Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 15 част

• 67 181
  • 770
  •   1
Отговори
# 750
Излязох в болничен от юли месец 2012 г,като от края на юли съм в полагаемия 45 дн болничен за раждане.Въпросът ми е колко дни платена отпуска ми се полагат за 2012 г и изобщо полагат ли ми се такива и за 2013 г?Могат ли да ми прехвърлят оставащите ми дни от 2012 без да ме уведомят?
Благодаря!

За месеците в болничен и майчинство ти се полага отпуск все едно работиш.За периода юли-декември 10 дни.За 2013-20 дни платен отпуск.Които автоматично ти се прехвърлят и ти се трупат.Ще ги ползваш като се върнеш от майчинството.Не те уведомяват,че са ти прехвърлени за следващата година

А какво става с тях,ако се върна на работа преди по-рано?

# 751
  • Пловдив
А какво става с тях,ако се върна на работа преди по-рано?

Ползваш си отпуската,която ти се е натрупала до момента

# 752
Благодаря!

# 753
Здравейте, моля който се чувства компетентен да ми отговори на следните въпроси:
1. Работя на трудов договор като ме осигуряват на 800 лева и същевременно имам фирма (ООД), където се осигурявам като самоосигуряващо се лице  (420 лева) - когато се изчислява какво ще е обезщетението за майчинство - дали това ще бъде 90 % от сбора на двете суми или ще се зачете само дохода по трудовият договор?
2. Как мога да разбера дали съм осигурена за "общо заболяване и майчинство"?
Предварително благодаря!

# 754
Здравейте и аз да попитам нещо ако може някой да ми отговори.Детето ми навършва 2 години февруари месец и ме съкращават от работа,защото работното ми място вече го няма.Бременна съм 1-ви месец.Трябва ли да се хвана на работа на трудов договор за да получавам  2 години майчиство за второто си дете?

# 755
  • Пловдив
Здравейте, моля който се чувства компетентен да ми отговори на следните въпроси:
1. Работя на трудов договор като ме осигуряват на 800 лева и същевременно имам фирма (ООД), където се осигурявам като самоосигуряващо се лице  (420 лева) - когато се изчислява какво ще е обезщетението за майчинство - дали това ще бъде 90 % от сбора на двете суми или ще се зачете само дохода по трудовият договор? ще влязат и двата дохода,ако като самоосиг лице си на високия процент т.е с фонд ОЗМ-това,което ти е втория въпрос.Може да видиш с ПИК на сайта на НОИ дали си с този фонд
2. Как мога да разбера дали съм осигурена за "общо заболяване и майчинство"?
Предварително благодаря!

Здравейте и аз да попитам нещо ако може някой да ми отговори.Детето ми навършва 2 години февруари месец и ме съкращават от работа,защото работното ми място вече го няма.Бременна съм 1-ви месец.Трябва ли да се хвана на работа на трудов договор за да получавам  2 години майчиство за второто си дете?

Да,за да получаваш 2 г майчинство трябва в момента на издаване на 45 дневния да си на договор.Може да започнеш малко преди 45 дневния ти

# 756
Простете за спама, но аз не мога да проверя данните си за социално осигуряване, предстоящи преводи и т.н., защото за справка няма 2013 година. Някой чувал ли е дали ще допълнят и данни за 2013 от НОИ?

# 757
  • Пловдив
Простете за спама, но аз не мога да проверя данните си за социално осигуряване, предстоящи преводи и т.н., защото за справка няма 2013 година. Някой чувал ли е дали ще допълнят и данни за 2013 от НОИ?

Още е рано за осигуровки за януари.Месеца тепърва започва.За кой месец искаш да направиш справка?Едва ли е за януари 2013 г

# 758
Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ - актуално състояние   също не може да се направи.

# 759
Рано е още.Аз също нямам графа за 2013-ще имам,когато ми платят осигуровките за януари (т.е. февруари).

# 760
  • Пловдив
Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ - актуално състояние   също не може да се направи.

Празно ли ти е ?Нормално е.Като те включат във ведомост ще ти изпише.Сега няма какво да показва за януари 2013 г

# 761
Не ти се отваря или не виждаш 2013год?
Аз си виждам само за 2012.За тази година нямам преводи,следователно нямам графа за 2013.

# 762
Разбирам. Благодаря ви за отделеното време. Поздрави!   bouquet

# 763
Хайде да попитам и аз  Simple Smile На 14.12.2012 ми е издаден 45 дневния болничен (с термин 28.01.2013 ) , понеже съм осигурена при двама работодатели единият болничен още на същият ден го предадох на счетоводителя, а другия болничен го предадох на 17.12 на счетоводителя на другия ми работодател. Та въпросът ми е кога да очаквам да ми преведат парите? Не съм в час с тези болнични, затова ще се радвам да ми отговорите  Grinning

# 764
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Хайде да попитам и аз  Simple Smile На 14.12.2012 ми е издаден 45 дневния болничен (с термин 28.01.2013 ) , понеже съм осигурена при двама работодатели единият болничен още на същият ден го предадох на счетоводителя, а другия болничен го предадох на 17.12 на счетоводителя на другия ми работодател. Та въпросът ми е кога да очаквам да ми преведат парите? Не съм в час с тези болнични, затова ще се радвам да ми отговорите  Grinning

Срокът на счетоводителите да предадат болничните в НОИ е 15 януари - сътветно ит НОИ имат 15 дни да ги изплатят. Можеш сама да сметнеш.Най-добре ще е да си следиш с ПИК в сайта на НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт