Орхидея - тема 7

• 87 218
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
И в Бургаския Баумакс са на 8.99 тази седмица - може би си пропуснала промоционалните... иначе тези от 45 лв с два дъговидни цветоноса и много цветове и аз ги видях тука... На Практикер имаше по 10 лв и бяха доста добре развити и здрави, а утре май ще ида да видя Бриколажа и новото зареждане от 15 лв  Laughing нищо, че вече си купих 4-5-6 този месец и съм се озъбила яко... а имам още седмица до заплата  Whistling
А за това дето расте на мойто растение и не знам какво е... как ми се иска да излезе бебе  Blush

# 136
Благодаря ви за инфото. Може наистина да съм изпуснала промоциите, но тези цени малко така ме  Shocked. Ще прегледам днес какво къде има  Wink

# 137
  • Варна
Здравейте момичета Simple Smile Надявам се да приемате нови попълнения сред екипа си Simple Smile
Казвам се Боряна и съм от Варна Simple Smile Преди седмица станах горд собственик на ето тази орхидея Simple Smile

Купих си я от Кауфланд за 15 лева..дали е хубава как мислите..и здрава ли е? Вече отвори още две пъпки Simple Smile

Днес ходих до мимозата защото много се запалих по това цвете  Embarassed ..имаше избор,но на минита..имаше и други орхидеи,но честно казано нищо не ме впечатли.
Знаете ли къде другаде има орхидеи във Варна?Мисля утре да се пробвам в Мол-Варна и в Baumax Simple Smile

# 138
По големите магазини от типа Баумакс, Практикер, Бриколаж... в Кауфланд също има. Да ти е честита хубавицата - добре изглежда. А това бебе на прозореца какво е? Да не бяха в една саксия?  Simple Smile

# 139
  • Варна
Пак съм аз Simple Smile Ами това бебе е мини орхидея..сестра ми си я купи наскоро ама цветовете и бързо окапаха и аз я осинових..изглежда е преполята  ooooh!
Днес я занесох в мимоза да ми я присадят и и купих тор Simple Smile

Ето как изглеждаме сега:

# 140
Пак съм аз Simple Smile Ами това бебе е мини орхидея..сестра ми си я купи наскоро ама цветовете и бързо окапаха и аз я осинових..изглежда е преполята  ooooh!
Днес я занесох в мимоза да ми я присадят и и купих тор Simple Smile

Ето как изглеждаме сега:

Здравей и добре дошла в темата.
В Мимозата орхидеите са скъпи, затова варненки рядко купуваме от там.Освен това моите фалчета закупени от Мимозата са доста по капризно в цъфтенето отколкото тези от Кауфланд да кажем.
Заповядай един списък ( признавам се за виновна -  той трябваше да е на първа страница обаче аз не сварвам да я завърша окончателно) на точките във Варна от където се купуват нескъпи орхидеи :

ДРУГИ

ГОРЕЩИ ТОЧКИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ОРХИДЕИ, кашпи, кори и други
БАН - разположение транспорт и официално работно време
HOT spots Варна
HOT spots София – търся желаещ да изготви този списък и да ми пише !

Що се касае до пресаждането вярвай в собствените си възможности и с упътванията които сме дали на първа страница ще можеш сама да си пресадиш орхидеята. Към това , което са направили в Мимозата имам забележка и то конструктивна - орхидеята е прекалено загърлена което би способствало загниването. Растението трябва да  епросто "кекнато" върху субстрата дори подпряно с пръчки, отколкото "засадено". Хвани орхидеята с два пръста и просто леко я издърпай нагоре. Онова дебелото нещо от където растат листата е стъблои то трябва да не е ВЪВ субстрата.

Принципно като се замисля първата ми орхидея купена от Мимозата ( 2008) аз също занесох в там да ми я пресадят, макар и всички да ме уверяваха че ще се справя. Те ми я загърлиха първо в следствие на което тя не цъфтя две години докато "се измъкне" от субстрата. Освен това така ми срязаха цветоноса че развилата се на два см спяща пъпка увяхна. След тези случки всичко си правя сама- така ме е яд по-малко ако се случи нещо.

Успех и ако си несигурна в нещо - питай.

Таня
Снимите са уникални, орхидеите приказни, ще си ги копна и ще ги позлвам за "глава на темата" следващите пъти. Не можеш да си представиш колко се радвам на цъфналото дендрче. Две години подред окапват пъпките на майка му без да мога да я накарам да цъфне , а тази година зимата замръзна защото я карам да престудува на стълбището а тази година там паднаха температурите до 2-3 градуса, така че този цвят ми е особенно мил ...

момичета
Ако някой НЕ ЖЕЛАЕ снимките му да бъдат изпозлвани от мен да кажем в нчалото на темата или в инфорлативните материлаи нека ми пише. Всеки има право да не желае, аз пък искам да ги изпозлвам защото е друго в нашата тема да бъдат изпозлвани именно наши снимки.

Последна редакция: сб, 31 мар 2012, 23:28 от _re_ge

# 141
  • Варна
Благодаря ти много за информацията
_re_ge Simple Smile Веднага "обработих" орхидеята..виж дали сега е добре  Embarassed

И..ако може да погледнете голямата ми орхидея..струва ми се,че единия цвят взе да клюма..дали не е време за поливане?

Разгледах списъка ти с места за пазаруване и ще пробвам ей този магазин :

"7.Магазин на ъгъла на бул.Чаталджа и кн. Н.Николаевич – много
хубав с хубаво зареждане- винаги има орхидеи на приемливи
цени.Растеняиат са окичени в цвят- добре е да го имате впредвид ако
внезапно трябва да търсите подарък"

Дано да има хубави орхидеи..аз мисля да мина и през МОЛ-Варна..май там съм виждала магазин с орхидеи Simple Smile

# 142
Чудесно си ме разбрала, точно така трябва да изглеждат незагърлените орхидеи.

Що се касае до "майката" не правете най-голямата грешка на начинаещия - да преполивате.Има си материал на първа страница специално за поливането на фалаенопсисисте - там всичко е обяснено. но в резюме от това което виждам не само не е за поливане ами ще иска да бъде полята поне след 2 седмици. Клюмането на цветчета рядко е знак за сухота. При мен това се е случвало ако по някаква причина ( най-често защото нямам време )  не съм поливала през лятото поне 45 дена.Във вашия случай предполагам просто цветето вехне - все пак и те имат ттрайност пък била та и над 6 месеца понякога.

За магазините:
Във МОЛ Варна дори не знам къде има цветарски магазин в момента . ИмаШЕ близо до входа но го махнаха. Сега има две шандчета но от такива да се купуват орхидеи не е сериозно. Има магазин в Гранд МОЛ но там охидеите са над 28 лева - за мен необоснователно скъпи, затова и им се влачат с месеци.... За магазина на Чаталджа и кн. НН - там има холандски орхидеи но също не са под 25-28 лева. Баумакс последно пак имаше по 25-28, минита по 20. Други видове орхидеи имаше също обаче те според мен са предизвикателство за начинаещите защото най-лесно се започва с фалаенопсис.

Това което чух било че имало по 15 в Бриколаж в момента .

# 143
Тaня67,орхидеите ти са УНИКАЛНИ!  Heart Eyes _re_ge,страхотна работа !  bouquet Линковете за БАН и за София не се отварят,само при мен ли е така?

# 144
Аз след информацията за зареждане на фалчета в Бриколаж от предната страница реших да ида да погледна... е, имаше много хубави и добре развити растения, всичките бяха с по 2 цветоноса и доста разклонения от тях... Мислех да се въздържам до заплатата, но не успях...  BlushМъжо ще ме изгони... взе да мрънка вече, ама да мрънка... Та се сдобих с тази хубавица:

Имаше и други доста красиви и интересни разцветки, които нямам в колекцията си, но тях ще ги мисля по-нататък...
Освен това ето го и мините, което получих с изгорелите листа, то е малко пораснало мини де... Simple Smile
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/554866_3004245829 … 8_856471799_n.jpg

# 145
Тaня67,орхидеите ти са УНИКАЛНИ!  Heart Eyes _re_ge,страхотна работа !  bouquet Линковете за БАН и за София не се отварят,само при мен ли е така?

