А как определяте количеството храна, което сервирате?

• 10 047
  • 95
  •   1
Отговори
# 75
Салата трябва да се комбинира правилно. Протеина е важен, аз така свалям килограми--правилото на дланта и само протеини и въглехидрат под вида на салата. Количествата трябва да са малки, напоследък не преяждаме. Хладилника е пълен, а няма кой да яде. Добре,че е кучо и котаракът,че да не изхвърляме. Имам и още едно правило--в момента, вкойто се почувствам сита, спирам, ако ще да съм хапнала две хапки само. Ако огладнея после, пак си хапвам малко. Но бикновено не се случва.
И аз качвах малко от зеленчуци като бях на хранителен режим. Тук говорим много абстрактно, както винаги.

# 76
  • Варна/UK
Покрай моят мъж се научих да сипвам малки порции с храна. Той не обича препълнени чинии и това си стана традиция в семейството ни. Готвя почти безсолно, салати не овкусявам силно, който иска да си слага сол по вкус.

# 77
Май тук се е преместил,,Готварския", геврек с боб",порции Mr. Green
Според храната.Някой е на малки порции,други по малки.
В къщи храната е в купи и всеки си сипва сам.

# 78
...
Просто е - ако месото (или протеина) е колкото вътрешната част на дланта, гарнитурата ( ако е "трева" ) е колкото разперената длан.

Mr. Green А аз ползвам габровското правило за шепата:

— Дай си моето момче шепите да ти сложи леля малко орешки.
— Сложи в на тате шепите".
—Защо?
—Неговите са по големи.

Винаги се слага по-малко. Така който хареса яденето, ще Ви направи комплимент и ще си поиска още, а който не харесва — ще Ви се сърди по-малко.

# 79

Mr. Green А аз ползвам габровското правило за шепата:

— Дай си моето момче шепите да ти сложи леля малко орешки.
— Сложи в на тате шепите".
—Защо?
—Неговите са по големи.

Joy Joy

# 80
Сипвам на двете момчета почти по равно,  а на дъщеря ми - по-малко. Тя не яде и наполовина колкото големия си брат. На себе си колкото преценя, както и мъжа ми си сипва колкото той прецени. И у нас се ядат салати доста, гледаме да не наддаваме излишно.

Честно казано, когато съм чела темата кой какво е сготвил днес в готварския, винаги съм си мислила, че първо, второ и домашна торта не е възможно да се изядат от 4 -5 човека.... ОБаче толкова много жени готвят по 3-4 вкусотии на ден, че аз им завиждам благородно как ги хапват, без да наддават  Peace

# 81
 Не прочетох всичко и може би някой преди мен е написал подобно мнение.
Много харесвам начина на самосервирането. Преди доста години бях на гости в друг град у наши братовчеди. Те сложиха всичко на масата и всеки си сипваше сам, колкото иска и от това, което иска. Стори ми се много практично. Някой може да каже, че  е възможно да те е срам да си сипеш повечко. Няма такова нещо, ако сте близки хора. А в семейството е още по- лесно. Аз често правя така.

# 82
О, да, аз имам приятелка - която така посреща гостите. Значи всичко е приготвено в съдове с похлупаци на помощна масичка, тя просто не става от масата цяла вечер - само слага на масата поредното блюдо, пред всеки има чиния и сам се обслужва.

# 83
  • София
     У дома уж всеки си слага сам, аз само на внука слагам, но дъщерята и внука винаги оставят по чиниите, ее много мразя така.После обирам чинии и сипвам в паницата на кучето, добре,че поне то всичко яде.Издърпвал ми е даже  ябълка или морков от ръката.

# 84
Аз все повече сипвам  Rolling Eyes
Та се наложиха някои промени, например имаме някакви мега чинии, много модерни, обаче предразполагат към по-големи порции. Прибрах ги и използвам по-малки. Имам 2 сета купи за салата, понеже сме във вечна конкуренция за салатата аз сипвам на всеки отделно.
Така горе долу контролирам, но  мярка на салатата не слагам.
За супа имаме едни големи чаши, измерила съм че 3-4 черпака влизат  Shocked
Много е , нормална ( от тези металните столските) хваща 1,2 черпака супа, това ми е мярката.
Махнах чашите, сложих супени чинии.

Да не ми се смеете, но т.к ядем много бързо аз лично се храня с малка виличка тортена. Така контролирам и скоростта. Иначе за едни реклами време ядем...

# 85
Можете да тренирате бавно ядене като се храните на маса на изключен телевизор и всеки да има запас от поне една-две теми за разговор. Няма да стане от първата седмица, но постепенно дава резултат.

# 86
Да не ми се смеете, но т.к ядем много бързо аз лично се храня с малка виличка тортена. Така контролирам и скоростта.

Много хитра идея.

# 87
10 c's, като каза бързо хранене...)
И аз се храня бързо,но чак такива скорости не развивам....)
Но мъжа ми примерно докато се намотае, да седне на масата....и аз вече почти приключвам..
После стои още 20-30мин след мен, но поне щерката му прави компания. Че и тя яде по 1хапка на 5мин.

# 88
Аз съм все с гости  Blush Сипвам така, че да се изяде всичко, а не да ми остават сиромашки порциики и на другия ден да се чуди кой да го изяде.

# 89

Да не ми се смеете, но т.к ядем много бързо аз лично се храня с малка виличка тортена. Така контролирам и скоростта. Иначе за едни реклами време ядем...

А ние всяка вечер "правим сбора" както се изразяваше покойният ми баща.Ядем бавно, приказваме си и така неусетно аз/ другите -не/ май поглъщам повече от желаното и от необходимото.Вечерята ни продължава поне два часа.
Също скрих огромните си чинии.

За салата- тя у нас се приготвя в нечувани количества- една огромна тава, после се насипва в купа, после в чиниите.Колкото и да е странно, не се засищам с нея, а ми се приисква и още да ям друга храна.Като няма салата или е в разумни количества не ми се яде толкова и от другите ястия.

Горе-долу започнах да си правя сметка на порциите.В последно време изключих "общото сервиране", защото аз съм тази, която си сипва все допълнително, разбира се ако ми е вкусно.Но така и не проумях тайната на тези, които се засищат с изключително скромни количества храна.

Общи условия

Активация на акаунт