КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 691
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
Със същата мая едновремено пекох и хляб- не съм имала никакъв проблем. Всички продукти бяха в срок и ги извадих още сутринта от хладилника, стояха до към 15 часа в кухнята, в която през цялото време готвих и беше топло  Rolling Eyes

# 346
  • забравих си мисълта...
Със същата мая едновремено пекох и хляб- не съм имала никакъв проблем. Всички продукти бяха в срок и ги извадих още сутринта от хладилника, стояха до към 15 часа в кухнята, в която през цялото време готвих и беше топло  Rolling Eyes

Предполагам си съобразила на колко брашно, колко мая прибавяш, че понякога на различните фирми са за различно количество брашно.

# 347
  • Варна
Здравейте момичета,записвам се и аз във вашата темичка  Yum
Смятам да завъртя един пробен козунак,но се чудя за плънката..хрумна ми да пробвам с тахан халва newsm78Дали,ще стане вкусно,дали ще има някакъв проблем(да се разтопи,да се втвърди)?Не намирам нищо в нета.

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 13:55 от gali&presi

# 348

Предполагам си съобразила на колко брашно, колко мая прибавяш, че понякога на различните фирми са за различно количество брашно.

Използвам една и съща марка и за маята и за брашното. При хляба нямам никакъв проблем, но при козунака не ми се получава  Thinking

# 349
Това беше последната ми проба за Великден. Със специални благодарности към Венета за съветите при правене на козунак.

# 350
miusli, превъзходни са ти козунаците  Peace
Venetta   bouquet, благодарности за страхотната рецепта, по меки и вкусни козунаци не съм правила, е явно съм оставила тестото доста по меко, защото при втасването ми се заличи плетката, но само това, вкусно, меко, с конци  Heart Eyes

# 351
  • забравих си мисълта...
Използвам една и съща марка и за маята и за брашното. При хляба нямам никакъв проблем, но при козунака не ми се получава  Thinking

Нормално е хляба да втаса по-лесно и по-бързо. Просто за козунака се иска търпение. На мен също понякога ми втасва много бавно, а го правя винаги с едни и същи продукти, на една и съща фирма. Ако го чакаш да втасва на стайна температура, не се учудвам, че си го чакала 3 часа, но ако е във фурната, на 35-40°С, тогава наистина не се сещам какъв може да е проблема. Опитвала ли си да активираш маята предварително. Тогава тестото втасва малко по-бързо.

Miusli., *Star*,  Hug благодаря ви много момичета! Радвам се, че съм ви била полезна. Вашият успех е най-голямата награда за мен! Пожелавам ви весели и щастливи празници!   bouquet

*Star*,  козунакът ти е прекрасен.   bouquet
Истинска наслада както за очите, така и за небцето, както и ти го потвърди. При моят козунак формите се разливат. Със сигурност не си оставила тестото по-меко отколкото съм го препоръчала. Но затова пък на вкус козунакът е лек, въздушен и с много, както ги нарича Еликсир, безкрайни конци.

# 352
Извинете за глупавия въпрос,но как се активира маята  newsm78

# 353
  • забравих си мисълта...
Извинете за глупавия въпрос,но как се активира маята  newsm78

Ето тук съм обяснила със снимки даже. Вижда се и как изглежда и готовата активирана мая.

Момичета и недейте се притеснява да питате. Няма глупави въпроси. Нормално е ако човек не знае нещо да пита.

# 354
  • sofia
Oх, най-после ги направих, любимите ми!!!
Тестото ми втаса бързо, май сложих повечко мая,(ползвам суха на др. Откер), но са пухкави и меки, много вкусни.

Кифличките на Angellove.
https://lh6.googleusercontent.com/-_wJzKz03MvY/T3g8E56exxI/AAAAA … s800/DSC00273.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-4XUOS8MFGps/T3g8klTZXqI/AAAAA … s800/DSC00275.JPG

# 355
  • град-държава
Дрождите не умират при 45 градуса, високата Т влияе най-вече върху белтъците, иначе дрождите са активни до около 80 градуса и при какви температури ще боравиш с тестото си зависи от самия метод на замесване, което си избрал.
Ако се разлива тестото и губи форма означава, че тестото е премесено или е слабо брашното. При козунаците втасването е забавено заради високото съдържание на мазнини и захар.
При всички положения най-важния фактор е брашното и ако ти е силно брашното не можеш да объркаш козунака, стига да не го смелиш / да го измесиш правилно.
Заради неправилно месене и слабо брашно съм провалява козунак и багети, но не съм имала провал след като започнах да прилагам принципите на замесване описани от Дж.Чайлд и за козунаци, хляб, багети и т.н.

п.п.
Също така най-мека и тънка коричка на козунак получих при последните си опити, след като изпичах в  тенджера с капак и се запазва такава след изстиване, но най-сполучливите ми опити (тези, който на мен лично ми допадат най-много) с козуначени теста  са за бриоши.
Просто се получава всичко, което искам да постигна - въздушна, лека и топяща се структура с мека и тънка коричка. Но при тях съдържанието на захар е силно намалено, а на яйцата увеличено. С добавяне на богата плънка от сушени и озахарени плодове, както и обилно поръсване със захар ниското съдържание на захар в самото тесто идеално се компенсира.

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 15:05 от ahasver

# 356
...
Заради неправилно месене и слабо брашно съм провалява козунак и багети, но не съм имала провал след като започнах да прилагам принципите на замесване описани от Дж.Чайлд и за козунаци, хляб, багети и т.н.

Можеш ли да ги напишеш?
Относно брашното, аз най-често използвам Дивела (червена опаковка). Най-успешните ви опити с какво брашно са?

# 357
  • забравих си мисълта...
Ahasver, информацията ми от немската литература, преписвам буквално: Was Hefeteig nicht mag: zu viel Wärme (ab 45 Grad sterben die Hefepilze ab), pures Fett und Salz (deshalb sollten das Fett und Salz nie direkt mit der Hefe in Kontakt kommen). Aко там е грешна, то тогава и моята информация е грешна. Факт е, че ако температурата е по-висока, от тестото нищо не се получава. Също е факт, че ако козунакът не е във форма, той се разлива макар и  леко настрани и също ако тестото е меко, то формите също се разливат, колкото и добре да е омесено и колкото и силно да е брашното. Това го казвам въз основа на безбройните ми опити. Не смятам, че съм дала подвеждаща информация. Също имам голямо доверие на немските  и австрийски специалисти, не са ме разочаровали никога.
Опитвам се да помогна, ако ти не си съгласна, както вече казах, информация за козунаци има много, всеки ще намери своята рецепта и своя начин да постигне целта си!

Пише и още нещо,  че  мазнината и солта не трябва никога да са в директен контакт с маята.

# 358
Аз още ги умувам и събирам продуктите, че все нещо съм забравила, а с ползване на заместители става друга рецептата и иди търси къде е проблема.
На първо четене съм си избрала 3 рецепти. На Наталина, Венета и Еликсир. Мисля и трите да ги правя(смел ентусиаст съм  Mr. Green ), но ще започна с последната.
 Въпроса ми към Еликсир е проблем ли е ако тестото го меся на ръка или с миксер-нямам машина?
Може и някой друг да ми отговори, не е проблем щом е пробвано.

Към Венета няма да имам въпроси си мисля, толкова подробно описание и в учебник няма, но още не съм се запознала достатъчно с рецептата.

# 359
  • град-държава
Диамантче , в темата за Дж.Чайлд съм превела рецептата за бриоши заедно с метода на замесване, който спазвам за всякакъв тип козуначени теста (на 25 страница). За мен това е най-сполучливия метод, който съм пробвала за козунаци.
Тя е с общо три втасвания, но пробвах като изключих едно втасване + маяно тесто, пак стана.

За багети и хляб скоро ще преведа, просто е описано много подробно за месенето кое, как, защо и какво се случва, за брашната и т.н., и ще ми отнеме време, а и съм на тема кроасани в момента.
Иначе аз ползвам СофияМел Екстра, което дава сравнително добри резултати. Сега съм взела брашно за козунаци пак на СофияМел и ще пробвам със свинска мас да видя какво ще се случи.

Venetta, не казвам, че подвеждаш изобщо, просто има различни методи на обработка на едно тесто и високата Т не е толкова важна  в отрицателно отношение за дрождите, колкото за процесите, които протичат във връзка с белтъчните вещества.
Козунака ти няма да загуби форма дори и да е меко тестото, ако го измесиш правилно и брашното ти е силно, защото аз се убедих точно в това в опитите си. Факт е обаче, че наистина трябва да си много добър в месенето и е факт, че на ръка аз да се спукам не мога да направя такова тесто.  Laughing Всичките ми опити на ръка са завършвали с провал до този момент.
Аз замесвам винаги сравнително меки теста и ако преценя добре последното втасване нямам проблеми, но дори и да имаш едно добро брашно, ако го "смелиш" може и да не втаса изобщо.
Не го приемай лично, всеки просто споделя опита и знанията си.

Общи условия

Активация на акаунт