(Био) зеленчукова градина 15

• 70 720
  • 777
  •   1
Отговори
# 510
Честита Цветница!
Бушка аз имам калоферче и мога да ти дам. Ароматно е, но много горчи.
Тази седмица си купих ехинацея и я засадих в градината. Това е едно лечебно растение, което е много ефективно при грипа.
Искам да си завъдя салвия-тя  е много полезно растение.
Имам следните билки в двора-тревист и дървовиден бъз, липа, арония, жълт кантарион, мента, коприва, змийско мляко, петопръстник.

# 511
  • Варна-София
Честита Цветница,

Писаро, салвия си купих миналата година и безпроблемно се хвана и изкара зимата. Купих я от разсадника, който се намира на 50 метра от Пикадили до Морската градина.

Откъде купи ехинацията? Мерак ми е!

Вес, по кое време сади фенела? Четох днес след обяд, че семената не трябва да се сеят пролетта, така се опитва да цъфне. От семе до бране го дават 100 дни и все повече си мисля да се пробвам през втората половина на лятото.

Грахът ти изглежда чудесно.

# 512
Ехинацеята купих от един човек, който продава на пазара Чаталджа направо от колата си.
Продава вкоренени декоративни растения в пластмасови шишета.
Семена от ехинацея съм сложила в кофичка и ако поникнат ще ти дам да си завъдиш и ти.

# 513
Честита Цветница!
Бушка аз имам калоферче и мога да ти дам. Ароматно е, но много горчи.

Аз имах преди много години, за кратко. Суших го и ползвах за ...боб, мисля че. Но нямам спомен да е горчало? Сега ми се  прииска да завъдя от носталгия.
Ти как го ползваш - сушено или прясно и за какво?
И как се размножава - със семена може ли? Моето ми го даде една баба, с коренче беше.

# 514
Гелика, моите аспержи са на 15 години. Може и повече.
Всъщност баща ми ги е сял, когато е започвал да се занимава с цветя, за зеленото като декорация на букетите.
Те после и сами си се развъждат и се разрастват, така че вече имам няколко туфи из градината, някои по-малки, други 70-тина см в диаметър.
Аз с купешки семена имам несполучлив опит миналата година, абсолютно нищо не поникна.
Ще пробвам да си събера семена от моите, може някоя да поникне.
Също и мисля,че може да се размножава с корени, пак ще пробвам, ако ми остане време и се сетя.

Толкова години аспержи и никой не се е сетил да ги опита. Да видите баба как ме пита "Мари баба, що ядеш аспарагуса на баща ти?!"  Laughing .

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 06:37 от avocett

# 515
Гелика, моите аспержи са на 15 години. Може и повече.
Всъщност баща ми ги е сял, когато е започвал да се занимава с цветя, за зеленото като декорация на букетите.
Те после и сами си се развъждат и се разрастват, така че вече имам няколко туфи из градината, някои по-малки, други 70-тина см в диаметър.
Аз с купешки семена имам несполучлив опит миналата година, абсолютно нищо не поникна.
Ще пробвам да си събера семена от моите, може някоя да поникне.
Също и мисля,че може да се размножава с корени, пак ще пробвам, ако ми остане време и се сетя.

Толкова години аспержи и никой не се е сетил да ги опита. Да видите баба как ме пита "Мари, баба, що ядеш аспарагуса на баща ти?!"  Laughing .

Този аспарагус, който си отглеждаме в саксии аспержи ли е  newsm78 newsm78 Embarassed

# 516
Не, мисля, че е друг вид, който няма особено общо.
Всички вкъщи на аспержите казват аспарагус, което всъщност е и името на английски, но в България под аспарагус май повече се разбира баш саксийното цвете.

# 517
Не, мисля, че е друг вид, който няма особено общо.
Всички вкъщи на аспержите казват аспарагус, което всъщност е и името на английски, но в България под аспарагус май повече се разбира баш саксийното цвете.
Май да  Peace

# 518
  • на пъпа на Златията
Добричко,
Самата китка е отровна.!!!
Вес , ,
Мислих, мислих и измислих , Снега тази зима беше поне 60 см. в продължение на месец в големите студове. в Златията и за това земята не е мръзнала.
Аз все садя всичко като се стопли земята .Ами по-ефективно ми е. Растенията не боледуват и не ги нападат гадове. Комшийте все ме критикуват, че закъснявам. Та за това картофите садя плитко, Дали има 10 см, само го покривам.. Пролетните дъждове са по- тихи, доставят им влага да поникнат.
Плевелите тръгват . . После след първия летен дъжд, дето бие здраво , обревам, ако намеря пясък, хвърлям и пясък , после трети път и така по малко..Затрупвам плевелите .Спестявам си плевенето. Така пръстта отгоре е рохка и картофите стават по-голени.Комшийте още сега са ги затрупали с 40 см . После настава едно плевене. Но чернозема се збива и ги затиска. Така правя и с лука.Не зная как е при песъчливите почви.
Лейди Блу , ви предупреди със сапуните , верото,  ....Лютениците ви ще миришат на сапун, веро,....Трябва да се измисли някакъв друг прилепител.  

