(Био) зеленчукова градина 15

• 70 630
  • 777
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Понеже моята градина е градска ("био"-то е само в мечтите) и много ограничена откъм пространство си гледам само няколко домати и още нещо бонус (мин. година салата Айсберг и Лоло Росо, по-мин. зеле и т.н.). Тази година ще комбинирам с магданоз- някъде четох че е много добро съчетание.

Разсад за домати реших тази година да не правя. 20тината семена от миналогодишното производство отделени в пет салфетки, които съм забравила #2gunfire да надпиша, посях в една саксия и най- силно тръгналите вече ги посях на вън. Сложих им по една отрязана бутилка от големите мин. води. Ще видим ...
По- миналата година пък имахме домати почти до Коледа. Но явно време даде.

Тази година дилемата домашни/купешки козунаци се реши в полза на близката закускопродавница- ей страшни са на конци, сладки. Аз така не мога да ги докарам.

Дойде ми ред за 3тото кафе...

# 661
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Богомилите не бяха ли тръгнали от България?
...

и павликяните, Весе, и павликяните Simple Smile

Wink света до Селановци да ни гони, а ние насреща да му тичаме пак не мож' ни стигна  Mr. Green

нашарихме яйцата (пак Simple Smile ) начервихме челце и бузки, наредихме ги в кошничка с трева на дъното и сме готови за великденския яйчен бой  Hug
само време да даде, утре всички ще сме на двора, ще опощим салатките до корен, ще оскубем лукчетата и ще гледаме как зеленее всичко наоколо и как тече голямата река  Hug

# 662
Добричко,ти гледа ли новия филм на Гена Трайкова за Богомилите и Павликяните?В предаването на Росен Петров говореше за него...
 Да споделя,че картовките пробити с клечки за зъби,поляти с вода и малко земя много бързо кълнят.Аз съм се запалила да ги отглеждам във вертикални черни чували по руския метод.Така ще изполвам част и от площта пред храстите.
Почвата е необработваема от години.
Авосет,имаш хубав звънлив глас.И бързо сменящ се фокус на камерата.Много ,ама много ми хареса Градината ти.Огромна,богато насадена.Сега разбрах като пишеше за мъкненето на вода в горния край.Маркуч с удължител няма ли те улесни.Крехка си,пази се.
Ти,сигурна ли си,че са бълхи ,а не дървеници гадините дето те хапят?
Ужасно боли ,ако ги разчешеш.По няколко пъпчици са обикновено... Sad
Наистина се възхищавам на ентусиазма ти.
Пожелавам ти да не изгасва с години.
Имаме нужда от млади,чувствителни към селото журналисти. Hug
 ...Хайде и нашите перашки са готови,червеното цвекло по-плътен цвят дава от луковата шума обаче.
Успяхме да опазим до днес боядисаните яйца.Не купуваме от гръцките козунаци опечени с червено яйце по средата.
Нашите ще бъдат простички.Само със едра захар на кристали отгоре.На плитка.
Знаете ли колко много националности празнуват тази седмица тук.
Аз съм много впечатлена от Асирийската православна църква в Чикаго.
Хубаво е ако повече хора,дори и различни споделят радостта ти.Нали? Laughing

Последна редакция: сб, 14 апр 2012, 17:20 от Веселчето

# 663
  • При розите и топлата вода ......!
Днес ни отнесе дъжд. Семената от тикви вчера накиснах с намерение днес да ги сея. Не стана. Затова пък месихме с дъщеря ми козунаци. Тя сложи шоколад, аз не. Получи се, само че нейния го прегорях / тя казва че е саботаж/, ама става за ядене. Simple Smile
avocett, градината ти е страхотна, като теб самата. Hug Много си напред. Моите нарциси сега цъфтят и със салатките изоставам. Embarassed Ех, аспержи, засега само мечтая, но ще имам някой ден. Wink
За мишките сложи отрова, която прилича на бонбонки. Като я хапнат мишлетата търсят вода и излизат навън. Така че няма да мирише.
amica1, стана ли козунака? Много тънкости много чудо.  ooooh!
Газди, пожелавам ви светъл и благословен Великден!  Весел празник !

# 664
  • Варна-София
Авосет, днес 2-3 пъти ти четох блога и гледах клипчетата, че даже и в компания. И се радвахме, и се смяхме. Желая ти винаги да ти е интересно и край тебе да има много динамика.

Козунакът се получи ... в голямо количество. Цели 4 бройки по рецептата. Е можеше да бъде малко повече на конци, и да бяха писали точно колко стафиди да сложа. Но важното е, че 1 1/2 вече са изядени, а за останалото количество утре ще имам още помагачи.

Като сме се събрали най-сетне, всеки дошъл от "майна си Райна" няма как цялата къща да мирише на козунак и да държиш народа на синджир.

А пък и аз си падам малко езичник, все ме тегли към здравия корен на нещата, към слънцето, земята, огъня и водата. Гледам яйцата и веднага разбирам защо ги шарим, защо точно козунаци месим и всичко това няма нищо общо с никаква религия, ама никаква, а просто сезонност, съобразяване с обстоятелствата и стремеж към по-добро.

# 665
Изненада- имам вече вързал пипер
http://www.flickr.com/photos/23538286@N06/7077318797/in/photostream
Изненадата щеше да е по-голшма ако корените бяха отрупани с пипер. Та утре ще сея разсад за пипер

# 666
Здравейте градинари! Hug Не съм писала отдавна заради новата ми работа с все по-малко свободно време. Радващо е, че има много нови попълнения. Hug
Весел празник на всички! Grinning
И моят почти успешен опит с козунаците. Mr. Greenhttp://media.snimka.bg/s1/0326/026896210-big.jpg?r=0

# 667
Изненада- имам вече вързал пипер
Ако не е чудо темата ни.... Laughing
Колко ли е вълшебно да видиш запалването на Огъня в храма в полунощ?
От Вяра!

Последна редакция: сб, 14 апр 2012, 22:34 от Веселчето

# 668
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !!!!!С пожелание за здраве,мир и благоденствие в домовете Ви!!!!А ,и....богата реколта в градинките Ви Hug

# 669
  • Варна
Во истина воскресе!!!

Пожелавам на всички вярващи и невярващи да усетят духовността на този ден!!!

анемония, производството изглежда много апетитно, поздравления.

Относно пипера- ако някой може да ми снима едва покарал, на 1-2 лист, да видя какво представлява, че съм сложила няколко семенца в саксиййка, но излизат и плевелчета, а не смея да ги плевя, да не махна и пипера.

# 670
Во истина воскресе!!!
...
Относно пипера- ако някой може да ми снима едва покарал, на 1-2 лист, да видя какво представлява, че съм сложила няколко семенца в саксиййка, но излизат и плевелчета, а не смея да ги плевя, да не махна и пипера.

две остри ушички стърчат нагоре Simple Smile

http://www.growhotpeppers.com/wp-content/uploads/2012/02/germination-630x480.jpg

# 671
  • Варна
Много благодаря за снимката. Има и подобни, ще ги оставя пък да видим.

# 672
  • Варна-София
Честит Великден! Здраве и богата реколта желая на всички!

Авосет, да си жива и здрава, че показа на клипа мускари. Днес се правих на знаеща, докато правихме традиционната великденска разходка. Поляните на св.св Константин и Елена са пълни с негов див братовчед, ама съвсем прилича на клипчето.

Може на някой да му е любопитно - в манастира там бяха изложили мощехранилница с частица от дървото от кръста Господен и мощи от св. Константин и св. Елена. Много чужденци имаше на поклонение. Аз пък в тарапаната минах 2 пъти, понеже всички в нашата чета искаха да се поклонят, а се оказа, че само аз знаех къде е мощехранилницата.

Последна редакция: нд, 15 апр 2012, 18:46 от amica1

# 673
  • на пъпа на Златията
Христос Возкресе!
Днес е голям ден Великден!
Ден на Вярата-БОГ! Бог е любов!
Ден на Молитвата.
В началото бе словото...
Ще си спомняме за този ден, с шарените яйца и сладкия хляб, през цялата година.
Изморени  от мотиката , ще си казваме молитвата  "Стани , насади и ще се роди"
И ще познаем силата на Словото , на Вярата  , на Бог ,  че можем.
"Поискай и ще ти се даде!"

Дет пише Добричкото
"нЕма начин,  да  нЕма начин"  

Последна редакция: нд, 15 апр 2012, 19:04 от rorik

# 674
...Дет пише Добричкото
"нЕма начин,  да  нЕма начин"  

Heart Eyes либЪ тЪ безмерно да знайш  Hug

Heart Eyes Heart Eyes и в такъв свят ден за мен си се сетила Simple Smile Simple Smile Simple Smile 
а аз все се чудих утре ако скокнем до кривото селце ще те намерим ли на сладка раздумка пред портата или няма Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт