Здравословно хранене за децата - 7

• 67 058
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Как приготвяте домашни компоти за децата?

Аз да си повторя питането, ако някой прави домашни компоти

# 526
  • София
лурдес, аз ще ти отговоря  според темата за здравословно хранене - сушат се плодове, съхраняват се в платенна торбичка, вътре с босилек, орехова шума, лавандула... или в хладилник, в кутии

според нуждата накисваш от предната вечер с изворна вода (минерална, структурирана... Simple Smile ), слагаш сок от лимон/портокал, ако трябва малко мед и пиеш

ако ти трябват плодове с варене- в готварския форум има сигурно много теми съсипващи плодовете Simple Smile

вчера събрахме червиви диви ябълки, че и натъртени
сега ще трябва да правя нещо с тях, но сърце не ми дава да ги обработвам термично....

# 527
  • София
  Заслон -оцет.

# 528
  • София
вчера събрахме червиви диви ябълки, че и натъртени
сега ще трябва да правя нещо с тях, но сърце не ми дава да ги обработвам термично....

Сок?

# 529
# 530
  • София
Тази тема е невероятна Simple Smile Поздравления   bouquet

# 531

аз също правя компоти за децата, но не знам до колко е здравословно. Правя ги в конфитютени буркани - плод, кафява захар 1ч.л. и вода. Варя с останалите компоти.

# 532
Проведох дълъг разговор с един господин в Агенция по храните и съм  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Април съм писала сигнал, чакам от умрял писмо.

В училището на децата ми столовата е съвсем ОК, за разлика от лафката.
Има много голям асортимент съставен от храна тип "боклук".
Обадих се и ме посрещнаха с въпрос коя наредба е нарушена и кой член в нея. Аз ги казах.
Така, оказва се, че трябва да сме подготвени.

Обаче се оказва, че брускети, кубети, снаксове, които са печени, а не пържени, са съвсем приемливи и няма проблем, не са в нарушение.
Тутманици и прочие също са ОК. Както са били и в нашето детство.
Казвам аз, има неща според чл. 20 обаче, които липсват. Да не говорим за чл.21, който е пожелателен. Сигурно няма луд лафкаджия, който да го спазва.  ooooh!

Приеха сигнала, поради пропуски по чл.20.

Какво ме посъветваха от Агенцията:

Да не давам пари на децата си, за да не пазаруват в лафката.

Мерси за съвета. Те не пазаруват там, не защото съм им забранила, а защото съм им обяснила!

Да приготвям здравословна храна от къщи.

Това и правя. Без да се вманиачавам.

Да подам сигнал до Директорката.

Самата тя се чуди как да въдвори ред, но си ги пазят от районната администрация.

Агенцията по храните няма механизмите да принуди лафките да допълнят асортимента до (да го наречем) по-здравословен.

Аз обясних, че искам да намерят механизмите да предизвикат малко фантазия от страна на лафкаджиите да предлагат полезна и интересна храна на децата!

Леле, много съм бясна. Заради безсилието. Получавали десетки сигнали.
И аз му казах, ето, имате фронт за работа, не е ли добре да действате?!

# 533
Люлин това което споделяш е направо отчайващо Sad.
Ей така се обезсърчава човек Sad

# 534

аз също правя компоти за децата, но не знам до колко е здравословно. Правя ги в конфитютени буркани - плод, кафява захар 1ч.л. и вода. Варя с останалите компоти.

Мерси, аз питам за стандартните компоти, защото на дъщеря ми й харесаха последния път много. Беше компот от кайсии, а сурови кайсии не яде изобщо например, или други такива плодове.

ЗаСлон, мерси за идеята, то това си е ошав. Бих сушила ябълки вкъщи, и аз обичам да пия ошав всъщност.  Peace

# 535
  • София
  Лурдес, миналата година имах много круши, но не можех да ги изсуша. Сложих ги само с вода, без захар и ги кипнах, а компота се оказа изключително сладък. Другото, което правих ежедневно цяла зима е компот от дюли и ябълки. Понеже имахме много, сутрин зареждах тенджерата/дюлите задължително  със семето, но и ябълките не чистех/, без захар. На ден пиеха по един литър и повече - толкова го харесваха. Ще видим тази зима.
   Люлин, впечатли ме с желанието си и най-вече, че си предприела конкретни действия да промениш нещата. За мен, това е загубена кауза. Не само тази - всяка ПОЛОЖИТЕЛНА промяна в РБ.

Последна редакция: чт, 04 окт 2012, 08:10 от Слънчев ден с превалявания

# 536
  • София
ако всички, които пишат в тази тема подадат днес по 1 сигнал, ще се променят нещата

но никой освен Люлин не е подал и нещата наистина никога няма да се променят

напълно вярно!

# 537
Аз имам новина.
Преди малко от мобилен телефон ми се обади една госпожа от Агенция по храните. Не се представи. Каза, че сигналът ми не е за тях, а за РЗИ на "Враня" 20 и ми затвори телефона.
Звъннах обратно, за да си довършим разговора, но това е някаква централа. Слушах много музика и накрая ме изхвърли линията без да ме свържат с господина от вчера.

Редактирам се, защото имам конкретен телефон за връзка в РЗИ, на който приемат сигнали за нарушения по Наредба 37.
Телефонът е 8327 111.
Имам и входящ номер.

Последна редакция: чт, 04 окт 2012, 10:33 от Люлин

# 538
  • София
И моите сигнали си ги прехвърлят като горещ картоф.
аз предвидливо бях пуснала два сигнала- разделени- към РЗИ и БАБХ, съответно по двете наредби.
Но!!!
От РЗИ ми върнаха сигнала , написали ,че не за тях (въпреки че е по тяхната наредба!!!!!!!) и да го изпратя на БАБХ.

А от БАБХ грам нарушения не намериха.... Абе само едно, но то не беше нито по продуктите, нито по менюто!

Люлин! Кураж!  bouquet

# 539
е аз подадох по имейла до БАБХ, но нещо "умряла работа" ми се струва; де факто нямам никакво доказателство, че съм пратила сигнал - нито пращат линк за потвърждаване на имейла на подателя, нито нищо!  Sad Обмислям, докато чакам, какви да са следващите стъпки...

Общи условия

Активация на акаунт