МАЙчета 2009 - 9

• 47 900
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, момичета.  Hug Много отдавна не съм писала, макар да гледам да ви чета що годе редовно. При нас всичко е нормално. Изкарахме си страхотно лято в България, сега вече един месец сме обратно в краварско. Децата ходят редовно на занималня, тази година подкарахме и едни уроци по "Ритмик" - така го наричат тук. Всъщност са занимания, свързани с музика, театър, малко танци, игри и т.н., като ритъмът е в основата на всяка игра.

Гледам, че сте на здравна тема. И понеже както никога имам малко време, ще се включа с малко революционен пост  Mr. Green.

Ох, това лято и на нас ни стана актуална темата за болестите. В България аз и Сияна си лепнахме нещо с продължителна упорита кашлица. При мен беше тежко - трахеобронхит, изпих три антибиотика (точно 24 дни на отрови!!!), които изобщо не ми помогнаха  Shocked, чак тукашните лекари се усетиха, че май драмата ми тръгва от синузита, та от 2 седмици съм на Назонекс (кортикостероиден спрей) и мога да кажа, че вече почти не кашлям. След два месеца ходене по мъките... АД!

При Сиянка беше много по-леко. Остана си в областта на гълтача и носоглътката, не слезе надолу. Аз обаче допуснах една грешка. В България, около 2 седмици, след като се разкашля и 1 седмица след като се разкашля силно и често, я заведох при УНГ специалист, която работи с деца. Педиатърката ни беше отпуска и много я изстрадах за това. Та УНГ-то изписа Суметролим, минимална доза за теглото на хлапето и аз взех, че й го давах 5 дни (на 4тия детето беше много добре на контролния преглед и лекарката каза на другия ден да го спрем). След това обаче отново се разбуха и нищо не й помагаше. Слава Богу, освен кашлицата, нищо друго й нямаше - настроението на макс, весела, щура, дори не спеше на обяд...
И така с кашлянето и лекарствата, докато си дойдохме тук. Местните й изписаха само и единствено Назонекс, но полза нямаше. Скараха ми се, че съм се съгласила да давам антибиотик, на което аз се облещих, защото не си спомням да съм имала някакъв избор - в България ЛЕКАР ме беше убедил, че носоглътка, гълтач и нос са силно възпалени и само това може да помогне...  newsm78  Понеже междувременно я тръшна нов вирус (Дарето се разболя и го прехвърли и на сестра си), давах от швейцарското сиропче за кашлица, което потиска и от което минава нормално за 2-3 дни - пак нищо. И като станаха 7-8 седмици от началото на кашлицата, тукашният педиатър каза - почваме да се изследваме, защото е много продължително това боледуване. И така - рентгенова снимка, кръв, секрети от носа и т.н. Провериха я за всичко от бактериална инфекция до туберкулоза и коклюш  Shocked. Слава Богу, абсолютно доказано здрава, въпреки "здравото" бухане. И като спряхме всички видове сиропи, капки, чаеве, мед и прочее, изведнъж й мина...
Та така я караме. Купон до дупка.   Twisted Evil

И във връзка с притесненията ви относно болните деца в детските градини искам да ви уверя, че изобщо не е тежка ситуацията там. Тук буквално на всяка крачка се срещат болни хлапета - кашлящи, сополиви, изобщо... Случвало ми се е в детски клуб да виждам майката да пие кафе и да лафи с приятелки, а детето уж трябва да играе, ама то погледът му плувнал, настроение нулево, вижда се, че не му е добре... Ужас, ще кажете. И аз така си мислех в началото, като дойдохме. И направо побеснявах от тези болни хлапета около моите. А пък не ми се искаше да изпадаме в изолация.

