Художествена поп-фолк самодейност

• 26 623
  • 370
  •   1
Отговори
# 165
  • На земята, която е всъщност звезда.
Тази тема просто нямаше как да не залитне към дефинициите и сравненията с рап

Сравненията с рапа са "дежа ву" , но с Джим Морисън са чистак новак, струва ми се. newsm78  Laughing

# 166
А защо точно с рапа?

# 167
  • В Космоса
Моите познати, които правят рап пишат дълбоки социални текстове и гражданска лирика в голямата си част, със завидно майсторство редят римите си и носят тежка емоция. Няма и помен от елементаризмът, абсурдността и покъртителната глупост, която струи от чалга "творчеството".

# 168
Абе, по баш кючек не знам дали има, но belly dance - да.
А разлика между двете също има.

Това го чух и от друг човек. Може ли описание на разликата, моля. Сериозно питам, без ирония.  Peace

Друг въпрос е кой как го прави, мярката, аргументите.

И липсата на всичко това. Peace

Трещи, може би заради бруталните текстове за секс и насилие. И заради златните ланци, вероятно.  Laughing

# 169
В чалгата преобладават лигавите излияния или тези за мерцедеси.

# 170
Бели денсът е ориенталски танц. Ориенталски танци има много и различни видове - може да е и еротичен бели денс.
Кючек е всичко онова, което го играят в една определена общност в България...
Дори на турски бели денс си е ориенталски танц - такъв автентичен, с неговите си "правила", а не просто друсане на дупе и цици.

П.П. Или казано и по друг начин - хоро не е просто да тропаш с краката, хорото има стъпки, "правила", различни видове хора има, но простото тропане не може да се нарече хоро, независимо дали се прави в такт и изглежда подобно. Същото е и с кючека и ориенталските танци (бели денс и прочие).

# 171
  • Italia
Моите познати, които правят рап пишат дълбоки социални текстове и гражданска лирика в голямата си част, със завидно майсторство редят римите си и носят тежка емоция. Няма и помен от елементаризмът, абсурдността и покъртителната глупост, която струи от чалга "творчеството".

Дали може да ни покажеш някоя песен написана от тези твои познати? Заинтригува ме, прозвуча като - правя шоколад, от който се отслабва Simple Smile)

# 172
След като видях Type O Negative и Morphine на предната страница,
ще следя темата, хехе. Ей, това вече са страхотни неща...за мен.  Peace

ИрПуц, да в gangsta rap има насилие ( най-вече насочено към полицията),
но аз пък подобно в чалгата не съм срещала.  newsm78
Ето представител - http://www.youtube.com/watch?v=QWfbGGZE07M&feature=related
Текста за мен няма еквивалент в поп-фолка...

# 173
  • На земята, която е всъщност звезда.

Дали може да ни покажеш някоя песен написана от тези твои познати? Заинтригува ме, прозвуча като - правя шоколад, от който се отслабва Simple Smile)

А Втора цедка на Ъпсурт какво е? Приспивна песен?  newsm78

# 174

Да, напълно съм съгласна с това. Има български рап песни с много добри и дълбоко смислени текстове и аз ги харесвам. Харесвам и българска музика от различни жанрове - народни, поп, естрада и поп-фолк(но не разните кючеци и гюбеци, харесвам някои изпълнители и песни, които знаят какво пеят и имат прилични и смислени текстове).

И Преслава си има хубавите песни, И Риана, и Лейди Гага и много други. Въобще широко скроен човек съм към жанрове музика. И това, че слушам фолк песни прави ли ме малоумна!?
Само не разбирам, щом не харесваш даден стил, трябва ли да слагаш всички изпълнители от него под един знаменател? Като не ти харесва не слушай, не пускай и на децата си, но не обиждай хората, които харесват този стил, само защото си чул еди-какво си да се пее в някоя песен.

# 175
Няма по-голям аргумент, компрометиращ чалгата, от самата чалга.

1. Ивана - Албански (!!!) валс  ooooh!
Разкажи ми, разкажи за тези преди мене,
дълго знам ще продължи тяхното броене.
Сладко ли целуваха, хубави ли бяха,
много ли ревнуваха, колко издържаха?

2. Мария - Мръсни помисли
Не, шум не вдигай! Тънките стени
ще ни разкрият, чуваш ли? Мълчи!
Не, шум не вдигай! Спят съседите.
Ще ни завидят, ще искат и те.

Мръсни помисли,
направи ми ги,
всички до една, да!
Пробвай нося ли
на любов, или
други лоши неща!(x2)

3. Преслава:
Ах, леле, леле, май, че ти се иска.
Ах, леле, леле, но дали ти стиска?
Ах, леле, леле, ще поема риска.
Ах, леле, леле, с теб да бъда близка.

и така нататък, и така нататък, не ми се рови повече в нета. Кажете ми, че има интелигентни хора, които наистина ХАРЕСВАТ тази помия, и ще се изсмея.

# 176
То видът им и държанието са  достатъчни, де не се опитвам да ги  чуя.

# 177
Nekomusume, благодаря за обяснението. Аз си мислех, че belly dance е просто 'кючек'  на английски.

ИрПуц, да в gangsta rap има насилие ( най-вече насочено към полицията),
но аз пък подобно в чалгата не съм срещала.  newsm78

Имам откъслечни впечатления за текстове включващи закани към кучката да бъде тръшната и уважена на пода, например. Като това не значи, че всичкият рап е такъв или че приравнявам рап на чалга. Всъщност съм много назад със съвременната чалга, но като гледам примерите, малко са рафинирали текстовете.  Laughing

Мисля обаче за неоспорим факта, че във всички стилове има социално ангажирани текстове, но в чалгата няма. Напълно възможно е да бъркам поради липса на информация, затова - поправете ме ако греша.

# 178
Тези три текста нищо не означават, на мен лично нито ми харесват, нито ги слушам. Какво лошо виждате в този текст:

И към дъното да тръгнеш дори
ще съм с теб, чуваш ли?
и лицето твое над водата ще държа,
за да не потънеш никога!
Дори живота да те промени
ще те обичам чуваш ли?
И каквото мога и не мога ще ти дам,
няма никога да те предам!

или този

За всеки пази земята,
онези двата квадрата тишина
и даже всичко да имаш там долу,
нищо не взимаш, там всеки е сам.

или пък този

Отново казваме "да", но не като на сватбата,
последен подпис и върви свободен си ти.
Багажа е поделен, вина за теб, дете за мен,
не, не плача, няма защо било какво било.

и този

Как да живея с мисълта,
че любов ми обеща,
а от цяла вечност съм сама?!
Как да вървя сега напред,
щом жадувам да съм с теб
и не виждам изход от това?!

В повечето песни се пее за любов- никоя ли от вас не е изживявала несподелена любов, никоя ли не е била изоставяна и т.н.
Това е поп-фолка - песни за нещата от живота, а не разните му там - Милионерче,Палатка,Тупалка,Гъци-гъци.

# 179
Ир Пуц, какво конкретно имаш предвид под социално ангажирани?
На прима виста единствената социално ангажирана песен, за която се сещам, е Brenda's got a baby или както там точно се наричаше песента на 2РАС ( за бременно и проституиращо 12 годишно момиче).
Българска социално ангажирана песен  Thinking
Не познавам кой знае колко поп музиката, нито бг, нито световна, фолка и него толкова. Сещам се за една песен на Галена да не сме ставали любовници на женени мъже. Да кажем, че се класира с единия крак:)
А вчера докато търсех песента на Софи Маринова за Евровизия в Ютюб отстрани ми излезна ето тази песен на Илиян, който на външен вид си ми изглежда братчед от най чистия вид. А клипа и песента ми звучат като поп рап хит с ориенталски елемент на едно място, но правен с много малко пари.
http://www.youtube.com/watch?v=7G-1-vPguUo - Хей момиче

пп. мен лично тази песен ми харесва, ориенталкия елемент конкретно не. По принцип нямам проблем с това, дори тази година гледах едно музикално филмче- Musik in der luft с изпълнение на част от Виенската филхармония. Музикантите са опт различни страни, единият е унгарски циганин и една от мелодиите беше негова- Ориенталска сюита. Много ми хареса, излъчиха го в паузата на новогодишния концерт на Виенската филхармония, дано и други да са го гледали. Аз бях много впечатлена.
Всъщност са го качили в youtube- http://www.youtube.com/watch?v=pobLpzlXl9I- препоръчвам.

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 13:23 от Рокси

Общи условия

Активация на акаунт