КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 700
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
  • София
E, не, Вени, като твоите конци просто няма Grinning Радвам се, че покрай тази тема толкова народ се научи да меси красиви и вкусни козунаци, но вярвам всички ще се съгласят, че това твоето не са конци, те са направо косъмчета, толкова фини и нежни, че просто...Хаха, как звучи само - козунак с косми, ноо...знам, че ме разбрахте Simple Smile Какво им баеш на тия козунаци, че стават такива приказни, не знам...Да вземеш да пратиш един чувал австрийско брашно на бедните софийски роднини, викам аз Mr. Green

# 451
  • София
Venetta, невероятни са ти козунаците.

# 452
  • София
...
Дядо Хаджия, хайде де, откога чакаме да се включиш и ти.
...

Ами бях изключил за козунаците, ама жена ми вика, я дай да направим ние генералната репетиция днес, а не в събота или неделя. И ... хоп сетих се аз, че си имаме ние традиция всяка година да се събираме за козунаците.

Тая година ще ми е малко терсене, защото точно днес ми изгърмя хлебопекарната, която ползвам за месене (то аз друга програма така и не изпробвах на тая машина - само месене и втасване). Та си припомних така да се каже младините.

Сега се пекат три броя с едно леко модифицирано тесто (само със сметана и пудра захар, както писах преди малко) та ще докладваме по некое време. Аз между другото отдавна вече престанах да гоня външен вид на козунака (плета де ама понеже си падам по мекото и нежно тесто, то после при втасването плетки фигури и тем подобни изчезват), а наблягам повече на вкуса. Лично на мен ми е тегава и досадна работа да балансирам между твърдина на тестото, вкус, конци, въжета, плетки, наметки и т.н.

# 453
Венета Ура, ура...козунакът е успешен. Наплесках малко повече сладко от ягоди, та изтече, но даже и конци се получиха. Е, не много де, но като за първи път съм много доволна. Благодаря ти за рецептата.  bouquet

# 454
Този карамелен козунак за мен е най-вкусния, който някога съм яла. Опитайте го и няма да съжалявате. Вече две години на Великден го правя и всички в къщи са възхитени.

Много вкусно ,нестандартно и интересно звучи.Покрай темичката,всяка събота спрятам козунаци по различна рецепта,уж да пробвам кой е най-вкусния  Laughing.Та следващата проба ще е по тази рецепта.Само не разбрах нещо за сглобяването-всяко топче  от тестото ,цялото ли се овалва   в ореховата смес или само от единия край ,ако е цялото оваляно-не залепва ли за дъното.Получават ли се "конци"?
Ако имаш снимки ще е чудесно да ги постнеш!Но като цяло рецептата ме заинтригува,пък какво ще сътворя по нея е отделен въпрос Laughing!

Всяко топче се издърпва да се усуква като шнур. След това го навивам като охлювче и го овалвам в ядките и захарта. Не залепват по тавата ако е намазана с малко олио. Не знам дали това е правилния начин, но аз така съм го правила до сега и се получава добре. Редят се по два реда охлювчета.

# 455
Я да ви питам.
Имам един крем- Gianduja. То не е точно крем. С много гъста консистенция е и обикновено се разбива със сметана, за да добие необходимата гъстота. Много лешниково е и леко какаово. Нещо като по-силна Нутела.
Ако разбия малко от въпросната Gandujа, дали ще мога да сложа в козунак?
Ще може ли тестото да се опече добре?

# 456
  • София
Не го знам какъв е този крем, но съм опитвала да пека кекс с крем вътре и кремът винаги ми остава течен след изпичането, освен ако не е крем-карамел, който по принцип си се пече. Останалите, които са с варене или без термична обработка, след изпичането ми стават доста течни вътре в тестото и не е много добре.
Ако решиш да пробваш, печи с вентилатор задължително.

# 457
  • Бургас
Иска ми се да пробвам козунака на Елексир, но не съм работила с прясна мая, какво количество суха отговаря на 30 гр прясна?
И още един въпрос-машината ми е Мулинекс OW  5003, до сега не съм месила само,обикновено ако я изключа трябва да мине поне 20 мин, за да "забрави" програмата.
Ще бъде ли проблем после пак да я пусна на меси, коя програма да ползвам?