Говорих с лекарите тук по въпроса за заразите и изолацията "с цел почивка и по-бързо възстановяване" по време на болест и те бяха категорични, че е абсолютно безсмислено. Защото децата са заразни 2-3 дни преди появата на симптомите и 1-2 дни след това. Т.е. заразили са когото са могли преди още родителите да заподозрат, че им има нещо. Като не им е добре има логика да си останат удома, но ако са жизнени и им се играе няма никакви причини да странят от връстниците си. Още повече, че когато дойде кашлицата (обикновено на 2-3тия ден след първите симптоми), детето вече не е заразно...

И другото - тук оставят децата на практика без медикаменти. Чакат всичко да си мине от само себе си. Помагат само с Нурофен сироп (тук свещички не съм чула някой да слага на децата, не знам защо) при Т и вкиснатост (защото може да има мускулни или други някакви болки), с потискащо кашлицата сиропче само вечер, за да поспи детето и капки с ксилометазолин за нослето, ако е напълно запушено, иначе не. И евентуално мехлемче с етерични масла, което се маже по гръбчето и гърдичките преди сън... Твърдят, че така се съхранява организма на детето, не привиква към медикаменти и не правят бактериите устойчиви. Вътрешно съм убедена, че е така, пък и изследвания на Световната здравна организация също правят изводи в такава насока. Оставят ги на тази възраст да боледуват - буквално от вирус на вирус, за да изградят имунитет. И действително, по-големи дечица (5-6 годишни) тук май не съм виждала сополиви и кашлящи.

Не знам дали са прави, но честно казано възприех философията им. И спрях да се вживявам на всяко разболяване. Лесно ми е да го кажа сега, защото тук всички са с такъв подход, но в България покрай паникьосаните ми роднини се наложи да реагирам по коренно различен начин. Самата аз успях да се разколебая на фона на общото насмитане там - от майка ми и баща ми до лекарите, които ни преглеждаха...

Така че искрено ви съчувствам за всичко, което преживявате във връзка с боледуванията на дечицата ви. Но бъдете сигурни, че всичко това ще мине. И не се ядосвайте, когато виждате болни мишлета в детските градини - те са прехвърлили бацилите си на вашите още преди да се разболеят видимо... А ако можете да сведете до минимум даването на антибиотици може би нещата бързо ще се подобрят и хлапетата ще боледуват по-леко и по-кратко (по логиката на швейцарските доктори).   Heart Eyes

Последна редакция: пн, 08 окт 2012, 17:18 от zaiobaio

# 601
Привет девойки Simple Smile
И ние сме на детска градина от средата на септември и съответно с второ разболяване от тогава до сега. Иначе (да чукна на дърво) на Мишко му харесва и ходи с желание, та се надявям така да продължи. На родителската олекнахме с 65лв. за основните неща (моливи, тетрадки, вода и т.н.) и в следващите 1-2 месеца с още 65лв. за нова площадка, но тази на градината наистина е супер стара и по-добре така. Peace
Аничка, за лагер и на мен ми се струва, че са много малки още. То сигурно и като порастнат така ще ми се струва, но за момента не мога да си представя как две-три учителки се грижат за 20 деца денонощно и им се получава добре  #Crazy

# 602
Гледам уклонът на темата и ми е едно "ведро" на душата Confused.
Много болни, много нещо. И нашия да не се цепи от колектива след 1 седмица на градина се тръшна юнашки. Изкара ми акъла със силно главоболие, повръщане и Т и както докторката ни се изрази докарва симптоматиката на вирусния менингит, но хайде да не си мислим най-лошото ooooh!.
Зайко, съгласна съм, че АБ не са решение при лечението на вируси, както и комбинациите от повече от 2 медикамента едновременно, защото организмът се натоварва излишно и не може да реагира адекватно на лечението. Опитът ми обаче показва, че честото боледуване на детето не води до нищо положително. Изобщо не изгражда имунитет, защото до 3-та годинка просто няма активен такъв. Не съм привърженик и на развеждането на детето болно по градинки и детски заведения не само за да не пренесе той вирус, а и за да не му налепят още един освен неговия си (което ни се е случвало). Както и оставянето на детето да му мине от само себе си. При някои деца може и да работи, но при други проблемът може да хронофицира.

