България- страна на полиглоти?

• 19 250
  • 432
  •   1
Отговори
# 345
Лошото е, че децата много попиват. По хиляда пъти съм я карала да повтаря лайк, докато го каже като истинска трънчанка.

# 346
това за академичната среда вероятно е препратка съм мен, защото аз обърнах внимание на несъответствието, но не мога да разбера точно какво имаш предвид. Продължавам да твърдя, че един ТОЕФЛ не доказва нищо, просто е една машина за пари, и може би най-грубото отсяване на най-незнаещите езика. Можеш да научиш един учебник, да се тренираш за теста, да се научиш да пишеш есе на тема "пътуване със самолет срещу пътуване с влак", но това не означава, че ще си способен да прочиташ по нялкостотин страници страници на седмица и да напишеш по няколко сериозни академични есета пак на седмица, все едно ги пишеш на родния си език.

Разбира се, че е машина за пари, след като е един от малкото тестове, признати от всички университети в света. Можеш да тренираш само формата на теста - да боравиш максимално добре с текста в краткото време, което имаш, някой дребни трикове като отсяване на невъзможни отговори, скимване на текста и т.н. Дори и това да си суперконцентриран в продължение на плътни 4 часа трябва трениране, но то нищо от това не подобрява знанията по езика.
Ти какво имаш предвид под "да тренираш теста"? Това да не са листовки? Невъзможно е да знаеш какви текстове ще ти се паднат, а всичките са много, ама много трудни за разбиране. Само в частта с четенето текстовете са от 3 до 5 (за всеки различно) с по около 700 думи.
Ето по-подбробно обяснение:
http://i-courses.org/?p=reading_tips

А самите текстове са ужасни. На мене ми се падна текст за някакви въглища, после за това защо температурата на въздуха е най-висока към 2ч. следобяд, след като слънцето е най-близо до земята към 12, за гигантски костенурки, за шивашката индустрия в Англия през 18 век. По разбираеми причини термините в последната тема ми бяха много добре познати (правни и икономически), но с въглищата и слънцето здраво се изпотих. Текстът може да е с медицински, технически, музикални, правни, химични, биологични и каквито се сетиш и не се сетиш термини.

И каквото и да тренираш, не знам как ще ги "излъжеш" на секцията "говорене", след като хабер си нямаш предварително какво ще трябва да говориш, а трябва да го направиш максимално добре за кратко време. Как ще стане ако не владееш езика на много високо ниво? Е, все ще стане, но с малко точки. А частта с писането не е само есе.

Не знам кога си се явявала, но от известно време тестът е само IBT вариант и септември 2010 го промениха, като му повишиха доста сложността. Веднага след това, при първата кампания за приемане на документи (декември-януари-април), много университети обявиха, че приемат сертификати само от новия вариант, независимо че по принцип сертификат важи две години.

Та с две думи твърдя, че форматът на ТОЕФЛ е такъв, че човек който владее много добре езика може да се изложи, заради сложността на самия формат и ако той не е свикнал с него, но човек който не владее много добре езика, не може да вземе сертификат с необходим (за университет) точки,  колкото ще и да "тренира". Всичко друго е градски легенди, които не знам с каква цел се разпостраняват.

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 15:06 от Анонимен

# 347
Кой е редактирал поста си? Какво пишеше преди редакцията?
Check Please. Пишеше, че английският й е отличен. Че когато в работата й са оформяли групите по език, бизнес английският е бил открит специално за нея и нейна колежка. Подобни.
Това ме провокира да се изкажа и за перфектния, отличен език.

Усмихва ме фактът, че жена, която работи и комуникира с чужденци от вчера или онзи ден има отличен език, а друга, която е професор, член на достатъчно научни сдружения, преподавала и преподаваща освен в България, и в Мадрид, Барселона, Саламанка и пр. смята, че не е чак толкова отлична.

Ааа, къде бил ключът за бараката. Раздразнила сте се (усмихнато), че оценявам английският си като отличен.  Joy А може би че за мен и колежката направили курс по бизнес английски. Да ви успокоя, направиха го защото си го поискахме. Защо да не изклинчим и ние по четири часа седмично от работа, като другите?  Mr. Green

Права сте драга, от вчера работя с чужденци (хайде от онзи ден), кракът ми не стъпвал в чужбина, камо ли да съм живяла и работила там и да си имам хабер що е то английски, и не съм завършила АЕГ, даже не знам къде се намира.  Joy

# 348
  • София
ако не се справи добре някой със секцията за говорене, ще му вземат част от точките, но това няма да го провали на целия тест. Да е било преди 6-7 години, още си пазя тухлата за подготовка и диска. Ми, да ти кажа, текстовете не ми се сториха кой зне колко сложни, а дори сегашнитте 700 думи не са някакво чудо невиждано. Едно сериозно есе в университетите трябва да е около 2000-2500 думи, четат се много повече страници. Има и други сертификатни, които са с доста по-висока сложност, миля че те са задължителни за магистърските програми. 
Не съм гледала сегашния тест, защото ми иска регистрация, а аз не обичам да се регистрирам по разни места. Виж сега, аз не оспорвам важността на твоя резултат, просто казвам, че този тест, макар и най-разпространен, не дава никаква сигурност, че като се започне реалното учене на английски, всичко ще е по мед и масло, и на човека ще му е толкова лесно, колкото ако  учи на родния си език.

# 349
Това са несериозни работи. ......... трябва да можеш да обясниш, че ти трябва препарат за някакви буболечки в косата.  Laughing И като ти каже аптекарката думата, вече ще я знаеш.

За да обясниш на аптекарката нещо не ти трябва да знаеш чужд език, камо ли пък  да го знаеш отлично. Laughing Трябва пантомима, ако питаш мен. Laughing Всъщност, ако някой иска да те разбере, може и на собствения език да говориш и да ти отговарят на език, който не разбираш  и пак да се разберете.

Веднага давам пример от ежедневието, на който бях свидетел: Магазин за риба. Рускоговоряща клиентка иска да си купи шайба риба. Човек с дръпнати очи(подозирам,че беше китаец, но не мога да съм сигурна)е човекът за щанда. Рускоговорящата лелка му показва с пръсткое парче иска, "китаецът" я пита на "китайски" дали това е точно парче, което иска. Лелката изръмжава на руски, че не е това точната шайбичка, която би искала да занесе вкъщи. С пръст и с руски думи му казва на мъжа,че иска долната шайба. Мъжът я разбира и имаме сделка Laughing Всички са щастливи.

Защо го пиша всичко това? Laughing . Да твърдиш, че знаеш нещо "отлично" е много субективно твърдение. В случая с "твоя" английски, който е отличен. Laughing Тоефл твърдят, че ти си професионалист и всичко това е подплатено с максималния брой точки 120. Laughing Но, ти  продължаваш да живееш в заблуда и си казваш, ами да, аз съм такава. Laughing Да, речем съвсем хипотетично, че аз плюя на оценяването и критериите на Тоефл и решавам сама да те проверя  колко отлично знаеш анлгийски. Как, да го направя? Ами ще те накрам да ми прочетеш някое произведение на Шекспир и да ми го обясниш. И стана тя, каквато стана... Разбира се, ти ще протестираш и ще кажеш- да, ама него даже хора, за които английският е роден не го разбират.
Тога идва моят логичен въпрос, мадам, аз искам да ми разтълкувате с вашия отличен английски, оценен от ТОЕФЛ на 120 точки  художествена литература, а не някакъв специфичен научен жаргон и вие имате затруднения? Хм..., има нещо гнило в Дания, ще бъде следващата ми мисъл.
Хем отлично, хем не разбират, хем ги оценяват с най-висок брой точки.... И почвам да си мисля разни неща, за критериите и така нататъка. Laughing Няма време да се впускам в излишно празнодумство. Laughing

Но пък един Валери Петров, който съм сигурна, че никога няма да каже ,че владее английски отлично и дълбоко се съмнявам,че има хартийка от ТОЕФЛ  взима и превежда човека, който твърди, че животът е сцена, и всички ние сме актьори. Laughing

За да обобщя: Всичко е субективно, и съм сигурна, че ако някой  иска да обори това субективно мнение, винаги може да го направи. Hug

# 350
Раздразнила сте се (усмихнато), че оценявам английският си като отличен.  Joy
Достатъчно въздържана съм, за да напиша, че си ме усмихнала. А не че съм се търкаляла от смях, подобно на човечето в края на изречението ти.
Няма шанс да ме раздразниш, моля ти се.

# 351
Не, не дава гаранция за такова нещо, но щом го приемат значи е сравнително надежден критерий. Наскоро видях, че консерватория във Виена например не приема никакви тестове, а просто има изпит по немски, там на място. Което може би е по-обективно, но пък в повечето случаи трудно изпълнимо.

# 352
Всичко, което каза Цонна е базирано на нейн личен опит и от разказаното излиза, че тя не е много добре с езика, но го е разбрала чак като отишла в чужбина. От друга страна, да не можеш да се оправиш в аптека и с някакви въшки, но да си се явявал преди това на изпит за сертификат, който има за цел да докаже умението ти да се справяш с езика в академична среда, трябва много да си се надценил ...  Joy Класика в жанра. Оттам нататък много слабо ме интересува какво има предвид, особено пък частта с необективните оценители от ТОЕФЛ.

Като се върна ще го коментирам това. Да, не съм много добре с езика, каквото и да означава това. Outta Joint

Въщност, това ми е коментара Laughing Съгласявам се с това субективно мнение.

# 353
  • София
монопол, сладка хапка, вредили са се! Не е като да не е някакъв надежден критерий, но е някакъв базов критерий. Сега не се сещам за името на един друг сертификатен тест, някои познати навремето го държаха за обучение в чужбина, аз като го видях и се оцъклих, тойфела пред него ряпа да яде!  Peace

# 354
монопол, сладка хапка, вредили са се! Не е като да не е някакъв надежден критерий, но е някакъв базов критерий. Сега не се сещам за името на един друг сертификатен тест, някои познати навремето го държаха за обучение в чужбина, аз като го видях и се оцъклих, тойфела пред него ряпа да яде!  Peace

IELTS сигурно. Той като формат е по-лек, но пък има много рядко дати за него и само в София. Май отскоро има и във Варна, но два пъти годишно или нещо такова. То е британският вариант, а TOEFL e американски. В САЩ доколкото знам, не приемат IELTS. И още един тест съм срещала по страниците на университетите, но не се сещам за името му.  Simple Smile
Да нямаш предвид GMAT и SAT? То е друга бира и за там не смея хич да мисля.  Laughing

http://www.princetonreview.com/

# 355
  • София
ГМАТ не съм го гледала, но САТ не е чак толкова страшен, колкото го изкарват, все пак е за бакалаври. Не съм се явявала на него, но четох тухлата, пробвах се на един тест навремето. Не видях някакви кой знае какви трудни неща, ако човек съвестно си е учил в училище навремето (за сегашно време не зная, поколението е друго). Спомням си, че ми беше странно с инчовете в сантиметри. Много години минаха оттогава, може и него да са го променили. За сертификатните е важно да се правят упражнения, за да му се хване цаката.

# 356
  • София

Нивото на образованието ни е крайно ниско.... Сега е хаос, всеки преподава по каквато система си хареса, преподават и напълно неуки хора, а и няма как да е иначе щом търсенето на такива кадри е в пъти повече от предлагането.

Само че ако се приложи логиката, че системата е крива, грешна, без стратегия и т.н. до край, за който си искаме премет може да кажем- няма смисъл. И да легнем да мрем.

Аз всъщност разбирам ти какво искаш да кажеш, но голяма част от постингите по темата са или снизходително-патронизиращи към желанието да се знае език, или открито подигравателни към умненията или преценката на другите хора (сега ще подпукате и учителите, знам).

Няма нужда да легнем и да мрем, а да мислим. В случая държавата пързаля народните маси като пробутва часове по чужд език от детската градина, а образованието като цяло е трагично. Хубаво е в ролята на широки народни маси да изискваме от държавата по- смислена политика и щом ни кажат, че няма пари да ги попитаме как имат пари за пакистански от първи клас, за перверзии като графичен дизайн за първокласници и тн.

Check Please Много интересни неща разказваш за себе си, но предлагам да продължим разговора тук по темата.

# 357

Всичко, което каза Цонна е базирано на нейн личен опит и от разказаното излиза, че тя не е много добре с езика, но го е разбрала чак като отишла в чужбина. От друга страна, да не можеш да се оправиш в аптека и с някакви въшки, но да си се явявал преди това на изпит за сертификат, който има за цел да докаже умението ти да се справяш с езика в академична среда, трябва много да си се надценил ...  Joy Класика в жанра. Оттам нататък много слабо ме интересува какво има предвид, особено пък частта с необективните оценители от ТОЕФЛ.

Joy Човек трябва да може да чете и между редовете, поне на майчиния си език.

Всъщност, този "сертификат, който има за цел да докаже умението ти да се справяш с езика в академична среда" отговаря на ниво Б2. Средно ниво. Сама можеш да намериш разликите с С1 и С2.
За класиката в жанра си права. Аз самата, като взех такъв сертификат тук в ДЕ и се записах в университета, си мислех, че владея перфектно немски.  Laughing

# 358
Аз пък смятам, че е чудесно, че България е страна на полиглоти. Peace

# 359
  • София
Аз пък смятам, че е чудесно, че България е страна на полиглоти. Peace
Дааа, сетих се за вица за клиент и продавач полиглоти:
- Чин чан чен дзуан Кока- кола?
- Две бутилки к'во?

Общи условия

Активация на акаунт