# 458
Белинда, то не е крем, ами нещо като по-гъста нутела с много ситно смлени лешници  Thinking

# 459
И още един въпрос-машината ми е Мулинекс OW  5003, до сега не съм месила само,обикновено ако я изключа трябва да мине поне 20 мин, за да "забрави" програмата.

И моята е Мулинекс(незнам кой модел Embarassed) - Ползвам програма 11 за месене и втасване - прекъсвам я след като свърши месенето, чакам 15 минути и после включвам отново. Дори мисля, че май 10 минути беше времето, за което помни програмата, но си загубих книжката и не ми се рискуваше да пробвам по-рано от 15 мин. Няма проблем, че има прекъснане - тестото леко отпуска, но не почва да втасва за тези 15 мин! Simple Smile

# 460
  • The point of no return
Някой може ли да сподели дали е пекла/ъл във форма за кекс Simple Smile

Ще ми се да пробвам, но нещо не ми е много удачно да сложа хартия за печене, та се чудя колко олио да сложа, за да не залепне козунака  newsm78 нали не трябва да се прекалява с мазнината...

# 461
Някой пробвал ли е да прави безглутенов козунак?

# 462

Апропо приемам покани за дегустиране.
И аз , и за  Laughing

Хехе, внимавай какво си пожелаваш. Сега втасва козунакът на Венета, първият в живота ми  chef
Та, изходът е 50/50 Laughing

Добре, че има изкусни готвачки и готвачи тук, та поне такива като мене да гледат снимки.

Абе домашен ли е значи е 100 пъти по-хубав от купен, макар и нескопосан Peace

Я да ви питам.
Имам един крем- Gianduja. То не е точно крем. С много гъста консистенция е и обикновено се разбива със сметана, за да добие необходимата гъстота. Много лешниково е и леко какаово. Нещо като по-силна Нутела.
Ако разбия малко от въпросната Gandujа, дали ще мога да сложа в козунак?
Ще може ли тестото да се опече добре?
Шоколадов крем имаш предвид нали? Трябва да стане.
Иска ми се да пробвам козунака на Елексир, но не съм работила с прясна мая, какво количество суха отговаря на 30 гр прясна?
И още един въпрос-машината ми е Мулинекс OW  5003, до сега не съм месила само,обикновено ако я изключа трябва да мине поне 20 мин, за да "забрави" програмата.
от машини не разбирам, но няма ли как да я рестартираш или да нагласиш нова програма? За козунака на еликсир аз сложих суха мая гледах да е за 1кг брашно пакетчето.
Roya козунака не залепя, те са доста маслени и ще се отлепи и само от намазнена форма.

Сега се зарибих и по тоя картофения козунак, а имам още набелязани  newsm78 ще се дебелее то е ясно!

Последна редакция: ср, 04 апр 2012, 17:53 от m-i

# 463
  • град-държава
Ето го и моя опит днес. Както и бях сигурна, че ще стане козунака ми се разля при изпичане, а не се вдигна. 
Иначе според промените, които въведох в рецептата за бриоши, която ползвах се получи наистина вкусно, може би един от най-вкусните козунаци, които съм правила.
Този път го намазах само с мляко през определени интервали от време докато втасваше и мога да кажа, че така ми хареса много повече - коричката беше хрупкава и тънка след като го извадих от фурната, не се напука, а след изстиване омекна, средината беше много лека, въздушна и топяща се.  Mr. Green
При всички положения не мога да го отчета като провал, защото в крайна сметка изчезна скорострелно.
До Великден има достатъчно време да направя още няколко опита, но изглежда ще ползвам рецептата от днес, просто на вкус наистина се получи.

# 464
  • София
И още един въпрос-машината ми е Мулинекс OW  5003, до сега не съм месила само,обикновено ако я изключа трябва да мине поне 20 мин, за да "забрави" програмата.

Съотношението жива мая:суха мая в грамаж е 3:1. Казано с други думи 30 гр. прясна мая се равнява на 10 гр. суха мая.

Програмата за месене и втасване при мен е 14 програма (може да ползвате и 6 програма), аз съм на Мулинекс 5000. Когато спирате програмата от бутона за СТАРТ/СТОП тези 20 минути (които би трябвало да са 7) за забравяне не важат - те са в сила само ако дръпнеш щепсела докато машината работи или спре тока.

Общи условия

Активация на акаунт