Орхидея - тема 7

• 87 238
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
Аз моите си ги държа на прозореца. Когато е по-силно слънцето пускам тентата ,за да ги предпазя. Иначе през цялата година са си там ,не ги местя ,не им сменям местата и си цъфтят.                           А тази ще я чакам да цъфне за първи път при мен.  Simple Smile Купих я цъфнала миналото лято.                           _re_ge,много са красиви орхидеите ти  и саксийките също. Heart Eyes

# 211
nezito колекцията ти е прекрасна!!! Какво е това по саксийките, което прилича на термометър и за какво служи???  newsm78

# 212

Готово е откорегирано , пак съм забравила да го шерна  Joyи вие не го виждате а аз си го виждам .

Благодаря на всички вас за комплиментите към домашния ми орхидеен Фън Шуй. Мечтата ни е да направим едната стая орхидейник - само с цветя , плетени столчета и масичка, флорентински фонтан, цветарници (като този дето видях днес за 99 лева ! Shocked) , ех ех размечтах се. Обаче с тази панелка е невъзможно. Мъжо се смее че като отлитнат децата ще приспособим детската но тогава живот и здраве ще имаме внуци а те къде ще спят като дойдат на гости на баба и дядо - пак не става. Затуй за сега орхидеите са в различни кътчета и ъгълчета.

Реге, тези на готварската печка не ти ли пречат непрекъснато да ги местиш? А и тези до аспиратора не им ли е много топло докато готвиш?

ЛАленце
режима ми е да готвя през два дена на трети, затова днес примерно ако сготвя - измивам керамиката и слагам орхидеите и те два дена ми красят. После за няколко часа цветята минават на хладилника докато сготвя пак и така в цикъл . Тази дето  е отстрани нищо не й пречи ( а аз слагам там различни орхиеи- според настроението- може да ги меня всеки месец след поливане ) както и тези около аспиратора. Защо е така не мога да обесня логично. Имам мисленето че понеже на метър от печката има прозорец ако пусна аспиратора и отворя прозореца в горно положение на една цепка само  - въздуха се изсмуква директно и така из къщи нито мирише нито се създават течения , нито им пречи на цветята.

Незито страхотна колекция, Скоро ще имаш нужда от друг прозорец обаче  Joy

Кате
не ги пипаш въздушните корени - оставяш си ги защото често уж са сухи обаче на краищата пускат зелени крайчета. Обработваш само изгнилите и то как - хващаш люспата и я дърпаш- все едно белиш кренвирш, вътре остава една дебела жилка като тел - нея я оставяш задължително. КАто сложиш орхидеята в саксията завърташ и корените се усукват на спирала, после добавяш субстрата, почукваш да се подпълни и готово. Не поливаш няколко дена ако имаш наранени корени да не загният. Това последното все го забравям и веднага поливам !

Последна редакция: пн, 02 апр 2012, 21:31 от _re_ge

# 213
  • София
Много интересно, не го знаех това съм завъртането на спирала, но ще пробвам Simple Smile

# 214
   _re_ge, много си права за прозореца!  Wink За сега са два,ама имам още прозорци,така че нищо не може да ме спре.  Mr. Green

# 215
   _re_ge, много си права за прозореца!  Wink За сега са два,ама имам още прозорци,така че нищо не може да ме спре.  Mr. Green

Колкото повече толкова повече , нали така  Joy

Лаленце това с усукването го четох някъде или някой ми каза- не е мое изобретение а жалко  Laughing

_re_ge невероятен дом с много пъстрота и настроение, много са ти красиви растенията... Дано и ние се научим да ги гледаме добре и да ни радват дълго... Аз на моите така им се претрисам, че почвам да се чудя дали не им вредя с това...  Laughing Пулверизирам ги по 3 пъти на ден, тия дето нямат цветове ги размъквам в по-топла стая през деня,а вечер в по-студена... Само ги оглеждам дали от някъде нещо не никне... Мъжа ми ме изкара психично болна, може и да е прав....  Laughing

Ето това е нещо което не трябва да правиш според мен.
Писала съм го и преди, простете ако се повтарям но новозакупените ви красавици са като "домашни любимци" както ги свикнете отначалото така ще трябва да ги гледате после. Помислете си ако ви се наложи да пътувате кой ще ги пръска три пъти ден, ще ги засенчва и ше следи дали не им пече духа или им студено. Пручавайте ги още от началото че условията са сурови- и те ще свикнат.

Пипелолитка - никога не пулверизирам , поливам с потяпяне от рядко по рядко ( не по - често от веднъж на две седмици- зимата може и на два месеца) , не засенчвам , не обдухвам, старая се да не глезя - просто се радвам като цъфнат. Недей трепери и ти, цветенцата ти ще свикнат с микроклимата и всичко ще е наред. А за психичното състояние тук май всички сме леко болни. Но няма по-безвредна и приятна болест от тази.

# 216
Здравейте дами, и аз май имам нужда да пресадя едно фалче, само че искам съвет какво да правя с изсъхналите въздушни корени. Как се махат...режат ли се или само има се маха люспата (то май няма да стане така). Навътре корените са си супер ама отгоре е много зле положението и Орхидеята се клюмва на една страна. Не съм пресаждала досега така че и аз ще прочета темичката на 1 страница но искам малко помощ за въздушните.

_re_ge имаш уникален дом с толкова красота. Дано е винаги така пъстър и наситен  Hug

ето и снимка на корените ми

Снимките не се показаха на предния пос...странно...не ми се вижда да има шанс за зелено Sad

# 217
Здравейте момичета, моите съкровища се развиват чудесно и се множат непрекъснато  Blush. Днес се сдобих с нов цветаник за пълнене.За сега нямам никакви питания, само всеки ден се наслаждавам на красотите, които показвате. Незито, твоите прозорци са ми мечта, а на теб Реге специални благодарности! Постовете са ти истинско удоволствие и невероятно полезни за нас начинаещите   bouquet Hug

# 218
  • София
Ре_ге, Нези, прекрасни са ви и орхидеите, и аранжировката им! За съжаление у нас има една единствена стая, в която виреят добре и напоследък всички са там. Наредили сме ги плътно една до друга върху едни стари барчета, които щяхме да изхвърляме. Мога да им се радвам само ако отида специално при тях. Оставих 2 бели в хола/всекидневната, но не издържаха и 2 месеца цъфнали. Вече капят. Много е топло, но пък не мога заради цветята да стоя на студено. Само дендробиумите на прозореца се чувстват прекрасно. Имат нови цветоноси.  Grinning   

Катя, най-сигурния начин да разбереш дали има живот във въздушните корени е да ги намокриш. Ако започнат да зеленеят, има живот в тях. Все още не мога да кажа какво се показва на втората снимка.

Последна редакция: пн, 02 апр 2012, 22:54 от Тaня67

# 219
nezito колекцията ти е прекрасна!!! Какво е това по саксийките, което прилича на термометър и за какво служи???  newsm78
. Веднъж вече споменах за тези саксии-те са с поливна система и това ,което си видяла показва нивото на водата. За сега орхидеите ,които присадих в тези саксии се развиват чудесно-листата са твъди,зелени,корените също. Дори при едната излиза и цветонос. Изчаквам и останалите да прецъфтят и ще ги пресадя и тях.

# 220
Здравейте, влизам да кажа, че имате невероятни колекции nezito и _re_ge, завиждам благородно Whistling
Забелязах, че вашите абсолютно всички са в непрозрачни кашпи. Едно време като завъдих първите орхидеи и се говореше, че трябва да са прозрачни- всичко съм пресадила аз в прозрачни. Да взема сега да си ги направя в кашпи- страхотни са. Но аз съм ги пресадила почти всичките в тези непрозрачните. Трябва да ги разбутвам наново.

_re_ge, нали бях писала, че ги полях за първи път с накисване. Е, явно това не е за моите. Веднага мухлясаха отгоре. Та продължавам пак по стария метод с поливане отгоре..... Сега ще отсъствам за една седмица, та ги оставям да изсъхнат добре и като се върна ще ги полея. А мислех да ги полея пак преди да тръгна, но вече се отказах.

# 221
  • Варна
Момичета а да ви питам за колко време накисвате орхидеите при поливане?

# 222
Момичета, когато пресаждате орхидеите и ги потапяте в калиев перманганат, как правите разтвора, в какви пропорции. Извинявайте за многото въпроси, но ще ми е за първи път  Simple Smile

# 223

Аз ги оставям 30-40 мин.

# 224
  • София

10-15 минути

Момичета, когато пресаждате орхидеите и ги потапяте в калиев перманганат, как правите разтвора, в какви пропорции. Извинявайте за многото въпроси, но ще ми е за първи път  Simple Smile

Не ми се е случвало. На лекцията в БАН показаха как мият корените (топяха ги в съд с разтвор), но не казаха в каква пропорция се разтваря. При тях има страшно много вредители в почвата и най-вече заради това го правят.

Общи условия

Активация на акаунт