(Био) зеленчукова градина 15

• 70 651
  • 777
  •   1
Отговори
# 150
Бушко,наистина айсбергът е по-светъл от романската марулка.Тук така наричат българската.
http://prikachi.com/images/381/4555381s.jpg
Аз  го припичам на слънце,под един люляк.Да стане висок като средния ми пръст и ще го разсадя на гробището.
О, мерси за снимката - наистина е същия като моите- светъл цвят. Но много крехко това чудо, как ще се разсажда - не си представям?

# 151
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Party щъркелите дойдоха, кайсията цъфна, салатките се подредиха на лехичката като пансионерки  Laughing прекрасен ден беше

# 152
Еееех каква работа  кипи тук! Ето каква я оработих аз днес . Изряах си малините,окопах ги (никога преди това не помня да са копани) наторих ги с оборска тор да видим какви ще са резултатите от грижите ми това лято. Помня едно време когато дядо се грижеше за тях какъв едър плод имаха ,после баба остана сама и грижите и за тях се свеждаха само до изрязване пролетно време .
Баба пък е най-голямата цветарка в нашето село,градината и винаги е била пълна с цъфтящи цветя. Преди две години се наложи майка ми да я вземе да я гледа в града и аз реших да се занимавам с двора . Стана някак неусетно,когато я взеха в града беше юни месец и всичко беше посадено вече. Ходихме с моя мъж един път в седмицата обираме каквото е узряло,поливаме и бягаме...не разбирах нищо от градинарство. После есента като на шега сложихме салатки ,лук и чесън за зелено иии така се почна  Simple Smile Нямах а и до сега нямам търпение да си отида да видя какво е поникнало...Това е второ лято в което ще се занимавам,не кавам че съм наясно вече със зеленчуците ноооо горе доло се ориентирвам ,уча се в движение .Таи година ще обърна внимание и на цветята на баба ,защото се оказа че и те не растели сами. Ако баба беше видяла градината миналото лято  ooooh! нямаше едно цъфнало цвете
 А сега малко снимки

Получи ми се малко дълго,отплеснах се в спомени,извинявайте ако съм ви отегчила  Hug

# 153
...Моята е розова и Никол и изрисува пеперуди.
За да ми е хубаво.Градина расте с усмивки,с настроение.
Дедов сега дали реже крушите или е полегнал на дървените столове?На припек,така,под Родопа.... Joy

Дедов се радва на
Party щъркелите дойдоха, кайсията цъфна, салатките се подредиха на лехичката като пансионерки  Laughing прекрасен ден беше
Крушите са орязани, бадемите цъфтят, Родопа пее с каба-гайди.
Дедов е с мускулна треска Laughing

# 154
  • Пазете Гор
Утре ще пресаждам розмарин. Звучи, като че ли ще препокрия 300 квадрата обор, а то ще заровя някъде на топло четири презимували в саксийки стръкчета.

Засявах нисък фасул сорт Борлет в само по периферията на доматената леха - по точно от южната и западна периферия. Поради неправилните форми на лехите ми е трудно да дам схемата за засаждане на доматите, но по правило засаждам по два корена в гнездо на висока леха, с вада помежду им и пътека за обслужване през два реда. Та пусках по три семенца фасул около доматено гнездо в "стената"на високата леха - добивът от фасул е достатъчен за консервите гювечи и текущи супи. Разбира се, развитието е леко подтиснато, не не забравяме, че говорим за уплътняване.

Намислих в дюлята да направим колиба с пързалка, и да увесим няколко гуми да се люлеят дребните. Та се очертава и кастрене утре.

Ех, колко се отваря градината със соларните лампи. Взех от една фирма изтощените им батерии за фотоапарати и GPS - инак ги изхвърлят, гдето им падне. Наредих ги по лампите, а моите старите занесох за рециклиране. Детинска работа, ама имах нужда. Малко ли съм погледал цинизма и бехаберието по сметища, хвостохранилища, утайници и сгуроотвали на милата ни България, та си играя на цивилизация и аз. ... Нейсе.

# 155
Леле, само тука на морето ли нищо не тръгва да расте, само студ и вятър....

# 156
Честит Благовец,Градинари!  bouquet
Не се успахте,нали?Да ви закука кукувицата.....
След 40 часа пролетен дъжд трева,зарзават и плевели са се подгонили.Борба под слънцето!
В списанията по градинарство винаги,ама винаги едни спретнати,оплевени градини показват...
Миналата година с мачете влязох в Новата градина. Joy
"По роса-не влизайте,по-жега-не поливайте....."
Да изброим всички  градинарски забрани,че белИте идват по-често от нашата умишлена намеса....
Bariksto-препрочитах те.Споделяш най-важната ,духовна част на Биоградинарството.Нишката,по която се държим поколение за поколение.Земя,хора,любов.Сега е дошъл твоят ред за отпечатък в Градината! Hug
ПС.На по-улегналите във времето Градинари препоръчвам с/у мускулна треска упражнението котешки гръб.След ставане от леглото.Нагоре-надолу.50 пъти на 4-ри крака.По-дълга дръжка на мотиката и работа на подпряно коляно.Никакви дълго приведени гърбове.
И опиати-удрят в стомаха!
Така,де-да не ги гледаме само за красота тез растения....   chef

# 157
Веселче, ти ме беше питала преди доста време дали в градината ни няма сибирски лук. Е, оказа се, че има!  Grinning Днес го открих, при отчаяното ми търсене на читава пръст. Изорала съм градината, точно какво Куркума каза - все едно диво прасе е ровило. Взимам само  горните 10-20 см. Но не на всякъде може да се копае и не от всяко място става. Чак е учудващо на 2,5 декара колко вида почва може да има!
Та лука - скътал се под едни храсти, на туфи, на туфи.  Още когато попита погледнах в нета какво е това и сега го познах веднага. Чуден вкус има!
Всички туфи пренесох - частта на двора, от която взимам каквото мога скоро ще я застроят, вече влиза един път багер и гази наред, бута дървета - ужасно е.  Cry
Сложих ги на различни места - да видим къде ще тръгне най-добре.
Благодаря ти за знанието!

И още - да видим имам ли лека ръка. Сложих калема от ябълката. Много ми се иска да се хване. Че чак искам и ябълки да ядем. Дано!  Praynig
http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.26708294

# 158
Aми слизам от балкона, откъдето ви наблюдавах и казвам, че днес садих лук, чесън и марули, подрязвах рози и разсаждах други цветя, много съм доволна.

# 159
  • густо майна Филибето
А аз съм доволна - покълна ми самардалата! Simple Smile Есента си я поръчах от един цветарски сайт, чужбински, после май и Сортови семена имаха. От няколко години се опитвах да се сдобия с нея. За който не знае какво е това - люти и мирише подобно на чесън(дори по-силно), но се ядат листата. Сушена я слагат в шарената сол.

# 160
Самардалата е подправка на юга. Имаме роднини оттатък Балкана, много я ползват, и като ходим на гости, си купуваме от техните пазари. Много е интересна като вкус и аромат.
ВеселчеHug-усетих аромата!
По подобие на Добри се омотах в задачи, много свърших, още много остана.
novinka, здравей! Тонизиращи, забавни и полезни са заниманията ни, нали?
Куркума, харесвам новата ти картинка, някак си лятна е, жегава, и чувам щурци.

# 161
....И плаче за косачката манджа и таратор,Любознателна! Laughing
http://prikachi.com/images/760/4561760i.jpg
Пуста влага и завет,много я обича Самардалата.
При мен е напаст-като джоджена.
Ама вкусна,вкуснааа.
Бушко, признавам те за Овощарка!Да се хване и роди ябълчицата....
Лепете фотоси да се порадвам.
Г-жо Иванова,лежерно го раздавате под Троянския Балкан.Разкажете ни за сливите! Thinking

# 162
Ooo, как харесвам самардала!

Интересно ми стана това:
"Преди да цъфне, изрязват стъблата й и ги накълцват ситно или ги смилат.  Смесват я със сол (на вкус) и 2-3 пъти я прекарват през месомелачката. След това я сушат на сянка и после я прибират в добре затворени съдове."

Това значи ли, че не трябва да се оставя да цъфне? Защото днес четох за сибирския лук, че ако цъфне и край- не е годен вече за употреба. А е жалко, защото има много красиви цветове. Предполагам, че при мен ще е компромис - част за цветове, част за хапване. То цялото растение е много красиво, много нежно.

И също ми е интересно, като се прекара през месомелачка  - как се суши после това пюре на слънце?

Аз съм се наточила много на дехидрататор. Представям си пълна градина и как ми остава толкова продукция, че си суша на воля и подреждам в красиви, хартиени пакетчета  Laughing

Вчера оставих разсадите за първи път през нощта на широко отворен прозорец. Той е до земята, а те - наредени на пода. Еееее, все едно детето си оставих да спи отвито. Нервно ми е, гледам термометъра, ослушвам се да не се раздуха много. Сутринта тичам да видя как са спали  Joy
Ма сега, след дъжда, не издържах - затворих, доста хладно ми се вижда, 9 градуса пише на балкона. Хем искам да ги закаля по-бързо, хем ме е страх.
Какви вълнения само има покрай тая работа със зеленкото!  Crazy

# 163
  • на брега на Дунава
Ох,всичко ме боли ,но ми е хубаво и пролетно.
http://prikachi.com/images/308/4562308F.jpg
Толкова много настроение и слънце : http://prikachi.com/images/312/4562312p.jpg
За една седмица салатките са дръпнали : http://prikachi.com/images/318/4562318X.jpg
и лука за зелено също: http://prikachi.com/images/333/4562333P.jpg
В къщи разсада от патладжан се е ококорил : http://prikachi.com/images/342/4562342S.jpg
и целината за листа също : http://prikachi.com/images/348/4562348U.jpg
Късно ли е да се сее самардала сега ? Не съм се сетила по-рано ,но ми харесва.

# 164
По нарцисите ти разбирам, че при нас всичко е със закъснение.  Моите са само листа, едва се вижда пъпка, все още скрита в тях.
Явно ще съм винаги отзад, но това ми дава предимството да чета нещата предварително и да не пропускам, че старите теми почти ги изчетох.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт