(Био) зеленчукова градина 15

• 70 637
  • 777
  •   1
Отговори
# 120
Ани, за зелето не питай.  Joy Много бързо се издължи вътре на топло, затова го изнесох рано-рано, но не стана. Ще повторя.  Simple Smile
Основен пропуск се оказва предзимната сеитба на тези зеленчуци, които някои от вас сладко похапват.  Simple Smile Ако и тази есен е такава суха, тоест може да се влиза в градината, без да потъвам в кал, ще я напълня цялата. Не е трудно, каквато е малка.

# 121
  • Вече на светло в София
А някой от софиянци знае ли дали на женския пазар сега пролетта се продава разсад на айзберг, защото моя не поникна Cry, а се оказа че много ни харесва този зеленчук

# 122
Mad, не знам. Но Ани каза, че Айсберг може да се гледа целогодишно, така че и аз пак ще пробвам.
Всъщност сега като се замисля, може ли заради вида на стъклата на прозорците ни да не стават растения вътре?

# 123
  • Варна-София
Да не би да ви просъхва горния почвен слой, поради много сухия въздух в помещенията през зимата. Намокрете добре и сложете отгоре или найлонче (отрежете го по размер, за да не ви дразни външния вид) или гланцирана хартия. Всеки ден проверявайте и при поникване махнете покривалото.
Осигурете отдолу отцеждане.

# 124
Точно така постъпих. Но като се показаха и дръпнаха нагоре само на стъбла.
Ще повторя опита по същия начин, но навън.

# 125
  • Вече на светло в София
И аз точно така правя. Мисля, че знам къде е проблема тази година. Взех от село градинска почва и малко овчи тор, уж прегорел, ама знам ли.  newsm78. Обърках двете почви. Торта беше 1/3 . Но ми се струва, че съм изгорила семената, защото и чушките не поникнаха, и част от доматите. Преди няколко дни сложих отново домати, а чушките както миналата година - ще купувам. Но пък всички цветя които сеях поникнаха - в същата почва. Знам ли? Thinking

# 126
И при мен не поникнаха част от нещата, но мисля че проблема е в семената, защото почвата е една и съща - смес от градинска и почва за цветя от магазина.
Чушките - от собствени семки поникнаха за 4-5 дни, а воден лук два пъти слагах и така и не поникна...

# 127
при мен всичко е  торено с конски тор,и сега ,докато се опитвам да изчета всичко,и да си наместя инфото в главата,съвсем се обърках с какво да обогатя още почвата/която си е чист пясък/  newsm78
моят арпаджик едва днес набоде/преди седмица е посаден/,и то само няколко виждам-от цяло кило  ooooh!

# 128
  • София
Аз отдавна имам електронен уред,който нищо не прави.1-та фритилария ми я наръфаха,изядоха ми нарцисите,кокичетата,далиите,изобщо сега садя всяко луковично в саксия.Слагах въдици,амоняк,капан(друг вид) чанове и нищо.Но аз имам и слепи кучета.

# 129
  • Вече на светло в София
Аз сляпо куче не съм виждала. Съсед един разправяше как го е утрепал с пушка. Дни наред го е дебнел.

# 130
  • Варна-София
Не се и опитвам да се боря със сляпото куче.
Те имат социална структура, подобно на насекомите - пчелите, мравките. По този белег са уникални в света на млекопитаещите, даже на гръбначните.
Имат си царица, обкръжена от принц-консорти.
Тези, които шетат по градините са безплодни екземпляри, които са взаимозаменяеми.
Помещенията в които живее царицата-майка са задържително на сухо място, възможно е и под къщата.
Предварително смятам борбата с тях за обречена.
Понякога някоя котка ще улави сляпо куче и толкова ... те продължават да си шетат. И не мога да ги разбера какво ядат. Картофи не гледам, нито моркови. Някое и друго лале и нарцис какво толкова ще ги нахрани?  newsm78

# 131
Люлин, исках да ти покажа моето зеле, но снимките много размазани, лош фотограф съм Embarassed Скоро ще го разсаждам на постоянното му място, само да реша къде.
Много говорим за кокошки, а аз искам да похваля моя великденски заек- всяка вечер го пускам да тича, и после сам си се прибира в клетката. Ето така си живеят моите питомци http://s40.radikal.ru/i087/1203/a6/5d48c90aec3e.jpg - в разбирателство.
А доматите са ето такива,  тези дни отиват в парника, само да изядем салатите и спанака- http://s019.radikal.ru/i627/1203/8f/b51cde69e0a7.jpg
Веселче, снимай при възможност магнолиите! Много са красиви, като цъфнат!
Слепите кучета нанасят големи повреди из прясно разсадените фитарии с пипер-прегризват стъбълцата, понякога дори половината от стърковете са преядени. Виждала съм такива в купчините оборски тор, там е влажно и топло.

# 132
Мад, има разсад, но дали е айсберг - не знам дали няма да те излъжат.
Моите айсберги вървят, но са много светло зелени и супер нежни. Дали трябва да са такива?

При мен за разсада - една и съща смес за почва, едни и същи семки, в едно и също помещение, но на различни прозорци - единия източен + малко юг, другия запад + малко север - абсолютно различни резултати.  На източния излязоха за отрицателно време, дръпнаха нагоре, а на западния някои дори не се показаха, та слагах нови. Така че явно абсолютно всичко има значение.

За колко време трябва да се покаже граха в лехата? Садила съм го на 13 - няма никой все още. А е много топло. Лехите са почти по цял ден на слънце (защото още дърветата нямат листа, тогава ще е кофти ситуацията).

# 133
Ана, какви чудесни домати, моите са, малиии, срам ме е да ги показвам  ooooh! Дали и аз да ги сложа навън в парник?

# 134
Мамо Гали, още не са в парника, в кофички от мляко на перваза на прозореца са.

Общи условия

Активация на акаунт