# 519
какво означават тиретата в календара на Тун  newsm78 -аз в събота садих краставици
при нас се затопли,имам цвят по доматите,а на чери-тата най-много се радвам  Laughing
правих им и заслон на първите домати,че им духа-утре ще качвам снимки
на кое му казват висока бразда?
Честита ви Цветница и спорна Страстна седмица   bouquet

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 00:36 от Mamagemelar

# 520
Та какво казахте за айсберга....кога се разсажда?Моята салатка изглегда ето така:http://www.facebook.com/media/set/?set=a.300334143370727.66099.1 … 301037&type=3
Директно в градината ли да засаждам,на какво разстояние....много ще се радвам да покажете някоя снимчица на вашите салатки.Благодаря ви! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 00:47 от olqq86

# 521
какво означават тиретата в календара на Тун  newsm78 -аз в събота садих краставици ...
Ами ... Wink означава да не се прави нищо. Не било благоприятно. Може да пробваш няколко семенца на следващия ден за плодове за северното полукълбо и да сравниш краставиците от двете засявания. Ще е интересно.
Моите ябълчици от семки ги хвана брашнеста мана. И миналата година имаха, но ги атакувах с "чай" от лютив пипер и изчезнаха гадините, но и растежът спря. Направо замръзна. Таз година така хубаво се раззелениха и ...айде. Тотално се обърках вече какво да правя, защото акари май пък ми морят авокадотата и една нова-новеничка маслина(и следващите снимки) на 2 години (за една седмица и толкова поражения нанесоха). Направих онзи ден глухарчета в 10л. вода, ама то пък тези дни не е топло да го напече слънцето и глухарчето да си пусне сокчетата. Та не знам още колко време да го чакам...
И едно прекрасно дърво(и следващата снимка), което  ме изненада страшно приятно да видя в моята градина(просто се нанесохме в тази къща есента). Ще си взема резница 100%. Казват, че е декоративна череша. Голяма красавица!

# 522
  • Варна-София
...Моите ябълчици от семки ги хвана брашнеста мана. И миналата година имаха, но ги атакувах с "чай" от лютив пипер и изчезнаха гадините, но и растежът спря. Направо замръзна. Таз година така хубаво се раззелениха и ...айде. Тотално се обърках вече какво да правя, защото акари май пък ми морят авокадотата и една нова-новеничка маслина(и следващите снимки) на 2 години (за една седмица и толкова поражения нанесоха). ....

За акарите  без грешка е цитрусовата настойка. Върни се по-назад, многократно съм давала линкове и съм коментирала по-мързеливите начини на приготвяне и съответната концентрация.

За брашнестата мана вземи от хладилника обезмаслено прясно мляко, направи 10% разтвор . 1 част мляко към 9 части вода и пръскай с пулверизатор, или просто измий с памуче растението понеже е малко. След 10 дена повтори.

Важно е да си познаваме растенията - някои ябълки са податливи на брашнеста мана, други - не. Тези които са податливи е важно предварително да ги пръскаме периодически със съответните разтвори, а не да чакаме да се разболеят. И обратно като си познаваме растенията и техните болести няма да хабим материал напразно. Що да не изпия аз млякото с кафенцето?

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 09:51 от amica1

# 523
Нищо не успях да напръскам тази седмица, духаше силен вятър и валеше тихо и напоително, но пък съм доволна, че има и такива дни, та да си почина малко от обичайната почивка. Joy
Но пък успях да се окалям подобаващо- фрезирах с китайчето още две лехи, сега буците не са по 20 см, а по 5.
Този симпатяга ни посрещна по пътя към вилата: http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26846236
Дръвчетата още не бяха цъфнали, само Стелатата: http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26846234
няколко явно ранни лаленца: http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26846225
презимувал и тази тежка зима розмарин, но под пластмасова туба: http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26846231
ето и къри, и за него се колебаех дали зимува, не беше завито с нищо: http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26846229

това ми е разсадът салати: http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26846263
Разсадих пробно 5 салатки под туби, да видя как ще им се отрази.
Дано не ги издуха вятърът, защото тубите стават все по-тънки, като найлон ми се огъват в ръцете, така ме е яд, че не съм си запазила от по-старите.

Имам и есенно саден чесън, редичък ми се вижда: http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26846262
А около него съм нахвърляла семена от моркови, няма ги още. Thinking

ПП. Забравих да спомена птиците- толкова много се появиха, свирят, пеят, кълвач потропва по съседската стреха...., а едно птиче някак странно свирукаше, звукът напомняше на....."щрак", по скоро две прищраквания, нещо като звука от фотоапарат в момента, в който прави снимка. Какво ли е това птиче?

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 09:57 от нова

# 524
  • При розите и топлата вода ......!
rorik, не пушихме тази сутрин. Дано не съжаляваме. Температурата в 5 часа беше 5° и решихме да не пушим. Сега обаче е много студено и най- вероятно утре ще е -°. За първи път ще правим тази процедура и още се чудим как. newsm78 Сламата мокра ли да е? Ако някой има опит моля да сподели. Гледам си овошките, красиво цъфнали и направо ме " боли корем".
Ей, направо ме обогатявате. Ехинацея............ ама ще я търся да си я купя.
Салвия си засях от семенца. Излезе и сега си преместих 2 коренчета. Не знам дали ще се хванат. Засях и семена майоран, но не излезе нищо. Сега си сложих семена от розмарин и лавандула. Чакам!
Аспержите миналата година не ми излязоха, та сега ще търся по разсадниците корени. Лошо, че съм от дълбоката провинция и при нас като питам за тези неща ме гледат малко интересно.
Купих си пащърнак и чакам времето да се оправи и да го сея.
тия дни си оформях чимшира. Малко странна форма се получи.http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.26846415
Правих му и украси, а в дъното се вижда как съм опаковала лехата с разсада.http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.26846416
Ей, rorik чушлетата са се показали.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт