КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 700
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
  • забравих си мисълта...
Това не би трябвало да е проблем, че си сложила мазнината малко след това.
Понякога брашната са различни и за едно и също количество брашно, на различни марки,  е необходимо малко повече или по-малко течност. Това по отношение на сбитото.
Но откровено казано така ми е трудно да ти кажа. Ако имаше снимки, може би щеше да бъде по-лесно. От друга страна може и наистина да му трябва повече време да втаса. Ако няма да си лягаш все още, просто го изчакай, може да втаса.
На мен днес ми втаса за час и половина. Но аз веднага го сложих във фурната, като на всеки половин час го наблюдавах.

# 481
  • Пловдив
*Pukanka*, разби ме с това брашно Simple Smile Аз го купих с такъв мерак, защото досега съм много доволна от другите им брашна и нямам провал със сладкиши и малкото тестени неща, които съм правила (тутманик, пита).
За следващия опит ще купя друго брашно. София мел съм ползвала и останах също доволна.
Кажете това тесто сега какво да го правя? Да го хвърлям ли или има шанс да стане за закуска ако го разточа, намажа например с мармалад и изпека?

# 482
  • град-държава
Аз бих го изчакала. Остави го в топлата фурна, завито добре с домакинско фолио и кърпа отгоре, и виж какво ще се случи.

Колкото и да е зле брашното все си мисля, че би втасало. Бих заложила на кухненския робот да си призная.

# 483
  • Sofia
Замислям се дали да не опитам да направя козунак с пълнозърнесто брашно...Напоследък го предпочитам,меся хляб,погачи,много добре си втасва,не е много тъмно....Дали ще се получи newsm78

# 484
  • Пловдив
Май че е започнало леко да се надига. Но не знам дали ще го дочакам, защото след това има още едно втасване и чак тогава печене...

# 485
  • забравих си мисълта...
Portokalche,  ако нямаш намерение да спиш още сега, изчакай го, може пък да се получи. Да го хвърлиш, можеш винаги.

Е добре върви, не го хвърляй. Simple Smile))).  Но го покрий добре да не хване коричка.

# 486
  • София
И аз правих миналата седмица с брашно за козунаци /уж за по-добро, защото иначе си ползвам споменатото по-горе/. Едвам го оплетох, за да го пренеса във формата. После си стана козунака, поне на вкус беше супер, нищо че не му личаха много-много плитките.
Вече няма да купувам такива нововъведени.
Решила съм да пробвам с двойна доза козунака на Venetta. После ще доклдвам. Интересно ми е с това прегъване /предполагам в различни посоки ще да е/.

Portokalche, защо не пробваш да го сложиш да се пече на 150 градуса направо. Предполагам, че постепенно ще се вдигне.

# 487
  • Пловдив
Благодаря за подкрепата, момичета (и момчета)  Hug

Ако го дочакам ще споделя утре Simple Smile Ако не- ще има поправителна сесия задължително. Поне един успешен опит съм си обещала да имам тази година Simple Smile

# 488
  • забравих си мисълта...
Не, недей бърза, Той си втасва добре като го гледам.

Изчакай го. Козунака си върви добре. За второто втасване можеш да направиш така, както ти е предложила Rimar, да го сложиш в студена фурна и да включиш на градусите, на които печеш питки или кекс.
Това разбира се ако много ти се приспи. Иначе изчакай поне 20 минути да втаса и втори път.

А ако умислиш, че не издържаш, тогава го остави в хладилника, така поне ще знаеш дали може да го оставиш вечерта в хладилника и на сутринта да е готов Simple Smile))).

Последна редакция: ср, 04 апр 2012, 22:35 от Venetta

# 489
  • Sofia
Може и да го замразиш,купувала съм от БИЛА замразено тесто за козунаци и стават много сполучливи

# 490
  • забравих си мисълта...
Doli, аз не мисля, че е необходимо да го замразява. Нали утре ще го прави. Откровено казано, аз това тесто никога не съм опитвала да го замразявам или да го оставям в хладилника. Имах предвид ако е решила да го остави и да спи, иначе е по-добре да го изчака и да си го изпече още тази вечер.

# 491
  • Пловдив
Тестото се надига бавно, но славно Simple Smile Дано остана будна, докато втаса добре, за да мога да го навия и изпека.
Втасало добре мога ли да го сложа в хладилника? Или трябва полувтасало?

# 492
  • забравих си мисълта...
Тестото се надига бавно, но славно Simple Smile Дано остана будна, докато втаса добре, за да мога да го навия и изпека.
Втасало добре мога ли да го сложа в хладилника? Или трябва полувтасало?

По-добре му прибави сладкото и сложи козунака в студена фурна и я включи на 180° да кажем. Така ще втаса втори път докато фурната се затопля. И след това ще се изпече. Според мен е по-добре така, отколкото да правиш експерименти, да оставиш тестото в хладилника.

# 493
  • варна
Момичета и аз купих брашно за козунаци на мелко какъв е проблема ,мисля за празника да правя с него да не се изложа Laughing

# 494
  • Пловдив
Добро утро Simple Smile   

Показвам резултата от снощи Simple SmileБлагодаря на всички за съветите и напътствията. Козунакът е вкусен, но е по-твърд и сбит. Дори и като втаса, тестото седеше твърдо, а не меко, пухкаво и разтегливо, както е показала Венета.  Но важното е, че е вкусен и че снощи в 01 часа през ноща къщата ухаеше чудесно Simple Smile
Ще има още опити и непременно ще сменя брашното, ще пробвам да меся с ръчния миксер или на ръка. Ще ползвам и жива мая, която да активирам.
Благодаря ви още веднъж  Hug

Общи условия

Активация на акаунт