Каква е вината на Фатмагюл ?(Fatmagül'ün Suçu Ne ?)~ 83

• 51 491
  • 719
  •   1
Отговори
# 420
много интересно

# 421
Гледам сега на спокойствие серията (за жалост непреведена) и ми прави впечатление съпоставката между размислите на Керим при психоложката (за тях зная, заради бързия превод тук) и думите на Мустафа към Фатмагюл. И двамата говореха за своите чувства, за това как са преживели "онази нощ" и как тя се е отразила на живота им, но докато при Керим всяка втора дума и всяка мисъл е за Фатма и как тя понася всичко, при Мустафа всяка втора дума е "АЗ, аз..." и никъде не казва (поне не разбирам) какво мисли за нея и как би й помогнал да преживее стреса.

Много добро решение в един и същи епизод да се направи този паралел, не мислите ли?

За сега не смея да кажа повече, защото е възможно да греша в това, което съм разбрала недоразбрала от турския...

ananova , вече има преводи на тези диалози... Peace
                Керим говори за вината си и мисълта дали някога ще прости сам на себе си , дали с Фатмагюл ще го преодолеят.. Мустафа говори само , аз , аз, съжаления за себе си и обвинения към Фатмагюл , че се е оженила за Керим... А, кой и обърна гръб , защо тя се ожени - да не го направи убиец .., това не е част от истината...
           Наистина паралела в диалозите на двамата / приоритетите  и характерите им/ е много добре поднесен...

# 422
  • В Града на липите
 Славенка   bouquet   Joy   Joy   Joy

Особено за това: [
Скрит текст:
b]Бележка от автора-Фират Челик не е бил гримиран за тези сцени,няколко подивели фенки с пълни торби са ги нападнали в тъмното,където са го набили порядъчно за това което причини на Фатма. и памперса [/b]

п.п. Не съм много доволна, че ги разделяш младите за толкоз дълго, ама щом си рекла...

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 15:23 от hrissi_sz

# 423
Ето на какво попаднах
Скрит текст:

65 еп

След като прострелва в гърба Мустафа,Фатмагюл изпада в нерна криза.Полицаите задържат Керим,като му повдигат обвинения за нанасяне на тежка телесна повреда при самозащита /ако въобще има такова обвинение/ и е в затвора до първото дело.Мустафа е в кома в болница.Хаджер ражда дете,което се оказва момиче и след изписването изчезва със  Сами.Фатмагюл е на лечемние в специализирано заведение,за да е под наблюдение от психиложката....идват трудни дни за нея,не знае какво се случва с Керим,оцелял ли е Мустафа,далеко от Мерием,Кадир бей и брат си...Но благодарение на грижите и вниманито на психоложката започва бавно да излиза от вцепенението си.и да започва да подрежда пъзела в съзнанието си на изминалите събития.Керим започва да и пише от затвора,като писмата му са изпълнени с много болка ,затова че е далеко от нея и не може да и помогне,липсва му топлината и,усмивката,някоя едва доловима бегла милувка от неуна страна...В края на лечението си тя ги получва всичките писма заедно и ги изчита не един дъх,като започва да си дава сметка ,че все по силно започва да чувства Керим като най близкия си човек,човек ма който може да се довери,а защо не  и нещо повече...В дома на Кадир настъпват съществени промени,той наема домашна помошница за домакинската работа за да не се натоварва Мерием,а Мукадес да няма поводи да рови из вещите му и след това да злослови...За да не изпадне в нова криза Фатма заради присъсътвието на Мукадес  и пиперливия и език, Фахретин бей наема съседната къща,която се намира на най високата точка на уличката и има голяма веранда-така Мукадес ще може да следи положението и да е в час с случващото се в дома  на сем Илгаз и рахми ще е близо до сестра си „Аферим,машала Фахретин бей,едно зло по малко за Фатма-бележка на автора”.Друга причина да наеме този дом е ,че знаейки колко много снаха му е привързан към децата на брат си,ще и бъдат като лек за изстадалата и душа.Мустафа продължава да в в кома,но всички изминали събиттия минават като на лента през замъгленото му съзнание и той започва да дава признаци ба живот.Бележка от автора-Фират Челик не е бил гримиран за тези сцени,няколко подивели фенки с пълни торби са ги нападнали в тъмното,където са го набили порядъчно за това което причини на Фатма.Керим  все още продължава да е в затвора и да се терзае любимата си жена.Селим и Ердоан катастрофират пияни,като ранява човек ,затова се озовават и те в една килия с Керим,като Селим си носи торба с памперси,а Ердоан легенче и сапун за пране на чорапи и четка за зъби за измоване на пода....Финална сцена на епозода :Фатма излиза от санаториума,през това рвеме Керим е освободен от затвора поради липса на доказателства и че всички е било при неизбежна отбрана....Двамата се срещат и  прегръщат пред входната врата на дома на Кадир бей….son

Скрит текст:
Хареса ли ви сценария,защото се допитах до тенджерата с боб за него.

Абе Славенке... аз помислих че си ги превела от някъде и вече гриза нокти и се ядосвам какво още ще им се случи на нашите хора.Страхотна си нямаш равна  smile3525

# 424
Вчера ви бях подготвила коктейли ама от напрежение забравиха да ви почерпя. Сега ги открих в хладилника та се сетих. Наздраве...

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 15:29 от Veni_Koleva

# 425

Копирам поста на Бунко - няма ли да се намери добра душа да го преведе !? Praynig Praynig Praynig           

Фенка преразказва старо интервю с Енгин в гръцко списание.

Ако вече е поствано - сори 

He gave the interview when he was 24 and he was playing in "yabanci damat". The jurnalist says that he is very tall,thin and warm-hearted. He has long,thin fingers and he looks like an intellectual. He has a boyish beauty. He is not a star, he is just a very handsome, polite guy. She says that the translator was late and Engin wasn't speaking english so they were both just looking at the Acropolis!! He was born and raised in Ankara,studied History and Geography but he was always dreaming of becoming an actor.He started from theatre and considers himself a theatre actor. He talks a little about his character kadir and that he learnt the secret how to make a good baklava! But he doesn't cook in real life.He says that he can't predict the type of woman he will end up with. "she might be progressive, traditional, smart, caring, short, tall." he doesn't like cliches and in relationships everything is about chemistry. The jurnalist says that he indeed doesn't like cliches because he hasn't told her any of the cliches that foreign people usually tell her when they visit Greece.
This is his first time in Greece but he knows a lot about the country,"when you study history, you can't do otherwise." He names the places that he wants to visit in greece(all of them are important archaiological sites). He believes that Greeks and Turks are very much alike and that's the reason the series is successful in both countries. He believes that the similarities we have are more than the differences and thats why he never had any ethnic stereotype for greeks. He also says that religion is something personal for individuals and if two people love each other, they can make it work.
Then they talk what is going to happen to his character and when the jurnalist asks him if a new love is coming, he replays:"doesn't always?". that makes the jurnalist say that despite his age, he is wise enough to take life as he should, as a big joke. When she says to him that he is a big star in Greece, he laughs,blushes and says that he doesn't understand why! Engin says that now he is looking for a job in theatre and the jurnalist comments that when he talks about theatre his dark eyes "glow" and it's the only moment that his natural introversion abandons him! He doesn't have a social lifestyle, he stays at home, eats with friends and although he doesn't admit it, the jurnalist believes that he dreams about big roles. Those that will leave him "naked" and breathless on theatre stage.

