Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 33

• 83 513
  • 732
  •   1
Отговори
# 240
На един дъх буквално"излапах" втория сезон на филма.Страхотен !!!!,Хюррем върти -суче..любимка ми е ....
Извинете за въпроса момичета-но за Мустафа съм чела ,че е убит от СС ,след това защо идва ред на Селим...каква е съдбата на първоровния син на Хюррем...за Михримах прочетох ,за другите също..но за Мехмет нищо не знам.
Благодаря на момичетата ,които правят гледането на тази прекрасна сага-възможно!!!

# 241
# 242
На един дъх буквално"излапах" втория сезон на филма.Страхотен !!!!,Хюррем върти -суче..любимка ми е ....
Извинете за въпроса момичета-но за Мустафа съм чела ,че е убит от СС ,след това защо идва ред на Селим...каква е съдбата на първоровния син на Хюррем...за Михримах прочетох ,за другите също..но за Мехмет нищо не знам.
Благодаря на момичетата ,които правят гледането на тази прекрасна сага-възможно!!!

Мехмет умира малко след Мустафа ... май беше смърт от болест ...

# 243
# 244
Другия  син на Сюлейман ,Баязид,любимец на Хюррем също е убит/удушен/
заедно със синовете си по поръчение на султана.

# 245
Muhteşem Yüzyıl 54.Bölüm 1. Fragman

# 246
Малеее... ooooh! Ако на Нора и се размине този път,направо не знам ooooh! ....Дали Мустафа най-после ще се усети,за Нора?

# 247

Недостатъчен ми е този трейлър...  Sad
Ще чакам втория.  Peace

# 248
  • Истанбул
По молба на феята ни Пенда Hug

Матракчъ Насух

Matrakçı Nasuh e известен турски миниатюрист, историк и математик.
Датата и мястото на раждане не са известни. Историографът Кятиб Челеби дава датата на смъртта му като 1533, но вече се знае, че не е вярна. Различни източници сочат датата на смъртта като 1547 или 1551, като се предполага, че може да е и след 1553 година. Много малко или почти никаква информация няма и за неговия живот. Предполага се, че е роден близо до Сараево и че дядо му е девширме.
Учи в Enderun (в двореца). Името Maтркакчъ му се дава, защото играе много добре „матрак”: бойна игра, с две дървени бухалки и прилича на фехтовка. Прякорът му е даден заради факта, че е много изкусен боец, а може би и изобретателя на играта. Матракчъ е много изкусен в повечето бойни игри. Поради тази причина го назовават и Silahî (човек, който много добре се бие с бойни оръжия). Благодарение на майсторството му в бой, с всички оръжия и копия, в османската държава, през 1530г. Сюлейман Великолепни му дава „берат“- документ, че е "магистър" и "лидер" в тази област. Той написва дори и наръчник по бойни изкуства, наречен Tuhfetü'l-Guzât.
В същотото време Nasuh е учен, особено в областта на геометрията и математиката. Написва наръчник-таблица с различни мерки за дължина, който се ползва дълго време.
Този наръчник и още две книги по математика, Матракчъ Насух написва по време на салтаната (царуването) на Явуз султан Селим I и ги посвещава на него. Дълги години тези книги се ползват като наръчник за математиците. 50 години преди Напиер е въвел някои методи на умножение, които са вдъхновили и самия Напиер.

Умножение с кафез (мрежа) Матракѝ

Значителни произведения има Насух и като историк. История на Табари, преведена на турски език, под името ”Mecmaü't-Tevârih”  е важен исторически документ. Освен това, описва събитията в периода на салтаната на Баязид, „Tarih'i Sultan Bayezid” и Селим, „Tarih'i Sultan Селим” .. В трите тома на книгата си ”Süleymannâme”  описва събитията в периодите 1520-1537, 1543-1551 и 1542-1543г. Описва и похода на Сюлейман Великолепни, в Ирак, през 1534,  в книгата си „Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn-i Sultan Süleyman Han” u похода към Karaboğdan, през 1538г. в „Fetihnâme-i Karaboğdan”.
 Oсвен като историк и математик Матракчъ Насух е известен и като калиграф, миниатюрист и поет.
Толкова е добър в калиграфията, че има новости в това изкуство, внесени от него.

Миниатюра-карта на бреговете на Тулон

Истанбул

Султан Сюлейман приема персийски пратеници

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 21:19 от Мistik

# 249
Много интересна информация, благодаря  Simple Smile Обаче ето на, и ролята на Матракчъ е сведена до някакъв самотен неудачник, на който не му върви с жените и си дави мъката в алкохол. Язък. Мисля, че сериалът само би спечелил, ако малко се поизмъкне от сапунено-интригантското и внесе повече историческа достоверност в образите.

# 250
МИСТИК newsm51 благодаря за интересната информация Hug
От тази информация се разбира,че Матракчъ  е велик учен за своето време и дълго след това Peace

Последните две снимки не се виждат Praynig

Sulejman newsm78 бързах и не обърнах внимание- помислих ,че си постнал 53 серия и за това сложих фрагмана Thinking

# 251
Много интересна информация, благодаря  Simple Smile Обаче ето на, и ролята на Матракчъ е сведена до някакъв самотен неудачник, на който не му върви с жените и си дави мъката в алкохол. Язък. Мисля, че сериалът само би спечелил, ако малко се поизмъкне от сапунено-интригантското и внесе повече историческа достоверност в образите.

Мistik,благодаря за интересното инфо Hug

И аз като Дона мисля,че е по-добре да наблегнат на това и да разкрият образа на Матракчъ като исторически значима личност.Дори не помня да са дали сцена в която да покажат потическите или другите му способности Peace

Обаче все си мисля,че Хюррем подложи на изпит Нора и в шишенцето нямаше отрова Rolling Eyes
Относно Джихангир-доктора каза,че няма лечение на недъга(гърбица),но може да облекчи болките му Confused

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 22:56 от emely

# 252

В този епизод май ще гледаме само противното лице на Махи!  Rolling Eyes Rolling Eyes Mr. Green
Чудех се на кого ми прилича-кралицата от" Алиса в страната на чудесата" Mr. GreenС тази несързмерна глава и злобна физиономия hahaha hahaha hahaha Joy Joy Joy

# 253
Muhteşem Yüzyıl 54.Bölüm 1. Fragman

Махидевран : Искаш да си любимата наложница на Принца,
или да си обикновена наложница,
която се занимава с мръсните дела на Хюррем?!

Хюррем : Имам ти пълно доверие!

Ефсун : Помогнете! Принцът умира!

Дайе : Боже мили! Много ли е зле?

Нигяр : Принц Мустафа не е добре.
Говорят,че състоянието му не е добро.

Хюррем : Какво става?  

Гюл ага: Земята се тресе,Султанке!
Убедихме се,че Ефсун хатун си изпълни задачата!

Спокойна вечер на всички,      bouquet

# 254

Общи условия

Активация на акаунт