# 603
  • София
И ние сме в редицата на болните отново SadПреди да ходим на градина боледувахме максимум 2 пъти годишно, сега от 2 месеца сме на градина и вече 2 пъти болни. Ако това му е изграждане на имунитет не знам къде ще му излезе края ooooh!Просто откачам. А как се ходи на работа така също не ми е ясно Crossing Arms
Лятото оцеляхме без да ни връхлетят опасностите на лятото- кърлежи, летни ентеровируси, бълхи и подобни. Сега новия сезон ми е ужасно притеснено как ще я бъде.
За капак в банята стана авария. Пукна се тръбата на топлата вода както си е в стената зазидана и освен, че вкъщи течеше река, наводнихме и съседите отдолу, защото кранът ни също се счупил без да зная и докато спрем водата на цялата сграда минаха 4 часа. Сега сме с разбита баня и в ремонт. Добре, че все пак си бях вкъщи.

Зайче, много неволи си преживяла. И доста опит си натрупала. Дано сте здравички сега.
Лиленце, как така направи отит, Ваньо!? Сега по-добре ли сте? Hug
Вайзе, МайДарлинг, Водна лилия, Мира, всички болнички- да оздравяват без усложнения.  Praynig

# 604
Здравейте дами Simple Smile Радвам се, че повечето се разписахте.
Зайо, това, което описваш като философия в швейцарско се припокрива изцяло и с моята. Гледам да не се паникьосвам прекалено освен, ако не е температура. Тогава винаги ми  е малко притеснено. Обикновено това значи и че детето е отпаднал, ей тогава се притеснявам. Когато видя, че и тръгват сополи засилвам клеевата тинктура и и давам нейното си хомеопатично и се надявам да помогне Wink Дано и ти скоро се възстановиш и зайчетета са добре. Ако знаеш как благородно завиждам, че сте в чужбина. На мен вече не ми се живее грам на местна почва. Какво ли не ме ядосва, вярно, знам, че и навън ще има, но ще са доста по-малко...
Лято! от къде дойде този отит, какво казват лекарите? Може би заради вятъра тези дни?
Вайза! при вирусния минингит детето не може да се свие напред, знам го от личен опит(аз съм боледувала)сигурно е някое временно неразположение.
Мигле, големи премеждия с банята, дано бързо я ремонтирате и съседите не се сърдят много за наводняването.
Смешко, да се оправяте бързо и дано Ицко да го пропусне. Ако знаеш как се смях и в същото време бях в шок от изказването на г=жата и от факта, че дете ходи 4 дни с едни чорапи. Това според мен е мързел и тотална незаинтересованост от страна на родителите...

Аз в петък се бях организирала с приятелки женска вечер и след работа се прибрах да се оправя. И като почнах едно пробване на дрехи не знам какво да нося. Тъкмо съблека нещо и Алекс след мен го облича. В един момент се усети, че не пробвам просто така, ами ще излизам и като ревна "искам при мен да си останеш, къде ще ходиш" и какво ли още не. Майка ми, баща ми и мъжа ми си бяха всичките вкъщи, но всеки с нещо се занимаваше и ме оставиха да се изнервя, Алекс да се разстрои максимално преди някой да се включи. Съответно закъснях, бях малко нервнича. Като цяло после добре изкарахме, но мисля, че скоро няма да пия алкохол Wink В събота успяхме да се организираме и отидохме до Батак. Отдавна се каним, а и исках да хванем хубавото време. Аз и друг път съм го споменавала хотела - Тялото. Обстановката е много приятна, бялото е малко в повече, но като цяло усещането ти е за супер уютно място. Домакините са невероятно мили Simple Smile храната и природата на супер ниво. влизахме в лодката в езерото, в неделя пък си правихме плаж с Алекс. Тя си рови като на морето в пясъка, аз се попекох, много беше хубаво.
За лагера, след случката с нейното нежелание да ме пусне да изляза в петък го обсъдихме двете и и обясних, че на лагера няма да има майки и ще са само дечица, тя да прецени дали иска да ходи. Отказа се. Днес се опита да каже, че щяла да ходи, но решението е взето. Радвам се, че избра да не ходи, защото иначе щеше да ме хвърли в трудни размисли. Аз също мисля, че е малка, но пък е нещо което калява, а и възпитава.
Малко се отплеснах.
Болничките бързо да оздравяват и до скоро.

