(Био) зеленчукова градина 15

• 70 003
  • 777
  •   1
Отговори
# 75
  • на брега на Дунава
Амика ,Благодаря .Напръсках със сапун и зехтин.Ще  видим резултата.
Валюша : И моят двор е като разоран .Миналата година обсъждахме едно чудо ,което ги прогонва . Издавал някакви вълни ли беше ,трептения и ги прогонвал при съседите.Струваше около 30 лв. и се купува от селскостопанските магазини и от големите вериги. Работи с батерии.Мисля да го търся , защото половин ден отъпквах и изравнявах полянката пред къщи.Иначе ги лови котарачето ми Мартин ,но ние си го вземаме с нас в Русе.Красиви са и ми е жал за тях защото са и полезни.Ядат вредни личинки , ларви ,дори мишки.По добре да ги прогоня от градината си ,отколкото да ги убивам.Пропъждат се и от мириса на някои растения като фритилария /ходжово лале/ например.

# 76
  • Видин
    Първо да благодаря на MAD65 за идеята за капана.Тук не се продават такива, а да го поръчвам нямам време.Моя мъж е замислил някакъв друг с тръба и тел.Да видим дали ще има ефект.

МХ, тези електронни уреди не са ефикасни, поне не в дългосрочен план.Наш познат си взе такъв миналата година.За няколко седмици си отдъхна,но след това купчинките взели да се появяват отново.Явно свикват с него и сигурно си правят дискотека долу,под звуците на нискочестотна музика! Laughing А за това,че специално къртиците са много полезни-спор няма!Аз също ги харесвам като животинки,ама пък много беланлийки,бе! Някъде четох,че е добре да се засади и рицин и ще пробвам и с това.

# 77
Пет години сме използвали такъв уред на площ 4 декара-само сменяхме батериите всяка пролет и действаше безотказно.Но сега има много евтини варианти и не знам какво е качеството им.

# 78
  • на пъпа на Златията
Мисля . че някъде писах.Извинете ме ако се повтарям.Кадифените топчици , обикновено, рият сутрин, около 9-10 часа..Много са чувствителни на шум.Аз нямах.Но комшията предприе мерки да гони неговите и се озоваха при мен.Даже ги трови с някаква отрова която се продава на пакетчета .Пакетчетата се хващат с найлононче , за да не усещат миризмата на човек и се заравят в дупката  на къртичината. Изровиха ми лехата с белия пипер. Аз пробвах  с празни бутилки от безалкохолно.Навързах ги , затворени с капачки и закачени за кола на оградата близо до къртичините..През нощта въздуха се свива и свива бутилката.Сутринта  въздуха се разширява и бутилките почват да пукат и звука ги гони.Направих и въздушни въртележки , от бутилки от бира.Пробих с поялник дупка  в средата на дъното на бутилката.Разрязах на 4 -ри  равни части по вертикала, мястото , дето е етикета .Отрязах и хоризонтално половината от получилите се четвърт цилиндри.Огънах половината на получените дъги така че да се получат 4 перки. Огънах меко желязо под формата на буквата "Г" Вертикалната част захванах за кола, Нахлузих бутилката в хоризонталната част, така че да се показва желязната пръчка .Огънах с клещите края  на пръчката , че да не пада бутилката.Вятърът . топлия въздух отдолу , въртят бутилката или чукат бутилката в желязото  и ги гонят. Звука се предава на земята и те бягат.

ПС  Аз съм инженер електроник. Тези които ги продават в левчето са слаби като мощност, стават за мишки.А и е необходима и точна честота на която реагират ., която едвали е настроена точно.  . Т.е. има много ментета.Имам приятелка която е пощальонка.Дадоха им от службата такива кучегони.Въпреки това я захапа куче и и раздра крака.

Последна редакция: ср, 21 мар 2012, 17:52 от rorik

# 79
Аз имам от уредите за гонене на къртици, два броя, поради това, че теренът е наклонен, и са два различни модела .
От единия съм безкрайно доволна, но той е в изравнената част от двора, с райграса, официалната Wink, за втория не съм сигурна, ще го местя тази година, защото теренът ни е с наклон, а звукът, трептенията или каквото там гони животинките трябва да се разпространява под земята. А при голяма денивелация това е невъзможно за голямо разстояние.
Моите покриват не повече от 15-16 м. радиус, защото после има подпорна стена с височина около метър, но пък действието им се разпространява почти до оградата - там подземните обитатели прекопават всяка година къпините.
Но пък каква хубава, раздробена пръст изкарват...

Моите се забиват в земята, целите, до капачката, като колчета са, на батерии.
А вие май говорите за онези неща, които се вклячват в контакта и гонят всичко, в зависимост от режима, на който работят. newsm78

# 80
Имам хубаво тръгнал чесън и лук за зелено. Трябва ли да се пръска с нещо сега и с какво?
Търсих в темите, ама пуста припряност...

# 81
  • на пъпа на Златията
Полей чесъна със зелева чорба.Сега.

# 82
Полей чесъна със зелева чорба.Сега.
   Това нямаше ли противопоказания някакви Confused

# 83
  • DE
Амика, много благодаря за  направленията.
Днес след дълги преговори "под дюлята", реших...утре сте се прави нова прическа Mr. Green

По тукашните земи къртиците са под защита и е забранено да се убиват Embarassed
На зълва ми къщата граничи с гора и в тяхния двор приличаше на минно поле.
Принудиха се там където има райграс, да закопаят някаква мрежа която има остриета на вътре.
Доста скъпо им излезе май, но за сега поне се отърваха от къртиците.

# 84
Амика, благодаря за съветите ти за подрязването на лозата. Днес я подрязах, пък да видим какво ще се получи. За съжаление имаше и голям изсъхнал клон, освен многото изсъхнали тънки клонки.

И още нещо да ви попитам. Тук имаме в наследство от стария собственик и млада вишна и синя слива. Може и да са 5-6-7 годишни, не знам, но и от овошки не разбирам. Зеленчуци гледам от 3 години, но тук винаги се намираше някой друг да прави нещо си с овошките на пролет.

Вишната и синята слива не мислех да ги подрязвам изобщо, ама след тази тренировка с лозата, нещо взех да се замислям Simple Smile Най-малкото имат едни дълги щръкнали нагоре тънки клонки.

Дали да ги подрязвам тези дръвчета или да си растат така, и без това не мисля че някой някога им е оформял корона, леко само са подкастряни. Иначе дават плод, сливата даде много плод миналата година.

# 85
Здравейте. От тази година и ние си имаме дворче, което ще обработваме. В неделя мислим да сеем картофи, но още се чудим какъв сорт да изберем. Моля някой, който има опит да сподели кои сортове са подходящи за ранна сеитба. Благодаря предварително на отзовалите се!

# 86
  • Варна-София
...Вишната и синята слива ... Дали да ги подрязвам тези дръвчета или да си растат така, и без това не мисля че някой някога им е оформял корона, леко само са подкастряни. Иначе дават плод, сливата даде много плод миналата година.
Правилно си забелязала. Те не са като лозите, прасковите или ябълките, които изискват редовна резитба.
Ако някоя част е много сгъстена можеш да я проредиш., така както сте правили и досега.

# 87
  • на брега на Дунава
Country Life Дългите щръкнали растящи право нагоре клони вероятно са "лакомци" и трябва да се премахват .Оставят се само когато се подмладява дървото и се изрязват старите нераждащи клони.
Аз намалявам височината на вишните и на сливите ,защото стават много високи , ако им оставиш клоните да растат свободно.След всяко намаляване се разклоняват.Според мен отрежи всички право растящи във вътрешността на дървото и намали тези , които са във височина.така ще раждат повече и няма да им отива силата в листна маса и клони.

# 88
А тук пламнаха в цветове японските вишни.И трънките край блатата побеляха.
Невиждана бърза,задъхана Пролет.Или вече е лято?!
От 10 дни температурите не слизат по-долу от 25 градуса.
Имам поникнали краставици,до грах и спанак.Луда работа.
Зачела съм се в традиционното земеделие на коренните американци.Царевица,боб и тикви заедно.
Сега се чудя дали да сложа семената заедно или през 10 дни?
Mamagemelar,много е вкусен водният крес.Харесва ми названието на френски-кресон. Laughing
Но,ако нямаш мочурлива почва,влага и редовни дъждове не си заслужава.Аз си направих многогодишни туфи-3-4.Но виждам вкусът му се променя осезателно,ако не превали няколко пъти седмично.
Днес е Световен ден на водата.За къде сме без нея-и ние,и Градините ни!
Умерено,разумно и отговорно да я ползваме и уважаваме.Особенно,когато се пресегнем към препарат с пиратски герб. Sick
С горещото лято в Америка запазването на влагата в почвата ми ще бъде грижа#1.
Хем да мулчувам,хем да се спася от гъбични.
Хем да не оскъпя зарзавата с цената на поливането. Thinking
Добро утро от мен! Hug

# 89
Биодинамичен календар на Мария Тун за сеене и засаждане за 2012г. вместо запис. Надявам се все на някой да му е полезен.
NTT - Северно полукълбо
STT - Южно полукълбо
Root - Корени: моркови, лук, чесън и т.н.
Fruit - Плодове: доматите, краставиците, грахът са плодовете на растението.
Leaf - Листа: марули и други зелении
--------- Не се работи.
За България да се прибавят +2 часа. Времето указано в календара е по Гринуич.

Някой да има семена от гъба луфа (или люфа)? Сещам се едно време баба ми имаше на село.

Общи условия

Активация на акаунт