Орхидея - тема 7

• 87 159
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
Вандата,може да живее без субстрат (висяща или в стъклена ваза)
ето малко повече информация

VANDA

Това са едни от най-красивите орхидеи , за които е характерен синият цвят, който по принцип е рядък сред орхидеите. Срещат се в Хималаите, Австралия и някои част на Нова Гвинея. Всички представители са епифитни. В домашни условия се отглеждат или в кошници, или качени върху корк. Могат да достигнат сравнително големи размери-до 1 метър височина. Цветовете са с почти овална форма. Голямо, добре гледано растение може да цъфти 2-3 пъти годишно, с по 3-4 цветоноса, всеки с по десетина цвята.

СВЕТЛИНА
Vanda има нужда от обилна директна слънчева светлина. Вкъщи трябва да бъде ВИНАГИ сложена на най-светлото място, дори това да налага преместването й през различните сезони в различни стаи. Трябват им поне 3 часа дневно директно слънце. За нивото на светлината можете да се ориентирате по вида на листата. Те са наситено зелени, а не жълти или тъмно зелени. Трябва да са твърди , "стегнати", а не меки и увиснали. Наличието на леко червено оцветяване по ръба е показател за добра осветеност, но червено оцветяване на цялото листо,вече е белег за прекалено силна светлина.

ТЕМПЕРАТУРА
Предпочитат умерени до високи температури : минимална зимна нощна температура 18 градуса и 35 градуса максимална дневна лятна температа. Разлика от 6-12 градуса между дневната и нощната температура подпомагат формирането на цветове.
ПОЛИВАНЕ
Трябва да им се осигури много влага през активния сезон.Това означава поливане ежедневно от юни до септември и дори 2 пъти дневно през най-горещите дни. През зимата се намалява поливането, като се поддържат корените/субстратът леко влажни. Единственият кратък период, през който можем да ги оставим да поизсъхнат е веднага след прецъфтяването - препоръчва се период на покой за 2-3 седмици, през който субстратът се оставя да изсъхне между две поливания. Трябва да бъдем внимателни и да не прекаляваме, защото осъществяването на баланс в този момент е проява на истинско майсторство.
Трябва да се осигури висока въздушна влажност. Тя е един от основните фактори, за доброто развитие на орхидеята.Имат нужда от 70-80% влажност. Обикновеното пулверизиране не е достатъчно и тряба да осигурите в стаята овлажнител на въздуха. Ако ги гледата в терариум, задължително сложете вентилатор, защото високата влага, в съчетание със застоелият въздух, ще доведат от развитието на различни болести.

ТОРЕНЕ
От юни до септември се тори на 2 седмици с балансиран тор, разреден на половината от указаното на опаковката.
От септември до средата на октомври се тори с препарат с високо съдържание на фосфор, за да "заякне" младият прираст.
От ноември до юни се тори 1 път месечно с балансиран тор, разреден на 1/4 от указаното.

ПРЕСАЖДАНЕ и ПОДХОДЯЩ СУБСТРАТ
Не обичат да ги безпокоят с често пресаждане. Големите растения обикновено изглеждат "неподредени", но ако се изкушим да ги пресаждаме често, най-вероятно никога няма да ги видим цъфнали.
Отглеждат се в кошници или качени на корк,без други добавки.Въздушните им корени трябва да се оставят необезпокоявани. Ако все пак решим да ги отглеждаме в саксия, трябва да се използват само едри парчета кора,без други съставки, които биха задържали водата.

vasilissa1,нямам опит с вандите,но може би твоята просто и е време да прецъфти.
Ако спазваш написаното по-горе,то най-вероятно скоро отново ще видиш тази красавица цъфтяща.Успех!

# 556
  • Terra incognita
Благодаря, мили дами! Информацията, която ми предоставихте бе много полезна за мен, желая успех и на вас, занимаващи се с отглеждането на тези очарователни растения  bouquet

# 557
Според мен на тази Ванда или й е дошло времето за прецъфтяване или е засушена, коетоо ми се вижда по-вероятно... От това, което съм чела, трябва поне два пъри на ден да се опръскват корените с вода... Потапянето един път седмично за 10 минути ми се вижда малко...

# 558
Здравейте момичета, преди няколко месеца ми подариха орхидея, от тези жълтите, които са много разпростанени. От линковете в първа страница разбирам, че съм я преполяла, защото един от корените е в червено-оранжев цвят. Не успях обаче да разбера, какво се прави в този случай. Изважда се растението и се реже корена ли Rolling Eyes. Много ще се радвам, ако някой ме насочи. Иначе, досега се развиваше добре. Изкара 3 нови цветоноса. Много ми се иска да я запазя.

# 559
По принцип така се прави - вади се, режат се загнилите корени, дезинфекцират се и се поставят в нов субстрат... Ако в момента ти развива новите цветоноси и видимо й няма нищо, според мен не я закачай и остави да прецъфти и чак след това я пресаждай... Стига загнилите корени да са съвсем малко... Нормализирай поливането и гледай корените й да не киснат във вода. Постави камъчета в чинийката, така че водата да изтича между тях. Наблюдавай я и ако си се развива добре, отложи пресаждането за сега.

# 560
много благодаря за отговора. Изсипах водата почти, защото вчера я бях напълнила догоре и корените бяха във вода. Не знам как е оцеля досега, защото аз само така я поливах smile3555.  В момента много цъфти и излизат  още няколко нови цветоноса. Ще я наблюдавам дали още корени няма да загният. Отново, благодаря за съвета bouquet

# 561
  • Варна
Момичета..дали е това,което си мисля?  Praynig

# 562
Боряна,според мен е корен..ако и ти за това си мислиш  ,значи е:hug:

# 563
Боряна,според мен е корен..ако и ти за това си мислиш  ,значи е:hug:

Силви, разсмя ме  Joy
Боре и аз мисля,че е корен... но има време и за други неща, всички следим и само ги оглеждаме с тези надежди  Hug

# 564
  • Варна
Доста е нависоко над другите корени,но ще следя и ще ви информирам  Flutter

# 565
Kорен е 100 % съм сигурна  Hug Много пресушена ми се вижда.

# 566
  • Варна
Всяка седмица я поливам и след 2 дена е пак така Simple Smile Утре ще я полея пак Simple Smile

# 567
  • София
... всички следим и само ги оглеждаме с тези надежди  Hug

И когато престанете само да ги гледате, ви изненадват.  Wink  И аз съм сигурна, че е коренче.

Днес получих каталога на Баумакс за месец май. Зарадвах се, че пускат орхидеи по 6 лв, които са на видно място в началото. После се учудих, че вътре в каталога пише фаленопсис за 15,99 и отново се върнах на онези по 6 лв. И открих надпис, че цената важи за първите 300 продадени бройки.  hahaha

# 568
  • Там, където ме обичат
... всички следим и само ги оглеждаме с тези надежди  Hug

И когато престанете само да ги гледате, ви изненадват.  Wink  И аз съм сигурна, че е коренче.

Днес получих каталога на Баумакс за месец май. Зарадвах се, че пускат орхидеи по 6 лв, които са на видно място в началото. После се учудих, че вътре в каталога пише фаленопсис за 15,99 и отново се върнах на онези по 6 лв. И открих надпис, че цената важи за първите 300 продадени бройки.  hahaha
E, това направо си е гадно!

# 569
Е все пак е полезна информация Simple Smile Та къде сме на 1ви май ???  newsm78  Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт