(Био) зеленчукова градина 15

• 70 713
  • 777
  •   1
Отговори
# 555
УФ,ще си купя нов фотоапарат само заради градинските ми снимки  Crazy
хич не става и не става ясна снимка,а щраках доста-надявам се да се разбира  Embarassed

като изгорели участъци са-имам подозрение ,че е от последния дъжд в събота през нощта  Thinking ,а пък мъж ми вика,че е от градушката в петък,но в събота не забелязах нищо,а цял ден бях в градината,от събота ще е -тоз дъжд ще е бил нещо киселинен...дали ми е верно предположението ?и какво да предприема сега  newsm78

niklen  Hug

# 556
  • Пазете Гор
Добре дошла, niklen! ние тука не сме само градинарки, имаме и по някой зарзаватчия или овщаро-лозар, ей така, за цвят. Laughing

Насладата е отличен сорт. Но... рано му е. Ако сте разсадили около 10 март на постоянно място трябва да сте: или с отличен парник, или да живеете в Египет, или поне Крит  Wink. Искам да кажа,че е рано, студено и прочее. Извадените за продан разсади по това време са много, ама много стресирани, и нерядко леко допингирани.

Някои садят аз пикирам. А пикираният разсад е навън, и за тая утрин го увих топло-топло, че слана обещаха. За топло - топло е, ама колко е грозно...  Wink.

Леко се забави пролетта тая година. Нивите с пшеница не са плътно зелени, а буковите гори са още розови, ако ги гледаш отдалеч. Ех, да имате щастието да гледате някой хълм с кайсии, или бадеми. Няма такова розово, няма такъв аромат и такова обещание за пролет. С повечко късмет може да се случи някой хълм с разнообразна растителност - парцаливо жълто от дряна, нежно зелено от върбите, прозрачно бяло на дивите сливи, призрачно розово на киселиците, кафеникаво зелен0 на леските. Мяза на гоблен, шит с разпилени конци.

Имаш някакви гъбични, Mamagemelar, мисля си, и дано греша. Познато ми е такова петносване. Пробвай системен фунгицид или сей наново.

# 557
  • Варна-София
Доматите са силно топлолюбиви растения. Варна има дълга и студена пролет. Нормално е да възникнат проблеми при ранното им разсаждане. Аз виждам, че за поредна година ще посадя доматите навън около 22 април и знам, че пак ще им е студено и растежът им ще спре, докато не се вдигнат не само дневните, а и нощните температури.
Не знам, Ник, дано да издаянят до май.

Мама, прочети малко за картофена мана (фитофтора), сравни снимки в интернет и то бързо. Може пък да е от градушката.

# 558
От опита си с отглеждане на домати тук смея да твърдя, че най-добре виреят при температури над 15С до около 25С ( при мен най-добре виреят доматите зимата - тази година най-ниската температура падна една вечер до 2С). При по-високи температури спират да раждат. Докато краставицата изисква наистина високи температури

# 559
Благодаря момичета ще помисля или пък ще ги иставя до края на месеца и ако не се оправят ще взема други и ще сея.

Четох много инфо в интернет за торене с азот , фосфор и др. Дали има нужда? даже пишат че в парници от липсва от азот почват да пожълтяват листата да ли е от това или просто са измръзнали Naughty newsm78
 Аз при разсаждане им сложих по 2 -3  шепи торф.  

# 560
Благодаря момичета ще помисля или пък ще ги иставя до края на месеца и ако не се оправят ще взема други и ще сея.

Четох много инфо в интернет за торене с азот , фосфор и др. Дали има нужда? даже пишат че в парници от липсва от азот почват да пожълтяват листата да ли е от това или просто са измръзнали Naughty newsm78
 Аз при разсаждане им сложих по 2 -3  шепи торф.  

и защо ми изсъхват купешките домати ? почнаха миналият понеделник (неделя срещу понеделник имаше  минус във варна)

# 561
  • Варна-София
Торфът няма да ги храни. Той е подобрител на почвата - олекотява я, прави я по-проветрива.
По това време на годината температурите са главният заподозрян за проблемите на доматките.

# 562
прилича на мана,ама и не съвсем-мънички,като на  капки са петната,не така разлети,както по снимки на мана,които видях   newsm78
ако пък са гъбички ...кое да ползвам-  гледам отвара от чесън,отвара от вратига, полски хвощ, бордолезов разтвор /последното трябва да го потърся как е точно на местна почва и съществува ли/
идва ми и идея за чаено дърво-етерично масло-силен антифунгицид ,натурален какво ще кажете ?

# 563
а с какво да ги наторя?

# 564
прилича на мана,ама и не съвсем-мънички,като на  капки са петната,не така разлети,както по снимки на мана,които видях   newsm78
ако пък са гъбички ...кое да ползвам-  гледам отвара от чесън,отвара от вратига, полски хвощ, бордолезов разтвор /последното трябва да го потърся как е точно на местна почва и съществува ли/
идва ми и идея за чаено дърво-етерично масло-силен антифунгицид ,натурален какво ще кажете ?

