(Био) зеленчукова градина 15

• 70 682
  • 777
  •   1
Отговори
# 570
Mamagemelar, това което виждам на снимката е може би описано от Rorika и си мисля , че ако искаш да спасиш растенията няма да се размине без препарат ,а именно препоръчвам ти Инкуейшън про - най-малката доза от 3гр. и с най-къс период от време , това е системен фунгицид и действа много добре и така ще бъдеш ЕКО производител вместо БИО . Това е малък грях. AMIKA държи много на чисто БИО , но когато растенията са се разболели и трябва да им се помогне по-добре ЕКО отколкото нищо. Това според мен е по-малкия грях.

# 571
Здравейте колеги Grinning,с удоволствие ви чета и се радвам на снимките ви.Чета и за проблемите с разсадите в парниците.Странно, но аз мойте домати ги засадих в парника почти преди три седмици и вървят много добре засега/да чукам на дърво де/хем тази нощ е имало и слани и е било към 0-та.Ние сме в северозападна България ,та климата ни е един от най-гадните-хем север ,хем и запад.Една жена от близко до нас село се оплака, че 60 корена домати са и измръзнали.Аз си обяснявам факта,че в моя парник е топло тъй като го направих като използвах двете стени на оградата-южна,и тя спира много студа и вятъра.От двете страни са зидани стени,а на другите две е найлона.Бих сложила и снимки, но ще се уча как , че нещо не схващам начина на качване EmbarassedПреди време Вълчо ми обясни с "Прикачи" как се слагат и го направих, но скоро пробвах с този сайт и нещо не се получава.Та като се науча ще пусна снимчици и от мойта градинка Laughing

# 572
  • Варна-София
Mamagemelar, ако е мана (картофена) тя наистина идва след дъжд и за 3-4 дена може да погуби растенията. Растенията ти са много малки и на този етап аз бих ги изскубала и започнала наново. Ако много държиш на сорта, (обаче е добре предварително да знаеш, че добивите ще са ниски) можеш да лекуваш с бледорозов разтвор на калиев перманганат, на другия ден с прясно мляко + йод (0,5 л мляко : 10 л вода : 20 капки йод, това може да се преизчисли за малки количества на 50 грама (малка ракиена чашка) мляко за 1 литър вода с 2 капки йод). Бордолезов разтвор - 1% е рано да се прилага, защото растенията са малки и ще им се затормози допълнително растежа. Отварата от пепел също върши работа. Още трябва да се отрежат всички болни листа и да се изнесат извън градината. Имаш ли картофи наблизо? Ако да - те може да са източник на зараза и също да трябва да се лекуват.

Аз влизам във форума да кажа, че ходих специално в един склад за козметика да проучвам сапуните - твърдите и течните. Отдавна смятах да го направя, Вес ми напомни преди няколко дни.
Накратко, даже да пише на опаковката "течен сапун" съставът му е абсолютно различен от състава на твърдия сапун, даже да са от една марка. Осапунените мазнини съществуват само във формулацията на твърдите сапуни. Произведенията на които пише "течен сапун" не съдържат осапунени мазнини. Направих си извода, че, така както пише в старите рецепти, ще се наложи да стържа и да разтварям твърд сапун, така че си купих един най-класически вид и туй-то.

Веселик, само за протокола, аз съм ЕКО отвсякъде, а не БИО, включително, че преди месец Бушката даде линк към едно материалче с класификации, което беше много любопитно, та тогава сама се определих.

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 13:05 от amica1

# 573
Аз някъде четох, че за прилепител се  препоръчва сапун или веро, второто не съм ползвала, струва ми се по-отровно. Целта единствено прилепител ли е или е и лечебна?
Аз си купих преди няколко години от Женския пазар домашен сапун, едва го настъргах, корав като камък.  Някой го спомена, че става, ама дали има трайност?

# 574
  • Варна-София
Зависи от концентрацията, за прилепител е достатъчно (както биха препоръчали в агроаптеката когато си купуваш течен препарат) 2 супени лъжици веро на 15 литра вода.
Отделно, че има "зольно-мыльный" или само "мыльный" разтвор, където концентрациите са си къде-къде по-големи.
Въшките обаче миналата година ги борих със зехтиново-сапунена настойка, като използвах течен сапун и това вършеше работа. Бях описала, че върши работа при зелената прасковена въшка, чиято крилата форма се преселва като "черна мухичка" по доматите. Трепе и двете.

Значи тази година пак ще правя експерименти, но този път с истински сапун. Ще включа в опитите повече видове въшки. smile3555

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 13:25 от amica1

# 575
  • гр.Монтана
гледам се чудите за сапуните . ако се ползва варовита вода то твърдите сапуни стават на парцали и няма осапуняване , тогава само с  течните става.  а най-добре за прилепител на фунгициди и инсектициди е  омокрител СИЛВЕТ Л-77 , скъп е  , но ако се раздели  на няколко човека най-голямата опаковка от 1л ( или 0,5л - не помня точно )  - излиза   поносима цената  , даже разделена опаковката на 5 човека  ще им  стигне  поне за 10г ползване  -  капват  се най много 5-6капки на 15л разтвор и има ефект .  има малки  и по 50гр, но излиза  по скъпо .
за любителите на червеи за компост  - вижте руснаците  гледат 4 вида  такива и си ги различават даже  
http://www.youtube.com/watch?v=YabAH9xltUI&feature=relmfu

