(Био) зеленчукова градина 15

• 70 673
  • 777
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,

Понеже някой питаше за черница - преди малко видях да продават и бяла и черна, на женския пазар в София. Но не в Сортови семена, а в средата на пазара, друг подобен магазин, до градинката. По 10 лв бройката. Но не бяха уточнили от кой разсадник са, а и черните  бяха доста големи, не е ясно дали ще се хванат....

# 211
два вида са - Lycium Barbarum или Lycium Chinense-вторият е питомният вид,плодовете са по-богати на вещества и по-големи,дава повече плод
първият го има и  в Морската градина във Варна
де що има из тоя линк  http://www.google.pt/search?client=opera&rls=pt&q=%D0%B3 … p;channel=suggest   съм го изчела още преди време,обаче майка само изсипала семената,и сами са си се отгледали,а аз тука вече толкова време не мога да го захвана

# 212
  • София
Здравейте!
Някой дали има скениран календара на Мария Тун?

# 213
Ох,нямам го.
Признавам си,че спрях да следя календара след като климатът наоколо се промени.И продължава.
Хора,внимавайте с Мартуша!Не е свършила.
Нямаше си друга работа вчера Куркума да пише за Студен дол.Подлъгах се с ранните жеги.
И кат духна Прерийният вятър,ядосан и леден-от 24 на 2 градуса. Shocked
Е,сега ще ви пиша поникнали краставици и тиквички издържат ли...
Бушко,имаш ли наблизо салкъм,дърво с дълга шушулка и много семенца?Туй е двусемеделно растение.
Според мен ,де.А и птичките носят и изпускат с човчиците. Laughing
Вчера гледах(под влияние на МАД 65) и нейните домати под джанката една съседка.Има декоративно дърво,рехавки клони.На клоните закачила големи пласмасови саксии,висят.Каза,че ще гледа в тях зарзават.Само това не бях виждала.Няма ли много да се клати,бре? Thinking
ПС.Сетих се,че Теди отглежда и им разбира на плодните храсти.Тя пишеше за Годжита.Да мине,да сподели.Може и по парче от мераклийските торти да почерпи.... Hug

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 15:15 от Веселчето

# 214
  • на брега на Дунава
Danitaz Благодаря за информацията за черницата ,но аз съм в Русе.
И аз проявявам интерес към годжи бери,но ще чакам Теди да сподели как вирее у нас.
bushkata Страхотно ти е мястото.Закътано , с много дървета - какво повече. Има си растения за всяко място. Някои от тях предпочитат лека сянка - изключения са патладжани , дини , пъпеши ,но пък пипер и домати стават .Една приятелка си сади доматите под асмата и твърди ,че така не боледуват толкова от гъбни болести .

# 215
  • Варна-София
Аз си признавам, че от домати гледани на 1/2 дневна сянка не съм доволна (тоест до обяд - слънце, след обяд - сянка). Два пъти съм пробвала. Но не знам как е целодневно на шарена сянка.

Теди, намини към нас с инфо за годжи-берито. Все повече се ослушвам за него. Обича ли напояване, като другите берита? Най-вече ми е интересно, че вирее и на по-сенчесто, макар че няма да прави толкова плодове. Имам една такава ограда, която искам да зашумя с нещо полезно, но неувивно, за да няма после хър-мър със съседа.

# 216
Има салкъм  Laughing Но дърветата са садени повечето умишлено. Е, има и доста саморасляци, но те са дребни.
Цял ден клеча а тука, а там и гледам слънцето. Ще кастрим някои от дърветата, въпроса е колко и кои и да не стане грозно.

Календара на Тун го имаше няколко страници по-назад в темата даден, в албум в снимка.бг, не помня от кого беше, но не се четеше нищо.
От тук  мисля да си го поръчам и все не се наканвам, то вече е много нужен.

Дано, дано стават нещата и на полусянка. Ще се види в края на годината Simple Smile

# 217
  • София
Има салкъм  Laughing Но дърветата са садени повечето умишлено. Е, има и доста саморасляци, но те са дребни.
Цял ден клеча а тука, а там и гледам слънцето. Ще кастрим някои от дърветата, въпроса е колко и кои и да не стане грозно.

Календара на Тун го имаше няколко страници по-назад в темата даден, в албум в снимка.бг, не помня от кого беше, но не се четеше нищо.
От тук  мисля да си го поръчам и все не се наканвам, то вече е много нужен.

Дано, дано стават нещата и на полусянка. Ще се види в края на годината Simple Smile

За мое съжаление календара от там от където мислиш да го поръчваш вече е  изчерпан.

# 218
  • Пазете Гор
Днеска се случих край Костинброд и в резултат дворът се обогати с три корена арония и малко къпини без бодли. Набучках ги не толкова за плод, колкото за прикритие на разни грозотии. Нищо не губя, последните подобни насаждения дават по около шепа плод дневно през лятото - достатъчно за вечно мръсните детски ръчички.

Пътьом снимах и един съмишленик с тенекиите: Дивотино, Пернишко. Знам със сигурност, че в Бойница, Кулско, краставици се отглеждат по-добре в тенекии, ама не знам кога ще се случа нататък, че да снимам.

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 21:09 от Куркума

# 219
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....имаш ли наблизо салкъм, дърво с дълга шушулка и много семенца? ...

Hug [/вес, обичам те  Laughing

Цитат
заспала'й мачка под салкъм
сънувала чуден сън

а салкъма е акация и лиляк  Hug ако имате, събирайте цвета, чуден чай става  Hug

# 220
За мое съжаление календара от там от където мислиш да го поръчваш вече е  изчерпан.
Eх, как ме е яд! Докато се натутам да си купя книга за 5 лв и тя свърши  Confused

# 221
Добри, и вино също става, и вино  Peace

# 222
Здравейте,

При мен изпробвах какво вирее на шарена сянка (и то орехова!!!)

За пипера и кромид лук няма проблем - растат си много добре, изобщо не им пречеше. А слънцето ги огряваше само сутрин до 10 ч и вечер след 18 ч. Обаче ги поливах редовно. Чесънът също стана добре, но той беше в периферията под ореховата сянка.

Докато с тиквички и краставици - не се получава..

Та, за всяко място си има решение...

# 223
За укрепването на склонове - има варианти с естествени материали:
С плетове:

Или с дънери:

Дънерите могат и да се забият вертикално един до друг, на нужната височина, стига да имате повече от тях. Ако на ръба се посадят нужните растения - съвсем ще се укрепи цялата конструкция.

p.p. Продължавам да чета и препрочитам старите теми.
Голите охлюви много ме плашат. Под всяка по-голяма кора, по-голямо парче дърво намирам все още бебета охлюви. Седят си на влажно. Не ми се мисли като плъзнат. Аз пускам кокошките в пътеките между лехите - нали са повдигнати и мога да ги следя да не влизат е лехите. Пътеките са настлани със сено, та те обръщат всичко и изяждат каквото намерят. Все още не съм проверила дали ядат точно охлювите - ще им наловя и предложа, за да се убедя. Че те не са по вкуса на всяко пернато.  Но ако има слузести, които вече да са в лехите - няма как да пусна кокошките там - ще разровят всичко.
В тоя случай се препоръчват патета - те не ровят изобщо и обичали много охлюви. Само дето моя дърт паток не можеш го накара да се мръдне извън неговото си местенце, само лежи по цял ден и се премести с 2 метра встрани. Трябват ми млади паточета, но не мога да взема за сега - ще има битки с дъртия.
Ето едно клипче - как се учат патоци да харесват охлювите. Много са забавни! И предполагам - ще вършат добра работа по почистването.

Последна редакция: ср, 28 мар 2012, 11:09 от bushkata

# 224
Аз пак съм с въпрос: в цитрусовата настойка само кори на цитруси ли слагате или може и вътрешната част на плода? Правих сок от портокали с ел.сокоизстисквачка и сега се чудя дали да хвърлям отпадъка от плода.

Общи условия

Активация на акаунт