Орхидея - тема 7

• 87 187
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
Момичета, някоя от вас има ли Ванда? Искам да се сдобия с такава орхидея, но в БГ май не се среща в  търговската мрежа... може би някъде по оранжериите има...
В София има на много места, но цената започва от 99лв в Баумакс.

# 241
  • София
Момичета, някоя от вас има ли Ванда? Искам да се сдобия с такава орхидея, но в БГ май не се среща в  търговската мрежа... може би някъде по оранжериите има...

Ние си купихме от ebay, изпратиха ни дори 2, но съвсем малки растения, които загинаха. Тогава още някой си поръча от тях (бяха само по 1 долар), но сигурно не са се хванали, защото щеше да се похвали. В магазините са много скъпи. Около 8 март гледах една ванда в цветарския магазин на един от моловете за 195 лв. В оранжериите са по-евтини, но пак са поне 2-цифрени суми. В София се намират често в Тилия. И тази за 195 лв също имаше етикет на Тилия.

# 242
А аз си мислех, че тази идва скъпа, сравнявайки с цената на един фаленопсис тук - около 15 лв... http://www.ebay.co.uk/itm/1-Orchid-Vanda-Pat-Delight-Pink-/20072 … 9b#ht_1835wt_1072 Тези са от Франция и малко са поотраснали като че ли... Simple Smile Nadeto... твойте са много хубави - като ги купи бебета ли бяха и колкоо време мина за да достигнат тази големина и цъфтеж?

# 243
  • София
Много не се лъжи от тези обяви. И на моя паф, купен заедно с вандите пишеше, че е с големина, подходяща вече за цъфтеж, а беше няколко сантиметра. По-добре се включи в някоя от поръчките, които правят във FlowersNet.

Друга възможност, за която се сещам е Бургаското изложение на цветя, което се прави всяка пролет. Никога не съм ходила, но останах с впечатлението, че има предлагане на доста орхидеи от различни фирми.

# 244
Флората ще бъде в края на април и за първи път тази година ще отида с ясната мисъл какво ще купя  Laughing Досега никога не съм обръщала внимание на орхидеите, обикновено си купувам цъфтящи балконски цветя. Но тази година със сигурност ще си купя от там поне една орхидея... Лошото е, че в повечето случаи цените са доста по-надути, отколкото изгодни сравнявайки с големите строителни магазини... В Бургас има основно две фирми за озеленяване - Бургасцвет Баев и Бургасцвет Танев... посетих представителните им магазини с надеждата да открия нещо интересно и изгодно - имаше само фалчета и то по 20 лв... Дано на Флората има наистина различни видове и на изгодни цени  Praynig Ще ви снимам за да ви направя съпричастни като дойде момента  Hug

# 245
Привет момичета
минавам да ви пожелая лек ден.
Минах с един поглед , искам да випиша , но днес ми е ден за поливане на орхидеи и се надявам да имам време после.Имам нови впчеталения от няколко магазина във Варна, че искам да напиша и за пресаждането.

Наде, ти си извор на фантастични идеи - никога не бих си помислила и за кисненето в Доместос !

Пипелолитка, моят мъж е от Бургас и съм в час с вашите Флори- СТРАХОТНИ СА. Не могат да се сравнят с нито едно цветно базар изложение в бг където и да съм ходила. Винаги имате избилие от орхидеи, виждала съм голямо разнообразие и не само на фалаенопсиси. Принципно най-хуабви са цените на Баумакс щанда и на Бургасцвет ( не знаех че са два ) , но в самата ви градинана изложението  никога не съм виждала за се предлагат ванди. Ванди съм виждала при вас в Баумакс- магазина и те наистина бяха стотина лева - не си спомням дали бяха в голям стъклен съд или не, просто ми се сториха скъпи. Доста преди това във Варна можеше да се намерят по 50 лева в Гр. Център на колхоза, а на Мимозата бяха по 120 лева. Сега на Мимозата ни са за  190 лв (!!! Е нема такава цена )...

# 246
Ето едно клипче от Флората миналата година да видите за какво става дума (тези, които не знаят де Simple Smile ) Започва с кадри от морската градина, после петунии и мушкати и чак към края показват няколко орхидеи...

# 247
Nadeto, а тази ванда в кошничката с висящите корени как поливаш? Дали ще може и дендробиум така да се отглежда?

# 248
Пръска се ,кисне се..

# 249
Купих си такъв тор за орхидеи. Ползва ли някой и както е описано ли да ползвам?

# 250
  • Варна
А да ви питам..по време на цъфтеж да торя ли фалчетата?От мимозата си взех тор ама ми казаха,че се торели само когато не цъфтят
 newsm78

# 251
Здравей те.Реших да си присъдя две от орхидеите,защото имаха камачета и гъба.Изпълних всичко което сте написали за пресяването.Вчера забелязах,че корените са мухлясали.Къжете къде бъркам.

# 252
  • Варна
Може би си ги поляла сред присаждането?

# 253
Не ,не съм ги поливала една седмица и вчера вдигнах едната саксия и видях,че е мухлясала.

# 254
Здравей те.Реших да си присъдя две от орхидеите,защото имаха камачета и гъба.Изпълних всичко което сте написали за пресяването.Вчера забелязах,че корените са мухлясали.Къжете къде бъркам.

Ваня привет

когато има мухъл и гъбички винаги има спори по самите корени, затова при пресждане освен че сменяте субстрата е хубаво да обработите и корените.

Ето какво правя аз макар че съм сигурна че има доста пропуски, но при мен сработва.

Изваждам фалчето от мухлясалия субстрат и леко почиствам корените ако има по тях полепнали корички. След това го слагам легнало нанякой вестник и хубаво напръсквам корените му с някакъв препарат срещу мухъл и гниене. Досега ползвах на Лактофол но последния път като търсих се оказа че никой не го зарежда и се оказа че никъде не мога да намеря тази марка. Търсих нещо конкретно срещу болести по цветята - сиво сниене, мана и фузариум май беше. Намерих на някаква фирма - LAskiFert произовдител Инферта ООД София. Та пръскаш директно и хуууубаво корените и така си оставяш орхидеята на вестника. След половин ден напръскваш пак и пак оставяш. На следващия ден фалчето е готово за пресаждане. Обаче не забравяш да измиеш добре и стерилизираш по възможност прозрачната саксийка, аз я мия с вряла вода и стерилизирам със спирт.Засаждаш си цветето в нов субстрат. По принцип изчакваш поне ден два да не поливаш - ако има наранени корени д аняма зараза - обаче аз си поливам веднага и така.

Последната преминала процедурата  беше мухлясала страшно с бяло жълти мухъли и заради кашпата не съм я забелязала. Пресадих я както беше напъпила с два цветоноса. Вече без проблем цъфти , значи всичко съм направила правилно.

Принципно мястото намухъла Не Е В саксията и той няма нищо общо с това кога и как поливаш. Това са си спори които се развиват приопределени обстоятелства. Видя ли нещо такова задължително пресаждам.

Общи условия

Активация на акаунт