МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 46 ТЕМА

  • 79 259
  • 724
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 8 582
Да питам нормално ли е - 3,30 часа е програмата за френски хляб - съгласно книжката е препоръчителна при пълнозърнести и ръжени брашна. Стандартната програма е 2,50 часа. И при двете печенето е 60 мин (от таблицата в книжката). И на двете програми ми се налага да допичам поне 30 мин. Получава се добра кора отдолу и отстрани. Вътрешността на хляба е опечена, но й трябват поне още 10-15 мин, за да бъде екстра.

Това нормално ли е? Не би ли трябвало след 60 мин да си добре опечен хляба?

Сега съм решила следващия да бъде от по-малката доза (500 гр), да видя дали тогава опичането е както трябва.

# 511
  • Мнения: 7 779
Да питам нормално ли е - 3,30 часа е програмата за френски хляб - съгласно книжката е препоръчителна при пълнозърнести и ръжени брашна. Стандартната програма е 2,50 часа. И при двете печенето е 60 мин (от таблицата в книжката). И на двете програми ми се налага да допичам поне 30 мин. Получава се добра кора отдолу и отстрани. Вътрешността на хляба е опечена, но й трябват поне още 10-15 мин, за да бъде екстра.

Това нормално ли е? Не би ли трябвало след 60 мин да си добре опечен хляба?

Сега съм решила следващия да бъде от по-малката доза (500 гр), да видя дали тогава опичането е както трябва.
нормално е. дори и повече от 3.30 ч е нормално за френски хляб.
ако при печене от 60 мин ти се налага да допичаш още 30 може да кажем, че нямаш печене в истинския смисъл на думата. проблемите с изпичането са дискутирани почти във всяка тема. може да се информираш.

# 512
  • Мнения: 12
моята машина е moulinex и вече се научих да пека страхотно на нея, добра работа вършат...но ще ви кажа, че по-добро от домашното месене няма Simple Smile

# 513
  • Мнения: 12
Да питам нормално ли е - 3,30 часа е програмата за френски хляб - съгласно книжката е препоръчителна при пълнозърнести и ръжени брашна. Стандартната програма е 2,50 часа. И при двете печенето е 60 мин (от таблицата в книжката). И на двете програми ми се налага да допичам поне 30 мин. Получава се добра кора отдолу и отстрани. Вътрешността на хляба е опечена, но й трябват поне още 10-15 мин, за да бъде екстра.

Това нормално ли е? Не би ли трябвало след 60 мин да си добре опечен хляба?

Сега съм решила следващия да бъде от по-малката доза (500 гр), да видя дали тогава опичането е както трябва.

Не...а и зависи за какво тегло на хляба става дума Simple Smile

# 514
  • София
  • Мнения: 276
Здравейте! Аз съм нова в темата. Искам да направя сладко от Череши и Вишни В машината. Ще бъда благодарна ако някой сподели.


В машината сладкото не става сполучливо  Confused  Пробвах само веднъж и после си го "доготвих" в тенджера, по стандартният начин  Peace

# 515
  • Мнения: 12
Здравейте! Аз съм нова в темата. Искам да направя сладко от Череши и Вишни В машината. Ще бъда благодарна ако някой сподели.


В машината сладкото не става сполучливо  Confused  Пробвах само веднъж и после си го "доготвих" в тенджера, по стандартният начин  Peace

Аз съм пробвала с такова от френско грозде и не стана нищо ...пълен провал Wink

# 516
  • Мнения: 505
Да питам нормално ли е - 3,30 часа е програмата за френски хляб - съгласно книжката е препоръчителна при пълнозърнести и ръжени брашна. Стандартната програма е 2,50 часа. И при двете печенето е 60 мин (от таблицата в книжката). И на двете програми ми се налага да допичам поне 30 мин. Получава се добра кора отдолу и отстрани. Вътрешността на хляба е опечена, но й трябват поне още 10-15 мин, за да бъде екстра.

Това нормално ли е? Не би ли трябвало след 60 мин да си добре опечен хляба?

Сега съм решила следващия да бъде от по-малката доза (500 гр), да видя дали тогава опичането е както трябва.
Мисля, че е нормално. Програмата за пълнозърнести брашна е по-дълга заради затоплянето на продуктите - за да втасат по-добре. Има и допълнително месене и втасване специално на тази програма. На моята машинка е около 4 часа. А печенето на машината е час и 20 мин по програма и хляба се опича равномерно, но някак не толкова добре и аз затова прехвърлям тестото във фурната, където се изпича доста по-добре точно за 35 минути.
При всякакви видове хляб вече измесвам тестото в машината, като понякога пускам две месенета, после прехвърлям във форма за печене, за да си махна бъркалките от хляба и го слагам да втаса във фурната на 40 градуса, после изпичам на 170 с вентилатор за 35 минути. Така докарвам общо време 2 часа, но това не е точно автомат, нали  Laughing . Всъщност аз си го наглеждам редовно докато се меси и втасва, за да не го изтърва, чак на печенето оставям фурната без надзор, че тя си има часовник и се изключва сама с пиукане, като й го задам.

# 517
  • Мнения: 505
Чудя се, при това положение, не е ли по-добре човек да си купи комбайн, да си меси тестото в комбайна и да не се харчи за машина за хляб. Но все пак машината затопля продуктите сама, поддържа необходимата топлина през цялото месене и се почиства много лесно, така че аз продължавам да я ползвам.

# 518
  • Мнения: 3 428
моята машина е moulinex и вече се научих да пека страхотно на нея, добра работа вършат...но ще ви кажа, че по-добро от домашното месене няма Simple Smile

Изобщо не съм съгласна!!!

# 519
  • Мнения: 8 582
Следващ опит - на бързата програма и с топла вода. Пак се наложи допичане.

Бонго, онова с болтчето ще го опитам като имам под ръка мъжка сила да го врътне. Че сега е избегала по задачи.

Penkailieva, мога на ръка и да меся и всичко останало. Ама някак като за всеки ден не ми се прилага тоя метод. Освен това машината не е у нас, а при баща ми. На възрастен човек няма как да му обяснявам да ходи да вади, пък да прехвърля, пък да втасва ..... или ще й намеря цаката на машината, или той ще продължи да си го допича (както до момента).

# 520
  • Мнения: 623
Следващ опит - на бързата програма и с топла вода. Пак се наложи допичане.

Като изпечеш веднага ли вадиш хляба? Хубаво е да остане 1-2 часа в машината и няма да имаш този проблем. Аз основно на бързата програма пека, с Kenwood-най-простия модел и (уви за нашите килограми) хлябът е супер.
Другият вариант е да правиш малък хляб, а да задаваш голям, така печенето се удължава.

# 521
  • Мнения: 8 582
да, веднага го вадя хляба.
В упътването пише, че може до 1 час да стои. Притеснявам се да не се овлажни вътре. Ще опитам да го оставя другия път.

# 522
  • Мнения: 7 779
да, веднага го вадя хляба.
В упътването пише, че може до 1 час да стои. Притеснявам се да не се овлажни вътре. Ще опитам да го оставя другия път.
1 час стои след печенето като през това време хляба се поддържа топъл - включва се реотана.
ако изключиш машината слек като приключи печенето тогава хляба не се поддържа да е топъл , а постепенно изстива. вследствие на това изстиване хляба се овлажнява.
това е разликата когато хляба стои 1 час след края на програмата.

# 523
  • София
  • Мнения: 99
Здравейте момичета,
Всичк разменяме рецепти, но моля ви да споделите какви марки брашно и мая ползвате и от къде ги купувате. Искам да отида и да си купя 10 кг брашно например. И така да се престане с експериментите.

Моля за съвет!
Благодаря!  Hug Hug Hug Hug Hug

# 524
  • Sofia
  • Мнения: 1 509
Аз ползвам брашно на София мел и прясна мая Виво.

Общи условия

Активация на акаунт