Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 15 част

• 68 203
  • 770
  •   1
Отговори
# 570
няма да стане , каза ли са че прекратя ли си майчинството ,без значение дали излизам в платен отпуск или болничен тя да се подготвя психически че е вън. На нея не и дават да си вземе един месец неплатен отпуск или болничен до излизането на колежката в майчинство ,незнам може би са в правото си newsm78
Мога ли да те помоля да ми кажеш от къде да сваля декларация за прекратяване на майчинството, казаха ми от сайта на НОИ но не можах да го открия сред формулярите,може би незнам къде да го търся? Rolling Eyes

# 571
  • В полите на Пирин планина
няма да стане , каза ли са че прекратя ли си майчинството ,без значение дали излизам в платен отпуск или болничен тя да се подготвя психически че е вън. На нея не и дават да си вземе един месец неплатен отпуск или болничен до излизането на колежката в майчинство ,незнам може би са в правото си newsm78
Мога ли да те помоля да ми кажеш от къде да сваля декларация за прекратяване на майчинството, казаха ми от сайта на НОИ но не можах да го открия сред формулярите,може би незнам къде да го търся? Rolling Eyes

Няма такъв официален формуляр, затова не си намерила нищо. Заявлението за прекратяване на отпуска за гледане на дете е свободен текст, като си пишеш трите имена и пишеш от коя дата искаш да се прекрати.

# 572
Питанка-в майчинство съм втора година и съм бременна в 4 месец.Дъщеря ми навършва 2 на 21.02.13 а трябва да изляза в 45 дневен болничен за раждане на 23.02.13.Знаете ли как ще се формира майчинството за второто дете,понеже вчера ми казаха че ще се смята 80% от 240лв тъй като втората година се водела болничен за отглеждане на дете,а това ми се вижда много малко,а и си мислех,че не може да се взима по-малко от 240лв дори първата година.Или аз съм в грешка???

# 573
Питанка-в майчинство съм втора година и съм бременна в 4 месец.Дъщеря ми навършва 2 на 21.02.13 а трябва да изляза в 45 дневен болничен за раждане на 23.02.13.Знаете ли как ще се формира майчинството за второто дете,понеже вчера ми казаха че ще се смята 80% от 240лв тъй като втората година се водела болничен за отглеждане на дете,а това ми се вижда много малко,а и си мислех,че не може да се взима по-малко от 240лв дори първата година.Или аз съм в грешка???

За 410-те дни отпуск за бременност и раждане не можеш да вземаш по-малко от МРЗ, която в момента е 290 лева, а се очаква през 2013 г. да стане по-висока. При теб има и застъпено майчинство, т.е. ще вземаш обезщетение, колкото за първото дете, ако то е било по-високо от МРЗ.

# 574

Нещо не разбрах newsm78 410-те дни отпуск за бременност и раждане-това е първата година нали така newsm78 не може да взимам по малко от 290лв а за втората година 240 лв-както е и сега
Докато работих осигуровките ми бяха на 450лв

# 575

Няма такъв официален формуляр, затова не си намерила нищо. Заявлението за прекратяване на отпуска за гледане на дете е свободен текст, като си пишеш трите имена и пишеш от коя дата искаш да се прекрати.

Тия от счетоводството направо са за убиване #2gunfire бях при тях и им казвам че искам да прекратя майчинството ,да напиша молба а тя ми вика да си я разпечатам от НОИ , да я попълня и тогава да отида.Сега пак трябва да ходя.Яд ме е че бях там и ме върна #Cussing out

# 576

Нещо не разбрах newsm78 410-те дни отпуск за бременност и раждане-това е първата година нали така newsm78 не може да взимам по малко от 290лв а за втората година 240 лв-както е и сега

Не знам как по ясно да го напиша  Thinking 410-те дни са "първата година", т.е. от 45 дни преди термин до общо 410 дни и наистина приключват някъде до към годинката на детето, но не е задължително да е точно на рожденната му дата. Ако си получавала по-високо обезщетение за 1-вото дете през "първата година", то и сега имаш право на тази сума, защото двете ти майчинства са застъпени, т.е. не ти е изтекъл отпускът за гледане на 1-вото дете и ще излезеш в болничен 45 дни преди термин за второто. Освен това имаш право и на 1/2 от обезщетението за гледане на първото дете, докато то стане на 2 години - 120 лева. За целта се подава Приложение 4 до работодателя.

# 577
  • София
Пак съм аз.
От понеделник ще тръгваме на ясла. На 1г и 9м.
И ще трябва счетоводителката да ми приключи всичко във фирмата.
Въпросът ми е - колко пари и колко време ще вземам, ако отида в БТ?
А ще получавам ли половината на 240 през това време или ми ги спират?

# 578
Пак съм аз.

Зависи на какво основание ще бъде прекратен трудовия договор.

# 579
  • София
Пак съм аз.

Взаимно съгласие. Има ли по-добър вариант?

# 580
Пак съм аз.

Взаимно съгласие. Има ли по-добър вариант?

По взаимно съгласие се полага 4 месеца на минимално обезщетение - по 7.20 лева на ден.
Ако е по инициатива на работодателя е по-изгодно, защото времето на борсата е по-дълго , зависещо от осигурителния стаж + това се получава по-високо обезщетение - 60% от осиг. доход през последните 24 месеца.

# 581

Не знам как по ясно да го напиша  Thinking 410-те дни са "първата година", т.е. от 45 дни преди термин до общо 410 дни и наистина приключват някъде до към годинката на детето, но не е задължително да е точно на рожденната му дата. Ако си получавала по-високо обезщетение за 1-вото дете през "първата година", то и сега имаш право на тази сума, защото двете ти майчинства са застъпени, т.е. не ти е изтекъл отпускът за гледане на 1-вото дете и ще излезеш в болничен 45 дни преди термин за второто. Освен това имаш право и на 1/2 от обезщетението за гледане на първото дете, докато то стане на 2 години - 120 лева. За целта се подава Приложение 4 до работодателя.
Ок май разбирам обаче те няма да се застъпят,а са с два дни разлика-дефакто трябва да взема болничен или отпуска за тях и ще имам два работни дни.

# 582

Ок май разбирам обаче те няма да се застъпят,а са с два дни разлика-дефакто трябва да взема болничен или отпуска за тях и ще имам два работни дни.

Уф, върнах се и видях, че съм недогледала датите  newsm78

Добре де, защо не се уговориш с твоя гинеколог да ти дръпне термина с 3 дни и да се възползваш от застъпеното майчинство  Peace

# 583
И този вариант го мислих,дали ще стане така,но само в случай,че разликата в сумата която ще получавам е голяма,за това ми беше и първия въпрос.Ще питам някъде по инстанциите как точно стоят нещата.Благодаря

# 584
Ето от тук http://www.noi.bg/forusers/forms/239-maternity сваляш приложение 12, което носиш със заявление свободен текст, че искаш да ти се прекрати отпуска за гледане на дете до 2 год, защото тръгва на ясла

Общи условия

Активация на акаунт