П.С. какво ще правим със срещата? Национална, софийска? Ще се организираме ли, има ли желаещи?

# 605
  • София
vaiza, добре ви го е рекла вашата педиатърка!  Crazy Как е сега човекът?
Нашият отит май се яви като усложнение на хремата, която изкарахме всъщност всички вкъщи. Уж ми се видя нищо особено и го водех почти оздравял Ваньо, и изведнъж изненада. И понеже било усложнение, а не просто от един път болки в ухото, та затова АБ. Както и да е, пием го и не се оплаква вече, само дето се хвърлих в размисли дали с новопридобитото умение да си издухва носа не "натикахме" инфекцията в ушите... И сега пак сме на помпата за нос.
Мигле, ама че неприятно с аварията, дано бързо се ремонтирате! Как е Божко?
Зайо, гледах ви снимките в ФБ и ви се радвах какви сте сладури, а ето, че и на вас не ви са се разминали "приятните" емоции. На всички болни пожелавам бързо и трайно оздравяване!!
Аничка, и аз не бих пуснала толкова малко дете само някъде... Вярно, че те момиченцата са по-оправни, ама все пак...

# 606
Добро утро и от мен!
Ние днес вече сме на градина след боледуването, и съм много щастлива, че ще може да си играе с децата и да изразходва енергия. След 10-тина дни у нас направо беше изтрещял, покрай него и ние, разбира се Mr. Green В градината ни "зарадваха", че дейностите, които сме избрали за Михаил се застъпват и ще трябва някоя да отпадне. Чудех се, колко струва при вас плуването и колко пъти седмично е? При нас е 80лв., един път седмично и ми се струва малко скъпо, честно казано newsm78
Аничка, много добре те разбирам за живеенето на родна почва. И аз имам такива периоди, в които просто не мога да се начудя на себе си какво правя още тук. Сега пак съм в един такъв, тъй като ни преместиха офиса в другия край на София, прибирам се в 19.30 и незнам какво по-напред да свърша #Cussing out
Мигле, много е кофти това с банята. Дано да успеете да свършите с ремонта скоро Hug
Зайо, щвейцарската идея ми звучи много добре, но ми се струва неприложима при всички деца, незнам дали там успяват да го приложат при всички. Например, при Михаил след две подкашляния се получава бронхит, след него пневмония и аз предпочитам да го пазя да не се заразява (доколкото може). Винаги съм била и против антибиотиците, самата аз до скоро не бях пила АБ повече от 10-15 год. Сега обаче ни се получава така, че се пият и пробват какви ли не сиропи, капки, хомеопатични и т.н., понякога без резултат и накрая пак стигаме до вентолин и антибиотик. Вече, незнам, на моменти почвам да си мисля, че по-добре един АБ и да се оправи за седмица, отколкото 100 сиропа и да се влачи болен 2 месеца...незнам....

На всички болнички да оздравяват бързо (и трайно Simple Smile)!

# 607
Чудех се, колко струва при вас плуването и колко пъти седмично е? При нас е 80лв., един път седмично и ми се струва малко скъпо, честно казано newsm78
При нас месечната такса е 24 лв, 2 пъти в седмицата (т.е. 8 - 9 пъти в месеца). И на мен вашето ми се струва много  Shocked Тия 80 лв. да не са ви ги казали, че ще ви струват общо всичките извън педагогически дейности, които сте записали?

# 608
Еха само болести  smile3516 отврат  Sick

Да се поФаля групата ни е под карантина от варицела от вчера  Close  детенцето е било в понеделник на градина и вчера родителите са се обадили, че е с варицела ....всички са били контактни с нея... и така ще чакаме включване и от страна на Теди до 2 семици...а и да й е честито на мама, която не я е карала ще видим дали и аз ще го пипна ако изобщо Теди се разболее де  Wink

Зайо
, категорично не съм съгласна с мнението на швейцарските доктори че честото боледуване гради имунитет, напротив точно обратното. Седмица-две сополив и болен/а после една седмица добре и пак седмица-две сополив и болен/а не ми е точно представата за градене на имунитет. Ами ако се лепне втори вирус, както Вайза пише...Ако е добре весело детето и му се играе ОК да си играе с другите, но само ако не е заразно. Нека си борят вирусите без АБ напълно подкрепям, но по един на веднъж, не в комбинации  Naughty

А по отношение на воденето на болни деца на градината направо не ми се говори....Филтърът им е с толкова широки дупки, че пропуска както наглия малоумен родител, горкото болно детенце и бележката от личния лекар че е всъщност е здраво  #2gunfire

Мигле, ужас при вас направо не ти завиждам  #Crazy по-ужасно нещо от това да нямаш вода с малко дете не се сещам...а може би ако нямаш и ток едновременно  #Cussing out

Смешко направо ме разби с молбата на учителката ви да обличате децата с чисти чорапи и дрехи  Joy Боже и такива ли родители има  ooooh! При нас явно няма такива защото тук родителите гледат да се надцакват едни други и всеки ден премените са на ниво  Peace особено има едно детенце с Найк и Адидас  от-до к'во работят тия хора  newsm12 ....
Аз гледам мой'то да е измито, с чисти дрехи и чорапи всеки ден, пък марките не ме интересуват може и блузка за 10лв да носим, но поне е без седмичното меню по нея  hahaha Дет вика Ели май само хабя водата с това миене и пране  Joy hahaha  Вчера половин кубик си замина за миенето на колата, двора и поливането на градината .... май наистина само я хабя  Thinking

Усмивки и приятен ден на всички Kissing Heart

# 609
Само да вметна едно уточнение - не съм казала, че е хубаво честото боледуване, според тукашните лекари. В никакъв случай  Naughty. Но определено казах, че не се противопоставят така агресивно на хремата, кашлицата и температурата, както се прави в България, пък макар и с "благородната" цел превенция от усложнения. Слава Богу, в София все повече лекари лекуват малките си пациенти подобно на швейцарските, за което също имам наблюдения. И не драматизират толкова боледуването в тази възраст, както се прави у нас (което ми е до болка познато, самата аз изпадах в паника при всяко разболяване до скоро, не се разграничавам по никакъв начин  Peace). Между другото, много ще се радвам, ако Стаситка сподели как "процедира" нейната половинка  Hug.

Когато за първи път реших да послушам тукашните лекари, едва не се споминах от притеснение. Защото хлапетата имаха толкова силна хрема и кашлица (буквално кашляха на всяка глътка въздух, но това продължава максимум до 24 часа, когато се случи), че бях убедена, че всичко ще отиде задължително надолу към белите дробове. Да, ама на втория ден след въпросната честа кашлица изведнъж всичко се успокои. "Къртеха" и кашляха значително по-рядко. След седмица нямаше и помен от боледуването, а го изкараха на чай и мед плюс 1-2 дози Нурофен и сиропчето, за което споменах, че се дава за потискане на кашлицата през нощта...

В същото време, лекарите в Швейцария са изключително адекватни, когато става дума за действителни проблеми и сериозни състояния, според мен. Антибиотик се изписва и тук, но само след изследвания, доказващи нуждата от такъв медикамент. Изключително точни диагностици са и действат светкавично, когато се изисква спешна намеса - с темпове, които могат да изумят всекиго (малък пример - детенце спира да диша за няколко секунди по време на вечерното къпане, родителите викат бърза помощ, минават през 1-2 болници с предимство и на следващия следобед детето вече е оперирано в Университетската болница в Цюрих - оказало се, че е имало сърдечен порок)...

