(Био) зеленчукова градина 15

• 70 653
  • 777
  •   1
Отговори
# 165
Да се включа и аз към изморените  Laughing .

Дворът е бойно поле след всичките дървета, които орязахме.
И помощ имах, ама и те са едни градски  Laughing .
   -Имаш ли крем за ръце?
Давам крем.
   -Ее,той свършил, съвсем малко има.
   -Ми то аз не се мажа с кремове, той ми е за помагачите Laughing .
И после се оплакват, че срока на годност му изтекал преди 9 години.

Марулите след като набрах една голяма купа. 4 пъти ядох салата.
Всичко много е пораснало, така им се зарадвах, като дръпнах найлона
Първите ми аспержи. Аз все не стигах до тях и не помня вече защо се наведох до тях и яя, те покарали. Първата беше изядена веднага. Сега "много" ще ви изненадам, ама няма нищо общо с тези от магазина. Супер крехки са и за разлика от купешките, ми харесаха на вкус. Не изглеждат като тези от магазина, не правя разлика между диви и питомни, ама са вкусни. Откъснах по-големите да почерпя вкъщи, върху останалите натрупах пръст, да се "етиолират".
Ей, голяма радост беше с тея аспержи  Laughing

Лека вечер !

Последна редакция: пн, 26 мар 2012, 06:41 от avocett

# 166
Някой използва ли повдигнати лехи и как е? Wink Нещо ми се струва сложна тази работа с картоните и т.н.  ooooh!, но пък имам доста неразложени кухненски отпадъци ,които мога да сложа под него и ми се иска да пробвам...Някой с опит?

Аз ползвам, но имам основателна причина - лятото ми е много влажно. http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2011.594898.23916477
А на теб каква ти е идеята? За засушлив климат като българският, трябва да се ползват умно и много предпазливо. Иначе като нищо можеш да си навлечеш много главоболие.

# 167
  • Варна-София
При мен, както и миналата година - суша. Поливам граха, за да покара. Поливам лука и чесъна. Гледам прогнозата за времето, надявам се да дойде и до нас дъждец. И на дъждец ще се радвам.
Останаха ми ненапръскани ябълки и круши. Чакам да набъбнат пъпките и тогава.
Лозите, рязани преди половин месец и с вече позавехнали ранички се разплакаха. Тръгнаха им соковете.

Последна редакция: пн, 26 мар 2012, 08:55 от amica1

# 168
  • Русе
Гледам прогнозата за времето, надявам се да дойде и до нас дъждец. И на дъждец ще се радвам.
  Има надежда. От този сайт следя прогнозите  http://www.yr.no/sted/Bulgaria/Varna/Varna/

# 169
Здравейте градинари и градинарки, отдавна не съм писала, но ви мятах по едно оченце. В събота започнах да се вихря из градината - проведох борба с малините, в резултат на което те са подрязани, а аз съм цялата издрана  Laughing
Съпругът ми пося репички, лук и грах. Чесъна и салатките си растат.
При нас вчера гърмя, трещя и попрекапа - малко, но не се наложи да се разхождам с лейката. Предстои ни да правим и капково напояване.
Както се казва - започна се. В сандъчетата разсада расте бавно и славно.
Усмихнат ден на всички! Hug

# 170
  • Видин
Ooo, как харесвам самардала!

Интересно ми стана това:
"Преди да цъфне, изрязват стъблата й и ги накълцват ситно или ги смилат.  Смесват я със сол (на вкус) и 2-3 пъти я прекарват през месомелачката. След това я сушат на сянка и после я прибират в добре затворени съдове."

Аз като южняшко чедо мога да ви кажа как баба ми я правеше. Като пораснат стръковете,преди да цъфне, ги откъсваше и ги счукваше в една голяма чутура,докато стане на каша. Добавяше солидно количество сол и сушеше на сянка,за да се запази зеления цвят.Използваме я вместо сол.Намазваш една филия с масло,поръсваш със самардала,откъсваш един домат и ...ммммммм! Опитах се да зарибя и резерватската фамилия с нея,обаче-нъц! Миришела им гадно,особено на моя мъж.
   Ние пък тия дни работихме върху темата"Как да прецакаме къртицата",обаче стана"Как къртицата ни прецака"!Първо сложихме капани от тръби с телове отвътре,обаче тя ги напълнила с пръст,избутала ги и нищо!След това решихме да я опушим с дим по дупките. Пак нищо! Тая сутрин пак имаше минно поле. Явно нЕма да имаме полянка! Sad
   А иначе и при нас всичко расте и буи.Даже вчера видяхме и първите цветчета на кайсията. Марулките и те се укорестиха,демек съвзеха и се перчат кът миряса/превод от новоселски-булка/ на мегдана! Grinning Посях си и семената за тиквички и краставици в кофички,предварително рътени няколко дни.
     Усмихнат и позотворен дъъъълъг ден! Hug

# 171
  • София
Поне да се нагледам-при нас даже нищо не е напъпило,едвам се стопи снега,даже копривата не е покарала.Иначе и аз съм към уморените-рязахме по необходимост дървета-бяхме без ток,та го прокарвахме наново.

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 08:04 от lluna

# 172
Има ли обща за всички разсади минимална температура, под която не трябва да се пада, за да не измръзнат?

А мога ли да сложа тиквички под капак от туба за вода направо в лехата сега? Или трябва все пак разсад? Те ще се покатерят ли, като тиквата, за да знам къде да ги сложа?

Вчера при нас имаше дъжд. Лек, нежен, не прекален - точно, ама точно каквото беше нужно. Тревичката ми особено имаше нужда от него. Сега пекна слънце, дано се задържи - нещата ми никнат доста бавно, така ми се струва, та слънцето е много важно.

А какво следва скоро да се сее на следващ етап - след разсадите чушки, домати и т.н. Да не пропусна нещо, че току се окаже, че съм забравила нещо, а като отида в магазина на Сортови семена дори и за едно пакетче - пак се чака по час  Shocked

# 173
  • на брега на Дунава
bushkata Можеш да сложиш тиквички под туба от минерална вода ,ако прогнозата е за трайно затопляне над 10 градуса ,т.е. към 10 април .
Аз на Балкана ,където също пролетта закъснява, ги сея около 20 април в гнезда без да ги покривам.Слагам една кофа угнила оборска тор в гнездото ,сея семената и покривам гнездото с още угнила тор поне 5-10 см.Така са топло и никнат бързо ,а след това времето се оправя и няма проблем.Пробвах под туба , но не се развиват по-добре  /пожълтяват , прегарят , боледуват/.Поне при мен е така.
Виж домати ,под такава туба ако сложиш в началото на април, с разсад , стават поне двадесет дни по-рано ,че и повече.Още по-добре ,ако са в тунел с дъги от желязо и полиетилен. Иначе нормално посадените в края на април поради студените нощи започват да зреят на 1.08.
Колкото до нарцисите -тези на снимката са ранни.Имам други ,които са на пъпки.

# 174
Аз садих миналата година и тиквички, и краставици под туби, през седмица, за всеки случай, ако първите измръзнат, да се застраховам, но това за малки градинки като моята, ето от миналата година няколко: http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.23954786.big

Не измръзнаха, но не съм рътила семената, посях ги, покрих ги, като им дойде времето поникнаха, при нас също закъснява топлото, дори и попораснали ги покривах с туби, като чуя, че се задава захлаждане.

Нямах никакво време тази седмица да насадя ни тиквички, ни краставички, други грижи ни бяха налегнали, да обезопасяваме пак мазето, че пак са вършали вътре  #2gunfire , а и с водата грижи - спукала се една връзка в шахтата, шурти по пътя...  ooooh!

Живот и здраве- тази седмица...другата седмица...по малко...дойде ли пролет и  времето започва да не достига и така всяка година!

ПП. От цветятя - имам само кокичета и минзухари..а, да,  и няколко ириса...и много иглики, някои от които вече цъфтят. Grinning
Пролет е!

# 175
Благодаря ви!

Виж домати ,под такава туба ако сложиш в началото на април, с разсад , стават поне двадесет дни по-рано ,че и повече.Още по-добре ,ако са в тунел с дъги от желязо и полиетилен.
Значи да видим дали съм разбрала - слагам под туба вече готовият разсад? Който трябва да има поне две същински листа - кръстосани. Така ли?
А ако са в тунел - колко време да държа найлона? Докато се затопли постоянно? Те предполагам и израстват големи през това време и така или иначе трябва да се махне?

Нова, виждам, че под самото дърво садиш. При мен нали са много дървета, та това много ме вълнува. Не сенчи ли?

# 176

Нова, виждам, че под самото дърво садиш. При мен нали са много дървета, та това много ме вълнува. Не сенчи ли?

Това е една джанка, високо е короната, та хвърля сянка далече, а и всяка година я разреждаме, доста е рехава, от обяд до залез слънце ми е слънчева цялата градинка, преди обед има тук-там сянка, но шарена. Rolling Eyes
Но пък при една градушка ми оцеляха доматите, които бяха под дървото. Laughing

Разкопала съм едно ново парче земя,  пред и отстрани една ниска дюла, дръвчето остава на север, а от юг и от запад ще садя тази година, така има цял ден слънце, ама толкова до късно, че пак ще поливам по нощите.

Разсада домати садя също под туби, миналата година експериментирах, насадих началото на май под туби, и след 24-ти май друг разсад без туби.
При почти месец разлика не помня дали имаше и една седмица разлика в зреенето.
Сега пак така ще садя, да се убедя, защото миналата година се изпоразболяха доматите и не мога да съм съвсем сигурна поради що така окъсняха, пръсках ги с бордолезов.

# 177
  • Вече на светло в София
Когато краставичките и тивичките са под туба ядат ли ги голи охлюви?
Аз също съм с приятна мускулна треска от "почивните дни" . Къщата е почистена. Посадих чесън, арпаджик, посеях моркови, магданос. При нас на село по северните места има още сняг Sad.

# 178
  • на брега на Дунава
bushkata Разсадите ,които се засаждат навън трябва да са по-големи .Не на две листенца само .Тези на две листенца пикирай в кофичка от кисело мляко.Като укрепнат и заприличат на растение около 20 см. високо , с няколко двойки същински листа /поне две двойки/ ги засаждаш под туба или тунел.В тях стоят докато нощите се затоплят - началото на юни.Махаш покритието когато няма опасност от слани е нощите са топли .
MAD65 Няма как да влязат  голи охлюви под тубите - нали са забити в земята , а ако е имало се почистват .
Разликата в зреенето зависи от сорта домати , на колко дни е разсада, каква е почвата, както и кога са посадени на открито  и колко топло е укритието.При студени нощи зреенето се забавя.В Планинските райони денем става горещо ,а нощите са доста хладни.Така е и по местата около морето ,където пък има и вятър. Ако не ги засадя под укритие ,при един и същ разсад, първите зрели домати са на 01.08., а в тунела,който премахвам през юни - узряват с 20 дни по-рано.

# 179

Разликата в зреенето зависи от сорта домати , на колко дни е разсада, каква е почвата, както и кога са посадени на открито  и колко топло е укритието.При студени нощи зреенето се забавя.В Планинските райони денем става горещо ,а нощите са доста хладни.Така е и по местата около морето ,където пък има и вятър. Ако не ги засадя под укритие ,при един и същ разсад, първите зрели домати са на 01.08., а в тунела,който премахвам през юни - узряват с 20 дни по-рано.

Абе знам си аз, че и тунели ще трябва да правя, проблемът е, че не съм все там, ако е топло през деня, няма кой да маха тубите, та ту ги слагам, ту ги махам...според прогнозата.
Сега съм покрила с найлон грах, моркови, лук, чесън и спанак, сети преди две седмици, че да покълнат по-бързо. newsm78

Мад, няма голи охлюви под тубите, топло им е, само така ми оцеляват краставиците, докато са мънички.
Досега салата и спанак не съм спасила, нищо не помага, то не беше пепел, вар, черупки от яйца, от орехи...нищичко, освен оная синята отрова.
За салатките не знам, те дали ще виреят под туби в топлото време, че хич не мога да ги опазя от тази сган?

Общи условия

Активация на акаунт