(Био) зеленчукова градина 15

• 70 667
  • 777
  •   1
Отговори
# 600
   Сетих се ,във връзка с тиквичките. Една приятелка ми каза,че всяка година оставя една от последните тиквички да изгние на мястото и напролет има покарали една камара семена. Тя твърди,че по-здрави и калени тиквички по този метод,няма.Ще взема и аз тая година да пробвам.
Това трябва да се запомни и задължително да се пробва  Laughing Става въпрос, че ние всяка есен обръщаме градината доста дълбоко и ако семената отидат прекалено дълбоко, дали ще успеят да поникнат? Или трябва мястото на тиквичката да се остави необърнато?

Аз от всичко най-много уважавам културите, които се самозасаждат  Peace

# 601
   Сетих се ,във връзка с тиквичките. Една приятелка ми каза,че всяка година оставя една от последните тиквички да изгние на мястото и напролет има покарали една камара семена. Тя твърди,че по-здрави и калени тиквички по този метод,няма.Ще взема и аз тая година да пробвам.
Това трябва да се запомни и задължително да се пробва  Laughing

Аз от всичко най-много уважавам културите, които се самозасаждат  Peace
Звучи логично и интересно, но не знам как се съчетава със сеитбооборота, т.е. да не се остават на същото място, където е имало тиквички миналата година?
 Може би ако се разсадят на нови места след като укрепнат? И без това сигурно ще са на гъсто. Хм?

# 602
  • Видин
   Ние това със сетбооборота малко сме го елиминирали,щот дворчето ни е малко. Тиквичките вече 4-5 години не са си сменяли "квартирата". Редовно ги поливам с шербет от кокоши тор ,а те ми се отплащат с мнооого тиквички.Единственото "гадно" е ,че моя мъж ги обича само пържени и като почнат да раждат,кой кво прави,Валентинка се пържи покрай тях! Laughing

# 603
  • Варна-София
  Ние това със сетбооборота малко сме го елиминирали,щот дворчето ни е малко. Тиквичките вече 4-5 години не са си сменяли "квартирата". Редовно ги поливам с шербет от кокоши тор ,а те ми се отплащат с мнооого тиквички.Единственото "гадно" е ,че моя мъж ги обича само пържени и като почнат да раждат,кой кво прави,Валентинка се пържи покрай тях! Laughing

Пак си добре. Моят пък е луд по дребна рибка пържена. Познай какво става лятото. Ама пак ще си ги обичаме.
 dancing

Валюша, питай пак приятелката, тя може да оставя тиквичката на новото място там да гние, а може и като изкарат да ги "разселва".

Последна редакция: ср, 11 апр 2012, 11:36 от amica1

# 604
  • Видин
  amica, обичаме си ги и ще продължаваме да си ги обичаме, въпреки малките им "глезотийки"! Hug Моят мъж  страшно много ми помага в "бахчеванджийството"- прави ми различни инструменти, само той прави лехите за доматите и пипера/които м/у другото "събират" очите на комшиите/, той и полива.Е,как да не се "жертва" човек за някакви си пържени тиквички! Laughing
   А за "разселването" ще питам,като се приберем на село.Другата седмица ще ви дам пълна информация.

# 605
  • на брега на Дунава
При мен доматите така никнат.Там където е вадата и съм мила чиниите от салата/макар че ги мия с препарати / пролетно време никнат едни здрави силни да не повярваш.Ама късно никнат -през май.
Сега се надявам да ми поникнат жълти чери ,защото не съм си отбелязала кои са семената и не мога да ги позная.

# 606
и аз имам опит със саморасляци  Laughing -водата от мивката ми се излива зад къщата-най-хубавите доматки са там  Simple Smile
моят хазяин с полу-успех,полу-случайност вече три години се опитваше да завъди един вид пъпеш,когато изпробва този метод с гниенето -остави няколко плода на място да изгният и на другата година вече ядохме на корем  - ето тук http://hobi-semena.com/pepino.html , го видях и разбрах най-после и аз какво е,инъче го ядем вече толкова време  Laughing

# 607
Първо да кажа ,че сте страхотни,много добре се чуствам четейки ви всеки ден Simple Smile
Да се похваля ,че ме споходи късмета на начинаещия.
Всичко ми стана арпаджика ,балучката,чесъна другата седмица ще ядем.
Репичките вече вадят пето листо,а марулята ми преживя силен вятър и аха аха градушка ,но много  ситна.
А сега да не се сърдят другите зеленчуци и тиквичките ще сея по късно.Днеска взех семена и смятам да ги държа в вода 12часа,но след това в памук ли да ги сложа или направо в пръс?

# 608
  • на брега на Дунава
Най добре покълват върху салфетка или тоалетна хартия ,намокрена с вода и поставена под найлон или в кутийка.Аз постилам в пластмасова кофичка или кутийка салфетка ,намокрям,поставям семената и слагам капачето .Държа на топло и след като се покажат кълновете сея. Ако ще се сеят навън трябва да е топло/земята да е затоплена и влажна/.Иначе загиват.Ако времето е непостоянно  или предстои захлаждане по-добре е да са само накиснати /рътени/ и да се посеят.

# 609
Времето тази сутрин беше 1 градус ,а и тука на морето ни мъчи вятърът.
Гледах сега пише ,че почвата трябва да е 13-14 градуса ,а това при нас  сигурно ще е  след 20дни с тези ветрове.Така ,че ще ги гледам в къщи за сега.

# 610
  • Варна-София
Дръж се, народе. Още двайсетина дена ще се мъчим да се сместваме с разсадите вкъщи и после като се стопли, пак ще си задаваме въпроса, че какво му е било толкова трудното. Юнаци сме ние, бързо забравяме неудобствата.

# 611
...Трета нощ минус 2 градуса. Crazy
Вчера дневната се вдигна до плюс 5.Ярко,ярко слънце,без топлина.
Добре,че сортовете грах,спанак и червено цвекло са адаптирани към студ.
От мъка вчера полях репите с топла вода.
Споделям,че сладката царевица за 3 дни покълна в чашка.
Посях по 2 зрънца в кофички от кисело мляко.
И приключих с кофичките за тази година!!!!!
Раздадох на приятели останалите семена.Изтръсках компоста от торбите.
Край.Сега само удоволствия.15 дни ,докато започна да разсаждам домати,пипер,тиквички и краставици,патладжани.
Отказах се от едрите плодове.Никакви дини,пъпеши...
ПС.Авосетт,аспержите  тук основно продават на грудки за вкореняване.
И у дома отместват с вилицата аспержи на пара.
Да кажем,че гостите ми уважават салата от печени чушки,тиквички и аспарагус на скара.
С четчицата маз-маз със зехтин.Българите налитат на шопска салата.Това е. Joy

# 612
Четох за тиквичките ,че се сеят в гнезда по 4-5семена и сега имам въпрос към вас момичета Embarassed
Като покълнат семената по 4-5 ли да ги слагам в кофичка или по едно newsm78
Ау колко съм боса,а да не ви говоря,че и гнезда до сега не съм правила LaughingНо винаги съм мечтала да си бучкам в градината нещичко.
Е сега имам градина и ще се науча ,но ще изтормозя и вас Embarassed Извинете ме предварително за тъпите въпроси които ще задавам.

# 613
Вчера бях там, гледах фенхела - 7 и кусур лева, даже не загледах дребния шрифт за килограм ли беше или за бройка.

Аз така останах изненадана от цената на 2 връзки цилантро (кориандър) в Метро - само за скромните 18 лв.

# 614
  • на брега на Дунава
skela Аз оставям по две растение тиквички в гнездо ,като по- слабите махам.Гледам двете растения да  са  по - раздалечени.Когато сееш от разсад можеш да сложиш в кофичка по едно или две . Какъв е смисълът от това да правиш разсад от тиквички? Ако ги посееш покълнали около 25 април и времето е топло , ще станат по същото време .Има смисъл за по-ранна продукция да ги посееш около месец преди изнасянето навън,но общо взето са по-слаби от поникналите в градината.
И моите разсади се мъчат вече на стъкления балкон ,а на другия няма място.
http://prikachi.com/images/864/4632864u.jpg
http://prikachi.com/images/881/4632881F.jpg

Последна редакция: ср, 11 апр 2012, 17:00 от МХ

Общи условия

Активация на акаунт