Истанбул 8

• 79 606
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
Redemi, благодаря за поздрава! Simple Smile

Значи за Ченгелкоьй и по- точно за Кандълъ махала, където е къщата на тоя адвокат може да се стигне със същите 3 автобуса, които дадох по- рано за Бейкоз, само е на по- предна спирка. Тъй като сайта в момента отново се е.ава с нов мурафет  Tired не мога да видя точно, но 34 или 35 спирка идва от Юскюдар, след Кючюксу е.

# 526
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Пине и аз да ти честитя именни ден, че чак сега видях!  Да си жива и здрав, все така отзивчива и приятелски настроена! Много лично и професионално щастие ти желая - и да обиколиш всички красиви места, които душа ти иска!

bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 527
Здравейте!Аз сега се запознава с тази темичка, но съм впечатлена!Бравооо!!!!
С мъжът ми се решили да посетим този прекрасен град, но се колебаем за периода! Ако отидем там през август дали няма да ни е твърде топло? Дайте ми съвет кога е най-подходящо за разходки из Истанбул! Приемам и предложения за три звездни хотели Simple Smile

# 528
Привет, момичета!
Снощи се завърнахме от ескурзията в Истанбул. Какво да ви кажа като първи впечатления- наистина космополитен град. С мъжа ми обикаляхме сами, без екскурзовод и успяхме да видим доста неща (е , върнахме се и със страшна мускулна треска  Laughing). Оставихме багажа в хотела, защото беше 7.20 часа сутринта и тръгнахме на разходка. Посетихме Топ Капъ (разгледахме и вътре), съветът ми за неорганизирано посещение е, то да се направи сутринта, най-късно докъм 10.30 часа, после става лудница, тълпи от хора и огрооомни опашки за билети. Видяхме Света София, джамията Султанахмет, разходихме се из парка Гюлхание (много красив парк, лалетата вече са нацъфтели, уханието на цветя се носи навсякъде, птички пеят, дори видяхме и 5-6 зелени папагала да летят и да кацат по дърветата Shocked). На връщане от разходката хапнахме Искендер дюнер (ммм, голяма вкусотия) и се прибрахме, скапани от умора в хотела. Настанихме се и ....срам не срам, проспахме целия ден  Embarassed.
На другия ден се събудихме рано сутринта, закусихме и - отново на обиколка Simple Smile Поразходихме се малко из Лалели, после отидохме до двореца Долмабахче...невероятен е  Praynig Влюбихме се в красивите градини, в красивата архитектура, всичко-автентично и носещо духа на миналото. На нас лично, Долмабахче ни хареса много повече от Топ Капъ. Да вметна, че входът за Топ Капъ е 20 лири (без харема), а за Долмабахче е 30 лири (пак без харема). Отново съветвам да се посети преди обяд, когато има сравнително по-малко туристи и е по-спокойно, после опашките стават огромни. След обиколката на двореца, седнахме да пием кафенце в двора, хапнахме и сладолед...е , поне го опитахме де  Laughing. Защото в момента, в който седнахме, около 10тина пухкави писани се скупчиха около нас, та споделихме лакомството с тях. Забравих да спомена, че един котак се беше изтегнал величествено на червеното диванче точно на входа на двореца  Simple Smile След кафенцето, отново се разходихме из градините на Долмабахче, до единия от шадраваните имаше паун, който си похапна от ръцете ни  Wink На излизане, видяхме огромни тълпи от туристи, които се редяха на опашка за билети, а беше едва 11.30 часа.
От Домабахче се придвижихме до Еминьоню, откъдето се качихме на корабче за разходка по Босфора (ползвахме частно корабче, за сведение билетите на касите бяха по 25 лири на човек, докато на частните корабчета цената беше 10 лири). Преживяването беше много приятно, полъха на вятъра, леките вълни, красивите къщи и дворци по крайбрежието на Босфора...и ДЕЛФИНИ Simple Smile Имахме огромния късмет да наблюдаваме красивия танц на делфините във водата, беше нещо невероятно!
След разходката по Босфора слязохме на площадчето до кея, хапнахме пълнени миди (мм, голяма вкусотия) и си взехме по един балък екмек от гондолите. Оттам, след кратка почивка на едно кафе, се отправихме към площад Таксим и Истиклял. Вече беше 5 часа следобед, бяхме и поизморени, а улицата беше пълна с народ. Голяма лудница, сигурно отгоре изглежда като някой мравуняк  Laughing Поразходихме се, поразгледахме магазините, направихме някой покупки и вече, останали без сили, се шмугнахме в една странична уличка и седнахме на кафе. Надявахме се да си отпочинем, краката ни туптяха от умора, но...заведението предлагаше само ниски дървени столчета  Rolling Eyes. Иначе беше приятно, по съседните маси младежи играеха табла, а една туркиня (явно собственичка на кафето до нас, пушеше наргиле и беше странно ухилена през цялото време  Mr. Green).
От Истиклял решихме да отидем и до МОЛ Форум (имаше предвидено организирано посещение в деня на отпътуването ни за БГ, но предположихме, че ще му отделят много малко време и не се излъгахме   Close ). Затова, решихме да го поразгледаме на спокойствие, а на следващия ден да се отдадем на Тюркуазу. Пристигнахме на спирка Карталтепе, слязохме и се запътихме към входа пред нас. Пихме кафе на MADO и тръгнахме из мола. Обикаляхме 2-3 часа, но едва ли сме видяли и 1/5 от него. Огромен е и човек наистина може да се изгуби. Тъй като вече стана късно и нямахме сили, решихме да се върнем в хотела. Отново на метрото, слязохме на Аксарай, но вече не можехме да вървим пеш и хванахме такси до хотела (Язтур). Излезе ни 15 лири. Прибрахме се и си събрахме багажа, да сме готови и да не губим време на следващия ден.
Последния ден станахме отново рано, закусихме и към 8.30-9.00 часа тръгнахме из квартал Лалели. Почти всички магазини бяха затворени (може би защото беше неделя) и все пак направихме някои покупки. В 12:00 отпътувахме с автобуса от хотела. За наша изненада, автобусът спря до фериботите на Босфора, трябвало да изчакаме някаква група  Rolling Eyes Екскурзоводката каза, че имаме време да пием кафе и че в 14:00 часа трябва да сме на линия. Седнахме в една невероятна сладкарница, където ни сервираха кафето с шоколадови лъжички и като комплимент, на всяка маса поднасяха купичка с шоколадови дражета Simple Smile Хапнахме, пихме кафенце и в 14:00 се качихме в автобуса и се отправихме към МОЛ Форум. Казаха ни, че разполагаме с час и половина (добре, че успяхме да поразгледаме предната вечер).
Посетихме Тюркуазу, наистина аквариумът е много впечатляващ. За обиколката му са нужни поне 40-50 минути. На изхода му си купихме страхотни сувенири.
Имахме време и за кратка почивка с кафенце, след което се качихме на автобуса и потеглихме за Одрин. По пътя спирахме за почивка и в 7.30 вечерта бяхме в Одрин. Разгледахме джамията Селимие, вече се стъмняваше и гледката на осветената джамия беше уникална!
Поразходиме се из пазарчето, накупихме локум, баклава и други лакомства. След час потеглихме за границата. На връщане минаването й ни отне по-малко време.
Така приключи нашата разходка из Истанбул. Върнахме се изморени, но и заредени с енергия от всичко , което видяхме.
Дано не съм ви отегчила с разказа си  Embarassed По-късно ще кача и някои снимки.

# 529
  • Варна и...духом на Босфора
 HugПънч,ош гельдин джанъм! Защо заспахте драга моя,бива ли така Mr. Green Grinning Crazy
Бе кой тоз гад-15 лири за такова разстояние,да не сте слезли на друго място ooooh!
Ади,почини и чакаме снимки.... Hug

# 530
20 лири за корабче по Босфора на касите???Наитина ли толкова са се вдигнали цените - миналата година цената беше 12 лири на човек?

# 531
Редеми  Laughing, наистина бяхме капнали от умора  Tired, като легнахме към 2 следобед, се събудихме чак в 7 сутринта на другия ден  Embarassed За таксито от Аксарай, имам предвид спирката на метрото на Аксарай, оттам се върви пеша около 5 минути до автобусната и трамвайна спирка Аксарай, и после там се качваме до Лалели. Не е малко разстоянието, отделно че хванахме "нощна тарифа". Не сме се и пазарили в интерес на истината. Движението беше адски натоварено и чичето -таксиметров шофьор - си заслужи 15те лири  Peace Имайте предвид и че цените на горивата в Турция продължават да се покачват, въпреки че са едни от най-високите. Даже жетоните за обществения транспорт са вече по 2 лири.
Относно снимките- ще ги кача при първа възможност Wink  
Салекс, не 20, а 25 лири! И аз се учудих, още повече, че в темичката пишеше за цени от 10-12 лири. Добре, че не се наредихме на касите, а видяхме частното корабче. Един чичка носеше табелка с цена 10 лири и ние веднага скочихме  Laughing
На qna87 мога да кажа, че август месец ще е страшна жега в Истанбул, не ви съветвам да ходите по това време. Аз даже сега изгорях, а е едва началото на април. Отделно, тъй като е голяма лудница в подлезите, по площада на кея , както и на някои спирки в метрото и трамвая, мисля че в жегата ще е още по-задушно и непоносимо.

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 11:00 от punch

# 532
20 лири за корабче по Босфора на касите???Наитина ли толкова са се вдигнали цените - миналата година цената беше 12 лири на човек?

А бе 20 лири е по-добре от 15Е... Mr. GreenТолкова вземат туроператорите като водят организирано групи... ooooh!
За Миниатюрк е 10 лири,а ако е организирано посещението-10Е... ooooh!

# 533
  • София
25 лири беше дългия тур. Да не би той да е бил наред и затова да са поискали толкова?

Имате ли идея Долмабахче в колко часа отваря сутрин? Ако не ни настанят веднага и трябва да се мотаем до обяд мога и да го вмъкна в ранни зори.  newsm78  Все го пропускаме и чувствам, че няма да ми хареса, но пък все някога може да се престрашим да влезем. Laughing  Moга да гледам с часове изписаните плочки в Топкапъ и как са напасвани една с друга, но кристален полилей или нещо подобно няма да ме впечатли изобщо. Laughing

Ние сме били август месец. Не се различава от жегите в София (когато е топло), а с Пловдив не може и да има сравнение, защото от морето духа. Беше 31-32 градуса.

# 534
  • Варна и...духом на Босфора
Зависи за кой тур,пълния или краткия.За пълния тур до Каваклар и обратно цената е 25 лири.До 31 март има само едно тръгване отЕминюню,в 10 ,35.Вече в летния период,са две- и в 13,35.
Пънч ,до втория мост и обратно ли ходихте? И да къде е 10 лири,къде 15 евро за същия маршрут дето вземат нашите....

Пънч- снима ли пухкавите писани? Crazy Party
Писали сме с Таня Hug

# 535
Зависи за кой тур,пълния или краткия.За пълния тур до Каваклар и обратно цената е 25 лири.До 31 март има само едно тръгване отЕминюню,в 10 ,35.Вече в летния период,са две- и в 13,35.
Пънч ,до втория мост и обратно ли ходихте? И да къде е 10 лири,къде 15 евро за същия маршрут дето вземат нашите....

Пънч- снима ли пухкавите писани? Crazy Party
Писали сме с Таня Hug

Да, ако става въпрос за дългия тур - съгласих се, че си заслужава. Но краткия тур с корабчетата на Turyol, предполагм все още си е 12 лири?

# 536
Редеми, 2 моста минахме, да. Не знам обаче дали се води пълен или кратък тур. Като времетраене беше май около час и половина.
Таня, Долмабахче отваря не по-рано от 8.30 сутринта (по спомен), виж за Топ Капъ съм сигурна, че отваря от 8.30. Дворецът Долмабахче наистина си заслужава, архитектурата е уникална и е огромен. Вътре има много картини, изящни вази, камини, фреските са изумителни. Ще видите приемните на султана, спалнята му, богатата библиотека. А в градини на Долмабахче съм влюбена  newsm76, особено в шадравана с лебедите. Гледката към Босфора също е невероятна. Има и уникална история, той е бил резиденция на Кемал Ататюрк след революцията. Живял е там до смъртта си. Според мен си струва определено да се посети.
Писаните съм ги снимала и как иначе, аз съм отявлена котколюбителка и у нас си отглеждам една разкошна бяла персийка със сини очи Simple Smile

# 537
  • София
Това е късият тур. Дългият е до Черно море и е няколко часа.

А за Долмабахче - да имаше билетче само за градините ...  Laughing  Както и да е. Все някога може и да влезем и да го видим. А ако се чудим какво да правим в 8,30 - 9 часа може и да уплътним времето. Нормално по това време спим и денят ни започва доста по-късно.  Laughing

# 538
Само за градините няма  Laughing, но пък може да си вземете само за харема, предполагам. Цената му беше около 15 лири. Иначе, на входа е като Топ Капъ- минава се през секюрити, скенер на багажа и т.н. При влизане в двореца ви дават найлонови калцуни Simple Smile

# 539
Редеми, дала си идея след Долмабахче да се отиде първо в Ортакьой и оттам на Таксим и ме изкушаваш с това си предложение  Simple Smile, но от друга страна пишеш, че в празничните дни автобусите са по-нарядко  Thinking

Планът ми за съботата е да посетим Долбамахче около 9 часа, за да избегнем навалиците, после бихме могли да отидем до Ортакьой, оттам Таксим и по цялата Истиклял, кулата Галата, моста Галата и ако сме добре с времето от моста хващаме автобус за Пиер Лоти  Peace

Това постижимо ли е за 1 ден?

Имам и въпрос, може да е коментирано, ама не помня  Embarassed
Египетския пазар и Капалъ чаршъ работят ли в неделя? Защото за тогава съм ги планувала и да променям плановете, докато е време.

За харемите коментирате-вече от няколко места чувам, че повече си заслужава харемът на Топкапъ, а не толкова на Долбамахче  Peace
Ее, който има излишно време и парички, най-добре е и двата

Общи условия

Активация на акаунт