(Био) зеленчукова градина 15

• 70 662
  • 777
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна-София
Взех си Фрош. На българския етикет няма достатъчно информация, която да насочва към био-еко. Трябва да знаеш немски, за да се ориентираш в немския текст. Вносителите и търговците само могат да загубят от това. За съжаление губим и ние, които търсим подобни продукти.

# 616
  • на брега на Дунава
Амика Каква е информацията на немски.И при мен водата от мивката до барбекюто изтича в открита вада ,която минава покрай сондата и отива в градината.До сега не съм се замисляла .Пък и водата ,която вадим е от 31 метра дълбочина.Все пак се заинтригувах  .Ако има смисъл бих ползвала такъв препарат за миене на съдове.

# 617
МХ ти имаш предвид така както са на салфетката да си стоят докато ги посея в градината ли?
Аз не разбрах ,че така може.....е пак навреме ми проблесна какво ми обясняваш.
Ако знаете какъв купон тече в къщи около един инкубатор Grinning
Вътре се мътят 35кокоши и 12 патешки яйца,трябва да се обръщат 3пъти на ден,обаче в къщи толкова много мераклии има да обръщат яйцата ,че всеки дебне другия да го изпревари да обърне яйцата.Днес станах първа и ги обърнах и малката девойка си е навила часовника за утре да може да стане тя първа Grinning
Подозирам ,че като се излюпят ще е много весело в къщи Laughing

# 618
  • на брега на Дунава
skela След като се появят кълновете и ги посяваш в градината .Това може да стане като ги поставиш на салфетката три-четири дни преди това.Зависи от семената.Някои покълват и на втория ден ,други на петия .Така знаеш ,че си посяла само това ,което е покълнало,т.е. не губиш време . Успех с мътенето.Завиждам ти .Имам далечни спомени от детството ,когато баба насаждаше квачки.Веднъж дори успях да се намеся в природните закони , защото намерих кокошката с яйцата в сеното.Дни наред я наблюдавах.И когато пиленцата започнаха да пробиват черупката ,аз ги изваждах от нея.За мой късмет не съм успяла да повредя нито едно.Била съм около 4 годишна. Баба ми чете конско,ама не много.

# 619
   Сетих се ,във връзка с тиквичките. Една приятелка ми каза,че всяка година оставя една от последните тиквички да изгние на мястото и напролет има покарали една камара семена. Тя твърди,че по-здрави и калени тиквички по този метод,няма.Ще взема и аз тая година да пробвам.
Mиналата година и аз имах по случайност такава тиква ,само че от големите,белите дето ги печем зимата. Бяха си поникнали сами рано,рано на пролет и не ги уплашиха нито слани,нито повратни студове. От тях набрах най-големите тикви !

# 620
Естествен компост,bariksto.
А и да не забравяме,че естественият отбор е силата на видовете...
Газди,нощес ще имам слана.Дали да завия с найлон салаткови и зелеви?
Питанка:Винаги ли ,когато температурите падат под нулата имаме слана?
Противно на статистиката за поникване на царевица(15 дни над 15 градуса) имам 5 гнезда покарали.
Вярно,че пълнолуние,ама Thinking

# 621
Е,най -накрая и аз да кажа нещо от собствен опит,а не само да питам.За тиквичките ми е речта7наесен оставям последните тиквички/пък може и по рано,защото и моето съпружеско тяло ги яде само пържени и аз в един момент откачам,че в къщи друг не яде тиквички/ и те си остават.....Всъщност нума никакво значение коя тиквичка сте оставили да изгние......Напролет от там изникват  сума ти страхотни корени...РАЗСАЖДАТ СЕ НА ГНЕЗДА/все едно сте си отгледали разсад/-това са най здравите корени-не боледуват,не ги нападат фашисти Joy/вредители/,въпреки че не ги пръскам ама абсолютно с нищо.Обаче я си използвам една бабина рецепта преди да ги пресея-поливам ги с медена вода вечерта преди разсаждане,ами........супер стават,бе.........Обаче може и да е ,защото много,много не ми пука за тях/нали не обичам тиквички Laughing/

# 622
Веселче,на салаткови нищо им няма от сланата......моите колко пъти ги пържи вече,даже по-крехки стават-познай какво им се случва  chef

# 623
  • на пъпа на Златията
Вес, винаги има при мин. температури слана.Тази сутрин е имало слаба слана в Златията.
Завивай.
Имам семе от туя.Едва сега го мернах.Дали му е късно да го сейна?Викат и май румънска.

P.S. Ама, тоа кукуруз , сигурно е шантав/ ГМО/. Да никне при мин.?! А стига , тва ли ядеш?

Последна редакция: ср, 11 апр 2012, 21:14 от rorik

# 624
  • Варна-София
За Фрош. Аз с немския съм доста на "Вие", обаче влязох в сайта им и там има подобни неща на английски. Накратко:
- нямат EDTA
- съдържа само онези консерванти, които се допускат за натурални козметични продукти
- оцветяване с хранителни бои
- не съдържат минерални масла
Има и още информация в подробности, как нямат парафини и парабени, използват възобновяеми повърхностно активни вещества с растителен произход. Не замърсявали природата, участвали в инициативи за опазване на жабите. Не връщали вода в природата без да мине пречиствателен цикъл и от 25 години се занимават точно с екологично чисти продукти за почистване и козметика.

Ама тази последната информация я претупах, за да не тежи много постът.  Взех си пълнител за помпичка за течен сапун за ръце с бадемово мляко - 500 мл за 3,88 лв. Това за обща информация. Утре-вдругиден ще го курдисам на външната чешма и ще си оправя вадите през къпините.

Последна редакция: ср, 11 апр 2012, 21:37 от amica1

# 625
  • Пазете Гор
Необходими условия за слана, освен минусова температура, са безветрие и определен процент въздушна влажност. Сланата е замръзнала роса. Росата е от така наречените хоризонтални валежи - мъгла, слана, роса, скреж. При тях кондензирането на водните пари се случва не над нас ( в облаците), а край нас.

Силно съм впечатлен от идеята за получаване на посадъчен материал за тиквовите. То ще да важи и за краставици, мускатови тикви и всичките им братовчеди. Ще го приложа! Притеснявам се само, ако се захвана с хибриден сорт, дали няма да го докарам до прародителските форми и размери - тиквичка колкото...айде, да не казвам. Wink

При мене не излизат добри тиквички, та трябва първо да селектирам сорт...което всъщност е чудесно, обичам такива предизвикателства. Колко ме е яд, ако знаете, че загубих едни тъмнозелени тиквички, донесени ми от о. Сардиния, мамка му! Вътрешността им дълго се задържаше гъбава, ядивна, жълта, без твърдо семе, колкото и голяма да изостане тиквичката. Ако щете вярвайте, но с луд успех опържих за гости една тиквичка над 40 см дълга, и с около 10 см максимален диаметър. И раждаха екстра. Ех, че ме е яд!

Абе само аз ли си пържа сам тиквичките? Ей, случи на жени един народ, бря! Laughing

Днеска пререждах бордюрите по лехите, чистих боклук и покрай това ровичкане изкарах на вИдело и убих поне половин кофа плужеци. Жилава гад.

# 626
  • При розите и топлата вода ......!
Тази сутрин при нас имаше много слана. Тревата беше бяла. Ноооо, ние пушихме. /rorik Hug, благодаря за съветите/  За първи път го правим и цял ден следя дръвчетата, цветовете са си свежи. Или сме ги спасили, или в следващите дни ще посърнат.
Куркума, и моя, ако не си ги пържи си ги пече. hahaha
Ако ще се сеят навън трябва да е топло/земята да е затоплена и влажна/.Иначе загиват.Ако времето е непостоянно  или предстои захлаждане по-добре е да са само накиснати /рътени/ и да се посеят.
МХ, аз допуснах такава грешка. Посях рътени тиквички преди студовете и нищо не се показа. Чудим се с бабето защо. Сега ми светна. Иначе сложих да рътя нови.
Търсих семе фъстъци да си посея, но в селскостопанските аптеки няма. В петък ще търся на пазара. Не съм гледала до сега фъстъци. Някой от вас има ли опит?

# 627
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Пресни картофчета нарязани на тънко.на шайби, тиквички , копърче, солчица, олийце .Объркайте .Във фурната .Без нищо друго .Я пробвайте. В Златията , като ги изпусна тиквичките стават по 50 см. Една комшийка каза че сварени със захар ставали.Не съм пробвала.
Куркума, тия плужеци  не ги ли ядете.Нали има лекарство против язви, направено от тях?
Или май се ядяха само черупестите , а голите не?
Гелика , , благодаря,  че каза резултата.Дано сте успели.
Внимавайте и за тая заран.

# 628
  • Пазете Гор
Гледането, ако е опит, Гелика, имам го.  Simple Smile Топло обичат фъстъците. Най-много ги има в Петричко и Първомайско. По света - в Африка. Най-много фъстъци произвеждат САЩ и Китай, но като място в хранителните навици на населението - Западна черна Африка. Мои познати от Западна Африка всичко готвеха с фъстъци. Ама имаха и всякакви продукти - фъстъци сурови в чувал, в обвивка, олио от фъстъци, брашно, паста, пюре и някакви сурови замразени зелени фъстъци. Като казвам всичко готвено с  фъстъци - значи всичко - хляб ли, месо ли, с нахут, с зеленчуци всякакви, с пържени зелени банани, с ориз - всичко!

Тиквичките са хубави на скара. Изобщо гледам да не прекалявам с готвенето им. Искам да са хрупкави, да се усещат. По тая причина никога не ги беля - било за пържене, гювеч, азиатско или друго ястие.

Голите охлюви не стават за ядене, rorik. Верно, облекчават някои стомашни проблеми, погълнати сурови, ама е малко гадно. Черупчестите биват за храна, ама си иска време - да ги събереш, свариш, изчистиш - чак тогава готвиш. Вкусни и питателни са, леко арт и фьешън. Хеле пък с повечко копър.

Сейте копър, ей!

# 629
Нещо интересно за росата, респ. - за сланата.

Куркума,  събирай плужеците. Според Р. Щайнер те трябва да се изгорят в метална кутия  и с праха да се поръси градината. Горят се когато Слънцето е в Телец. Това е сега на 19 април. Ако се прави редовно - то той твърди, че след 4 години (4 години е един цял цикъл не помня на какво, че си тъпча главата с повече инфо, отколкото може да поеме, явно  Laughing) - няма да има никакви.
Не знам дали работи, но не ми пречи да опитам.
Моите са много малки още, събирам ги в един буркан, за да имам повече и ги храня с марули и краставица. Да са живи до 19. Малко зловещо, но...  Shocked
Малко ми е съмнително количеството прах, което ще получа от моите 20тина бройки. Как ще поръся цялата ми градина, Ако и да е малка?!

Общи условия

Активация на акаунт