общ семеен бюджет

• 31 851
  • 378
  •   1
Отговори
# 225
Аргун, наясно съм.
Просто питам как така се раздават присъди.
Моят съпруг е прекрасен баща и аз знам защо съм с него още. Проблемите ни далеч не са материални, но е факт, че се появяват търкания между дългогодишни партньори. Ние наистина имаме проблеми и аз се чудя как да се разделим. Той е вложил сърцето и душата си във връзката ни, а аз явно съм по-материално ориентирана.
Не знам как да организирам нещата.

# 226
Моите свекъри 50 години 'делиха бюджета".
За мен това беше най-странното нещо. В последните години, когато вече бяха и възрастни той превъртя и отказваше да дава пари за нищо - храна, сметки, нищо. Преди това все пак някакво разделяне имало, но мъгляво. Тя ми е споделяла, че и за децата и т.н все тя е давала, мислила и са имали големи разправии за пари. Той е изпалащал заем ( което не е малко, разбира се), но като цяло накрая той имаше нещо настрана. Единият им син е от 25г. с жена си, делят и се гледат като котараци в пицерията. Чак са неудобни за гледане. На стари години се и ожениха, но промяна не настъпи- всеки купува каквото си иска, всеки си поддържа хобито, начина със своите пари без да имат общи цели. Сега се разделят и от тези 30г абсолютно нищо няма налице, тя ще трябва да се оправя с малко пари и скъпо хоби, а той си бие шута в бащиния дом. Сякаш не са на 60, а на 20.
Никаква обща собственост, никакви общи планове не се забелязва ( от страни) да са имали за тези 30г.

# 227
Аргун, наясно съм.
Просто питам как така се раздават присъди.
Моят съпруг е прекрасен баща и аз знам защо съм с него още. Проблемите ни далеч не са материални, но е факт, че се появяват търкания между дългогодишни партньори. Ние наистина имаме проблеми и аз се чудя как да се разделим. Той е вложил сърцето и душата си във връзката ни, а аз явно съм по-материално ориентирана.
Не знам как да организирам нещата.

Като начало проучи правната страна на нещата - къде е СИо, къде не е, има ли предвидена издръжка на по-слабо печелещия и т.н.

# 228
Down under,  винаги е трудно когато дисбалансът в една връзка е толкова голям, не само за пари и доходи  Confused
Понякога едно нещо може да бъде компенсирано с други, но понякога не.
Защо не поговорите, след като си проверила нещата юридически. Едва ли тук някой може да предложи готово решение- дай му колата и 10 000, пък вземи къщата и т.н.

# 229
Ето една хумористична статия по темата:
http://cici.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=286

А иначе да ви попитам, имате общ семеен бюджет - хубаво, ама като искате да си напазарувате някоя глезотийка само за вас, а мъжът ви не е съгласен, какво правите? За всяко нещо ли го питате?

Изобщо май парите са сложна тема...особено когато излезем по майчинство. 

# 230
Зависи за сума става дума, ако е малка, няма какво да обсъждаме. Ако е голяма, ще го обсъдим, от него също очаквам да не купува големи неща без мое съгласие. Но в общи линии, ако имаме достатъчно пари към момента, никой няма да каже не, ако нямаме, сами намираме за разумно да отложим покупката.

# 231

А иначе да ви попитам, имате общ семеен бюджет - хубаво, ама като искате да си напазарувате някоя глезотийка само за вас, а мъжът ви не е съгласен, какво правите? За всяко нещо ли го питате?

Тя глезотийката зависи Колко е  глезотийка.Нова шнола, или  нов гланц брои и се за глезотийка?Нова кола няма да мога току-така, но и тя би била глезотийка.Та-зависи от размера на глезенето.Не питам за неща, които ме касаят, нито питам Може ли да купя на децата обувки или сладолед.Ако нямам пари в себе си/свършили са ми или не съм си взела/ тегля от неговата карта.Когато бях по майчинство с първото ми дете-парите от майчинството са ми стигали за такива неща-купувах на детето разни дреболии основно.Нищо сложно нямаше.Сложно е, когато парите принципно недостигат и се пести и от лигавник за бебето.

# 232
Предполага се, че като възрастен човек имам глава на раменете си и съответната доза акъл, за да преценя мога ли да дам определената сума за "глезотийката" или не.
Защо трябва да питаш мъжа си?Или по презумпция смяташ, че е по-умен от теб и той трябва да прецени има ли бюджет за твоята глезотия или не?

# 233
  • Vienna
В Австрия няма май4инство по € 2000 на месец, макс. са 1000  Naughty
Тук е нормално така да се дели. При нас всеки си има отделна сметка, който в момента пе4ели пове4е, той поема пове4е от разходите. Като има нещо по-голямо да се купува си поделяме разходите, или който има в момента.... Уговаряме се...
А ина4е мойте пари са си мои и само АЗ мога да се разполагам с тях. Не мога да си представя как някой др. ще ми пипне/изтегли пари от сметката  #Crazy

# 234
В Австрия няма май4инство по € 2000 на месец, макс. са 1000  Naughty
има! Нарича се Einkommensabhängiges Kinderbetreuungsgeld и го знам, защото аз бях на този вариант с второто ми дете  Wink

# 235

Теглим му майната на такъв мъж. Мъжът е мъж когато умее да глези жена си. Wink

# 236
Прочетох 2 страници мнения, та се зачудих как да отговоря. Имаме общ бюджет, не си делим парите, всеки знае другия колко получава точно. Получаваме еднакви заплати + - 100-тина лева. От друга страна всеки си има разплащателна сметка и спестовна такава. Който реши пазарува, какво е необходимо за вкъщи, сметки плаща, който се сети, аз плащам на детегледачката, но понякога и с пари взети от него, колите той ги зарежда, дрехи за мен и децата аз плащам, почивките аз ги плащам. Спестяванията гледаме да са по равно във всяка сметка. Нямаме търкания за пари. Не мисля, че има причина.

# 237
  • София /Абсурдистан

Теглим му майната на такъв мъж. Мъжът е мъж когато умее да глези жена си. Wink

Абсолютно  Peace

# 238
  • Vienna
Пини, права си за сумата на karenzgeld. Извиняваи, мойта информациа е поостаряла.

# 239
Абе...почти е общ. Не съм спокойна, ако нямам заделени за мои лични нужди известна сума. Ако си я изхарча за някоя глезотия, си я възстановявам при първа възможност.

Общи условия

Активация на акаунт