Орхидея - тема 7

• 87 177
  • 752
  •   1
Отговори
# 225
Значи не е задължително топенето в разтвора така ли. Мога ли да го пропусна Simple Smile
Аз точно по филмчето от БАН се ориентирам и затова попитах, че нещо пресаждането от 1 стр. не ми стана ясно Sad

# 226
  • София
Значи не е задължително топенето в разтвора така ли. Мога ли да го пропусна Simple Smile
Аз точно по филмчето от БАН се ориентирам и затова попитах, че нещо пресаждането от 1 стр. не ми стана ясно Sad

Ако имаш калиев перманганат ги потопи. Само полза може да има. Потърси в Гугъл какъв е разтворът за дезинфекция на човешки рани. Едва ли ще е по-различно. Ако трябва да купуваш, а и нямаш някакви особени основания, пропусни спокойно.

Във всяка саксия в ботаническата градина имаше разни буболечки, които снасят яйцата си в корените. Затова задължително ги топяха.

# 227

Ако имаш калиев перманганат ги потопи. Само полза може да има. Потърси в Гугъл какъв е разтворът за дезинфекция на човешки рани. Едва ли ще е по-различно. Ако трябва да купуваш, а и нямаш някакви особени основания, пропусни спокойно.

Нямам, взех си само Топсин (опак покрай филмчето на БАН) та да намажа черните места и корените които ще отрежа в основата. Мисля последно сухите въздушни да ги отрежа. Няма шанс да покарат зелено Sad

# 228
  • Варна
Моите въздушни като ги намокрих позеленяха Simple Smile
А да ви питам..едната ми орхидея има зелени корени,но много тънки такива..не са дебели като останалите..това дали е някакъв проблем?  newsm78

# 229
  • София
Показвам корени:

Този в средата е за махане. Личи си какъв цвят е. Обърнете внимание на корена в дясно. В основата си е почти сух, после става сив, но по-плътен, а накрая има и ново връхче. Ето още един, който в горната си част изглежда сух, но се е развил и все още е жив:

Ако ги намокря и двата корена ще станат зелени, както е написала Боряна.

# 230
  • София
Снимките на Таня са много хубаво! Наистина ако след намокряне не позеленеят аз режа, че ме дразнят.
Аз миналата седмица си купих калиев перманганат от аптеката, че се готвех за пресаждане. Аптекарят ми каза да направя разтвора на цвят - розово-лилавееш. Само да спомена, че едно пакетче се оказа страшно голямо количество и само 2-3 прашинки стигат за над 2 литра вода. Аз сложих цяла щипка в началото и ми се наложи да разреждам доста, защото беше станало много тъмно лилав разтвора. Иначе пакетчето струва някакви стотинки.

mushence, прозрачните саксии са сложени в непрозрачни кашпи. Саксията трябва да има дупки за да се отцежда водата, иначе рискуваш да загният. Тези на Незито са, мисля, някакви специални, които са пригодени, но са доста по-скъпи от обикновените кашпи.

Аз отивам да разделям двойната ми, че с Надето ще разменяме, стискайте палци Simple Smile

# 231
  • Варна
Тези със системата в мимоза струват 35 лв едната Simple Smile имаше ги в бяло и черно доколкото си спомням Simple Smile

# 232
А да попита по опитните от нас, като отрежа въздушните корени да ги мазна ли с топсин  Laughing

# 233
  • София
Аз досега не съм го правила, ти недей да режеш здравата част, а само изсъхналото, така няма нужда от мазане. Топсина принципно е за гъби, петна по листата и проблеми. Аз малко се страхувам да го използвам още, защото като прочетох на опаковката колко е опасен и ме достраша.

Аз да се похваля с първо успешно разделяне на две орхидеи от обща саксия. Направо ми се плачеше по едно време, защото така бяха се оплели и залепнали една в друга, че не си е работа. Сега съм пред дилемата дали да ги накисна веднага в р-р на калиев перманганат или да изчакам няколко дни, защото няколко пъти чух "храс" от коренчетата.

# 234
Здравейте отново Simple Smile Аз днес си купих субстрат от Бриколаж и се надявам да е хубав. Започвам първото пресаждане...пожелайте ми успех  Hug

# 235
Преди една година моите орхидеи половината умряха от някаква зараза.С какво ли не пръсках и нищо не помогна,изгниха точките на растеж и паднаха листата,корените си бяха здрави,но ги изхвърлих....Другата половина колкото и странно да ви звучи ги спасих след като ги потопих целите в разтвор от доместос  Mr. Green Щях да мия пода и не знам от къде ми хрумна тази идея и си казвам,така и така са тръгнали всички да умират ще ги натопя,ако оцелеят добре,ако не здраве да е ,нови ще си взема...И познайте,те взеха,че се оправиха и са си добре,заразата се махна и растенията се съвзеха,една година по късно няма помен от това.Всички са ми ок и вече знам,че ако има проблем,разтварям малко доместос във вода и ги пъхам целите вътре за малко и всичко измира  Hug

# 236
Момичета, виждали ли сте такова чудо и най-вече - ползвали ли сте го? Дали наистина стимулира растеж на кейки???  newsm78
http://www.ebay.co.uk/itm/Keiki-paste-Clone-your-PHALAENOPSIS-DE … 8d#ht_2425wt_1185

# 237
  • София
За първи път чувам за подобно нещо, но съм скептично настроена.

# 238
Момичета, някоя от вас има ли Ванда? Искам да се сдобия с такава орхидея, но в БГ май не се среща в  търговската мрежа... може би някъде по оранжериите има...

# 239
Аз имам 3  Hug ,купувани са от интернет сайтове.Във Варна има в Градина Мимоза  Peace
http://media.snimka.bg/1490/009235884.jpg?r=0

Общи условия

Активация на акаунт