Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 15 част

• 67 253
  • 770
  •   1
Отговори
# 675
здравейте искам да попитам колко дена след като съм ползвала болничен мога пак да ползвам ?

# 676
  • В полите на Пирин планина
здравейте искам да попитам колко дена след като съм ползвала болничен мога пак да ползвам ?

Няма изискване за разстояние във времто между два болнични листа.

# 677
Здравейте, интересува ме как да си изчисля осигуровките ,които дължа по време на боличен за отглеждане на дете до 18г. Осигуряват ме на 500лв. Имах два болнични листа за септември единия за 3 дни ,а другия за 5дена и ми казаха че без осигуровки от моя страна са двата дена от втория болничен. Но как да изчисля в този случай колко са осигуровките за моя сметка?

В сайта kik-info.com има калкулатор на възнагражденията. Можеш да си изчислиш и дължими осигуровки. Но докато си в болничен не се удържат лични осигурителни вноски, а първите 3 дни от болничния за общо заболяване са за сметка на работодателя.

# 678
Как се изплаща майчинството ?Пак ли като болничните на части за съответния месец newsm78?Сигурно е коментирано ,за което се извинявам ,но нямам време да изчета темата.

# 679
Как се изплаща майчинството ?Пак ли като болничните на части за съответния месец newsm78?Сигурно е коментирано ,за което се извинявам ,но нямам време да изчета темата.

Да.

# 680
И аз искам да попитам нещо- В момена съм в майчинство( родих пролетта на 2011), но още към края на 2010 излязох в болнични по бременност. Имам неизползвана отпуска от 2010( и 2011) Ще изгори ли , ако до края на годината не я използвам. Няма да се връщам все още на работа.
Благодаря!

# 681
  • Пловдив
И аз искам да попитам нещо- В момена съм в майчинство( родих пролетта на 2011), но още към края на 2010 излязох в болнични по бременност. Имам неизползвана отпуска от 2010( и 2011) Ще изгори ли , ако до края на годината не я използвам. Няма да се връщам все още на работа.
Благодаря!

Не,няма да изгори.Всичката натрупана отпуска ще я ползваш като се върнеш от майчинството

# 682
# 683
Благодаря!

Не,няма да изгори.Всичката натрупана отпуска ще я ползваш като се върнеш от майчинството

И мен ме интересуваше това,но нали имаме право само 10 дни от стара отпуска да прехвърляш за следваща година?Или се бъркам?

# 684
  • Пловдив
И мен ме интересуваше това,но нали имаме право само 10 дни от стара отпуска да прехвърляш за следваща година?Или се бъркам?

Това е така,ако си на работа и можеш да си ползваш отпуската ефективно.
Една майка в майчинство е възпрепятствана да я ползва.Не й гори,а се запазва цялата за след майчинството

# 685
Благодаря,Елфита!

# 686
Моля да ме извините ,че питам  наглед наивен въпрос, но  днес  няколко човека ми казват противоположни неща и не знам :
- детето ми е на 1,5г.

-ако  го дам  сега на ясла , без да  се връщам на работа  -какво ще получавам до навършването му на 2г.?
-ако е на ясла и се върна на работа -какво ще  получавам  до 2г. , освен заплатата, разбира се.

Благодаря Ви.

# 687
  • Пловдив

-ако  го дам  сега на ясла , без да  се връщам на работа  -какво ще получавам до навършването му на 2г.? не може да го дадеш на ясла без да се върнеш на работа.или може,но трябва да напусенш работата.ако не искаш да напускаш и искаш да ходи на ясла-се връщаш на работа,платен отпуск,болничен.като работеща майка ще получ„амаш 120 лв месечно до 2 г на детето
-ако е на ясла и се върна на работа -какво ще  получавам  до 2г. , освен заплатата, разбира се.-120 лв

Благодаря Ви.

# 688
Здравейте!Бих искала да попитам някой по-компетентен от мен...предстои ми изтичане на 6-те месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г.възраст.Преди това съм ползвала и полагаемия платен за двете години майчинство.Синът ми сега е на 2г.и 8м. и не посещава детско заведение,поради липсата на свободни места.Днес ще се срещам с работодателите си,а подочух,че не били много съгласни да ползвам 5м. неплатен,прехвърлени от таткото.Имат ли право да ми откажат тези 5м.и какво да предприема в такъв случай.А ако ми предложат освобождаване по взаимно съгласие?...Така или иначе не мога да се върна на работа в момента,понеже няма кой да гледа детето...Ще бъда благодарна ако някой от вас е минал по този път да изкаже мнение! Rolling Eyes

# 689
  • Пловдив
Здравейте!Бих искала да попитам някой по-компетентен от мен...предстои ми изтичане на 6-те месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г.възраст.Преди това съм ползвала и полагаемия платен за двете години майчинство.Синът ми сега е на 2г.и 8м. и не посещава детско заведение,поради липсата на свободни места.Днес ще се срещам с работодателите си,а подочух,че не били много съгласни да ползвам 5м. неплатен,прехвърлени от таткото.Имат ли право да ми откажат тези 5м. НЕ,нямат право да ти отказват.подаваш заявлението 2 седмици преди датата на ползване+деклараця свободен текст от бащата,че ти прехвърля отпуска и какво да предприема в такъв случай-устно им казваш,че ще пуснеш жалба в инспекцията по труда,защото ти нарушават права.ако не стане,пускаш жалбата .А ако ми предложат освобождаване по взаимно съгласие? мислиш дали искаш така да те освободят.ако не искаш,чакаш да те съкратят /по-изгодно е за борсата/...Така или иначе не мога да се върна на работа в момента,понеже няма кой да гледа детето...Ще бъда благодарна ако някой от вас е минал по този път да изкаже мнение! Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт