А как определяте количеството храна, което сервирате?

• 10 055
  • 95
  •   1
Отговори
# 45
Трещерица, това е най-ужасният възможен похват за дете, което не обича да яде.
Баба ми го упражняваше върху мен редовно. ((((

Моята дъщеря яде малко и съответно в малки количества и слагам. Имаме едни мънички купички, които по принцип се ползват за десерт (кремчета и др. такива). В една такава и сипвам супа и пак не пълна до горе. Понякога я изяжда, друг път не.
Примерно печени картофи, изяжда точно 5-6парчета. По месо много не си пада, евентуално кюфте, кебапче, кърначе - не може да изяде цяло.
Салата обича и двете си ядем заедно, много харесва китайско зеле с моркови, или моркови с ябълка.
Никога не я насилвам да яде, когато колкото иска.
Снощи примерно не е вечеряла почти нищо. Хапна точно 2картофа (тоест резен печен картоф) с 2хапки сирене.

# 46
За вече близо 7 години заедно - знам мъжът ми от кое по колко изяжда и слагам съответно по толкова. За синът също зная и не ми е проблем. За гости вече - според чинията егати - то се ви4жда кога е празна, кога претъпкана, най-малкото това ми е ориентир  Wink Отделно завиди от броя манджи - ако са повече - сервирам по по-малко в порция...въобще то е ужасно елементарна тая тема егати. Все едно аз да пусна - по колко тоалетна хартия откъсвате като се бършете. Ми по толкова, че да стигне.

# 47
"Колкото стигне" очевидно води до нежелани резултати и в двете посоки.

Идеята с осъразмеряването с дланта ми се вижда добра и мисля да я приложа.
Салата на мен никога не ми стига, салата, салата, ама и в нея все има нещо "лепящо".Да не говорим, че салатата ми отваря сериозно апетита за следващото ястие.

На детето често му стигат две-три лъжички супа или ястие и се изхлузва от стола, "нахраних се".
Няма такъв филм, да е гладен след градина.Но не е и особено ентусиазиран на вечеря.

# 48
Нещо не схващам идеята ти явно.
Не може ли сервираш - колкото ви се я де? То е ясно, че от различните яденета - ще се поеме различно количество...  newsm78

# 49
viliko, ааааааа, не е баш така за тоалетната хартия. )))) То зависи от вида...)
Имах навремето една съученичка, която използваше по половин ролка хартия. )

# 50
Светкавица, е какво "лепящо" може да има в една салата от зеле с моркови, или домати и краставици примерно...
Друг е въпроса ако салатата се подправя с някакви майонезени сосове, има вътре салам, гъби, яйца и др. подобни.

# 51
viliko, ааааааа, не е баш така за тоалетната хартия. )))) То зависи от вида...)
Имах навремето една съученичка, която използваше по половин ролка хартия. )

Да, затова съм написала - че от различнит ехрани може и различно количество да се яде.  Laughing
Не схващам каква е темата, наистина.
Ако Светкавица иска да ограничи храната, да е на вид диета - това е друго.
Но ако просто си говорим по колко вечеряте...то зависи от безброй неща!

# 52
Темата е проучване колко хора се засищат точно с храната в чинията си и не качват килограми. Понеже човек е склонен да преяжда, е нужно да се знае горе-долу какъв обем е допустимо да погълне от различните видове храни. Предполагам, че тези, които назад писаха за шепата и дланта, се движат в зоната и ядат 4-5 пъти на ден. На мен тази диета хич не ми се вписва в начина на живот и спазвам други правила - мои си.

# 53
Деца не съм чувала да преяждат, по-скоро обратното. Голям човек пък да преяде - и това ли трябва да се контролила от друг?  Rolling Eyes

Как се сервира пиле с ориз - по метода на дланта? Ами винен кебап? Глупости...

Също така ако за мен е достатъчно да изям купа таратор с две филии хляб и това хем ме засища, хем не пълнея - за друг ще е недостатъчно, за трети - проблема ще е в хляба, въобще.....

# 54
Светкавица, е какво "лепящо" може да има в една салата от зеле с моркови, или домати и краставици примерно...
Друг е въпроса ако салатата се подправя с някакви майонезени сосове, има вътре салам, гъби, яйца и др. подобни.

Сол и мазнина, дори и най-полезен зехтин да е.Солта не сама по себе си, но спомага за качване на кг
Вече започнах да си отделям за мен салата без мазнина, но ми се прияжда от общата

# 55
Темата е проучване колко хора се засищат точно с храната в чинията си и не качват килограми.

Точно затова е. Дори и да не се тъпча, ако малко разнообразя менюто качвам веднага кг.Peace
 Както и каква е тайната на доброволно ядящите деца и качващи кг?Двупосочна е Simple Smile

# 56
В такъв случаи - пусни тема за диети или чети в съответния подфорум - пълно с таблици, статистики и стакмистики. С нищо няма да ти помогне аз колко сервирам.  Wink

Снощи правих кеск. Целият се изяде за около половин час от нас тримата. Ако не го бях направила - щяхме направо да си заспим само с вечерята. така че...тия сравнения - вие по колко - са абсурдни, след като иде реч за ограничения.

Аз не закусвам, на обяд ям тестени неща плюс сладко, пия доста кафе, вечер обилна вечеря пак плюс сладко и безалкохолни. С това отслабнах 4 кг за последната година, не зная защо.

За мен темата беше интересна, защото помислих, че за гости иде реч. Тогава определено винаги се чудя какво и по колко.

# 57
Универсална порция има ли?Или се "изчислява" според телесната маса?Едно е да храниш културист пред състезание, друго-гребец или щангист, трето-художествена гимнастичка и четвърто-собствения ти мъж, който обаче е 1,90 висок и 100 килограма маса.
Апропо-за преяло дете не само съм чувала, ами и виждала.Системно му даваха да дояжда в градината на другите, защото не му стига.И системно се случваше да повръща после.

# 58
Ако е за нас, сервирам на всеки различно. За мъжа ми още не са измислили толкова големи чинии, винаги иска допълнително.   Mr. Green С нормално телосложение е, въпреки "плюскането" . Детето ми също хапва доста напоследък, но е слабичък и го подканвам, ако става дума за храни, които не са му любими.Пазарлъка е в пълна сила - изяждаш това и тогава друго, което му е любимо и така. Моята порция е обикновено най малка, обаче аз пък ям много плодове и млека между храненията.

За гости обикновено стандартни порции, каквито са по заведенията и ако някой иска допълнително слагам и това е.

# 59
Не знам в какви заведения ходите, но навсякъде са различни! Има такива с малки дори за мен, има такива с нормални за мен - но малки за колегите и тн.
Ако правя хапки - по колко да направя за мезе? Каква салата и колко? И тогава трябва ли да е по-леко основното? Ей такива неща за комбинации и количества са ми проблем, но не чак да не се справям де  Wink

Общи условия

Активация на акаунт