(Био) зеленчукова градина 15

• 70 755
  • 777
  •   1
Отговори
# 330
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
А..... и още един въпрос/маи станах нахална Embarassed/розмарина бързо растящ храст ли е?Колко голям става и какво обича слънце,сянка......вода, суша?

бих казала не.
най-големия който съм виждала беше на десетина години, височината не можеше да се измери, беше паднал на земята, но около метър примерно.
 нашия е малък, оцеля от миналата пролет, на слънце е, но се полива всеки ден  Hug

# 331
  • на пъпа на Златията
Мдааа,
Изсушен,розмарин или  лавандула или  хвойна ......., добавка по желание алкални соли и други етерични масла за вана , счукан,  стрит на прах,в количество  торбичка  10 см на 10см , най напред в малък съд с гореща вода, енергично разбърквате  и после ... във ваната. на 37 градуса.Между  6 до 20 минути .През ден,   2 седмици! . Два пъти годишно! И да не заспите!  Вижте какво си спомних , а !  
Стига всичко на масата , де. Малко глезотийки не са излишни на градинарите.
  bouquet

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 18:09 от rorik

# 332
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Mr. Green права си рори Simple Smile Simple Smile Simple Smile но розмарина е с двойна употреба  Mr. Green я тури едно две малки клончета като вариш картофки за салата, ммммммм

# 333
Амика, благодаря.
Аз оня ден ходих по едни поляни, които ще застроят скоро и си изскубах една хвойна. Яд ме е, че не взех и втората, но не пречи да ида пак. Седи красиво пред новата оградка на лехите  Simple Smile

# 334
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте градинари! Hug
Привет на новодошлите. Hug
При нас и тъмно и мрачно като за декември.
Моят разсад започва да пониква. Посях една голяма леха, че и градината не ми е малка. Магданоза още не се е показал.
Взех си рукола, розмарин, салвия и лавандула и сега ще ги сея и тях. Руколата ще посея директно на ред в градината и после ще прореждам. Салвията виждам на пакетчето че дават да се произвежда разсад и ще я посея в саксия и после ще разсаждам. Розмарина и лавандулата на пакетчетата не е дадено че се приготвя разсад, сигурно не понасят пресаждане и затова ще ги посея в кофички и после ще прехвърля на постоянно място.
Парниците са засяти.http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.26730429, дано оцелеят тази нощ.

# 335
Салвията няма да ти трябват повече от 1-2 за постоянното място. Става доста голямо храстче още на първата година.  Peace Ако на теб ти стига де.

# 336
Салвията няма да ти трябват повече от 1-2 за постоянното място. Става доста голямо храстче още на първата година.  Peace Ако на теб ти стига де.
Салвията цъфти ли колко голям храст става?

# 337
Ами нашата става до коляното,но доста кичеста, режем я преди да цъфне.

# 338
  • Пазете Гор
Надявам се снега да поукроти плъзналите всред нежните марулки плужеци. Ама че напаст. Съвсем сериозно се замислям да завъдя приятели за борба с тая напаст - патици, таралеж, крастави жаби. Хем и весело ще е.

Тенекиите от сирене като материал не са особено подходящи за отглеждане на зарзават, глинен или дървен съд е далеч по-добре. Имат предимството обаче да са евтини (безплатни), подходящи като обем и лесни за подреждане заради квадратното си сечение. Вършат работа.

Утре пак ще пикирам доматки. Забравих да посея целина, ама не ми е мъка, лесно се намира разсад.

# 339
  • Варна-София
Това време като се раздуха и ми обърка програмата с бордолезовия разтвор по семковите. Още утре-вдруги ден трябва спешно да пръскам, но вече с друг фунгицид.
Трябва да си припомня от миналата година и как се правеше т.нар. по руски "Зольно-мыльный" разтвор, който верно е пенкилер - за разнообразни болести и вредители. Бях си намерила: бърза мярка - капаче за сладолед "Магнум", стар чорапогащник за прецеждане и други подобни улеснения за бързо приготвяне "на око".

Щастлива мама, тази година ще чакаме много снимки - на пурпурната салвия, на шарените чушлета и черитата. Отсега си представям красотата.

Гелика, чудна оранжерия.   bouquet

Бушка, за растения по южните тераси, ето тук: http://svejo.bg/7334.html.

Като влезем в м. май и вече започва да се усеща нагряването на саксийките от слънцето. Тогава моят южен прозорец започва да става негостоприемен за цветята. Предполагам, че така е с всички съдове по напечени балкони и тераси. Колкото е по-голям обемът им - толкова по-добре. Колкото са по-бели съдовете - също е толкова по-добре.

Започнах да ставам пчеличка на щат. Кайсиите една след друга цъфтят във влагата (влага, ама без много дъжд, ей така ... само за болести) и вятъра, а няма нито една пчела да ги опраши. Вървя с шибучката с памучето накрая и им гъделичкам цветчетата. Ха да видим дали поне тази година нещо ще хапнем.

Последна редакция: пн, 02 апр 2012, 05:33 от amica1

# 340
съвсем лаишки и много срамежливо питам  Embarassed Embarassed -защо се налага да опрашвате?няма ли мухи,разни други летящи не помагат ли?само пчели ли ?а осите  newsm78

# 341
Моите съдове са на същата марка сирене, като това на Куркума, само че са пластмасови бели кофи.
Гледам ги в Продавалника по 2 лева броя. Simple Smile

Това сирене явно има разнообразен произход? Кофи и тенекии? Три пъти си купувам впрочем от него и трите пъти вкуса няма общо с предишния. Rolling Eyes

Имам и малко обли тенекии от маслини.

# 342
  • Варна-София
съвсем лаишки и много срамежливо питам  Embarassed Embarassed -защо се налага да опрашвате?няма ли мухи,разни други летящи не помагат ли?само пчели ли ?а осите  newsm78
Когато е ветровито и влажно - нищо не лети. А във Варна традиционно се оплакваме от слаби реколти кайсии. Не сме като в Силистренско. Все някакви мъглици, които минавали, абе обяснения всякакви. На мене ми се струва, че просто няма пчели по това време, когато цъфтят кайсиите - те цъфтят заедно с бадема - първи.

# 343
а,ясно! Благодаря ,amica!
нас ни удави от дъжд тия дни,но при цяла зима суша/повече от 5 месеца не е капнала и капка/ не се оплакваме Simple Smile

# 344
  • Варна-София
Вили, намини насам  и разкажи за зелевия разсад. Аз за първа година се опитах с Дитмарско, хем със закъснение, хем неуспешно. Разкажи в какви съдове го слагаш, с каква гъстота (сметнато като брой семена на кофичка за кисело мляко). Уж използвах пръст от уважаван от мен цветарски магазин, ама много малки, пожълтели и с тъмни петънца излязоха растенията. Покажи някоя и друга снимка, че да получа повече яснота за какво да се боря догодина, например.

Общи условия

Активация на акаунт