоцоланка, благодаря.   bouquet

mama moni , освен с яйце можеш да го намажеш с прясно мляко.

# 117
  • Мнения: 39
Aз правя козунаци по рецептата на Pina и съм много доволна,но  пека във фурната.В момента втасва за втори път едно козуначе,но нещо не съм доволна от брашното/ползвам на Софиямел/изглежда ми на цвят малко сивеещ.Ако се справя да кача снимката,ще покажа какво е станало.Много жалко че в БГ нямаме от тази едра захар,толкова красиво изглежта с тях.Знае ли някой от вас дали може да се поръча от някъде от чужбина разбира се.

# 118
  • Австрия
  • Мнения: 28
Belbey, Maма Цоцоланка, благодаря ви!   bouquet  bouquet  bouquet

Много жалко че в БГ нямаме от тази едра захар,толкова красиво изглежта с тях.Знае ли някой от вас дали може да се поръча от някъде от чужбина разбира се.

danielasz, по-напред в темата вече споменах, че миналата година някои момичета са намерили такава захар в Метро. Ако имаш възможност провери там.

# 119
  • Мнения: 5 221
Едра кафява захар съм купувала от Кауфланд, красиво става, но остава много твърда и не се кармелизира както обикновената.

Общи условия

Активация на акаунт