България- страна на полиглоти?

• 19 255
  • 432
  •   1
Отговори
# 60
И откъде едно 4 годишно дете да знае ползите от чуждия език и въобще може ли да ги осъзнае, че така категорично заявява, че иска да учи английски. Интересът от къде е дошъл питам?

Наистина ли е толкова странно, че четиригодишно дете има интерес към нещо? Тя не осъзнава ползите по начина, по който ги оценяваш ти или аз, но знае, че иска да разбира текста на песента, която слушаме в колата, например. Едва ли на 4 преценява, че сега е моментът да учи английски, за да замине за чужбина като порасне.  Crazy

Ох, моля ти се  Stop На 4 години иска да разбира текст на песен? А не да гледа животни примерно и да си играе на кукли, със строител, да реди детски пъзели?
Оттеглям се.

# 61
 А, защо напълно е възможно. Моята също от  около четири годишна иска да знае английски. Не да го учи, забележете... И иска да знае как се казва това, или онова, какво пее Майкъл Джексън, какво значи името на тоя или оня герой , или как се казва на английски "Не искам да го ям това". Също иска да знае тези неща и за руски, и френски. А как е на английски петел? А на руски, а на френски? Такива неща, някакъв интрес е, не знам дали е от полза за по-късно, сигурно не, но не искам да го обезкуражавам, докато го има. Реално никаква полза няма, че сега знае как се казва котка на три езика, но като пита...
  Естествено, дължи се на филмите, музиката и книжките, които имаме. А и друг път съм казвала, че у нас телевизора не се спира, това ни е навик от преди нея.

# 62

От кое се оттегляш? Питаш - обяснявам.

И със строители и пъзели играе, и книжки обича, и много други неща. Не виждам как едното пречи на другото. Просто давам друга гледна точка, за да не се въртим около клишето "измъчени деца и родители с болни амбиции". Нито аз съм болно амбициозна, нито детето ми страда  Laughing

Между другото, с цитираната в началото статия съм много съгласна, особено в частта с научаването на родния език  Peace

# 63
  Родния език, ако е в среда в която се говори неправилно и родителите му нямат голям речников багаж и ако не чете художествена литература, колкото и часа да имат за сметка на чуждия език, пак няма да го овладее до такава степен, че да се научи да се изразява смислено и с добре построени фрази само от училище.

# 64
Твърденията в статията са попреувеличени, предполагам, за да е по-четивна. Ненужна истерия срещу заниманията с чужди езици, а за подсилване е споменато и нивото на владеене на родния български. Е, и? 

# 65
  • София
според мен си е баш истерия. Не виждаш ли какво става и тук по темите - майките първо питат какВИ (е един само, да не мислиш, че един стига!) чужди езици се учат още от първи клас и колко часа е хорариумът, а не дали учителката ще е читава и децата ще научат грамотно български и по колко часа е там хорариумът! Най-много се изумявам от курсовете за бебета по не знам си коя система. Защо, кажи ми, трябва да отида на курс за бебета, за да говоря на детето си на английски? Не мога ли да го правя и вкъщи? та, тези курсове са по-скоро за кеф на майките, да се видят на лафче, а не че толкова има полза за бебетата.

# 66
  • София
Твърденията в статията са попреувеличени, предполагам, за да е по-четивна. Ненужна истерия срещу заниманията с чужди езици, а за подсилване е споменато и нивото на владеене на родния български. Е, и? 
Проблемът е, че истерията с езиците е толкова голяма, че нищо друго няма значение. В детските градини още е така, а за училище не говорим. Виждам хора, които не се смущават, че децата им имат ниски оценки и нула знания по останалите предмети, но учат поне по два езика. Там, пък не могат да преценят детето колко знае, защото самите родители не знаят никакъв чужд език или го знаят толкова зле, че намират детето за гениално.
И мен ме бърка като родител, защото детето ми ще учи в образователна система, която и така не е добра, а повечето родители въобще не се интересуват от нищо извън чуждоезиковото обучение.

# 67
Andariel, ако към мен е въпросът ти отправен, не, не виждам. Истерията я съзрях във внушенията, струящи от тази статия. Проблемът на българското образование не е изучаването на чужд език/чужди езици/, а неовладяването на българския и останалите предмети, как поднесени, как преподадени, как изучени, как оценени....  - от страна и на родители, и на просветители.
Другото, което си изкоментирала, е въпрос на средства и степен на префърцунване.
Бояна, разбирам, но мисля, че епицентърът е изнесен в периферията, ако мога така да се изразя.

# 68
Простичко е, Андариел - суета + пари = пари прим  Wink
В една езикова школа по немски предлагат като супер бонус тренировки по тенис на немски  - цената е двойно по-висока от тази на стандартните уроци по тенис. Съчетаване на спорта с езиковото обучение, какъв мехлем за родителското ухо  Wink Пита се в задачата - колко и какви езикови умения се придобиват по време на спортна тренировка?

# 69
  • Kопенхаген
Вашите деца не слушат ли детски БГ песнички? Какви са тези американски щуротии, Майкъл, Вайкъл и т.н. Искала да разбира текста на песента, добре пусни и ,,Детство мое,, ще го разбере. Или пък сама осъзнала, че искала да учи английски език ами не френски или патагонски. Прекрасно е колко добре се самозаблуждавате и успокоявяте съвест.

# 70
  • София
Простичко е, Андариел - суета + пари = пари прим  Wink
В една езикова школа по немски предлагат като супер бонус тренировки по тенис на немски  - цената е двойно по-висока от тази на стандартните уроци по тенис. Съчетаване на спорта с езиковото обучение, какъв мехлем за родителското ухо  Wink Пита се в задачата - колко и какви езикови умения се придобиват по време на спортна тренировка?
Това е страхотно. Може ли името на школата?

# 71
И мен ме бърка като родител, защото детето ми ще учи в образователна система, която и така не е добра, а повечето родители въобще не се интересуват от нищо извън чуждоезиковото обучение.

Образователната система е меко казано "недобра". Не мисля, че чуждоезиковото обучение е важен пирон в ковчега й. Та ако поне полиглоти произвеждаше средното ни образование, би трябвало да сме и на толкова доволни.

В една езикова школа по немски предлагат като супер бонус тренировки по тенис на немски  - цената е двойно по-висока от тази на стандартните уроци по тенис.

Joy

# 72
  • Варна
Пита се в задачата - колко и какви езикови умения се придобиват по време на спортна тренировка?

Schneller! Schneller! Laughing

Простете!

# 73
Вашите деца не слушат ли детски БГ песнички? Какви са тези американски щуротии, Майкъл, Вайкъл и т.н. Искала да разбира текста на песента, добре пусни и ,,Детство мое,, ще го разбере. Или пък сама осъзнала, че искала да учи английски език ами не френски или патагонски. Прекрасно е колко добре се самозаблуждавате и успокоявяте съвест.

Слуша всякакви, моето поне. А съвестта какво общо има? Не мисля, че нещо ще му навреди да знае какво се пее в песничката за Рапунцел. Или която и да е друга.
  Доброто изразяване на родния език зависи от семейството, оставете тая работа с училището. На Пенчо баща му и майка му ако си служат с речник еквивалентен на този на Елочка Шчукина, чакай ти в училище да се научи да владее езика си правилно и да формулира смислено мнението си по въпроси касаещи даже нещо, дето принципно го интересува.
      И изобщо, как е възможно образованието да е на толкова ниско ниво по всички предмети в едно обикновено училище, а да се смята, че затова е виновно желанието на хората децата им да научат език? Ами искат да им  дадат възможност да се доберат до нещо по-добро, много ясно.

Последна редакция: ср, 28 мар 2012, 16:57 от Iris04

# 74
  • София
не е само изразяването като говорене, а и грамотността. В обикновения живот не се изразяваме книжовно, ако ще да сме най-големите ерудити, а в училище се усвоява книжовната форма на езика.

Общи условия

Активация на акаунт