Орхидея - тема 7

• 87 096
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Не, дендробиумите също изискват кори като на фаленопсисите, даже и по-едри може, понеже коренчетата са по-тънички.

Имам и в кори, имам и в субстрат, подобен на този на Катя. Дендробиумите, които последната година не са спрели да цъфтят са в ситния субстрат, а нобилетата са в кори. Поливам отгоре. Камбриите и цимбидиумите също са в ситния. И ние имаме един такъв, купен преди няколко години.

Катя, не е фатално. След време сами ще се нагласят към светлината. Все пак е добре да имаш видимост поне към 1-2, за да следиш цвета им.

# 271
  • София
И аз от тази на Красно село пазарувам  Peace

Май вече е мит, че трябва корените да се виждат за да получават светлина. Много момичета гледат орхидеите си в кашпи и нямат проблеми. По-скоро е хубаво да виждаш корените за да се ориентираш кога е време за поливане.

# 272
Здравейте момичета, благодаря за хубавата тема! Прекрасни сте, разглеждайки снимките ме изпълнихте с прекрасни емоции   bouquet. Нова съм тук, в смисъл - следя ви, но рядко публикувам, но искам да ви се похваля с възвърналия се живот на любимките ми. Преди година смятах, че съм ги изгубила завинаги, но с малко грижи и много любов те ми се отблагодариха с цвят, ето ги и тях - тази я бях отписала напълно, изгни и сърцевината, а сега е такаа пък тази се беше "опекла" на слънце до неузнаваемост, нооооо и на тях им трябва много любов. Имам и трета, която също изкарва цветонос.

Последна редакция: чт, 05 апр 2012, 00:09 от didisa67

# 273
  • Варна
Здравей didisa!Прекрасни са ти орхидеите! Hug В Бриколаж имаше такива жълти,но аз вече имах четири и..  ooooh!
Нямам място на перваза  Joy
Аз пак да ви попитам..торите ли фалчетата по време на цъфтеж?  newsm78

# 274
  • Варна
Още един въпрос имам..от субстрата на малката ми орхидея дето ми я присаждаха в Мимозата взеха да излизал едни малки мухички..какво да ги правя как мислите?

# 275
Здравей didisa!Прекрасни са ти орхидеите! Hug В Бриколаж имаше такива жълти,но аз вече имах четири и..  ooooh!
Нямам място на перваза  Joy
Аз пак да ви попитам..торите ли фалчетата по време на цъфтеж?  newsm78

Благодаря за милите думи, Боряна! С тази жълтуша наистина се гордея, защото както казах вече, бях я "отписала" вече, а тя ме дари с цвят. Ето я и на дневна светлина . Аз лично сипвам по малко тор, дори и по време на цъфтежа, не знам колко е правилно, ноооо .......го правя.

# 276
didisa67, браво! Наистина имаш причина да се чувстваш горда, след като си успяла да ги съживиш, че даже и да цъфнат. Много са ти красиви! Дано и моите, които са в реанимация някой ден ме зарадват така...
Момичета, имам пъпки, които съхнат и няма да ги бъде - 3 са... Дали да ги отрежа с ножицата за да не мъчат растението или да ги чакам да изсъхнат докрай и да паднат сами? Като оглеждам пъпките - сякаш някоя гадина се е опитвала да си направи дупка и да влезе вътре в пъпката  Rolling Eyes

# 277
  • Варна
Пипелолита това да не е на фалчето от Бриколаж?Защото и аз имам подобен проблем при едната орхидея дето си купих от там.Тя пъпката исъхна..ама лошото е,че и другите пъпки изглеждат като нахапани..и имам отзаде следи по цветовете..след малко ще пусна снимка  Tired

# 278
Пипелолита това да не е на фалчето от Бриколаж?Защото и аз имам подобен проблем при едната орхидея дето си купих от там.Тя пъпката исъхна..ама лошото е,че и другите пъпки изглеждат като нахапани..и имам отзаде следи по цветовете..след малко ще пусна снимка  Tired
Точно то е  Peace Но преди седмица ми се случи същото и с един бял фал, който бях взела от Практикер. При него също ми се сбръчкаха 3 пъпки на втория цветонос ( но май нямаше следи от такива дупчици), остана 1, на която се моля да се отвори...  И аз ще снимам.
Ето: http://media.snimka.bg/s1/0282/026808715.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0282/026808716.jpg?r=0

Последна редакция: чт, 05 апр 2012, 09:49 от ПиПеЛолита

# 279
Добро утро!

Дидидса67 добре дошла. Ще се радвам да споделиш как се е съвзело растение със загнила розетка - има много такива случи и като питатат момичета не знам какво да посъветвам - ще се радваме да споделиш опит ! Зелената ти красавица е прекрасна, близначка е на моята ето тази ( която се оказа доста капризна )  :

Относно капещите пъпки тук :

Всичко което интересува начинаещите относно новопридобитите им орхидеи , които най-често са Фалаенопсис е скупчено тук. Прегледайте линковете и ще намерите отговор на всичко което ви вълнува.
Фаленопсис – общи въпроси и отговори Подпиране на цветоноси
Окапване на пъпки  
Поливане  
Саксии и кашпи
След прецъфтяване за цветоноса
Общи съвети и мнения на членове на форума

За торенето по време на цъфтеж тук , основното в лични мнения на членове на форума :

ТОРЕНЕ, ТОРОВЕ, КРИСТАЛОНИ
Видове кристалони (торове)
Съвети от Ботаническа градина към БАН София
Лични мнения и съвети на участниците във форума за орхидеи
Съвети за схема на торене на Алекса
Торене и окраска

# 280
Добро утро!

Дидидса67 добре дошла. Ще се радвам да споделиш как се е съвзело растение със загнила розетка - има много такива случи и като питатат момичета не знам какво да посъветвам - ще се радваме да споделиш опит ! Зелената ти красавица е прекрасна, близначка е на моята ето тази ( която се оказа доста капризна )  :

Да, капризна е, но е красива  Hug. Та по въпроса със загнилата розетка - загни от недоглеждане. Не знам какво съм направила, но беше попаднала вода в сърцевината и така и не съм я видяла, ама доста вода си беше. После се оказа, че свеки ги поливала без да знам, както другите цветя. Решила да помогне, но това е друга "бира". Та след екшъна изчистих всичко загнило в розетката, проверих за загнили корени, там всичко си беше супер и 3 дни почиствах загнилото с тампон напоен в медицински спирт. Стана едно грозно като вдървено, но загниването спря. След това почти цяла година си почива в едно ъгълче, нито умираше, нито даваше признаци на живот. Преди месец я върнах отново на по-светло и  Shocked - имаше цветонос. Извинете ме за дългия пост, дано съм била полезна. Успешен ден  smile3525 smile3525

# 281

Да, капризна е, но е красива  Hug. Та по въпроса със загнилата розетка - загни от недоглеждане. Не знам какво съм направила, но беше попаднала вода в сърцевината и така и не съм я видяла, ама доста вода си беше. После се оказа, че свеки ги поливала без да знам, както другите цветя. Решила да помогне, но това е друга "бира". Та след екшъна изчистих всичко загнило в розетката, проверих за загнили корени, там всичко си беше супер и 3 дни почиствах загнилото с тампон напоен в медицински спирт. Стана едно грозно като вдървено, но загниването спря. След това почти цяла година си почива в едно ъгълче, нито умираше, нито даваше признаци на живот. Преди месец я върнах отново на по-светло и  Shocked - имаше цветонос. Извинете ме за дългия пост, дано съм била полезна. Успешен ден  smile3525 smile3525

Колко процента беше спирта ?
Моля поясни и какво стана с розетката защото не си писала, появиха ли се листа от там или си остана така . това ще обясни какво ще става с цветоноса - дали ще пуска кейки.

И мерси за обяснението- много полезно и простичко обяснено !

Май вече е мит, че трябва корените да се виждат за да получават светлина. Много момичета гледат орхидеите си в кашпи и нямат проблеми. По-скоро е хубаво да виждаш корените за да се ориентираш кога е време за поливане.

Лаленце не е така. Аз си гледам всичко в кашпи, обаче всичките ми въздушни корени си седят отгоре , стърчат отвсякъде като брада- не режа-  не ме дразнят. Имах една прхидея която след като ми пресадиха иглеждаше като тази на Катя - само листата отвън, не се вижда пукнат корен- не знам дали е съвпадение но ми пропусна една година цъфтеж докато не си показа корените отвън и не заприлича на другите небрежно кекнати върху субстрата орхидеи.

Още един въпрос имам..от субстрата на малката ми орхидея дето ми я присаждаха в Мимозата взеха да излизал едни малки мухички..какво да ги правя как мислите?

Лошо съвпадение на обстоятелствата , имало е ларви в субстрата. Не е нещо супер обезпокоително защото често се завъждат когато е влажно и при смяна на сезоните- от зила към пролет и от есен към зима. И при мен се завъждат от време на време макар и да не пресаждам. Ходят по всички стайно растения- голяма грозота и досада. Трябва да се трепят иначе стават ужасна напаст.

Купи си препарат срещу вредители по стайните растения. Аз навремето купувах на Лактофол от Бриколаж но там вече не ги предлагат. Купих си препарат преди месец. Опитвам се да се сетя откъде и ми се струва че беше от цветарския магазин в фоайето на Кауфланд до МОЛ Варна - цената е 5.80 казва се Детрал и е бяла висока бутилка с пулверизатор и черникав етикет, на Мимозата същия препарат е по-скъп.

Сега какво да напръскаш: 
1. Задължително кашпата (ако имаш такава) отвътре. Мухичките щъкат и там.
2. Освен това напръскваш субстрата отгоре обилно от 10 см. (  внимаваш розетката ! )  И след 10 дена го правиш отново заради ларвите които си имат периодичност на поява.

Последна редакция: чт, 05 апр 2012, 16:04 от _re_ge

# 282
  • София
Аз да се похваля, че с Надето успешно си разменихме по една орхидея. Сега започва голямото дебнене и чакане за цветонос Simple Smile

_re_ge, може и да си права, аз имам само една орхидея в кашпа, така че не съм критерий.

Аз също имам една орхидея със загнила розетка, но сега тя ми изкарва ново растение.

Сега пък забелязах, че вече всички пъпки на мъничето са се отворили, но някак половинчато. Не са се разтворили хубаво както другите орхидеи. А едното цветче има някакъв дефект.

Последна редакция: чт, 05 апр 2012, 17:43 от Госпожица Лаленце

# 283
Момичета взех си нова смес от Стрелицията Simple Smile Този път каквато трябва Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Утре ще покажа резултатите Simple Smile
Лека вечер  Hug

Последна редакция: чт, 05 апр 2012, 20:51 от katq_82

# 284
Момичета днес ходих до БоХаус за мушкато ...мушкато не купих, но си тръгнах с 5 орхидеи за мен и 2 за подарък  Joy ...имаше страхотни разцветки и в много добро състояние по 7 лева. Това са новите ми придобивки
http://alfa.kachi-snimka.info/images/arx1333649393c.JPG
http://alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1333649431n.JPG
http://alfa.kachi-snimka.info/images/bfi1333649462f.JPG
http://alfa.kachi-snimka.info/images/viu1333649495b.JPG

а така изглежда вече градинката ми  Heart Eyes Heart Eyes
http://alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1333649522n.JPG
http://alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1333649553r.JPG

Общи условия

Активация на акаунт