Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 32

• 91 588
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
  • По света и в нас.
Честита пролет!
И утрешния епизод ще бъде интересен! Wink

# 541

Ибрахим : Колко е трудно да разкажеш за тази девствена, дива и страховита гора, която всеки път подклажда  страха вътре в мен...

Валиде : Не обвинявай никого,Сюлейман!
Ти създаде Хюррем и Ибрахим!

Сюлейман : Това,което съм дал,аз знам,как да си го върна обратно,Валиде!

Махидевран : Ти изпрати тази змия! И каква и беше задачата?
Да убие сина ми ли?
Тази хатун веднага ще се махне!

Мустафа : Няма да се махне,Валиде!

Михримах : Това не е ли грях? Аз ви видях?

Махидевран : Ти си една голяма лъжа,Хюррем! Понякога те съжалявам!

Хюррем : Махидевран,стига вече!

Мустафа : Хюррем Султан!

Поздрави на всички,   Heart Eyes

Последна редакция: вт, 20 мар 2012, 19:57 от Н.И.

# 542
Кой номер е автубуса? Joy Joy

# 543

Интересна серия се очертава.
Михримах като говори за грехове, не е ли грях да хвърлиш собствената си вина върху някой друг  Mr. Green От малка започна  Mr. Green Mr. Green

# 544
  • София
ИЗВИНЕТЕ ЗА   spam2 spam2 НО ПОЛУЧИХ НЕЩО ПО СКАЙПА,ДАНО Е ПОЛЕЗНО И ЗА ВАС !!!!

Моля, предупредете всички от листата с контакти на Skype, ДА НЕ ПРИЕМАТ никого с името „emil_98”, защото това е ВИРУС, който поврежда целият хардуер! Задължително го предайте на всички в листа с контактите си, защото ако някой от тях го приеме, ще зарази и вас автоматично. Предайте го дори и на хората които не са в момента на лини

# 545
  • Истанбул

Не съм много сигурна в първите думи на Ибрахим,защото ги чувам лошо,нека някой да помогне,който разбира и може да преведе.Благодаря,предварително..

И: Колко е трудно да разкажеш за тази девствена, дива и старховита гора, която всеки път възобновява  страха вътре в мен...
В: Не обвинявай никого, Сюлейман! Ти си този, който създаде и Хюррем, и Ибрахим...
СС: Аз знам да взема обратно от всеки това, което съм им дал, майко!

Другото е ок  Hug

# 546
  • планетата Земя и по точно до морето
Честита пролет на великолепната компания !

Винаги съм обичала пролетното равноденствие, заради края на студа и зимата!  Party Party Party
Вчера даже направих рекорд - открих плажния сезон и съм çok mutlu!  Party Party Party
Много благодаря за всички преводи -  серия, трейлъри, резюме, клипчетата с превод....
Невин, как успяваш се чудя  Hug ooooh! Heart Eyes

Mistik - hoşgeldin! Отдавна не си ни навестявала. Hug Heart Eyes

Не ми се пишат лоши думи за дете, даже и за роля, но малката  Михримах си я бива.  Shocked
До сега беше малка, сладка и чаровна, а е на път да мислим за нея, само като за малка.  Sad
Ако си спомняте, когато Валиде и  даваше името - родена на 21 март - пролетното равноденствие / деня и нощта са с еднаква продължителност/, стана ясно, че името и на арабски значи слънце и луна.
Бях обещала преди време да пусна снимки от джамията Михримах, днес май е точното време!
Много пъти е ставало въпрос, че е изградена от Мимар Синан, влюбен в единствената дъщеря на султан Сюлейман и легендата свързана с тях и джамията.

Скрит текст:
До джамията се стига много лесно. Намира се в азиатската част на града, в Юскюдар, почти фронтално срещу, старата част на града /моста Галата , кулата.../.
С ферибот от Еминюню се стига буквално за 15 мин. и се избягват задръстванията по първия Босфорски мост, ако сте с автобус или дори такси.
Фериботите са супер удобни, защото са буквално през 15 мин., а и е много по атрактивно да се прекосява с тях Босфора.  Grinning
Джамията е на самия кей, така, че слизате от ферито и я виждате. Grinning

http://prikachi.com/images/950/4444950I.jpg
http://prikachi.com/images/796/4542796w.jpg
http://prikachi.com/images/970/4444970r.jpg

http://prikachi.com/images/971/4444971m.jpg
http://prikachi.com/images/973/4444973m.jpg
http://prikachi.com/images/833/4542833j.jpg
http://prikachi.com/images/840/4542840b.jpg
http://prikachi.com/images/974/4444974O.jpg

Много красиви стъклописи, дърворезби... изобщо ухае на древност, история и естествено е интересна и заради великия Мимар Синан и легендата. Не е така грандиозна, като Сюлеймание със тюрбетата на Сюлейман и Хюррем примерно, но за мен беше супер интересно.

А и в самия Юскюдар, освен тази джамия има още много какво да се види. Grinning

Уникалната Шакирин, изключителното творение на две съвременни много известни жени архитектки и за това е известна, като "женската джамия".  Бих препоръчала на всеки да види, това изящество. Съвсем различна и уникална.
Целите стени са огромни стъклописи, има изключително много светлина и тя се отразява в хилядите кристални капки , спускащи се от тавана. И отвън и отвътре е нещо изключително. Мен специално много малко, съвременни неща ме впечатляват така.

В Юскюдар е и великолепният дворец с магнолиите Бейлербей, на самия Босфор, с изключително красива градина, а за красотата вътре, не мога да я опиша. Трябва да се види. Там не се снима и дебнеха много стриктно.
http://pochivka.com/zamaci/n22-21418-%D0%94%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0 … D0%B1%D0%B5%D0%B9

В Юскюдар е и "Чамладжъ парк" - мястото с най-голямата надморска височина и за това с изключителна гледка към целия Босфор и дори принцовите острови се виждат при ясно време.
Изобщо си струва да се отдели един ден за Юскюдар и тези места.

Не слагам снимки от тях, че да не спамя, нищо че е в спойлер.  Grinning

Хаааа, бързах, като слагах линка за Бейлербей и видях, че снимката, която са сложили сладурите в този сайт НЕ е на Бейлербей.  #Crazy  Сложили са по грешка   Чираан палас.
Ето тук снимките са си  точно от този  дворец :

Иначе инфото си е вярно и затова не подмених линка. Само със фотото са се изложили.

Последна редакция: ср, 21 мар 2012, 01:01 от Ari888

# 547

Не съм много сигурна в първите думи на Ибрахим,защото ги чувам лошо,нека някой да помогне,който разбира и може да преведе.Благодаря,предварително..

И: Колко е трудно да разкажеш за тази девствена, дива и старховита гора, която всеки път възобновява  страха вътре в мен...
В: Не обвинявай никого, Сюлейман! Ти си този, който създаде и Хюррем, и Ибрахим...
СС: Аз знам да взема обратно от всеки това, което съм им дал, майко!

Другото е ок  Hug

Благодаря ти,миличка!
  bouquet

# 548
БЛАГОДАРЯ НА НЕВИН ЗА ПРЕВОДА,КАКТО И ЗА НАПЪТСТВИЯТА НА АРИ!
ЧУДЕСНО Е,ЧЕ  ХАЛИТ И МЕРИАМ ПЕЧЕЛЯТ ПЪРВИТЕ МЕСТА.

.

# 549
# 550
НЕВИН  newsm51 МИСТИК  newsm51 БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕВОДА Hug
Паргалъ ще си поеме задълженията- подразбира се, но около Хюррем и Махидевран отново кипят раздори ooooh! #Crazy
Мустафа обаче не си дава Норчето Mr. Green  Heart Eyes

АРИ   bouquet Hug

# 551
Здравейте, момичета!

Успях да изгледам една малка част от последния епизод, като няколко от предишните изобщо не успях, но четох коментарите ви и ми се родиха няколко мисли в главата:

Не смятам, че главата на Ибрахим ще хвръкне именно сега. Сценаристите се опитват да представят СС като велик и справедлив владетел, т.е. на този етап няма основание да бъде наказан чак с убийство. Нали някакви заговори трябва да има или поне съмнение за това, нелоялност, знам ли ... Само заради някакви си догадки за това, че, виждаш ли, искало му се било на Ибрахим да е повече от това, което е. Би било безкрайно жестоко, ако го погуби сега.

Би следвало ние, турско говорящите, да направим малко уточнение във връзка с фрагмана. "Артък ексик хелал ет", прощалната фраза на СС към Ибрахим, е употребявана стандартно в случаи, в които лицата се разделят и има вероятност никога повече да не се видят. Използва се по-скоро като формалност, а не като реално разкаяние за извършена грешка или грях. Мисля, че сценаристите са я включили, за да ни заблудят, че СС наистина смята да изпрати Ибрахим на другия свят.  

Редакция: "Хаккънъ хелал ет". Използваното от мен сигурно е разговорно, от нашия край. Но значението е същото.

Емел ,фразата и за мен е малко необичайна и наистина създава усещане за обреченост .Не мога да се сетя за български еквивалент.....

по отделно думите :
ексик - недостиг , недостатъчен ,неточен
хелал-  законен ,допустим ,разрешен

# 552

И: Колко е трудно да разкажеш за тази девствена, дива и старховита гора, която всеки път възобновява  страха вътре в мен...
СС: Аз знам да взема обратно от всеки това, което съм им дал,
Другото е ок  Hug

Невин ,Мистик аз мисля така:/само за сравнение в интерес на истината/
               Ибрахим: Брадвата, която не е влизала в онази непроходима силна гора поддържа вътрешния ми страх,колко е трудно да разкажа.

Валиде: Не вини никого Сюлейман! И Хюррем и Ибрахим ти ги създаде!
Сюлейман: Аз на когото и каквото и да съм подарил знам  и да си го върна обратно ,Моя майко-

Скрит текст:
2. fragman

İbrahim: İçimdeki korkuyu tazeleyen balta girmemiş o sarp o güçlü ormanı anlatmak ne zor.

Valide Süleymana: Kimselere suç bulma Süleyman, Hürrem'ide İbrahim'ide yaratan sensin!
Süleyman: Ben kime ne bahşettiysem geri almasını da bilirim validem..

Последна редакция: вт, 20 мар 2012, 21:02 от Danaya33

# 553
Благодаря Ви, Дами за лексикалната турска-българска дискусия !    Hug  bouquet

Аз турски не разбирам, но от постовете ви правя историческа аналогия (все пак любителите- историци сме длъжни да правим паралели независимо на кого, какво му харесва)  Peace

Скрит текст:
Фразата от фрагмана на Сюлейман : Аз знам да взема обратно от всеки това, което съм им дал, майко! разтълкувано, е изказана и от Адолф Хитлер във вида : Аз не съм дошъл на този свят за да помагам на хората,а за да се възползвам от техните слабости!  

bouquet

# 554
  • Истанбул

İbrahim: İçimdeki korkuyu tazeleyen balta girmemiş o sarp o güçlü ormanı anlatmak ne zor.

Valide Süleymana: Kimselere suç bulma Süleyman, Hürrem'ide İbrahim'ide yaratan sensin!
Süleyman: Ben kime ne bahşettiysem geri almasını da bilirim validem..[/spoiler]

İçimdeki korkuyu tazeleyen- това, което подновява страха в мен;

balta girmemiş orman - (букв. гора, в която не е влизала брадва) израз, означаващ девствена гора;  Mr. Green

o sarp, o güçlü - тази дива/страховита, силна;

anlatmak ne zor- колко е трудно да разкажеш/изразиш;

Общи условия

Активация на акаунт