Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 15 част

• 68 138
  • 770
  •   1
Отговори
# 645
Elfita благодаря за страхотния, подробен, систематизиран отговор! Страхотна помощ е за нас, че си си направила труда така да систематизираш цялата информация по болничните. Благодаря ти още веднъж Simple Smile

# 646
здравеите искам да попитам понеже за първи пър ще взимам маи4инство на коя дата го превеждат?
Аз съм от Плевен и се чудя първата година НОИ или работодателя го изплащат - НОИ?5 дни от октомври са ми изплатени от последния болничен,другите 17 дни дали ще ми бъдат изплатени този месец newsm78
като маичинство? - Подала ли си декларация Приложение 2?
Дано съм задала въпросите си правилно и ме извинета за пропуснатите граматични грешки ,но с малко бебе е така.... Embarassedпостоянно бързам -  newsm78
да попълних такава декларавия,но токущо говорих с счетоводителката и тя ми каза че щом плати осигуровките за месец октомври-това е края на ноември и тогава ще подаде и декларавията Cryкоето значи  че към 5 декември ще е първото ми маичинство,това така ли е или нещо се е объркала newsm78
И маичинството месец за месец ли се плаща или с един месец назад?

# 647
  • У дома... някъде
Здравейте.И аз имам въпрос макар,че може и да не е за тук,но се надявам някой да ми отговори.Детето ми ходи на ясла от 8.10,та за тези дни от 1 до 8 какво майчинство се полага,тъй като съм във втората година за отгл.на дете и съм в платена отпуска-половината майчинство ли ще ми преведат или само за тези дни от 1 до 8,през които не е било на ясла???

# 648
  • В полите на Пирин планина
здравеите искам да попитам понеже за първи пър ще взимам маи4инство на коя дата го превеждат?
Аз съм от Плевен и се чудя първата година НОИ или работодателя го изплащат - НОИ?5 дни от октомври са ми изплатени от последния болничен,другите 17 дни дали ще ми бъдат изплатени този месец newsm78
като маичинство? - Подала ли си декларация Приложение 2?
Дано съм задала въпросите си правилно и ме извинета за пропуснатите граматични грешки ,но с малко бебе е така.... Embarassedпостоянно бързам -  newsm78
да попълних такава декларавия,но токущо говорих с счетоводителката и тя ми каза че щом плати осигуровките за месец октомври-това е края на ноември и тогава ще подаде и декларавията Cryкоето значи  че към 5 декември ще е първото ми маичинство,това така ли е или нещо се е объркала newsm78
И маичинството месец за месец ли се плаща или с един месец назад?

Да, точно така стоят нещата. Плаща се за предходния месец.

# 649
Здравейте.И аз имам въпрос макар,че може и да не е за тук,но се надявам някой да ми отговори.Детето ми ходи на ясла от 8.10,та за тези дни от 1 до 8 какво майчинство се полага,тъй като съм във втората година за отгл.на дете и съм в платена отпуска-половината майчинство ли ще ми преведат или само за тези дни от 1 до 8,през които не е било на ясла???

Ще ти платят 52.17 лв за периода 01.10.-07.10.

След това, ако си подала Приложение 4 за 1/2 от обезщетението, ще ти преведат 93.91 за периода 08.10.-31.10.

# 650
  • У дома... някъде
Lady Brinne ,благодаря за информацията.И аз така си помислих. Hug

# 651
Здравейте. Спешното ми питане е : за майчинство се брой 2г. назад от датата на раждане или ?

# 652
  • Пловдив
Здравейте. Спешното ми питане е : за майчинство се брой 2г. назад от датата на раждане или ?

Кое да се брои така???

Базата,на която ще ти смятат обезщетението ли?-да,гледат се 24 м назад от 45 дневния болничен преди термин

# 653
  • Пловдив
Вече съм в 45-дневния болничен преди раждане,доколкото разбрах ще имам още 2 болнични листа-от болницата,където родя и от педиатъра на бебето.Не ми е ясно обаче тече ли ми майчинство своевременно (имам впредвид от раждането) и какви документи трябва да представя на работното си място.

# 654
Вече съм в 45-дневния болничен преди раждане,доколкото разбрах ще имам още 2 болнични листа-от болницата,където родя и от педиатъра на бебето.Не ми е ясно обаче тече ли ми майчинство своевременно (имам впредвид от раждането) и какви документи трябва да представя на работното си място.

Какво имаш предвид с подчертаното  newsm78 135 дни е отпуск за бременност и раждане - ползва се с болнични листове и това са нужните документи. След това се подава декларация за остатъка от 135 до 410 дни. Прочети подробности в първия пост на темата "Мачинството-счетоводно" Peace

Последна редакция: пт, 09 ное 2012, 11:59 от Lady Brinne

# 655
  • Пловдив
Казаха ми,че едновременно трябвало да ми изплащат болничните и майчинството.Тъй като хич не ми се вярва,реших да попитам.Благодаря за бързия отговор!

# 656
Казаха ми,че едновременно трябвало да ми изплащат болничните и майчинството.Тъй като хич не ми се вярва,реших да попитам.Благодаря за бързия отговор!

Няма такова понятие "майчинство", това е общоприето наименование между хората, в КСО е отпуск за бременност и раждане и гледане на дете.

# 657
  • Пловдив
Отново благодаря за отговора  bouquet

# 658
  • София
Здравейте!
По майчинство съм втора година, малката тръгна на ясла и започнах да получавам по 120лв. След като си използвах годишния отпуск се върнах на работа, тогава ме преназначиха в друга фирма, към същия работодател. В този случай продължавам ли да получавам 120-те лв? Детето ми става на 2г. през януари?
Благодаря предварително!  bouquet

# 659
  • Пловдив
Здравейте!
По майчинство съм втора година, малката тръгна на ясла и започнах да получавам по 120лв. След като си използвах годишния отпуск се върнах на работа, тогава ме преназначиха в друга фирма, към същия работодател. В този случай продължавам ли да получавам 120-те лв? Детето ми става на 2г. през януари?
Благодаря предварително!  bouquet

при всеки работодател имаш право на 120 те лв
подай си прил 4 и ще ги получаваш

Общи условия

Активация на акаунт