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 13:50 от krasi_p

# 576
Здравейте  Hug
по моят въпрос...въпреки  многото обяснения,аз пак не съм сигурна какво е  Embarassed Rolling Eyes
знам само какво не е-не е върхово гниене,не е и от градушката!
най-много клоня към киселинен дъжд newsm78 -гледах всичко под лупа-листо по листо-няма описаните промени при мана и гъбички  newsm78
но въпреки това,като спре да прекапва/че пак вали сега/ ще ги измия със сода/допадна ми идеята  Wink /,ще взема и калиев перманганат ,пък ще видим...ако не се промени много дереджето,ще садя наново,и ще купя разсад в събота
по въпроса био/еко- не искам да съм нищо неестествено,само това знам...но има и още-четох го тоя препарат-не е за мен,понеже имам 2 кладенеца в близост/единият го ползваме за къпане и миене,а от другият дори пием/

# 577
  • Варна-София
...омокрител СИЛВЕТ Л-77 , скъп е  , но ако се раздели  на няколко човека най-голямата опаковка от 1л ( или 0,5л - не помня точно )  - излиза   поносима цената  , даже разделена опаковката на 5 човека  ще им  стигне  поне за 10г ползване  -  капват  се най много 5-6капки на 15л разтвор и има ефект .  има малки  и по 50гр, но излиза  по скъпо .
...

Не знам Краси, нали гледаме да е по-малко вредно, а този омокрител не трябва даже на кожата да капва, абсорбира се, с очила трябва да се работи, на дрехите да не попада и други страшни работи.
http://www.cdms.net/ldat/ld983002.pdf
Верото, което го плюех е къде-къде за предпочитане по отношение на вредност. 

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 14:58 от amica1

# 578
Здравейте!
Абе знам,че не е тука мястото,ама да попитам-може пък някой да се сеща. LaughingИскам да си поекспериментирам да променям цвета на различни видове бели цветя.От розова хортензия наистина направих синя,обаче белите  нищо не ги променя.........Нищо общо с биоземеделието,ама като си свикнах само тук да влизам.........Та,ако нещо се сещате........ Praynig

# 579
  • Варна-София
Виж тук: http://projects-for-kids.com/science-projects/color-changing-flower.php
Обаче става въпрос за отрязан цвят - бели карамфили.
Затова пък боичките от яйцата няма да ги изхвърлиш директно след великденското боядисване.
Това дали няма да заинтересува Авосет?

# 580
Да, интересно е това, ама знам ли, не обичам да се меся в работите на природата, като си е тръгнало бяло, нека да е бяло Simple Smile .
Снимки на моя грах има ето тук : http://avocett.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

Кога се сее цвеклото ? Да не закъснея, че съм си наготвила 3-4 сорта  Laughing .
Вече може ли да го сея ?

# 581
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте!
Абе знам,че не е тука мястото,ама да попитам-може пък някой да се сеща. LaughingИскам да си поекспериментирам да променям цвета на различни видове бели цветя.От розова хортензия наистина направих синя,обаче белите  нищо не ги променя.........Нищо общо с биоземеделието,ама като си свикнах само тук да влизам.........Та,ако нещо се сещате........ Praynig

що да не е тук мястото  Hug питай си, някой може пък да се сети нещо  Peace
преди време четох, че цвета на хортензиите може да се промени в по-розов и по-лилав.
при алкална цъфтят в единия цвят, при киселинна в другия. не запомних подробности  Blush защото нямах хортензии по това време  Hug
а сега все някой ще се сети как био и еко да смениш киселинността на почвата  Peace

# 582
Ей,Амика,ама ти си супер,бе..  bouquet Hug
Вярно,с боичките за яйца.........Ами ще пробвам да ги поливам с такава оцветена вода,може и да подейства........... ThinkingЕ,Авосет,вярно ,че е малко бъркане в работата на природата,ама........интересно ми е пък дали ще стане.............Ами че то и без това от цветята,дето купувам от цветарските магазини едно природно няма #Crazy....поне да са си мои неприродни Joy

# 583
  • Пазете Гор
Обичам да чета блога ти, avocett. Зарежда ме. Препоръчвам горещо всекиму!

За мене е "безпощадно ясно", че домашното отглеждане на зеленчуци иска много повече от това да познаваш сортове, препарати, климати, почви, мотики и туршии. Иска дух, труд, вяра, идеи, любов и светла душа - като нашето момиче. Радвам се,че те има, avocett.

Знаете ли,  толкова ще е по-топла, уютна, полезна и човешка темата, колкото повече споделяме всичко, което усещаме, вярвайки в и чоплейки земята.

# 584
  • на брега на Дунава
avocett Можеш другата седмица да сееш цвеклото.От утре започва затопляне.
Ето и моите грахчета сети през ноември : http://prikachi.com/images/23/4630023r.jpg - в ляво са заедно със салатки,а в дясно салата и зелен лук и чесън.
Ето  японската дюля :  http://prikachi.com/images/38/4630038J.jpg
http://prikachi.com/images/51/4630051g.jpg

Общи условия

Активация на акаунт