# 426
Ето на какво попаднах
Скрит текст:

65 еп

След като прострелва в гърба Мустафа,Фатмагюл изпада в нерна криза.Полицаите задържат Керим,като му повдигат обвинения за нанасяне на тежка телесна повреда при самозащита /ако въобще има такова обвинение/ и е в затвора до първото дело.Мустафа е в кома в болница.Хаджер ражда дете,което се оказва момиче и след изписването изчезва със  Сами.Фатмагюл е на лечение в специализирано заведение,за да е под наблюдение от психиложката....идват трудни дни за нея,не знае какво се случва с Керим,оцелял ли е Мустафа,далеко от Мерием,Кадир бей и брат си...Но благодарение на грижите и вниманито на психоложката започва бавно да излиза от вцепенението си и да започва да подрежда пъзела в съзнанието си на изминалите събития.Керим започва да и пише от затвора,като писмата му са изпълнени с много болка ,затова че е далеко от нея и не може да и помогне,липсва му топлината и,усмивката,някоя едва доловима бегла милувка...В края на лечението си тя ги получва всичките писма заедно и ги изчита не един дъх,като започва да си дава сметка ,че все по силно започва да чувства Керим като най близкия си човек,човек на който може да се довери,а защо не  и нещо повече...В дома на Кадир настъпват съществени промени,той наема домашна помошница за домакинската работа за да не се натоварва Мерием,а Мукадес да няма поводи да рови из вещите му и след това да злослови...За да не изпадне в нова криза Фатма заради присъствието на Мукадес  и пиперливия и език, Фахретин бей наема съседната къща,която се намира на най високата точка на уличката и има голяма веранда-така Мукадес ще може да следи положението и да е в час с случващото се в дома  на сем Илгаз и Рахми ще е близо до сестра си „Аферим,машала Фахретин бей,едно зло по малко за Фатма-бележка на автора”.Друга причина да наеме този дом е ,че знаейки колко много снаха му е привързан към децата на брат си,ще и бъдат като лек за изстрадалата и душа.Мустафа продължава да в в кома,но всички изминали събиттия минават като на лента през замъгленото му съзнание и той започва да дава признаци на живот.Бележка от автора-Фират Челик не е бил гримиран за тези сцени,няколко подивели фенки с пълни торби са го нападнали в тъмното,където са го набили порядъчно за това което причини на Фатма.Керим  все още продължава да е в затвора и да се терзае за любимата си жена.Селим и Ердоан катастрофират пияни,като раняват човек ,затова се озовават и те в една килия с Керим,като Селим си носи торба с памперси,а Ердоан легенче и сапун за пране на чорапи и четка за зъби за измиване на пода....Финална сцена на епозода :Фатма излиза от санаториума,през това време Керим е освободен от затвора поради липса на доказателства и че всички е било при неизбежна отбрана....Двамата се срещат и  прегръщат пред входната врата на дома на Кадир бей,като Мукадес в стремежа си да не изтърве гледката пада от балкона изпада в амнезия и нищо не си спомня от последните 2 години ….son

Скрит текст:
Хареса ли ви сценария,защото се допитах до тенджерата с боб за него.

smile3521 smile3521 smile3521 newsm44 newsm44 newsm44 smile3503  love001

# 427

Asha , правиш невероятни резюмета на епизодите... !? Peace

Имаш талант и невероятен усет - винаги ме караш да се замислям и да отчета колко точно разсъждаваш...!? Peace  Много ще се радвам ако и за в бъдеще ни поднасяш такива коментари - убедена съм , че всички момичета са му се насладили !?
Peace

# 428

Круелка и Хриси - благодаря за преводите на диалозите ..!? Hug  bouquet

Знам колко време отнемат !? Peace

Кампунелка и Мариана , благодаря за последната сцена !? Hug  bouquet

# 429
Копирам поста на Бунко - няма ли да се намери добра душа да го преведе

Доколкото разбрах става въпрос за среща с гръцка журналистка, когато е бил на 24 и е играл в „Брак с чужденец”. Журналистката казва за него, че е висок, слаб с топло излъчване. Има дълги тънки пръсти и изглежда като инелектуалец. Има момчешка красота. Не се държи като звезда, а като добро учтиво момче. Казва се, че не говорел английски. Разказват биогрфията му. Къде е роден, какво е учил. Как заради филма се е научил да прави бакалава. (това май е шега) Не обичал клишетата. За жената която ще бъде с него нямало значение друго, а да има химия.
За пръв път е в Гърция, но бил знаел много за страната. Сам е избрал местата, които иска да посети. Вярва, че гърците и турците си приличат много и това е причината, филмът да е успешен и в двете страни. Смята, че приликите, които има между тях, са повече, отколкото разликите и той никога не е имал етнически стереотип за гърците. Той също така казва, че религията е нещо лично за хората и ако двама души се обичат няма проблем. . Когато тя му казва, че той е голяма звезда в Гърция, той се смее, изчервява се и казва, че той не разбира защо! Енгин казва, че сега си търси работа в театъра и журналистката коментира, че когато той говори за театър тъмните му очи блестят и това е единственият момент, в който интровертността му го изоставя! Той няма социален начин на живот, стои си  в къщи, яде с приятели и въпреки че той не го признава, журналистката вярва, че той мечтае за големи роли.

Не е пълен превод. Разказвателен е. Ако някой пожелае може да направи пълен превод.  Peace

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 15:49 от Cruela

# 430
  • София
Привет на всички!!!

Много енергична серия е имало снощи ..... хареса ми ...... много силни диалози (Ф и М) в стила на силният първи сезон  ...... подразни ме само "битката" между Керим и Мустафа .... много слаба сцена за разлика от първия им двубой в къщата на Ердоан (много реалистично пресъздаден) ... Можеха да се постараят повече сценаристите, вместо да превръщат Керим в някой индиански Ташунко сапа, който с мятане на  брадва обезоръжава въоръжен с пистолет ......

Скрит текст:
Здравейте! Hug

Относно играта на актьорите Peace:Берен Саат както винаги страхотна,актьора ,който играе Рахми,толкова е убедителен,че започвам да се замислям този човек да ли наистина не е „бавен”.Фират Челик-надмина себе си ,за непрофесионалист играе страхотно.Успя да покаже цяла палитра от чувства и емоции,и лудоста която го е обзела ,и болката която въпреки всичко той носи в себе си,омразата,безсилието на моменти...Това бе неговия епизод.На фона на целия екшън ,играта на Енгин Акюрек малко ми се губеше /единтсвената сцена ,която на мен лично ми допадна бе юмручната „престрелка” пред управлението,там бе като разярен тигър на който са отнели плячката.
Стахотен епизод,голям екшън на фона на предните лирични епизоди.
Славенка, +1

# 431
Привет и от мен Grinning! Изгледахте си вие епизодчето, а аз си чакам и нищо не мога да обсъждам по темата... Дано е било добро епизодче!

Дали на някого сега ще му се говори за Облака:
Скрит текст:
Исках да споделя нещо. В този филм, като че ли ми се иска Мустафа Булут и Нарин да не се събират изобщо, да не се реализира любовта им... Всичко, което ме вълнува и интересува е във връзка с образа на Мустафа. Много ми се иска да го видя този човек, как започва да узрява за някои неща, да се промени в отношението си към любовта и към жената, която обича... На моменти изпитвам удовлетворение от това, че той страда /а и той страда от самия себе си,винаги е най-наранения от всичко което прави/. Не знае, как да обича, определено.
Но усещам, че дълбоко в себе си той е добър човек и постепенно ще обуздае тази страст, ще си направи много изводи и ще промени отношението си.Все пак е доста интелигентен, а умните хора умеят да се учат от грешките си.
Така би ми се искало да се случи...Но дали така ще стане,нищо не се знае...
Любовта между Сердар и Нарин изобщо не ме вълнува,нека си се обичат, скучни са ми, и да са заедно и да не са, все тая...

В 20ти епизод за първи път в Мустафа Булут видях Керим-страдащ и осъзнаващ, че любовта му е несподелена!!! Стана ми много мило /говоря за момента в къщата на Нарин/!
Епизодът не ми хареса много, М.Булут беше сравнително пасивен този път.

За Облака :

Скрит текст:
Очаквай неочакваното !? Казаха ми само две изречения от диалога  и детайл от последна серия... Аз се разплаках и настръхнах - убедена съм , че и ти ще бъдеш изненадана... Не искам да ти развалям удоволствието от финала.., но засега се очертава , че това ще се превърне в любимия ми сериал...!? Peace  И това е толкова лесно обяснимо - 29 епизода ..,не е разводнен , отделно е толкова социално насочен за положението на жената в онези райони... А, този кастинг и тази необикновена игра на Енгин...  Как да напиша на момичетата , че турските фенове с право са недоволни от режисьора на настоящия, който обсъждаме...!? Peace  

# 432
# 433
Гледам сега на спокойствие серията (за жалост непреведена) и ми прави впечатление съпоставката между размислите на Керим при психоложката (за тях зная, заради бързия превод тук) и думите на Мустафа към Фатмагюл. И двамата говореха за своите чувства, за това как са преживели "онази нощ" и как тя се е отразила на живота им, но докато при Керим всяка втора дума и всяка мисъл е за Фатма и как тя понася всичко, при Мустафа всяка втора дума е "АЗ, аз..." и никъде не казва (поне не разбирам) какво мисли за нея и как би й помогнал да преживее стреса.

Много добро решение в един и същи епизод да се направи този паралел, не мислите ли?

За сега не смея да кажа повече, защото е възможно да греша в това, което съм разбрала недоразбрала от турския...

ananova , вече има преводи на тези диалози... Peace
                Керим говори за вината си и мисълта дали някога ще прости сам на себе си , дали с Фатмагюл ще го преодолеят.. Мустафа говори само , аз , аз, съжаления за себе си и обвинения към Фатмагюл , че се е оженила за Керим... А, кой и обърна гръб , защо тя се ожени - да не го направи убиец .., това не е част от истината...
           Наистина паралела в диалозите на двамата / приоритетите  и характерите им/ е много добре поднесен...

Да, разговора на  Керим го видях преведен и това съм го отразила в поста си, но този на Мустафа с Фатмагюл не бях го видяла, появил се е докато пишех... Тук нещата се развиват толкова бързо, че е трудно да ви догони човек понякога

# 434
Копирам поста на Бунко - няма ли да се намери добра душа да го преведе

Доколкото разбрах става въпрос за среща с гръцка журналистка, когато е бил на 24 и е играл в „Брак с чужденец”. Журналистката казва за него, че е висок, слаб с топло излъчване. Има дълги тънки пръсти и изглежда като инелектуалец. Има момчешка красота. Не се държи като звезда, а като добро учтиво момче. Казва се, че не говорел английски. Разказват биогрфията му. Къде е роден, какво е учил. Как заради филма се е научил да прави бакалава. (това май е шега) Не обичал клишетата. За жената която ще бъде с него нямало значение друго, а да има химия.
За пръв път е в Гърция, но бил знаел много за страната. Сам е избрал местата, които иска да посети. Вярва, че гърците и турците си приличат много и това е причината, филмът да е успешен и в двете страни. Смята, че приликите, които има между тях, са повече, отколкото разликите и той никога не е имал етнически стереотип за гърците. Той също така казва, че религията е нещо лично за хората и ако двама души се обичат няма проблем. . Когато тя му казва, че той е голяма звезда в Гърция, той се смее, изчервява се и казва, че той не разбира защо! Енгин казва, че сега си търси работа в театъра и журналистката коментира, че когато той говори за театър тъмните му очи блестят и това е единственият момент, в който интровертността му го изоставя! Той няма социален начин на живот, стои си  в къщи, яде с приятели и въпреки че той не го признава, журналистката вярва, че той мечтае за големи роли.

Круелита - една голяма виртуална  прегръдка от мен !?  Hug  Hug :hug:newsm53

Общи условия

Активация на акаунт