Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 7-ма тема

• 479 633
  • 3 736
  •   2
Отговори
# 3 060
  • София
stels-bels, явно щерката ми преборва бактерията, а синът е като дъщеря ти.  Blush

# 3 061
  • София-Младост
И аз да споделя...първо благодарност към Тонка* , която ме насочи към д-р Кирова-УНГ специалист. Планирах да заведа синът ми, но онзи ден ортодонта при  преглед ме попита-вие знаете ли, е синът ви има гнойни тапи на гърлото. И ми ги показа... Беше четвъртък, същият ден през деня ми се бяха обадили от у-ще, ако може да го вземем, защото много го боли корем. При него всичко в гърлото започва с подобни болки. 
Заведох го в петък при д-р Кирова...каза, че това не са гнойни тапи, а дендритни тапи. Споделих, че ЛЛ при такива веднага изписват антибиотик... Няма изявен проблем с третата сливица, има я, но не се налага да се отстранява. Другите две са големи, назначи ни AST тест,антистрептолизинов титър, за да се види дали е носител на бета-хемолитичен стрептокок. Резултата е 178, което хем ме обнадеждава , хем леко ме притеснява. Защото го направихме в събота към 12, а той беше закусил към 9-9.30. Попитах в Цибалаб, казаха че трябва да са минали поне два часа от хранене. Дано не е изопачило по някакъв начин изследването.
Утре ще и занеса резултата, да видим какво ще каже.

# 3 062
АСТ -то не ми е известно да трябва да се прави на гладно.Ние правим редовно в Германия и винаги след като е закусил.От вената ли ви взеха кръв?

# 3 063
  • София
И аз да споделя...първо благодарност към Тонка* , която ме насочи към д-р Кирова-УНГ специалист.
Дано да ви е само в помощ лекарката. Hug
Тази жена с нещо толкова просто, като промивките, които ни показа, направо ни спаси. Дъщеря ми пак си влачи сополите цяла зима, но поне може да диша нормално и не стига до усложнения.

# 3 064
  • София-Младост
АСТ -то не ми е известно да трябва да се прави на гладно.Ние правим редовно в Германия и винаги след като е закусил.От вената ли ви взеха кръв?
Не, от пръста...той е на 8г. Аз също не знаех, прочетох в интернет, след това се обадих в една лаборатория, казах че питам за дете... Дано е верен теста.

Тонка*
Сега като се замисля забравих да помоля и ушите да прегледа, но пропуснах.
Някъде бях, чела разказа ти за тези промивки...ако не е проблем да даеш линк или накрато да обясниш, че ми се струва, че това дето правим вкъщи не е много правилно, или поне не е ефективно.

# 3 065
АСТ теста знам, че се прави само с кръв от вената и това е една от причините до момента да избягвам изследването за дъщеря ми на 3г и 10м. Другата причина - до момента мненията на УНГ-тата са разнопосочни, отделно обясняват, че тестът не е съвсем точен и давал лъжливи положителни или отрицателни стойности.
Промивки правя сутрин и вечер на носа, карам детето да наведе глава настрани и впръсквам с малка спринцовка е едната ноздра, след което издухва. Но не съм съвсем убедена, че е правилно  и ефективно, защото често след това продължавам да чувам секрета да се "движи" в носа.
При нея симптомите, че нещо не е наред са:
- хъркане при сън, при затворена уста, чува се, че хъркането е от носа;
- изпотяване около врата и главата;
- спи с отворена и затворена уста, редува ги;
- хремите й се усложняват и слизат към гърлото, с налепи, които до сега не са диагностицирани като гнойни, но аз имам съмнения, че е имало и такива. Педиатърът каза, че гнойния налеп е жълто-зеленикъв на цвят, белият не е гноен  newsm78. Кашля от сопол, но не винаги, до този момент никога не е слизало към гърдите. Според ЛЛ на детето, не е необходимо на този етап от АСТ тест, защото тя в 95% от заболяванията е третирана с антибиотик.
- през деня не стои с отворена уста, диша през носа. До този момент няма проблем с ушите.

# 3 066
  • София
Ала-Бала, направо ще го напиша пак, че ми е трудно да го открия.
Купувате банка с физиологичен разтвор и една спринцовка (да не е от най-малките все пак).
Пълните спринцовката, запушвате едната ноздра и през другата се впръсква "на порции", като пред това време детето вдишва през носа, за да поеме разтвора. Издухвате хубаво. Същото се повтаря и за другата ноздра. Дъщеря ми се е специализирала сама да си прави промивките и на един дъх шмърка разтвора. Казва, че й е приятно. Аз дори не мога да се насиля да пробвам. И да уточня, че докато правим промивката, детето си стои/седи нормално, а не е легнало.
В нета има разни канички за промивка и от едната ноздра влиза, а от другата ноздра изтича, обаче аз ти казвам това, което ни показа лекарката на място в кабинета й.

