КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 98 560
  • 735
  •   1
Отговори
# 90
  • Австрия
Ето го и моят пръв опит за тази година. Рецептата е по max mama, но има малко промени.  Wink

Резултата е чудесен, сладък, ароматен и пълен с конци козунак.

АУУУУУУУУУУУУУУ, направо лигите ми потекоха! може ли да споделиш "тунингованата" рецепта?   bouquet

candy.princess и всички, които се поинтересуваха от козунака.
Радвам се, че ви е харесал. 
Това е оригиналната рецепта:

3 яйца-единият жълтък се отделя за намазване накрая
200 гр захар
180 мл прясно мляко
90 мл мазнина-сложих 60 мл свинска мас+30 мл олио
20 гр прясна мая
лимонови и портокалови корички,предварително сварени и подсушени
лимонова есенция
брашно,около 600 гр(ориентировачно)

Моите промени:
150гр захар вместо 200гр.
125 мл прясно мляко вместо 180мл, защото исках да е един. Като сложа повече течност ще отиде и повече брашно, а аз се съобразих с формата си.
60гл масло+30мл олио, но за другия път ще си купя мас, за да опитам как ще стане.
Две ванилии и една капсула есенция лимон.
брашно може би 530гр до максимум 550гр. Зависи колко големи са яйцата. Аз ползвам винаги големина L.
половин чаена чаша стафиди.

Стана много ароматен и сладичък, точно по мой вкус.

Това бялото отгоре се нарича Hagelzucker или на български едра захар. Специална захар е. Стои бяла като пудрата захар, а е на гранули (топчици ). Ето ви линк:
http://www.google.at/search?q=hagelzucker&hl=de&prmd=imv … =1280&bih=876
Миналата година имаше дебати на тази тема. Някои от момичетата намерили такава захар в Метро. Тук при нас я има във всеки супермаркет.

Желая ви успех в правенето на козунаци!

Забравих да пиша, месих в машината.

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 15:51 от nudel33

# 91
Записвам се и аз в темата. За първи път ще правя козунаци тази година, тъй като не сме в България и няма от къде да си купя. Винаги съм смятала правенето на козунаци за висш пилотаж и за това не съм опитвала до сега.

# 92
Привет момичета   bouquet, дано да приемате нови попълнения.
 Никога до сега не съм правила козунаци, но тази година реших да се престраша  Peace.За да има задоволителен резултата трябва и няколко тренировки преди Великден Simple Smile  та днес забърках първият си опит козунака на Венетта, но  Tired още на първото втасване виждам провала, не успя да втаса добре.
надявам се ако го втасам добре вторият път да стане  Praynig/ Въпреки че по рецепта второто втасване е кратко , аз ще го удължа до удвояване на обема  Praynig Praynig Praynig
Нудел козунака ти е супер , не видях рецептата по рано , но задължително ще я опитам следващият път Peace

# 93
  • Варна
Рецептите на Venetta от първия пост не ми се отварят, вместо тях излиза това.

Намерих рецептата на 3та страница Simple Smile.
Благодаря Ivllin!

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 17:08 от Solar Wind

# 94
Рецептите на Venetta от първия пост не ми се отварят, вместо тях излиза това.
Напред в темата -Венета споменава че сама е прекратила темата Пиши и на лични Hug

# 95
Днес беше първият ми опит, по рецептата на Венета, с миксер. След трикратно слизане до магазина за набавяне на необходимите продукти, след непрекъснатото забравяне за някой, около осем тази вечер бях наредили всичките на плота в кухнята. Нетърпението ми надделя, и ги подгрях леко, до достигане на заветната "стайна температура".
След размисли на тема дали прясното мляко,необходимо за активирането на маята, се взима от количеството,упоменато за необходимо за цялата рецепта, прецених че едва ли е така, и налях отделни сто мл. за маята.
Тя шупна прекрасно. Прибавих всички продукти в една тенджера(поради липсата на подходяща купа). Тъкмо се подготвих да почна бъркането с ръчния миксер, когато видях че съм объркала бъркалките. Смених ги, и се започна едно ужасно мъчение за ръцете ми, придружено от стържещия звук от допира на бъркалките в дъното на тенджерата.
Отне ми мнооого време и усилия, че дори и малко допълнително брашно, докато тестото започна леко да се отделя от стените.
Не бях подсигурила достатъчно топло място за втасване, за това завих тавата с няколко кърпи(след като сгъвах тестото-май грешно), и бутнах във фурната, без да е включена.
През голяма част от времето готвих на котлона, та с охота забелязах, че след час и половина,два, тестото беше удвоило размера си. Сплетох две плитки, и бътнах отново във фурната, мислейки че съм я запалища на 40 градуса. След 20 минути видях, че всъщност си стоеше изключена, и направо я сложих на 200 градуса,надявайки се,че докато се загрява, тестото ще се надуе.
Така и стана. След окло пол.час имах прекрасно зачервени и разпукани питки. Отгоре бях намазала със сместа, и поръсила с обикн. кафява захар. Тук е момента да споделя, че я използвах за заместител на бялата захар, а и на плънката, та около 200гр. от нея, ми дойдоха точно на място.
След като отчупих, дойде единственото ми разочарование - не беше на конци. Иначе, хрупкава коричка с мека средина, перфектен вкус и вид(за птрви път плета,ужасно красиво е). Хареса се, а и е голямо количество.
Знам, че най-важното при месеното на козунаци е топлината. Мисля, че грешката ми беше тук. Възможно е обаче и да не съм свивала тестото правилно. А може и да е, защото спирах неколкократно с миксера, не за повече от секунда-две, обаче. Или не съм изчакала тестото да се залепи само за бъркалките, това ли трябваше да направя? Аз едвам дочаках да почне да се дели от стените, на вас колко време ви отнема?
Както и да е, пак ще пробвам, докато не стане на конци. Утре ще приложа снимка.