Иначе съм съгласна, че сериозното боледуване отслабва имунитета и вкарва организма в омагьосан кръг. Същото го прави и честата употреба на каквито и да било лекарства, защото организмът привиква към тях. Но понеже и българската ни педиатърка лекува по начин много подобен на това, което наблюдавам тук, си мисля, че не е чак толкова невероятно или лишено от логика или не дай боже неприложимо за нашите ширини.  Peace

И още нещо, което не е без значение и си мисля, че само обществения натиск по темата може евентуално да промени нещата, затова си позволявам да го напиша. Доказана е връзката между резистентността на бактериите/микробите и честата употреба на антибиотици. И за съжаление, България е от страните, които на статистическите карти, са оцветени в червено - т.е. по-висока резистентност на бацилите към антибиотичните препарати. Т.е. ние сме в т.нар. застрашени зони, в които един ден може да се окаже, че няма с какво да се третират бактериалните инфекции..
Ето един материал по темата (на английски) от английския вестник Independent, ще си позволя да копирам само два откъса:
Цитат
An estimated 25,000 people die each year in the European Union from antibiotic-resistant bacterial infections. Countries with the highest rates of resistant infections, such as Greece, Cyprus, Italy, Hungary and Bulgaria, also tended to be the ones with the highest use of antibiotics.
World Health Organisation scientists warned two years ago that overuse of antibiotics risked returning the world to a pre-antibiotic era in which infections did not respond to treatment. The warnings have been ignored.

Много се отплеснах на тази тема, но понеже и ние минахме през това, което мъчи много от вас, си позволих да споделя наблюденията си относно една различна гледна точка.
Извинявам се, ако съм ви подразнила или засегнала по някакъв начин  Hug. Много здраве на всички и най-вече на хлапетата!!!  Heart Eyes

# 610
  • софия
Мигле,много неприятно!Оправихте ли банята?Съседите,които сте наводнили имат ли някакви претенции към вас?
MyDarling,множко ми се виждат 80лв. Shocked

Стана ми много интересно,споделеното от Зайо,за практиката и схващанията на тамошните лекари.
Цитат
Смешко направо ме разби с молбата на учителката ви да обличате децата с чисти чорапи и дрехи   Боже и такива ли родители има
Има,Гале,има.По този повод.Говоря си с една майка,чието дете е в групата на Ицко.Познаваме се от парка,от 2 години.И тя ми казва:,,Оффф,човек!КаТ го каза,туЙ госпожата и мен ми стана мноУ неудобно." Питам я,защо,защото на мен не ми е станало грам неудобно,не си разпознавам детето в тези.И тя:,,Ми тя моЙта не ходи по 4 дена с едни чорапи,като ги видя,че са станали черни от долу и ги сменям,пък те за 2 дена си почерняват." doh doh doh
doh dohИзхилих се,не се сдържах.Това е млада жена,с едно дете,в момента не ходи на работа.Винаги ми е изглеждала шемет,но впечатленията ми преминават вече към друго.

# 611
  • София
Цоп и троп  Mr. Green
Ха добър вечер.Дами.....скапана съм. LaughingАма още малко и ще вляза в ритъм.
Цитат
Между другото, много ще се радвам, ако Стаситка сподели как "процедира" нейната половинка 

