общ семеен бюджет

• 31 724
  • 378
  •   1
Отговори
# 135
Темата е провокирана от разговор със снаха ми, която ми се оплака, че постоянно се карат за пари c мъжа си. Всеки си има отделна банкова сметка, но нещо имат проблеми да си разделят общите разходи. Все някой се чувства прецакан.
Знам че има семейства, при които този вариант действа, но аз лично не мога да си го представя у дома.  Как така ще си делим разходите за наем или за храна?  Shocked А ако партньорите не печелят еднакво, означава ли, че всеки живее според дохода си?

Ние сме така, с отделни банкови сметки. но това за деленето не го разбрах... аз плащам едно, мъжът ми друго, според удобството -  примерно той разходите по колата, аз детската, ако възникне някаква промяна през месеца и някой нещо не е платил се разбираме допълнително. не разбрах много проблема, според мен така е удобно.

# 136
И аз не виждам повод за драма точно в отделните банкови сметки и липсата на общ буркан, в който да събират заплатите на първо число. Разбират се кой какво да плаща и си живеят живота.

# 137
Отделните банкови сметки и разпределенията на плащанията - ясно, но претенциите, че всичко трябва е точно наполовина сцепено, включително майчинството, вече е свинщина.

# 138
  • София
драмата е в това, че той изплаща собственото си жилище от семейния бюджет. В къщата влизат едто количество пари Х, от които той всеки месец точи една сума У, която финансира негова лична недвижима собственост, над която жената не може да претендира след раздяла, защото нямат брак, а на практика изплааща. Тези пари У могат да вдигнат стандарта на живот на цялото семейство, ако не отиват за плащане на неговото жилище.. Точно както някой се изрази назад - той си има жилище, а тя е квартирантка.

# 139
преди раждането на децата, тя работеше и печелеше добре. Тогава отделните банкови сметки не я притесняваха.
Но сега, дали защото печели по-малко или защото очаква някакво развитие във връзката, тази ситуация не я устройва вече.
Въпросът не е в една две или 5 банкови сметки, а по-скоро в общия бюджет. Ние може да имаме 3 сметки, но всеки има достъп до всяка от трите сметки, а при тях не е така. И сега с тази къща съвсем

# 140
Нормално е една жена да очаква от мъж връзката да се развие....особено след като му е родила вече 2деца. А той да продължава да се прави на ерген и да се разполага със собствените си пари както намери за добре...И не само това, ами да иска да се разпорежда и с нейните.
Ами че да започне да му плаща наем тогава за къщата, в която живеят....дали няма да му е по-добре?
Всеки иска за себе си някаква сигурност, а когато има и деца...това го иска по-скоро заради децата си, не толкова заради себе си.
Бил се опарил от предишен брак, изживял тежко развода....това не означава, че трябва да се прави на мъченик и да прехвърля негативите върху човека, с когото живее и от когото има деца.

# 141
... Ние може да имаме 3 сметки, но всеки има достъп до всяка от трите сметки, а при тях не е така. ..
това имах предвид за брака - аз лично не мога да 'бръкна' в сметката на приятеля ми, но сметките на съпруга ми са общи с мен.
сигурно има всякакви случаи, но аз не мога нито да искам от някого ей така да си направи обща с мен сметка, без да ми е съпруг. друга тема е, че мъжът ми непрекъснато мрънка, че харча много, но това е друго Mr. Green
впрочем, когато сключихме брак в холандия, мъжът ми веднага промени сметките, за да са общи. каза, че го прави и от друга гледна точка - ако почине и аз не съм също титуляр, няма да имам достъп до сметките, докато не се разреши от нотариус моят достъп/в холандия може да продължи и до 6 месеца това разрешение/.

# 142
... Ние може да имаме 3 сметки, но всеки има достъп до всяка от трите сметки, а при тях не е така. ..
това имах предвид за брака - аз лично не мога да 'бръкна' в сметката на приятеля ми, но сметките на съпруга ми са общи с мен.
....

По холандското законодателство може и да е така, но по българското банковите сметки не са автоматично в СИО. Съответно точно за този проблем няма значение дали жената е в брак или във фактическо съжителство - все ще й трябва пълномощно (най-често вътрешно банково) или ако има опция да бъде вписана изрично като втори титуляр, но за това не съм сигурна.

драмата е в това, че той изплаща собственото си жилище от семейния бюджет. В къщата влизат едто количество пари Х, от които той всеки месец точи една сума У, която финансира негова лична недвижима собственост, над която жената не може да претендира след раздяла, защото нямат брак, а на практика изплааща. Тези пари У могат да вдигнат стандарта на живот на цялото семейство, ако не отиват за плащане на неговото жилище.. Точно както някой се изрази назад - той си има жилище, а тя е квартирантка.

Това много не го разбрах, но приемам, че е в неин интерес да имат брак, за да може да предявява претенции към този имот след евентуална раздяла - всъщност и в Бг е така. В такъв случай не е трябвало първо да му ражда деца, а после да го натиска, при положение, че той явно не е от податливите на натиск. Просто жената е изтеглила късата клечка - направила си е планове, но без него.

# 143

По холандското законодателство може и да е така, но по българското банковите сметки не са автоматично в СИО. Съответно точно за този проблем няма значение дали жената е в брак или във фактическо съжителство - все ще й трябва пълномощно (най-често вътрешно банково) или ако има опция да бъде вписана изрично като втори титуляр, но за това не съм сигурна.

...
признавам, че не съм наясно с холандското законодателство, просто мъжът ми  промени всички сметки. каза, че ако нещо се случи с него , аз на практика оставам без достъп до пари, докато не се получи разрешение за достъп до сметката/сметките му.

но тук има и форма на съвместно съжителстов, саменвонен, което е подобие на брак/не съм наясно, защото на мен ми звучи 'нещо, като нищо'/. може би при всички случаи се прави така, за съвместен достъп до сметките, дори и без законен брак.

# 144
И в България е същото като в Холандия, само че не се прави от нотариус. Ако почине някой от съпрузите, или изобщо когато някой почине наследниците му си вадят удостоверение за наследници ( обикновено съпруг/а + деца) и след това с това удостоверение получават достъп до банковите сметки. Не отнема 6 месеца, но пак отнема някакво време, наистина трябва всеки лично да си има глътка въздух.
Ако сметката е била съвместна в пълен размер- може и другият съпруг да се разполага изцяло, ако е имало специални условия- според тях, като от името на починалия се разпореждат наследниците според удостоверението.
Нещо, което не знам, е дали в България можеш да изключиш чрез завещание напълно дете или съпруга - приомерно не искаш детето ти да получи нищо от наследството ти. Знам, че в някои страни има минимум, под който не може да се падне, но как е у нас нямам идея. Не че е по темата това.

# 145
И в България има запазени части.

# 146
според мен, тя едва ли си прави планове да го надживява, по-скоро въпросът е принципен.

# 147
според мен, тя едва ли си прави планове да го надживява, по-скоро въпросът е принципен.
пини, то ако имаше план и ред в тази работа, сами ще си изкопаем гроба , ще легнем и ще се погребем.

# 148
  Е да, ама ако вземе да го надживее въпросната къща , която се изплаща ще е наследство на децата и, тя ще им е настойник и ще се разпорежда до пълнолетие.
  Така че, може смело да участва в семейния бюджет, тъй като придобиването на въпросната къща - нали в нея живеят - е семейния дом на децата и.

Сега въпроса е как да изключи от тия сметки първото дете, това ли е проблема?

# 149
  • София
виж в темата за гледането отвисоко, точно в последните постове обсъждахме един вариант с къщата. Беше даден съвсем жив пример.

Общи условия

Активация на акаунт