В Канада идва пролетта с нови надежди, усмивки и цветя! - 51

• 50 035
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
Щеше да бъде добре да има бутон "харесва ми"; нямаше да се налага да пиша.  Laughing
Като непрофесионалист/и съм сме писали много по темата сокове (и не само писали). Wink
Плодовият сок хич не бих го равнила на цял плод - лично аз.
Пък и имаме бая изпитано на гърба си относно храненето на организма със сокове. Наясно съм кое как действа.
Общо казано и като цяло не купувам подобно от магазина, дори и не правя и не давам чист плодов сок на децата.
Такова нещо се купува, ако имаме гости, защото някои не харесват фреша направен у дома. Също така се случва да се пие от моите деца като са на гости и подобни.

Ще махат микровълновите в училището на дъщеря ми. Тази година пробно 2 дена в седмицата няма да се ползва, от другата хич няма да има. Изтъкнали са като причина нещата, които по принцип влизат в теориите на конспирацията. Wink

Програма с прясното мляко също имаше - 3 години по ред; тази не знам как ще е (трети клас). Това е по желание. Който не иска да пие, не пие.
Шемет, може и да имате. Аз това го разбрах много късно в матернел.

По останалите въпроси с храната не мога да помогна.

# 541
  • Монреал
Да споделя и моят скромен опит  Laughing - питах нашият младеж какво носят другите деца, каза хот дог, ориз, стринг чийз, йогурт. Предполагам, че повечето носят каквото е останало от снощната вечеря. Ние решихме, че най-лесно за неговата възраст си е сандвич, плюс той изяжда по 3 плода, 2 йогурта и естествено стринг чийз е сега модата, трябва да сме в крак с модата, няма начин  Twisted Evil Няма да си правя главоболия да пращам манджи, супи, ние вечер си ядем готвено в къщи, така че не ми е проблем да яде сандвич на обяд. Иначе в шишето слагам вода, сокове не пием, понеже и за мен това си е чиста захар в течна форма, а нашият малко му трябва за да издивее.
При нас май няма програма за прясно мляко, но пък има меню, дадоха разписанието за следващият месец, ако искаш детето да яде там в стола, но не мислим да се възползваме на този етап.
Иначе моите си пият млякото на закуска, студено.

mamamia, не бях чувала за такава плодова вода, но пък гледам доста разпространето сред колегите да си слагат резенче лимон или портокал във шишето с водата.

# 542
  • Vaudreuil Canada
За микровълнова не бих ревала - за сега нямаме такава в училище и по-добре да не ни осигуряват  Wink
А за млякото ще питам, защото ще ми облекчат детето от носене на излишни тежести Simple Smile

И за мен сандвича би бил идеален вариант стига "капризчо" да яде такъв ама той не яде.

# 543
  • Калгари, Канада
Аз едно време вярвах, че сока се равнява на един сървинг (точно заради health гайда), ама вече "пораснах". И мнението ми е като на останалите момичета.

А за тази вода с плодов вкус, не съм сигурна точно какво е, затова и питах.

Едно време една приятелка така беше откарала на сандвичи, че си развали стомаха, после лекарката и беше препоръчала да наблегне на супичките. Все пак при нашите ученици това няма да е системна практика, тъй че няма да се стигне до там.

Много ми стана смешно, като на информационната вечер ни казаха, че учителките ще супервайзват децата (при нас всеки клас си яде в класната стая на чина си) по време на ядене и ще ги карат да ядът първо здравословната храна. Как ще я определят тази здравословна храна не казаха.

В моя случай сандвича би бил хляб и кашкавал само, Владко не обича разни неща върху хляба. Плодове и зеленчуци яде отделно, а салама не му е хич любим. Тъй че няма как да я караме на сандвичи. Има изключения, които яде на вън и от които пак преди да започне да яде вади почти всичко от м/у питките. 

В у-щето имаме програма "hot lunch" веднъж в месеца, гледах какво предлагат - сандвичи, пици, хот дог и т.н. от Папа Джонс, А&W и други подобни, изброени са по няколко вида сандвичи и може да се избира, както и може да се запишеш само за определен месец (примерно за Папа Джонс, но не и за A&W), а не за всички. Още не съм решила дали и за кои от нещата да го запиша.

TariliMom, при вас готвят ли в стола или внасят от вън като при нас?

# 544
  • Vaudreuil Canada
mamamia при нас храната от менюто я носят от вън срещу около 5 долара нормална порция и малко по-скъпо идва голямата порция - някаква кухня е - много голяма част от храната е паста или сандвичи. Към яденето предлагата сок или мляко по избор. Веднъж месечно пише, че има пица и тогава не носят храна. Нещо правят изглежда по сайта на училището и не се отваря, иначе щях да ти пратя линк към менюто.

# 545
  • Монреал
Мне, не готвят в стола, храната я носи външна компания - Арамарк, ако не се лъжа. За съжаление изхвърлих менюто, но другият месец като пратят следващото, ако не забравя - ще го сканирам. Доколкото си спомням май струваше 4 и нещо на ден, и не ми е направило впечатление да е имало пици, по-скоро тип американски манджи - месо + някакви гарнитури към него.

# 546
  • Калгари, Канада
И при нас е 5 долара. Примерно: сандвич, сок и бисквитка, и за трите има поне по две опции, ти си избираш коя искаш. Ако искаш по-голям сандвич (или примерно допълнително пица) си доплащаш 3 долара.
Интересното е, че при вас може да е за всеки ден, а при нас е само веднъж в месеца на дата, която те са посочили (един от петъците).

mamamia, не бях чувала за такава плодова вода, но пък гледам доста разпространето сред колегите да си слагат резенче лимон или портокал във шишето с водата.
Това като се замисля съм го виждала.

# 547
И при нас има кетъринг - около 5 долара. Целомесечно е. Изхвърлих листа. На сайта им няма нищо за този кетъринг. На мен ми се стори разнообразно менюто като за едно всеядно дете.

# 548
Доживотна може да е социалната помощ, но защо самия човек не ти обясни това, щом е на такава? Не ми става ясна целта на въпросите ти... newsm78
Всъщност, като разгледах постовете ти разбрах защо разпитваш. В случая нищо не може да се направи - наистина можеш да живееш неограничено време на социал, особено ако поработваш и на черно, което не може да се докаже, разбира се. Не е първият, не е и последният. А след като се води социално слаб, не може да плаща.

Кака Дора,   bouquet за отговора.
Предполагам че той ще е на доживотна социална помощ, чудя се само едно. За какво и е на Канада българин, който цял живот ще живее на помощи от държавата /защото той вече е гражданин на страната/ и ще работи на черно, до колкото го познавам. Както и да е.

На вас момичета желая щастие  bouquet

# 549
  • Vaudreuil Canada

Предполагам че той ще е на доживотна социална помощ, чудя се само едно. За какво и е на Канада българин, който цял живот ще живее на помощи от държавата /защото той вече е гражданин на страната/ и ще работи на черно, до колкото го познавам.

Защото този българин ще има деца които ще се интегрират в системата и ще работят за нея. На Канада българите и всички и останали емигранти и трябват като разплоден добитък щото местните са си спестили раждането в последните няколко десетки години.

# 550
Здравейте момичета!

Не ви бях чела известно време защото ваканцията ми беше пъстро наситена с много занимания и забавления. От утре съм пак на работа след 9 седмици почивка  Sad. Направо излетя това време. Честно казано напоследък (в последните 5 години) имам усещане че времето се е ускорило и постоянно се изумявам от факта колко бързо се нижат дните но тези 2 летни месеца просто се изпариха.  ooooh!

Да пиша за подаръците към учителите - на нас ни носят децата само за Коледа и за края на учебната година. За Коледа ни носят и децата които не са от християнски семейства. Най-често са карти от Тим Хортънз и Уолмарт на стойност 10-25 долара.

Моето дете към учителките в детската градина за момента само картички е поднасяло.

За обяда - от лични наблюдения - децата в нашето училище си носят най-вече паста и ориз. По рядко хапват пици и сандвичи. Носят си салати и супи често също. Храната им стои в хладилник до времето за обяда. Имаме микровълнови печки - 4броя за 26 деца и всичко се притопля без проблем.

Аз лично супа топла от сутринта не бих дала на детето и аз самата не бих яла. Има примерно родители които пакетират храната на децата в 7 сутринта а обядът е в 12 - това са 5 часа и супата за мен би станала на нищо.

Плодови сокове - за мен соковете с нищо не са полезни и детето така или иначе не ги харесва. Яде много плодове и зеленчуци. Давам чай всяка сутрин и много се радвам че се е превърнало в навик и сама си го иска. Пие го хладен. Пие айрян също. В градината им дават студено мляко на закуска и на обяд и сок следобед. Единственият сок който давам у дома всеки ден след градина е от сини сливи - по една малка чашка. Тя ака много редовно по принцип но само когато си е у дома а сега като бяхме все навън и все в движение малко се обърка детето та сока от сушени сини сливи действа безотказно и тя сама си го търси.

Да кажа че гледах разкошни снимки на канадски мами и техните прекрасни семейства във фейсбук. Прекарали сте си страхотно лятото момиета.  Hug

Успешна учебна година на всички. Надявам се за топла есен и за снежна зима (това са моите любими сезони) Да си призная се радвам че жегите свършиха и сега дишам по-свободно!  Wink

# 551
Mаmаmия, на mорето бяхmе на Златните, mного ни хареса, бяхmе едни от рядките бг-туристи. Всичко др. беше неmци и братушки. Цените бяха mного сносни,коктейлите ок, саmо на един куба-либре трябваше да си поръчваm отделно роm  Mr. Green, но аз съm от туристите с розови очила и тези неща не mе дразнят особено.  Опитали са даже нещо като mини-Вегас да вкарат с Айфелова кула и пр., в един бар Елвис ни пя от една раковина, а после по дънки седна да пие бира на бара  Joy Joy Joy

За изборите, струва mи се важно да се гласува, че баба Mороа верно ще ни стъжни живота особено ако се коалира със ''солидарните кебеци''...

Относно храната от няколкоо дена разmишляваm за предиmствата (евентуални) на супата пред суровите зеленчуци  newsm78 В сmисъл, дъщеря mи приmерно яде mного и всякакви зеленчуци (вкл. червен лук и пресен чесън), но супите не са и предпочитана храна. Та в този ред на mисли, иmат ли според вас някакви предиmства супите пред суровите зеленчуци, а и  витаmините се разграждат при терm. обработка. И понеже съm инж. човек (по образование, не по призвание) ще обобщя - сурови зеленчуци + вода = супа  newsm78

# 552
сурови зеленчуци + вода = супа  newsm78

Това много ми хареса  Heart Eyes

Моето ядеше само зеленчуци на възрастта на твоето и до сега си ги обича но от готвените неща само супа яде с охота. И то ми отне доста време да я науча да обича супата. Всеки ден имам супа - станах спец и ми се получават много вкусни.  Wink Но и от пресните зеленчуци не се отказва. Сама си ги иска и си ги чака и не почва супата без да си е получила зеленчуците. Ако се случи да нямам супа то тогава ще яде само зеленчуци и хляб. Най-любимо й е авокадо намазано на филия или стиимвани броколи (тези не ги иска сурови) с хляб.  

Да кажа че ние това лято си преосмислихме хранителните навици и не купуваме вече месо. За сега сме решили по веднъж седмично агнешко и 2 пъти риба. Мишел много обича риба и не харесва никакво друго месо.  

# 553
сурови зеленчуци + вода = супа  newsm78
Да, защо не. Simple Smile
Правила съм такива, но не често. Моите не са по супите.
За предимства на супата - не съм се замисляла и не знам. Някои я отричат ( аз не съм от тях, де  Laughing ).

# 554
  • Vaudreuil Canada
МaНЕВрата то си зависи от детето - моето яде точно два вида супа и таратор и понеже е капризен ми се иска да продължи поне това да яде. Сурови зеленчуци не яде освен домати. Тях пък ги яде в огромни количества - въобще менюто е сложно та и аз искам да дам сурови зеленчуци ама не минават но пък на супа ги ядем. Не ми се влиза в спор може и да не съм права но сварените зеленчуци мисля са по-лесни за храносмилане от суровите. Месо не ядеше до късно ама като е сварено в супата бульона си има месните мазнини. А на децата мазнини им трябват при това доста. Това естествено е моето мнение - ако можеш да му ги набавиш по друг начин ок.

Общи условия

Активация на акаунт