Ъъъъ ,по принцип се опитвам да се въздържам от всякакви мнения и съвети относно здравето,защото още ми виси,като обица на ухото един коментар тук в темата.Ама на дружка не мога да откажа Mr. Green.Половинката процедира,както швейцарските колеги.Цитирам:
"Няма смисъл всичко да се третира и да се бърза,евентуално,ако носът е запушен морска вода,но не трябва излишно да се форсират нещата"
Между другото искам да споделя нещо друго.Дълго е,затова ще го скрия,а който иска да си го чете.
Скрит текст:
При нас има обмяна на студенти от време на време и те споделят опит и впечатления.И така имах честта да се запозная с един студент по медицина от Белгия и бях много впечатлена от казаното.Разговаряхме си за бъдещи планове и за методите на лечение при нас в България и при тях.Да уточня,че и двамата му родители са лекари.И така:
 каза,че не си спомня някога в живота си да е пил АБ,а като дете когато е бил с разстройство,са го "лекували" с ....чипс и кола  LaughingОтначало ми стана много смешно прозвуча ми доста първобитно да не кажа.Но той ми обясни логично:колата срещу повръщане,а чипса за възстановяване на електролитите.Сега сама по себе си усещам,а и с  на влизането все по-навътре в материята,че преди ,ако прибягвах до по-инвазивни средства и държах на всяка цена да се пие лекарство.Сега вече проявявам някаква търпимост,изчаквам ден-два следя ,как се развиват нещата и само в краен случай вече предприемам крути мерки.
Смешко,на нас миналата,а и тази година ни казаха на родителската среща за хигиената на децата.И аз отначало ей така  Shocked ,ама след изкаран летен стаж се нагледах на ,какво ли не относно хигиената на деца и разни префърцунени дами и тази година не се цъклих.Просто съм си дала обещание на себе си,да си сведа до минимум чуденията за разни неща
Днес ми се струва,че видях Аничка-Баничка в Лозенец,малко преди Кошарите.Ако е тя с жълтите чорапогащи  Laughing да и кажа,че е трепач с тях.Много ми хареса.
Момичета и тази година ще натисна газта до дупка,и мисля живот и здраве догодина да се отдам на  семейството си и ученето.

# 612
Хаха, Стаситка, ти ми припомни другия ми любим "лечебен трик" на местните доктори. И те така лекуват разстройство и повръщане - с кока кола или някаква друга сладка газирана напитка, които по правило са "забранени" за мъниците. Дават се директно от хладилника по 1 ч.л. на всеки 15тина минути...  Laughing Майтапа настрана, ама действа забележително добре...  newsm78

# 613
Зайо, Стаси Благодаря! При следващо разстройство ще ги имам предвид - чипс и кола  Hug

# 614
Стаси, аз съм била, трябваше да се обадиш. Мерси за чорапогащника WinkSimple SmileМъжо твърди, че е мн искрящ, но аз си го харесвам Simple Smile
MyDarling и на мен ми се струва много 80лв. при нас е по 3 лв. на път - 2 пъти в седмицата или 8 в месеца,т.е. 24лв. Много ми е странно как може да се застъпват занятия тези от градината не са си свършили добре работата. При нас специално ни обърнаха внимание, че всичко е предвидено така, че да не се застъпи нищо.
Относно боледуванията - аз съм против АБ, да чукна на дърво от 8 клас се лекувам с хомеопатия и от тогава вече почти 12 години не съм пила. За колата при разстройство съм съгласна, правила съм го и действа. Чипсът не мога да го приема, защото е мазен, а при ентеро вирусите знам, че не трябва да се яде мазно, но ако действа браво. Аз обаче не ям от както докато бях бременна изядох цял пакет и това ми доведе единственото ми повръщане, повече не искам да виждам.
Наистина аз също съм възприела за себе си, че по-добре да се опитва да се пресече настинката с някакви билки, сребърна или морска вода от колкото да се бърза.
Смешко "таз твойта позната мноо добрие говори "Simple Smile  #Crazy
Гале, ако се разболеете от варицела дано да мине бързо и без мн чесане!
Мигле, оправихте ли аварията?
При нас стандартното - сутрин преговори за тоалети, вечер - за игра, занимания и не заспиване. Аз всеки ден се прибирам към 19ч30-20ч. и не стигам за нищо, така че MyDarling напълно те разбирам. Добре, че са нашите да ми помагат да са ми живи и здрави!
Всички болни да оздравяват! Хубав четвъртък Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт