Здравословно хранене за децата - 7

• 67 035
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
Момичета, помагайте със съвети, моля ви! От 2 седмици малкият е на градина, но за закуски им дават пълни отврати - поне 3-4 пъти кифли, козунаци - може и да са от онея с подсладители, не се учудвам, понеже дават и боза (едва ли ще е био или ПОНЕ със захар, а не с ония л**на Е-тата), дават и вафли... Решила съм да се боря, някой да споделя опит. Първо мисля да мина през персонала, към директорката пък чак тогава до институции, ако се наложи. Коя е институцията, отговорна за детското хранене? МЗХ? На принципа съм "Ако не помага, поне да не вреди (чак толкова много - за маргарина и изк/ подсладители съм КАТЕГОРИЧНА!!!).

# 511
alen mak,бях писала по-нагоре за моя опит с подаване на сигнал до институциите-дано имаш по-голям успех!Ето тук звънях http://babh.government.bg/bg/signal.htmlИ аз се ужасявам от огромното количество тесто,с което хранят децата,но мисля,че то изобщо не се коментира в наредбата-смята се за нещо в реда на нещата!Освен вафли и суха паста в нашата градина дават и филия,намазана с течен "шоколад"-друг източник на маргарин и бог знае какви Е-та...Още не сме имали родителска да си кажа мнението,но мисля отново да подам сигнал,ако продължават така!

# 512
Благодаря, аз говорих първо с учителките, които обещаха да ме свържат с мед. сестра, която определяла менюто, което в др. детски градини е доста по-добро, в напата дават и ! майонеза!!! Ох, като си помисля само... Моят като си дойде вечер по 3 часа яде на мама гозбите и плодово-зеленчуковите изкушения... Правилно е според мен първо през персонала в детската, после през директорката и тогава към БАБХ. Пиши като имаш някаква "следа" от твоя случай, ще пиша и аз.

# 513
  • IT
brrrrrrrr това с вафлите в градините е страшно. В нашата ясла Слава Богу няма такива екстри изобщо, ма изобщо  PraynigМного често за следобедна закуска има плод. Но те там знаят, че ако детето не иска да яде нещо, да не го насилват.
ЗаСлон това е супер мероприятие, моето дете е малко, но ако има догодина по същото време попадаме във възрастовата  група.

# 514
  • София
е всичко съм чувала но Майонезата ме изуми!

# 515
  • FRANCE
Здравейте, бих искала да ви помоля за съвет. Дъщеря ми по принцип е много придирчива за ядене (5г) и все се чудя какво да и давам за закуска и слетобедна закуска. често обяда в училище не го яде защото не и харесва и за слетобедната закуска е вече много гладна. Тя много обича лешници, бадеми и слънчогледови семки (сурови белени без сол). Та какви други ядки/семки мога да и давам? Не заемат място и дават много енергия. Благодаря ви

# 516
# 517
Мадам, не знам какво има там във Франция и кое колко струва. Но примерно орехи, макадамия, бразилски орех, кашу, тиквени семки, конопено семе...

# 518
  • FRANCE
Вери благодаря, ще погледна в биомагазините поне имам вече идея какво да търся (само да разбере как са и на френски).

# 519
Обикновен орех - noix de Grenoble
Бразилски орех - noix du Bresil
Макадамия - Macadamia
Кашу - noix de cajou
Тиквени семки - graines de citrouille
Конопено семе - graines de chanvre

# 520
Как приготвяте домашни компоти за децата?

# 521
  • FRANCE
Вери  благодаря  bouquet  bouquet  bouquet

# 522
  • София
Момичета, помагайте със съвети, моля ви! От 2 седмици малкият е на градина, но за закуски им дават пълни отврати - поне 3-4 пъти кифли, козунаци - може и да са от онея с подсладители, не се учудвам, понеже дават и боза (едва ли ще е био или ПОНЕ със захар, а не с ония л**на Е-тата), дават и вафли... Решила съм да се боря, някой да споделя опит. Първо мисля да мина през персонала, към директорката пък чак тогава до институции, ако се наложи. Коя е институцията, отговорна за детското хранене? МЗХ? На принципа съм "Ако не помага, поне да не вреди (чак толкова много - за маргарина и изк/ подсладители съм КАТЕГОРИЧНА!!!).

няма смисъл да минаваш отдолу нагоре
направо се пуска сигнал в БАБХ в онлайн формата им, отнема 5 минути
написваш забелязаните нередности, ВСИЧКИТЕ защото ще ти отговорят само по тях
вярно, и по още други показатели ще бъде порверката, но те са рутинни

сигналът не е анониман, но  информацията кой го е пуснал не преминава към ДГ или училището!!!
 Побързайте със сигналите, сега, в началото на учебната година е засилена активността на инспекторите! може би се пренасочени от други области, не знам

Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 11:47 от ЗаСлон

# 523
благодаря, ЗаСлон, ще подам. За "протокола" - не само майонезка, ами и салам (!?! Sick) им дават, но моят отказва (Слава Богу), за разлика от вафлите обаче...

# 524
  • София
Знаете ли какъв е правилния начин постът по-долу да се вмъкне в първия пост на тази тема? аз писал с молба на модератор, но май не трябва така Simple Smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=594332.msg20150040#msg20150040

"Пускам и тук всички наредби и най-важното, къде да подаваме сигналите си.

За здравословното хранене, забрана за чипсове, снаксове и прочие боклуци, липса на риба, мляко, сирене, месо...менютата и продуктите в столовете и лавките на училищата е Наредба №37 на МЗ, в сила от 3 години!
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?categoryid=1564&la … BG&pageid=391

За същото, само че в градините Наредба №6 на МЗ, в сила от 15 септ. 2011г. http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … p;categoryid=4213

За качеството на храните, демек децата ни да ядат само най-качествената и истинска храна, за всички БГ деца, където и да са на държавна или общинска грижа, от 0 до 18 г. е Наредба №9 на МЗХ , в сила от 20 септ. 2011г. http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=56854

ТУК ПОДАВАЙТЕ СИГНАЛИ ЗА ВСИЧКО, БЪРЗО, ЛЕСНО И УДОБНО Е: http://www.babh.government.bg/bg/signal.html

Не ги жалете, жалете и мислете за детето си, на тях това им е работата."

Общи условия

Активация на акаунт