Nezito
оказа е,  че съм оставила два пъти HTTP в линка за БАН и затова не се отваряше - сега съм го оправила - опитайте пак.

За горещи точки на София- няма линк - отпавям молба някой да го направи с магазините в София както нашия варненски линк - тогава ще мога да го кача в списъка.
Ако някой е съгласен да направи за бургас или който и да е друг град е добре дошло.

Пипелолитка- честито нова  красавица.

# 146
  • Варна
Леле...и като си помисля,че днес два пъти минахме през Бриколаж  #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Дано до утре да е останало нещичко и за мен  Whistling
Орхидеята ти е страхотна Пипелота ама СТРАХОТНА!  Hug

# 147
И аз грабнах една красавица от Бриколажа, но утре ще я снимам на слънчице и ще ви я покажа. Сърбяха ме ръцете за още една в жълто....... но да видим дали утре няма да отида пак. Сега е само с едно цветче, но ще ви покажа с какво се сдобих, доволна съм - по 15лв са. Къде къде по-поносимо от 30-45лв в Баумакса (за което ви писах) там изтървах промоцийките.

# 148
[Здравейте дами, по въпроса за минитата

Първото ми фалче е мини (лявото). Купих го юли 2010, а септември същата година купих второ мини. От тогава и двете цъфтяха 2 пъти, дори в момента са цъфнали с по 2 цветоноса и имат по 20-24 цветчета всяко.

И двете бяха в малките саксийки със сфагнум, но след първия цъфтеж ги преместих в 10 см саксийки (тези за полу-минита) в по-ситни корички и резултата са 2 цветоноса и повече цветове

Не ги гледам по-различно от останалите, но определено след като ги преместих в 10 см саксийки полудяха на корени и листа, а както е видно също на цветоноси.

Поливам ги веднъж седмично, напред с останалите фалчета с около 5мл течен тор в 2 л вода на всяко поливане. Ползвам тази тор [ от поне година и половина и веднъж месечно или като се сетя ги промивам на течаща вода, за да не се задържат соли.

Пропуснах да спомена, че сега като се затопли времего, горните 2-3 цветчета и на двете минита се съсухриха малко след като се разтвориха - така ги заварих след един уикенд и бяха малко просъхнали. Явно ги е пекло слънцето и от това са се спаружили, тъй като на останалите нищо им няма, вече около месец май стана, но от тогава им пускам щори като започне да грее директно слънцето.... На всичко отгоре продължават да удължават цветоносите и да развиват нови пъпки по върховете.

Тцветик - Много благодаря за споделеното. Дали ще имаш нещо против да включа това което си писала в информативния файл за минитата - така всеки ще може да проете какво да прави с тези мъници и как да направи цъфтенето по-успешно.

Ето това са снимики на едното ми мини, цъфнало в сфагнум. Наистина прецъфтя супербързо- само за три седмици. Нямам фалче което да е прецъфтявало така скоростно.

КАто го видях че така бързо му се отпускат цветовете го отдадох най-вече на на сфагнума и затова пресадих наличните си останали две минита в корички, стана вече повече от две седмици - чувстват се добре, пускат нови корени, сега ако и цъфнат значи ще е чудесно. Ето в какъв размер саксия ги преместих:

А ето това са снимките на другото мини което беше пресадено миналата година след едно подхвърляне на приятелка. Бях ви писала че цъфти за пръв шът от 4 години и само листата са доста по големи от тези за мини.Но пък как цъфти !!!  Минито е малкото бяло цвете в дясно .

Последна редакция: сб, 31 мар 2012, 23:23 от _re_ge

# 149
За горещите точки в Бургас - нека bett се включи, тъй като аз съм новобранка в темата Simple Smile Има един магазин в Безистена, който е магазина на този сайт: http://www.tropiki.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3 но в магазина няма нищо особено... Собственичката е рускиня и каза, че оранжерията е в Сарафово и ако си харесам нещо на сайта може да бъде доставено... Има още един доколкото разбрах доста добре зареден цветарски магазин на ул. Шар планина, но ударих на камък в събота - беше затворен и не мога да кажа нищо конкретно за него и цените му...
А за фалчетата в Бриколаж ще се моля да ги има и да са в добро състояние до 10 април  Laughing  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт