(Био) зеленчукова градина 15

• 70 697
  • 777
  •   1
Отговори
# 240
Мерси!!!
Чакам с нетърпение събота и неделя за да прекарам повече време в градината....
Много е хубаво пролетта - всичко се събужда за живот

# 241
Щеше да е много лесно,ако се лепяха само на ряпата  Laughing.А те хапват и любими и не толкова растения.Миналата година от пакетче семе за репички преживяха двайсетина стръкчета само  Laughing
А зелето го обикалях всяка вечер с чорапа с пепел...

# 242
Хм, какво правиш с този чорап с пепел?

Имам питане за две растения. Това какво е - димитровче?

А това?

Търся и местя всички цветя, които съм садила през годините в горната част на двора. Вадя  ги и ги местя. Каквото оцелее - оцелее. Там ако остане така или иначе няма да го бъде. Но част от тях не мога да позная и се чудя цвете ли са, плевел ли са...
Божура извадих - тъкмо беше пробил земята. И корените му дълбоки, дълбоки - какво извадих - не знам. Ще видим дали ще го бъде.

Търсих и един стар корен девисил, но не го открих. Може и да не  се е показал още.
Есента си купих една луковица на ходжово лале - със страшна сила се е показал стръка, толкова ме зарадва! Ще видим какъв цвят е, ще е интересно.

# 243
  • Видин
   bushkata, това първото го имам и аз,ама пусто не зная как се казва.Цъфти с едни издължени цветоноси в морковено-червено.
   А другото мисля,че са коренища на момини сълзи.Аз също скоро вадих покрай една стара ябълка ,но без да ги местя,щото имам много.Момините сълзи са като троскота--дай им площ и я завземат много бързо.

# 244
Благодаря ти! Ще ги посадя значи, че не посмях - знам ли какво е. Седят и чакат съдбата си в една кофа  Laughing

# 245
Бушко,цветето е Кандилка(aquilegia).
А при мен и репите са нахапани от зелевата хала. Sick
Амико,благодаря ти.Ще ви послушам с Вили.Интересно,че тиквички и краставици посяти в чашки и укрепващи под един люляк на около 4 метра от лехите не са увредени.
По семките ли броди таз зелева муха,бре? Thinking
Сега вече не смея докато не оскубя и посипя с пепел терена да бодна разсад на броколи и брюкселско зеле.
Тюх,веднъж и аз да започна кат хората на време.
Нищо,де.И пак,и пак... Laughing

# 246
   bushkata, това първото го имам и аз,ама пусто не зная как се казва.Цъфти с едни издължени цветоноси в морковено-червено.
   А другото мисля,че са коренища на момини сълзи.Аз също скоро вадих покрай една стара ябълка ,но без да ги местя,щото имам много.Момините сълзи са като троскота--дай им площ и я завземат много бързо.
Нашите момини сълзи са посадени от 3 години и са ни живи ни умрели.  newsm78 явно не им е там мястото.

# 247
Ее, тъкмо викам, че и аз ще кажа нещо на някого, ама докато се наканя и ме изпревариха с момината сълза и кандилката : ) .
При мен момината сълза е хич да не единственото цвете, което просперира, по-сенчесто й харесва.
Изби и по пътеките и аз внимателно я заобикалях с идеята после да я преместя, ама градските ми помагачи я стъпкаха за нула време.
То сме направо различна порода, имах и 3-4 зюмбюла, от големите кичести, които нарочно бях сложила на по-нестандартно място, избиха си и бяха на пъпка. Радвам им се, докато ги заобикалях.
И после помагача, дето уж лешник местеше, реши буквално да ги дръпне, щото не им било там мястото.
Някои с луковиците, другите бяха отчупени.
На мен ми стана мъчно, понеже аз имах съвсем малко зюмбюли с повече от 3 камбанки, ама какво да се прави, дано поне лешника да се хване.

И аз почнах с пикирането на домати, ама какво броях, над 200 корена, пък съм си донесла 30-40 саксийки. Та в събота с доматите си отивам на село, при саксийките  Laughing .

# 248
Кандилкааааа! Вярно, че така се казваше!
Момини сълзи има и на едно друг място - растат добре и става все повече, но не са нахални. На сянка са - там друго почти не расте. А тези новите - сянка да искаш, ще им намеря място.

И аз така преди време бях посадила един храст - пръчка беше. Гледах го, ухажвах го. А брати ми решил да чисти двора и го изскубал. Хич не разбрал какво е.

На едната бреза в двора й се сцепи надлъжно един клон. Не спря да "плаче" седмица. Тъкмо намаля и решихме да го отрежем, мислехме, че ще помогнем да спре по-бързо. Нъцки. Два дена тече много силно. Бистър, кристален сок. И ние и кучетата  го пием  Laughing, но се притеснявам за дървото.
Нямам идея как може да се спре този теч - изтичат литри на ден - по 5-6.  Sad

200 корена домати?! Авосет, кой ще прави лютениците наесен??  Laughing

п.п. Днес реших да си направя експеримент. Според Щайнер домата (когото той сравнява с черния дроб при хората - самостоятелно създание, изключително нелюбезно, нехаресващо компания и справящо се само) много обича тор - натурална, както и гнили материали - компост в начална фаза. Та сложих семки от три вида домати върху постелка от пресен тор, гнилочи някакви от компоста, пепел - разбъркано с вода от езерото. Отгоре тъничък пласт пръст, семчиците и пак завити с малко пръст. Да видим дали ще се получи нещо.
Той домата обичал много и топлото - та може да не се получи защото още хич не  е време за сеене на вън на домати. Но ако не покарат тия семки - на същото място и след като се стопли, ще сложа няколко растения от разсада.
Експериментите са интересно нещо.

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 20:57 от bushkata

# 249
Вчера гледах по ТВ за един руснак, който произвежда шампанско от брезова гора.  Simple Smile

# 250
И аз четох за вино, дори рецепти намерих. Но все се надявах, че ще спре и няма да ми потрябват...
Дано се пребори дървото. Аз не знам как да му помогна.
Едно друго - гигантски бор, го удари кълбовидна мълния - разцепи се, но оцеля.

# 251
И аз четох за вино, дори рецепти намерих. Но все се надявах, че ще спре и няма да ми потрябват...
Дано се пребори дървото. Аз не знам как да му помогна.
Едно друго - гигантски бор, го удари кълбовидна мълния - разцепи се, но оцеля.

Леле, как ме е страх от гръмотевици. В града не, но на вилата сме на високо, виждам от прозореца като на длан, в три посоки, докъдето поглед ми стига -  мълнии, а как гърми,  дерето е на 50 метра....потреперва цялата къща.
Виждала съм кълбовидна мълния като дете, в един контакт...влезе ли...излезе ли...това не помня, помня само, че не ме беше страх, а ми беше любопитно.

# 252
  • Варна-София
Бушка, последната замазка по този сайт бързо се втвърдява и може да помогне да се запечата дървото.

http://gradinar.net/939-Kak-da-si-prigotvim-ovostarska-zamazka-

# 253
Съвсем лаишки да питам - по улиците виждам дървета, на отрязаното място като с блажна боя е намазано - та с обикновена боя ли ги мажат или е специален мехлем, винаги съм се чудила?

amica, десетина литра цитрусова настойка (концетрат) ми се събра вече Laughing, мисля да напръскам в неделя лозичките, минаха две седмици от бордолезовия. newsm78

И пепел ще произведа, от камината, че още е студено и мисля да съхраня известно количество в мазето за по-късни нужди.

Исках и да питам, кои зеленчуци НЕ обичат дървесна пепел, че моят мъж я наръси в две от лехите, та да не объркам нещо?

avocett, 200 корена домати!!! Браво! Моите ще са не повече от 30-40. Само за прясна консумация, ако станат, а и доволно количество остава за туршия от зелени доматчета.

Момините сълзи хич не успявам да пресадя. Моите са на много години, и коренчетата са им много дълбоко, на повече от една лопата. Обожавам ги.
Сега се сещам, че имах и момкова сълза. трябва да я издиря из двора...не съм я срещала последните две години. newsm78

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 23:05 от нова

# 254
  • на брега на Дунава
Някай пръскал ли е със зелева чорба и късно ли е вече за нея? Тази нощ заминавам командировка в Сандански и като се върна в събота отивам на Балкана.Чудя се дали да пръскам с бордолезов разтвор или със зелева чорба.Баща ми твърди ,че била много добра за дръвчетата.Имате ли някой опит с нея или да не рискувам? newsm78  нова : блажна боя е и става.Опитвала съм.

Общи условия

Активация на акаунт