# 96
  • град-държава
Pure Adoration , според мен една от причините да не ти се получат конци е, че си премесила тестото и си го бъркала интензивно. В този случай глутена става на равномерна мрежа и общо взето резултата е кекс. Не знам каква е рецептата на Венета, аз също меся в миксер с единична кука и действам на същия принцип - слагам всички продукти и започвам, но скоростта ми е най-бавната възможна при първи етап на измесване и 2-ра от 10 степени за крайно измесване, като маслото добавям накрая, когато съм получила вече гладко тесто с добра структура, което се връща във форма при натиск и е изцяло качено на куката, а стените на съда чисти.
Аз не разбрах крайното ти тесто как е изглеждало на пипане, мажеше ли се, запазваше ли форма или се разливаше?
Също така друга причина може да е слабо брашно.
Топлината в помещението не  е от толкова голямо значение и не е причина да не ти се получат конци, нито спирането с миксера, защото така или иначе аз самата следя за два етапа, при които оставям тестото да почива за няколко минути, също така прекъсвам месенето, за да свалям тестото от куката. За хубави конци трябва най-вече добро брашно и правилно измесване.

# 97
Здравейте,
Направих козунака на Бащата. Омеси го машината. Стана страхотен, но след като се изпече не можах да го извадя от тавата. Беше залепнал. Питането ми е - като използвате хартия за печене намазвате ли я с мазнина? Аз бях намазала тавата,но той пак беше залепнал. Иначе си втаса много добре, беше на конци и т.н.
Благодаря

# 98
Здравейте,
Направих козунака на Бащата. Омеси го машината. Стана страхотен, но след като се изпече не можах да го извадя от тавата. Беше залепнал. Питането ми е - като използвате хартия за печене намазвате ли я с мазнина? Аз бях намазала тавата,но той пак беше залепнал. Иначе си втаса много добре, беше на конци и т.н.
Благодаря

Не мажа хартията за печене.......

Нудел, ahasver - много хубави козунаци!

Вчера и аз правих козунак и кифлички - от 3 козунака и 1 тава с кифлички  останаха 1 козунак и половина ooooh!.......Миризмата на козунак е убийствена.......

# 99
  • Юпитер- Сатурн
Миризмата на козунак е убийствена.......
Г-жо Мама Цоцоланка благодарение на Вашата уханна тема  Laughing, членовете на семейството ми  качиха някой и друг килограм  Grinning. Не бях правила козунаци от години  Sad, но сега хем стават, хем се ядът, хем са и красиви. Благодаря за което. Ще продължа да Ви следя. Simple Smile

# 100
Момичета , моите козунаци по рецептата не Венетта са за кофата , но пък не губя желание да пробвам.
Следващият път планувам да са по рецептата на Нудел  Crazy

# 101
  • 5 етаж в ляво
[Belbey защо?Какво се случи?Може и заедно да открием причината  Peace/color]

# 102
[Belbey защо?Какво се случи?Може и заедно да открием причината  Peace/color]
Честно , нямам идея- но като начало аз си мисля че нещо омотах самото замесване.Това с обяснението като започнел да се отделя тестото от стените, но да не се разлива  Thinking, явно аз съм го разбрала не по правилния начин.
 Може би го замесих прекалено твърдо  newsm78, след което не втаса първото втасване/1,5часа/.
Второто също не стана оставих го 2 часа  ooooh!. и естествено печенето не даде резултата - опекох бухалки  за самозащита  Mr. Green

# 103
  • 5 етаж в ляво
Явно си замесила прекалено твърдо тесто Thinking Но това не значи,че се отказваш от втори опти ,нали ? Heart Eyes

# 104
Обожавам козунак, разглеждах и преглъщах и въпреки неуспеха ми в събота съм решила, че искам да пробвам пак.
В събота правих козуначените кифлички на Angellove и да спазя точно рецептата реших и аз да сложа суха мая, да но в магазина за суха мая ми дадоха бакпулвер. Усъмних се аз, че до сега съм го ползвала като бакпулвер, но на картинката имаше Панетоне пък и lievito/ в италия съм/ е прясна мая и на това пишеше същото. Та резултата на всички майсторки е ясен изгубени 4 часа в кухнята за нищо. Не се надигна, не се изпече и замина в боклука. Вече ще си зная козунак само прясна мая Laughing.
Разгледах доста рецепти, когато има огромен избор беля, когато няма пак беля, май няма угодия Simple Smile.
Бихте ли ми препоръчали лесен и така да се каже да стане без гафове Embarassed, да се меси на ръка и да става на конци. Никога не са ми ставали на конци.

Общи условия

Активация на акаунт