КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 686
  • 735
  •   1
Отговори
# 330
Благодаря на всички дами,които опитаха рецептата с киселото мляко и споделиха отзиви,много ми е драго!   bouquet

Аз завивам козунаците само в памучна кърпа и са вкусни и на другия ден.Трети ден не са доживявали у нас и не знам как са.Със сигурност, ако козунакът е без плънка като сладко или нещо друго по-сочно ще изсъхне малко по-бързо.
Мазнината няма значение каква ще е,но е добре да е комбинация от две различни,ако ви се намират.

И още нещо искам да кажа по повод на това,че на някой някоя рецепта не му се е получила,пък друга станала.
Това е първият ми козунак,беше по рецепта на Мах-мама :

Видно е кирпич отвсякъде,но и през ум не ми е минавало да обвинявам рецептата за провала си.
И благодарение на дядо Хаджи и другите майсторки в темите,от които съм се учила-Пина,Джемма,Мариета,Венетта,Полина и т.н. търсих грешките си,намерих ги постепенно,не се отказах,а продължих да опитвам .

Нека имаме малко повече уважение към всички,които отделят от времето си,за да ни учат и да ни помагат,а не да хулим тази или онази рецепта. Hug
На Вени рецептата има толкова много доказателства,че е успешна,та е нелепо да се твърди обратното.Освен това е отделила най-много време и внимание да дава съвети и препоръки! Peace

От мен днес козунака с кисело мляко с какаова плънка :

Хубава неделя,дами! Hug

# 331
На рецептите на Еликсир, добавям по половин пакетче Стевия лукс саше от 12г., не си променя вкуса, ползвала съм я и за други сладкиши.

# 332
На рецептите на Еликсир, добавям по половин пакетче Стевия лукс саше от 12г., не си променя вкуса, ползвала съм я и за други сладкиши.

Много добра идея! Аз имам стевия на прах, но не е на пакетчета. Ще трябва да поекспериментирам малко с количеството.

# 333
  • от точка К до точка С и обратно
Blue_eyes , аз също ползвам стевия за печене. Когато добавяш стевия, какво е количеството на захарта, която слагаш?

# 334
Момичета извинявам се много, ако въпроса ви се стори тъп  Blush , но се чудя, дали може да направя тесто за козунак и да оформя малки козуначета, които да изпека във формички (хартиени) за мъфини  Peace
Хубав ден!

# 335
  • София-Младост

По рецепта на еликсир. Стана чудесен, при положение, че по невнимание не спрях програмата след месене и тя продължила и да пече...Чудех се защо втасва това тесто на такава висока Т и ми стана ясно когато го извадих, за да му сложа плънката...Затова от цялата доза се получи само един, обрах това което беше започнало да хваща коричка и останалото сплетох.
В момента машината върти още една доза, надявам се още по-успешна Simple Smile
За рецептата на Вени, преди години за пръв път я направих, стана идеален. Мин. година обече не се получи...което не отдавам на рецепатата, продуктите понякога правят лоша шега.

# 336
Тъкмо мислех да вляза и да обявя, че се отказвам от правенето на козунаци и прочетох поста на еликсир  Embarassed Rolling Eyes

След трятия опит за козунак пак пълен провал  Sad Първия го правих по рецептата и печене в машината за хляб, втория не помня по рецепта с кисело и прясно мляко, а вчерашния по рецептата на Венета. Ами не могат да ми втасат козунаците  Crossing Arms Всичките ми продукти бяха със стайна температура, доста време ги месих и няма да споменавам колко часа ги чаках с надеждата да втасат и да се надигнат  Embarassed Къде може да ми е проблема, дайте някакъв съвет какво да променя, че съм на косъм да се откажа  Whistling
Само да добавя- меся тестото в хлебопекарната и след това оставям във фурната на 40 градуса в покрит съд да втасва  Tired

# 337
Колко време ги оставяш да втасат? Козуначеното тесто втасва по-бавно от тестото за хляб заради захарта. При мен втасва около час и половина.

# 338
Ох, около 3 часа го чаках да втаса, може и повече да е било, защото даже бях забравила, че изобщо чакам нещо да втаса  Embarassed

# 339
  • София
Момичета извинявам се много, ако въпроса ви се стори тъп  Blush , но се чудя, дали може да направя тесто за козунак и да оформя малки козуначета, които да изпека във формички (хартиени) за мъфини  Peace
Хубав ден!
Може, Танита преди години беше показвала. Късаш по 3 топченца във форма и става много ефектно. Следобед мислех точно едни такива да заредя Simple Smile

# 340

Много добра идея! Аз имам стевия на прах, но не е на пакетчета. Ще трябва да поекспериментирам малко с количеството.

Моля и аз за отговор на същия въпрос: дали преизчислявате захарта ако добавяте стевия или стевията е допълнително и всеки си слага по желание без да редуцира захарта, т.к. количеството и  е пренебрежимо малко като грамаж ?

# 341
Хубав ден!
Може, Танита преди години беше показвала. Късаш по 3 топченца във форма и става много ефектно. Следобед мислех точно едни такива да заредя Simple Smile

Благодаря, за бързия отговор!

# 342
В такъв случай проблемът може да е в маята. Аз съм имала такъв случай - сложих мая с изтекъл срок - не се надига и това е  - даже бях забравила тестото в машината една нощ. После видях, че срокът на годност е изтекъл. Е, беше се понадигнало на сутринта, но нямах вече нерви да се занимавам с него Mr. Green!

# 343
Всичките ми продукти бяха със стайна температура, доста време ги месих и няма да споменавам колко часа ги чаках с надеждата да втасат и да се надигнат  Embarassed Къде може да ми е проблема, дайте някакъв съвет какво да променя, че съм на косъм да се откажа  Whistling
маята читава ли ти е ? пробва ли да я активираш предварително за да видиш годна или не е ?

# 344
  • забравих си мисълта...
Случайно попаднах на този блог и се изненадах. Търпението, но и упоритостта на дамата ме шокираха. Трябва да си призная, че дори и аз не бих чакала седем часа, за да ми втаса козунака. Предполагам при нея се е случило така, защото козунака е втасвал на стайна температура. Но не мога да не и´ се възхитя, че е имала търпение и упоритост да чака и да постигне целта си. Нали все пак крайният резултат е важен.
Да не ме разбере някой погрешно, не искам да каже, че трябва да чакате 7 часа. Тестото се покрива добре и се оставя на не повече от 40°С да втасва. По принцип при тези градуси би следвало да втаса за около час, час и половина, най-много два.

За втасването ще го напиша за кой ли път вече, но няма значение, дано е само от полза.

1. Продуктите трябва да със стайна температура.
2. Да са пресни, в смисъл датата на годност да не изтекла.
3. Маята ако се активира предварително да не се оставя много дълго, за да не превтаса тя и от там никога няма да втаса и тестото ви.
4. Също, тестото да не оставя да втасва на повече от 40°С от 45° нагоре дрождите умират.

Dessyta, разбира се, че може. От всяко козуначно тесто можеш по принцип да оформиш каквито искаш форми. Единственото, с което би трябвало да се съобразиш, е че ако са малки формички, да кажем мъфини, печеш по-кратко, а ако е голям козунак, зависи пак дали е във форма или в тавата на фурната, пак времето за печене варира. Това обаче съм го писала вече в предните ми постови, ако мислиш, че ти е необходимо, прочети ги.

Бих искала да благодаря на Еликсир  Hug за милите думи, много ме зарадва! Тя е винаги изключително мила и коректна. Как да не я обича човек!

Еликсир   Heart Eyes bouquet

Общи условия

Активация на акаунт