Тук има снимки на болести по доматите, виж дали ще намериш нещо като на твоите:
http://agronet.bg/tag/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8 … %D1%82%D0%B5.html

След това напиши какво мислиш, че е, пък тук има достатъчно хора, които ще ти препоръчат подходяща биозащита.
Аз пръсках миналото лято с бордолезов, с друго не стана..

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 23:19 от нова

# 565
  • Пазете Гор
Не ги тори, niklen . Няма причина, заради която да го правиш. Студено им е, спокойно.

Гледах една градина в Шоплука и ми стана драго. Почвата подготвена и наситнена до трохи, лехите оформени, а в тировете насадени марули. До градината скромно торище - четири-пет КАМАЗ-а - увито с ТИР -покривало, натиснато със стари гуми. Малък парник до описаното с изпотен пилетилен - значи вътре расте разсад!

Знам, че ако беше в Австрия, щеше да е ... нямаше да е толкова отпадъчно, ама на.

Тръгна копривата. Завчера набрах почти една торба, у дома я турих на кантара - 400 гр само! Стигна за едно ястие с басмати ориз и една прилично гъста чорбица. По пазарите в големите градове има разни пликове от 50 ст, от 70 ст - стигат за супичка. Как е при вас - Вес, titina, manandy, пасат ли коприва местните? Wink. Ако не - научете ги.

# 566
да си призная честно не знам дали в този щат има. Страх ме е да ходя по пущинаците заради змии. Аз ползвам суяена коприва от България, мама бере и суши. Тук видях, че предлагат семена по нета. Изкушавам се да купя и да посея в парка  Mr. Green

# 567
какво означават тиретата в календара на Тун  newsm78

Лош период. Да не се прави нищо, само лежане по гръб  Wink.
Абе това следене на звездите голямо главоболие ми създава. В Събота времето беше прекрасно, слънчево, топло и безветрено, но лошо според календара. Неделя - буреносен вятър поне 8-9 м/с, но добъро за сеене на кореноплоди и цветя. След цял ден борба вечерта бях като пребит, дробовете ми пълни с прах, устните напукани, кожата на лицето и ръцете изсъхнала.
Утре е добре за листни, а го дават да вали  Wink. Чувствам, че с Мария Тун няма дълго да съжителстваме...

Как е при вас - Вес, titina, manandy, пасат ли коприва местните? Wink. Ако не - научете ги.
Няма коприва тук  Sad . Аз съм си донесъл едно пакетче със семена и сея, ама става готова през... Ноември.

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 07:23 от manandy

# 568
Мананди, и аз така - уж гледам да угодя на звездите, ма нещо трудно се съчетаваме. То едно ли е, с което трябва да се съобразяваш.

Св. Добри - дано значи и моите калеми са ок. Аз очаквах да се разлистват като останалите пъпки по дървото. Все ми се струва, че едната пъпка дебелее, ма не знам от мерак ли е или е иситна.

Едва не си уморих краставиците с моето нетръпение. След нощта с импровизирания парник под стъкло, хем завити и с одеало - бяха клюмнали. Само те, всичко друго беше добре. Прибрах ги в къщи - след 2 часа се изправиха. Хванах ги за малко направо. Спирам с опитите и ще правя каквото и вие. Така де...глупости творя  Laughing

# 569
  • на пъпа на Златията
Никлен,
Така е с купешките.  .Хората гледат разсад за да спечелят нещо.Няма лошо. Гледани са на много топло , достатъчно са наторени.Торенето няма да помогне. Но рано си ги изнесла.Просто са измръзнали.Няма спасение.Просто сей твои.Под влияние на ентусиазма да имам ранни домати и аз мислих да купувам. Но ще пробвам други хитринки. Като например ,   да пречупя връхчетата като направят 2-3 китки ,да разредя поливането,когато са добре пораснали доматчетата .  Като купувам  разсад , гледам междувъзлията да са къси. По-закалени са.

Mamagemelar ,
 Имаш ли условия за мана?Повече от 25 градуса?
Според мен е киселинен дъжд.Така е с първите летни  дъждове. Носи всякакви боклуци.Така е и при мен. Доматите ще заболеят от така нареченото "върхово гниене" - така му казвам аз де. Листата по върховете се свиват. Дръжките на листенцата и стъблото започва да чернее. Доматите нямат вкус. .Не пипай с ръце незасегнатите стръкове.
Просто ги измий  с чиста вода или сложи мааалко сода за хляб. Веднага окъсай поразените по-големите клонки, за да избият нови . Почнат ли да чернеят и дръжките  на листенцата , стъблата , скуби и пали.Иначе ще станат по 1 метър и ще започнат да ти гният и доматите. При нас се въдят в последните години и едни черни малки мушици, казват че и те разнасят заразата. И тях ги давя или им светвам вечер лампа и им залагам мухоловки.
Пораженията от града е бял кахър.
Сега при първите дъждове , след дъжд , веднага слагам маркуча и мия.Няма застраховка че и следващите дъждове са свястни.В Златията масово започнаха да строят само   покриви за доматите. Тая напаст я нямаше.Започна  след войната в Сърбия. Може и случайност да е. Или от ГМО  - тата дето се пръкнаха по полята. Та за това сея по- късно.

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 11:12 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт