(Био) зеленчукова градина 15

• 70 649
  • 777
  •   1
Отговори
# 135
от моя микс "японска морава" вече се показват стръкчета от пръстта.  Simple Smile

# 136

Опитните може ли да разкажат какво виждат? Знаещите очи виждат повече.
Тия черните, мрежести навеси са за какво -  срещу градушки или за сянка?

Мога ли да направя разсад на царевица?

# 137
  • Пазете Гор
Днес снимах кълн на граха, ама убий ме, Бушка, не помня кога сях. Май около 6 март. Звучи парадоксално, но при мене е проблем поддържането на почвена влажнос на повърхността на лехите. Почвата е запасена с влага в дълбочина, което не върши работа обаче за покълване на семената - забавиха се целината, пащърнакът, магданозът, даже и пролетния арпаджик. Отвреме-навреме оросявам, какво да правя.

За снимката ще предположа, че се пазят от слънчев пригор. Така правят в Гърция.

Не разсаждай царевица, но може да рътиш. Изобщо не разсаждай едносемеделни, с брадеста коренова система. А инак благодаря за подсещането за царевицата. При комбинацията с боб и тикви тиквите се засаждат встрани, а ластуните се насочват в редовете, да засенчват и минимизират изпарението на влага през жегите. Тиквите обичат торно. Добре виреят дори на бунище, където има гниеща органика. Братовчедите им краставици също понасят торене с неугнил тор. Ето, купчината, подготвена да подхрани краставиците. Още гние, отделя топлина и познайте кой се е излегнал на топло. Хитри животинки.

Новият ми сорт магданоз - нисък, плътен, ранен, здрав.

Подготвих част от съдовете за патладжан, бамя и пипер - засега са общо 35, а смеската вътре е богат и пребогата, както се вижда на снимката. Откъм улицата ще сложа тенекии от гръцки маслини - красиви са  Laughing. Тука ви показвам част от дворните съдове, сбрани преди измиване - малко има реклама на сиренето, ама е в чест на Вълка - мандрата е някъде в Делиормана. Ех, колко липсваш тука, Вълк.

Доматеният разсад върви добре, всичко кълни групово, с малки разлики по сортове. След 5-6 дена ще пикирам. А на някои съфорумци разсадите ще цъфнат скоро...Всеки с темпото и климата си.
Страхувам се, че окъснях с патладжанения разсад. Мога и да си купя, де, ама ме се страх, да не горчи.

Не знам казах ли: за след граха ще заложа Рила и Дорина, за северната градина: Елена, Трапезица и Рома, а за основните лехи: Опал, Наслада и Розова магия.

# 138
Добре, няма да я разсаждам. Ще чакам топлото, няма да пришпорвам нещата.
А граха - явно има време.

За засъхването на горния слой - при мен има сено. Днес ровичках - колкото и да е тънък слоя - отдолу повърхността на почвата е влажна, тъмна, рохкава.  След като насипя новата влажна пръст, ако не сложа веднага сено - повърхността изпръхва за часове , започва да се рони и да съхне в дълбочина.

Сеното ми беше пълно със семе, та първо взимам част от балата и я нося в двора на кокошките. Голям кеф за тях - ровят се в него, пилеят го, кълват семенца. След 3-4 дена е изчистено и-де-ал-но!
Дори и малко е наакано - още по-добре  Laughing  Разстилам върху лехата и малко поливам, ако е пресъхнала. Ако е току-що насипана - не поливам. Седи си влажно.

# 139
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
харесва ми да чета тук  Blush
окъснях с всичко, а и както върви, бавничко ще наваксвам.  Hug с една дума, на вашите градинки и гадинки гледам като на мои  Blush радват ме  Hug

и щото не съм се похвалила тук, да го направя сега  Heart Eyes Hug Heart Eyes получих семенца от рорик  Hug Heart Eyes Hug изпратени с любов, приети с благодарност и усмивка  Hug

и ако не знаете, да ви кажа, градинарите сме особен чешит хора  Hug обични  Hug Heart Eyes Hug

# 140
и ако не знаете, да ви кажа, градинарите сме особен чешит хора  Hug обични  Hug Heart Eyes Hug
Много вярно, и грижовни и всеотдайни...

# 141
 Hug Heart Eyes  bouquet

И на мен това ми е разтоварването. Сядам да чета тук, когато свърша всичко и имам време за почивка. Стари теми чета, всикчо чета  Laughing

# 142
Аз съм с такива, но против птици и катерици

# 143
  • Пазете Гор
Голям заплес съм, така и не проводих адреса си на rorik за семена. Имах интерес към пиперките й. То не е съвсем късно. Много ще е нахално да си поръчам директно доставка на посев, нежели пикиран разсад, а?  Laughing. Шегувам се.

Събирам всякакви боклуци по строежите и тия дни правих цветен бордюр в спукан ПВЦ улук и малко бордюр с турски керемиди. Ама като ви казвам турски - разбирайте турски не само по форма. Съвременници са тия цигли я на Сюлейман Великолепни, ако не и на Баязид - като ги гледам - от рехава глина, мазани на калъп с някаква шпатула, всяка една, ръчно. Що ли бъбря, а не снимам утре?

Интересен увивен фасул от Плевенско ми предлагат - правел един лакът шушулки, освен ако жестът не символизираше друго, де Laughing. Стар, нехибриден, местен, самоделен - такъв сорт. Започвам да засявам фасул след около 15 дена. Правя по няколко лехи, разтеглям във времето - една по една, през седмица-две до към 15 юни. Имах сравнително успешен опит с нисък фасул, сят в края на юни в корените на по-ранните колови домати. стана чудесно, особено след като окъсах долните листа на доматите.

Изобщо при съвместното отглеждане на разни зарзавати съм забелязал, че, ако си пречат, то е затова, защото се засенчват. Ако се реши въпросът със засенчването, може да се отглеждат съвместно много неща.

# 144
  • на пъпа на Златията
Добри не късно.Аз все късно се оправям със сеенето.Ако  не мине към 3-9  - ти септември един шантав мраз от 4-5 градуса през Златията  ,имам чушки до Димитровден . Проблем ми е ,че гледам градината задочно.Не се оплаквам. Стягам багажа и семената.Утре няма да ми свети талавизорчето. Щото съм за първи път у градината тая година..Куркума , нямаш проблем със семената и сега.За един ден са там.Като стане разсада  и той така.Има такъ боб , много отдавна.Сигурно се е адаптирал, по плевенско.Сях отдавна .Но не ми е вкусен Обли са му чушките. Даже се шегувахме че може да си режем от него и той да продължава да си расте.Искам да разнеса семена навсякъде , та ако ги загубя да има от кой да прося.Щото тия купешките , все ме изпортват. А не обичам да работя неефективно. Гъзурча се , дет вика Валюша из градината , а някой дет решил да печели от 10 семена ми разваля рахатлъка . Ми не никнат.Ето и тук се оплакват хората , че сеят повторно.Що , да са аба. Какво ги правят , ми е чудно!Дали не разбират че се продават , а това не им харесва. Май им трябва повече любов.
Бъдете здрави, да имате сили да дарявате любов на градината!

# 145
Някой използва ли повдигнати лехи и как е? Wink Нещо ми се струва сложна тази работа с картоните и т.н.  ooooh!, но пък имам доста неразложени кухненски отпадъци ,които мога да сложа под него и ми се иска да пробвам...Някой с опит?

# 146
  • на брега на Дунава
Ето ми разсада от домати в малките терини.За сега е добре макар и на тесничко.
http://prikachi.com/images/333/4554333a.jpg
Това са част от семената на rorik : http://prikachi.com/images/337/4554337w.jpg  Благодаря!
На балкона им е добре на разсадите : http://prikachi.com/images/345/4554345e.jpg
Утре отивам на балкана.
Ето кълнове от грах от есента : http://prikachi.com/images/362/4554362k.jpg
Спорен ден на всички в градината.

# 147
  • Варна-София
Днес ще пикирам Рила-та, дето я посадих в изблик на ентусиазъм на 5 март (20-тия ден). Другите ми доматки сега наникват (точно 1 седмица). Те са садени по семейна традиция на 15 март.

Куркума, дай малко инфо за разстояния при доматите, когато ги комбинираш с фасул - от гнездо до гнездо, по 1 или 2 корена в гнездо. Двойни редове ли правиш. От коя страна на корена садиш фасула. Ако можеш дай схема или само опиши, ама подробно, че тук има толкова детайли, да не объркаме нещо.
Много ми хареса свалянето на най-долните листа на доматите. Много го препоръчват, а на мен все ми свиди. Сега този фасул може да е допълнителен стимул за спазване на препоръката.

# 148
Добро утро!
Хванах се от Зеленото! hahaha
http://prikachi.com/images/287/4555287V.jpg
На картинката-воден крес,сибирски лук,магданоз и джоджен,който всъщност е джоджен-мента.При редовното щрак-щтрак с градинската ножица и пролетен дъждец ви гарантирам силен аромат,лесен Важното е особенно за сибирския лук да бъде в по-песъчлива почва,близо до капчук.
За Ани Иванова избрах най-красивата азалия в парка и  една бяла магнолия.Розовите прецъфтяват.Като смъкнати бални рокли изглеждат дърветата им.Купища от разпилени цветове.И арома.Приказна гледка при вятър.Мечтателна.
http://prikachi.com/images/343/4555343m.jpg
http://prikachi.com/images/346/4555346p.jpg азалия
Да не се размечтавам толкоз...
Бушко,наистина айсбергът е по-светъл от романската марулка.Тук така наричат българската.
http://prikachi.com/images/381/4555381s.jpg
Аз  го припичам на слънце,под един люляк.Да стане висок като средния ми пръст и ще го разсадя на гробището.Мама така нарича моите повдигнати легла,Ванюшо. Hug
http://prikachi.com/images/404/4555404A.jpg
Всъщност идеята и харесва,гледката я шокира.Почвата е повдигната на около 40 см над нивото на тревата.Компост,кравешка тор,торф,слама(от есента),гъбен компост.Аз не копая.Само разклащам почвата.Тя е най-скъпата част в градината ми.Буквално и духовно.Оставих я да презимува с треволяците.които измъквахме на колене след първите дъждове.Идеята прекопирах от руските баби.Пътеките вече са плътно утъпкани.Тях ще използвам при поливане.От долу.Понеже почвата ми е пореста водата се ориентира настрани,към повдигнати лехи.Това е единствения начин да се спася от мани и плесени.Лятно време влажността на въздуха достига 70-80 %.Подобно канално поливане съм виждала в разливната земя на Дунава.
"Навадена фитирия",нали така Рорик ги наричаха? Laughing
Пишете подробно за доматите и боба.Имам още незасято място.И мерак за нови идеи.
МХ,ти опиши подробно процеса с пикирането.Как ще разделяш корените,по-колко...
Мисля,че е важно да се полива ежедневно след посяване на грах,репи,спанак,червено цвекло,салатки.С лейка обаче.Моята е розова и Никол и изрисува пеперуди.
За да ми е хубаво.Градина расте с усмивки,с настроение.
Дедов сега дали реже крушите или е полегнал на дървените столове?На припек,така,под Родопа.... Joy

Последна редакция: сб, 24 мар 2012, 17:44 от Веселчето

# 149
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
омотала съм се като пате в кълчища  Crazy всичко искам и сега, веднага ако може   Laughing
г;едам и природата е като мен, позакъсняла, наваксва набързо, та и при нея нещата са такива, заплетени и пообъркани  Hug

кокичетата прецъфтяват, а в същото време цъфтят едновременно зюмбюли, нарциси и лалета  Crazy

прасковките изкарват едновременно листа и цветове  Laughing

баклата изкарва цветове, лука, спанака и салатките се изпреварват кой по-скоро да се намести на масата  Laughing , а посетите преди дни репички са раззеленили лехичката на синковеца  Hug

сякаш всичко се е втурнало да наваксва заедно с мен  Grinning хубава година ще е   Grinning весела

Общи условия

Активация на акаунт