(Био) зеленчукова градина 15

• 70 674
  • 777
  •   1
Отговори
# 585
да се отчета- имам вече цветове на краставичките. Да започнат да плододават и ще залагам втора реколта ( на това му викам гладна кокошка просо сънува).
Имам да сея и зелен боб, но той ще е в саксии (граха вече го посях), че имам и стойки да се катери

# 586
Малко ще отклоня темата във връзка с предстоящия светъл  и цветен празник. Смятам да включа малката в боядисването на яйцата и за да се цапа спокойно ми се иска да го направя с природни материали. В нета има доста инфо, но ме интересува някой прилагал ли е на практика ресурса от градинките при изработване на боичките:) Аз някога листа от лук съм ползвала и добре се получи май newsm78

# 587
Чудесно става с люспите на лука! Наситено оранжево, към кафяво. Слагаш и едно листенце магданоз или друго интересно, увиваш в чорап и вариш. Красота!

Какво е това растение? Това са само шушулките му де. Явно е катерливо - беше се прехвърлило през една ограда и полазило по зида от към улицата. Там си беше провесило и шушулките- много твърди и красиви. Иска ти се да направиш...нещо с тях Simple Smile
Та искам да знам какво е, запазих семената му.

# 588
Ах!Семочки,Бушко! bowuu
Текома.
Брех,какво модерно име на оранжевите цветчета,които пукахме с пръсти в детството.Напъпили,неразпукнати.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Trumpet_Vi … sis_radicans).jpg
Мананди,как се оправяте в Корея с отглеждането на зелевите култури? Rolling Eyes
Първата реколта с карфиол замина.На Вилито Hug зелевата муха.
Ти-садиш,то те дебне.Даде ти 2 дни радост.И бавно си изяден отдолу.Нали там в корените живее.
Сега съм им приготвила на новите зелки,карфиоли,брюкселско и колард(онуй с дебелите,тъмно зелени листа)ето такива нагръдничета.
http://www.territorialseed.com/product/12486/23
Ще ги сложа около растенията,плътно.Да ги затисна,за гушата да ги хвана.Да се мъчат,докато се разлистят зелките.
Амико,намерих течен сапун.За къпане на бебета.Един дедо ме консултира.
Сериозно питам-със спрей или по-назад съм те прочела...неправилно? Laughing
Куркума,има коприва.Но е в резерват.Можем да се разхождаме,любуваме на дървета,птици,но не бива да пипаме,берем,късаме.
Не бива-лакоми сме хората.Какво ще стане,ако посегнем всички 50 000 от нашето село?
Пък и много ми идват 500 $ глоба.Пресадих коренче от една руска баба.Кекаво расте.
Ех,каква коприва съм виждала в село,до барата.Огън. Heart Eyes

# 589
 newsm10
Обичам да чета блога ти, avocett. Зарежда ме. Препоръчвам горещо всекиму!

За мене е "безпощадно ясно", че домашното отглеждане на зеленчуци иска много повече от това да познаваш сортове, препарати, климати, почви, мотики и туршии. Иска дух, труд, вяра, идеи, любов и светла душа - като нашето момиче. Радвам се,че те има, avocett.

Знаете ли,  толкова ще е по-топла, уютна, полезна и човешка темата, колкото повече споделяме всичко, което усещаме, вярвайки в и чоплейки земята.

# 590
  • Варна-София
Авосет, работният ми ден започва с пускането на компютъра, на който изгрява твоята снимка с работливата катеричка. Зарежда ме. Усмихва ме. Усмихва и колегите, когато се завъртят край мен. Хубаво е да те познавам.
Майка ми, милата, ... все по-малко неща я свързват с този свят. И представи си едно от тях си ти. Вчера четохме блога ти и тя се смя. Отдавна не я бях чувала да се смее.
За мишките не ти ли трябва мъжки котарак? Имам три мъжки и една женска на вилата. Най-господар е този, който е със сиамски примес. Точно такъв ти трябва.

Бушка, много е красива текомата (още наречена биньония и кампсис). Завъдих си я преди 20 години, страхотно цъфти. Не я пускай обаче в двора. Под земята пуска хиляди издънки, цяло лято да ги вадиш с лопатата - те пак излизат. Няма мира и превзема нови територии. Беше време, когато аз и децата правихме жива верига, за да я опазим от мъжете, които отдалеч заподозряха инвазивния й нрав. Сега само с това се занимавам . Вадя безкрайни издънки. Всъщност при твоята почва и климатични условия е възможно нравът й да е усмирен.

Вес, отивам днес да проверявам за детския течен сапун. Ще докладвам. Ползвам нещо за прилепител (веро, течен сапун) къде ли не. Даже като пръскам с цитрусова настойка или копривена настойка слагам малко за да прилепне - иначе голяма част от течните препарати, особено по гладки листа, бързо се стичат. Това е всеобща стара практика и във всяка агроаптека ще го кажат, когато ти продават течен препарат.

Последна редакция: ср, 11 апр 2012, 09:25 от amica1

# 591
Ех, всичко знаете, страхотни сте  Hug

Дали Фрош няма да ви се хареса за разтворите?
Ние от тази марка ползваме у дома за почти всичко - за подове, за чинии, за ръце.
При нас е от особена важност, защото все още нямаме канализация и сме с ями  Shocked - всичко отива в собственият ни двор. Но и да имахме канали  - пак е важно да намалим боклука, с който тровим земята максимално.

# 592
  • София
Цитат
Всъщност при твоята почва и климатични условия е възможно нравът й да е усмирен.

Не само е възможно,ами е сугурно.2 пъти ми мръзне текома,сега имам 3-та която е презимувала(щастие голямо).Което не може да се каже май за тамарикса-1 вече умря,това е втори и още не му е ясна съдбата. Sad

# 593
  • Варна-София
Бушка, да знаеш откога търся такова нещо за вилата  smile3508 Външната чешма се излива във вада, която напоява къпините и там всяко лято настава голямо сърдене, ако някой изнесе препарати да се мие с тях.
Благодаря, че ме насочи.

А за пране какво ползваш?

# 594
  • Видин
  Ох,де късмет и моята да измръзне! И аз като amica , вече години водя неравна борба с нея. При нас лошото е,че е точно до зида на оградата и го руши бавно и методично. То не бе вадене на корени,поливане с нафта,рязане...
    Аз да питам- тъй като близо седмица няма да сме на село,мога ли да си засадя разсада на тиквичките и краставиците в земята под бутилка?Още не са баш за садене. Ако ги оставя в кофичките ще изсъхнат,че няма кой да ги полива. Обикновено ги садя след 20.04 ,ама сега май ще се наложи по-рано.

# 595
Най-накрая и аз са съм полезна с нещо  Laughing
Хубавото му е, че го има в магазините, не трябва да търсиш някакви супер специални магазини. Поне при нас го има във Фантастико - за под (което се ползва и за ръце), верото също. А праха за пране го имало в Пикадили. Аз нямам наблизо Пикадили, за това и не го ползвам, въпреки че бих искала.

# 596
  • Варна-София
За Варна (но тук е дълга и студена пролет) пробвах това нещо преди 2 години. От тиквичките, разсадени навън на 10 април не видях реколта. Може би 1 крива тиквичка и това беше. И стояха едни свити, светли, като че ли не смееха да се разперят. Оттогава не бързам със сроковете. За да "форсираш" природата трябва да си там, да дебнеш и да следиш процеса.
Но във Видин сте с различен климат и пролетта ви е по-топла. Дано да стане!

Пикадили? Вчера бях там, гледах фенхела - 7 и кусур лева, даже не загледах дребния шрифт за килограм ли беше или за бройка. Много скъпо бре?!? За утеха си купих семена от гайлардия. Ще ми се смеете, че купувам нещо толкова просто, ама аз срещам по градините все едни такива, които оставят впечатление за кафяво в цвета. А на картинката (Фотошоп?) цветчетата грееха с едни такива жълто-оранжеви цветове, че нямаше как да не взема.

Последна редакция: ср, 11 апр 2012, 10:03 от amica1

# 597
  • Видин
   Абе, що ли реших тази година да си правя разсад! Close Добре си знам,че като ги посея директно става по-добре,ама... И аз барабар Петко с мъжете- разсад ще гледам!Но явно то не става само с гледане- трябва и акъъъъл ! Simple Smile Не мога и да ги дебна,щото не сме там всеки ден. Май ще ядем краставици собствено производство къде юли-август,ама нейсе!

# 598
  • София
Валюша-"късмет " не е точната дума.Преди няколко години си кореспондирах активно с Русия-нашите бурени ги умиляваха,а не можеха да се начудят на моето желание за някои неща.Та "боклука за едни е съкровище за други"  bouquet
amika 1-има и с жълто ,има и с кафяво,както е с Рудбекията

# 599
  • Видин
   Сетих се ,във връзка с тиквичките. Една приятелка ми каза,че всяка година оставя една от последните тиквички да изгние на мястото и напролет има покарали една камара семена. Тя твърди,че по-здрави и калени тиквички по този метод,няма.Ще взема и аз тая година да пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт