Здравословно хранене за децата - 7

  • 67 024
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 3 743
И ние я хапваме чията, без да я смиламе, най-често в зърнени закуски и на сина ми давам.

# 496
  • Добрич
  • Мнения: 757
И аз мислих да предложа скоро чиа, ще  добавям в ръжените или овесени ядки, но не знам горещата вода, с която ги заливам дали няма да им навреди на полезните свойства  Thinking

# 497
  • София
  • Мнения: 921
а чия-та може ли да се слега и в салата? Как е по-добре да се консумира- цяла или смляна? /примерно като сусама и лененото семе/.

# 498
  • Мнения: 4 370
Аз само в салата я слагам; цяла.

# 499
  • Добрич
  • Мнения: 757
Някой слагал ли е олио Шарлан в тесто за бисквити/курабии  newsm78 Дали ще се усеща специфичния му вкус след изпичането и въобще подходящо ли е ?
чиа, ще  добавям в ръжените или овесени ядки, но не знам горещата вода, с която ги заливам дали няма да им навреди на полезните свойства  Thinking

# 500
  • Мнения: 4 358
Привет момичета Hug
Може ли да ме ориентирате къде в коя наредба за най-малките дечица от 1-3 години пише ,че вафлите, кроасаните и т.н не се допускат в дневния рацион.
Открих само това чл 38 ал 2 от НАРЕДБА № 9 от 16 септември 2011 г.
за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата
 В детските заведения и училищата се предлага само шоколад, отговарящ на Наредбата за изискванията към какаото и шоколадовите продукти, приета с ПМС № 251 от 6 ноември 2002 г.
т.е излиза,че вафли може newsm78или аз грешно тълкувам.
Мерси предварително Hug

# 501
  • Мнения: 86

Весси, аз съм слагала в тесто за курабийки шарлан. Усеща се аромата, определено. Дали е подходящо от здравословна гледна точка или от вкусова?
  Пробвай един път с малка доза да видиш дали ще ти хареса ако е до вкуса. Иначе  доколко е здравословно..

# 502
  • Мнения: 644
Някой слагал ли е олио Шарлан в тесто за бисквити/курабии  newsm78 Дали ще се усеща специфичния му вкус след изпичането и въобще подходящо ли е ?



Усеща се отчетливо, и аромата също. В овесени сладки, в кексове съм слагала, на мен ми харесва, никой не е възразил от похапващите. Дали е подходящо, сигурно има поле за спорове.

# 503
  • Мнения: 451
Привет момичета Hug
Може ли да ме ориентирате къде в коя наредба за най-малките дечица от 1-3 години пише ,че вафлите, кроасаните и т.н не се допускат в дневния рацион.
Открих само това чл 38 ал 2 от НАРЕДБА № 9 от 16 септември 2011 г.
за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата
 В детските заведения и училищата се предлага само шоколад, отговарящ на Наредбата за изискванията към какаото и шоколадовите продукти, приета с ПМС № 251 от 6 ноември 2002 г.
т.е излиза,че вафли може newsm78или аз грешно тълкувам.
Мерси предварително Hug
Бъни,аз го тълкувам,че не може,защото се казва"шоколад",а във вафлите има и доста други неща,включително "shortening"-най-гадния маргарин,който е забранен или поне би трябвало.Аз съм пускала оплакване до съответната служба-щяха да правят проверка и "да ми съобщят резултата"-никой не ми се обади и продължиха да си дават вафла или "суха паста" за следобедна закуска Sad!Но съм решила тази година да се "разровя" по въпроса и да не си мълча,още повече,че и други родители са недоволни!

# 504
  • София
  • Мнения: 5 347
Защо трябва да ровите, казано е че НА ДЕЦА В УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ НЕ СЕ ДАВА МАРГАРИН ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА

няма тълкуване

# 505
  • Добрич
  • Мнения: 757
cayenne , Воденица , благодаря ви, сложих 50/50 шарлан и обикновено олио, не се усещаше така вкусът на шарланът, ако беше само с шарлан може би нямаше да ни хареса

# 506
  • София
  • Мнения: 460
  Шарланът не е подходящ за топлинна обработка. Той е студено пресован, обезмисля се използването му в печива.

# 507
  • Мнения: 644
  Шарланът не е подходящ за топлинна обработка. Той е студено пресован, обезмисля се използването му в печива.

Е, не съвсем, както и слънчогледовите семки - сурови са по-полезни, но в сладки или хляб съвсем не са вредни, по-скоро обогатяват минералния състав на печивото, а мазнините подпомагат усвояването на ред полезни вещества в храната. А рафинираните мазнини преминават и през повече химични обработки, та като се слага така и така олио в кекса, защо да не е шарлан?

# 508
  • Мнения: 782
Аз редовно използвам шарлан. Свиква се с времето, в началото ни беше странен .. сега никой не го забелязва Simple Smile

# 509
  • София
  • Мнения: 5 347
Сега си видях мейла и по ранните сутрини пускам една покана, която е за събитие- моя мечта.
Е, вече е реалност!
Моля да получа подкрепа в разпространяването на това събитие, за да плъзне заразата на домашния сандвич от къщи, да стане модно, да стане навик, да е по подразбиране.

http://organichno.com/index.php?option=com_content&view=arti … ol&Itemid=127
 
 Зелено училище в СОФИЯ: 30 септември


Възрастова група: от 3 до 8 години
Дата и час: 30 септември (неделя), 10:00 - 13:00 часа
...
Менюто съдържа чиста храна от местни и биологични производители без месо и яйца.

Програма:
...
3) Приготвяне на вкусен, здравословен и красив сандвич за училищното междучасие с идея да мотивираме децата да си носят домашно приготвена храна в училище. Никога не е рано да започнем с тази нагласа!

Общи условия

Активация на акаунт