# 3 067
Ала Бала не искам да те подвеждам,но според мен от пръста изобщо не е коректно изследването.Казвам го от опит.Пускала съм веднъж на сина ми от там,но ми се стори много съмнителен резултата и същия ден ,но от вената даде много голяма разлика.И на мен в лаборатории са ми казвали,че може,но лекарите искат изрично с венозна кръв.Високото АСТ по-принцип е опасно за ставите и сърцето,но за успокоение според нашия УНГ високо АСТ ,но пък ЦРП в норма  не е притеснително.
Няка как АСТ-то да ти 700 примерно и да ти даде 100 с венозна кръв.Може в различните лаб да е  600 на друга 800,но отрицателно не.За съжаление го казвам от опит.Правила съм го много пъти и съм го сверявал ,когато сме го изследвали в Германия(там най-вярвам колко е).Наистина неприятно е когато е малко детето,но ние нямахме избор.

Последна редакция: пн, 09 ное 2015, 14:07 от *ice cream*

# 3 068
  • София-Младост
Е добре де, тези в лабораториитте за какво са там?!
Сега ще звъня по лабораториите да разпитвам.
А УНГ не каза изрично нищо, само помоли да го направим в лаборатория, тип Цибалаб, Рамус...предполагам искаше да не е в ДКЦ.
Високото АСТ означава, че е носиел на този стафилокок, а той вече две поредни години кара скарлатина и това нещо неизлекувано удря в бъбреци, стави и прочие...

За промивките и моят сам си ги право, но пълни спринцовката и впръсква в едната ноздра...и имам усещане че течността влиза и излиза. Така не обича да му е запушен носа, че мин.седмица докато си играе духа-духа и кръв, той продължава...изобщо беше се направил като за хелоуин.

УТре ще занеса все пак резултата и ще попитам, ако трябва отново ще го правим венозно...той като разбере направо ще ме заобича тройно  Twisted Evil

# 3 069
  • В.Търново
За скарлатината е виновна бактерията стрептокок, а не стафилокок.
Ако прекалявате с тези промивки на носа е нормално да текне кръв, ще направите някоя беля накрая и при най-малкото напъване или капки в носа ще тече кръв.

# 3 070
  • София
АСТ винаги сме правили с проба от пръстчето. Винаги са ни казвали , че  не е задължително от вената. Правили сме го към САНА. Консултирала съм го с педиатър и то не е един многократно.
Също така никога не сме били на гладно.
Резултат от 178 е просто разкошен!
А др. Кирова къде приема?
Кашлящият вирус точно го преборихме. Изкарахме го без Т.

Последна редакция: вт, 10 ное 2015, 22:29 от Мигла

# 3 071
  • София-Младост
За скарлатината е виновна бактерията стрептокок, а не стафилокок.
Ако прекалявате с тези промивки на носа е нормално да текне кръв, ще направите някоя беля накрая и при най-малкото напъване или капки в носа ще тече кръв.
Моя грешка, разбира се че е стрептокок!
Не сме прекалили с промивките, просто синът ми мрази да му е запушен носа и се започва едно духане...явно е и с по-слаби капиляри и инцидентно беше направил беля.

Мигла
Дано, д-р Кирова каза, че резултата е добър, макар че е близо до долната граница. По-добре е да се направи с венозна кръв, но той отказва и за сега няма да го насилвам. Приема на ул. Позитано 10, на четна дата от 15-19 часа, не се записва час. Отделно и в ОКръжна болница, но там не и знам графика.

# 3 072
  • София-Младост
Високото АСТ означава, че е носиел на този стафилокок, а той вече две поредни години кара скарлатина и това нещо неизлекувано удря в бъбреци, стави и прочие...
Не мога да коригирам, затова стафилокок да се чете стрептокок, да не объркам  някой новочетящ.  Embarassed

# 3 073
  • София
Здравейте отново. Резултатите от лабораторното изследване на моя син излязоха - има стрептокок пнеумонае в носа. Май не е много изненадващо, като разбира се - сега ще тестваме и другите две деца вкъщи, защото може и те да имат същия бацил. Ще ви кажа какво лечение ще ни предпише докторът (още не съм видяла антибиограмата). Поздрави на всички  bouquet

# 3 074
  • София
Добро утро! Личният лекар предложи да лекуваме стрептокока с АБ капки. В антибиограмата няма чувствителен антибиотик, който да се предлага под формата на капки в аптеките, и вероятно ЛЛ ще ми напише рецепта за правени капки. Може би затова досега не са ни действали капките.

Има само един гел - Еритран Унгвент Офталмик с еритромицин/еритран, към който нашият стрептокок е чувствителен. Ако се продава, може би ще го ползваме. Пуснах търсене за еритран в темата, но не излиза някой да е писал, че е прилагал това лекарство досега.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 12 ное 2015, 10:14 от Ashia

Общи условия

Активация на акаунт