България- страна на полиглоти?

• 19 258
  • 432
  •   1
Отговори
# 285
По български още са на ченгелчета и лулички, а по английски направо четат и пишат изречения

Това истина ли е??  Shocked

Да, и аз бях възмутена. Буквално се пишеха чертички и лулички по български, а по английски се пишеше с печатен шрифт и то в тетрадка с тесни и широки редове.  Laughing Това се случваше по-миналата година.

# 286
Адски е тъпо да учат лични местоимения на английски, когато на български още не знаят какво е това, нито пък да се спрягат глаголи, докато не са изяснили понятието в часовете по български.

Преди няколко дена взеха лице на глагол по български. Аз в къщи доизяснявах. Накрая дъщеря ми каза: "А, да. Ние по английски вече го учихме".  Confused Какво са научили по английски е друг въпрос, защото почти няма дете, което да не ходи в Британика или друг подобен курс и то според майките, защото те самите не могат да им помагат.
Миналата година имаха много добра учителка, но започна работа в ЕГ и тази година колежката й е много зле. Все едно преподава английски на мандарински. Ще го преживеем, последен зор ми е засега английският.

Аз пък не мога да разбера, защо след като сме европейска държава от първи или хайде втори клас ще е задължително да се учи английски и само английски. Защо да не може да се избира немски, френски и други езици? Ще каже човек, че на много места в Европа се говори английски.  Confused Даже си мисля, че има повече и по-качествени кадри по другите езици.

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 23:54 от Анонимен

# 287
С близката лексика така можеш да се подхлъзнеш...

За какво подхлъзване говориш, нали за гледане на телевизия идеше реч?

Както и да е, не ми отговаряй, вече е извън дискусията.

Така е, но това понятие "близка лексика" е много измамно.
Какво значи близка лексика? На мен тази близка лексика не
ми помага например, когато слушам руска реч, защото не
разбирам руски. Това имам предвид - когато не разбираш
един език или имаш солидни пропуски, колкото и близка
лексика да има този език до родния ти, едва ли ще ти е
от някаква съществена полза. Освен това за мен е мит,
че руския и българския толкова много си приличат.
Ясно е, че имат някакво сходство, но ако не знаеш руски,
едва ли това сходство би ти помогнало да разбереш, когато
някой руснак ти заговори. Най-много да "хванеш" някоя дума и дотам.

П.П. Какво да правим, отговорих ти. Mr. Green
Дискусията кривва от време на време
в различни посоки, така че не е болка. Simple Smile

# 288
Аз имам реален поглед до 3та група в ДГ. Смятам, че наученото там е помогнало в някаква, дори в минимална степен на детето, за да се интегрира бързо на новото място.
За ученето по картинки в 1 клас знам от темите тук. Т.е. явно зависи на кое издателство се използват учебниците..
Направих си труда да видя учебника за 1ви и 2ри клас на Просвета HELLO. Няма учебна тетрадка в сайта на Просвета за 1 клас. Значи писането е по инициатива на учител? Прегледах и няколко видеоурока. Ако не си учил английски в ДГ си...загубен.  Mr. Green

С "ужасен" печатен шрифт пишат децата тук до 4/5-ти клас.

# 289
Не знам аз ли криво гледам, или вие криво ми говорите, ама не мога да прозра защо е възмущението.

Видях интелектуалният снобизъм на припявката колко е сложно да започнеш чужд език, видях (може би) шовинистистичните нотки на притеснението, че някой може да намери по-важни езици от българския, видях заиграване със стереотипа за супер-амбицизоните майки-тигрици. ОК, всеки се вълнува от каквото лошо си е внушил, че вижда в ученето на език от малки деца.

Ама възмущението не го разбирам.

# 290
  • Варна
По български още са на ченгелчета и лулички, а по английски направо четат и пишат изречения

Това истина ли е??  Shocked

И аз съм изненадана, а, както споделих, дъщеря ми учи от първи клас руски, а от втори - английски, както всички. Не пишеха в първи клас по руски, не и преди да започнат да пишат диктовки по български, т.е. след като мина Празника на буквите. Тогава започнаха да учат руската азбука, а съвсем към края на годината - да четат прости изречения от 3-4 думи. Дотогава учиха думички (по картинки), пееха песнички, учеха стихчета.
По английски почти целия първи срок на втори клас учиха азбуката - печатно, ръкописно. Покрай буквичките - и някои основни думички, въпроси, отговори (устно, по картинки). Вече пишат думички и четат прости изречения: Как си? Добре съм. Какво е това? Също пеят, рисуват, слушат песнички и т.н.
Домашните и контролните са елементарни.

# 291
На мен тази близка лексика не
ми помага например, когато слушам руска реч, защото не
разбирам руски. Това имам предвид - когато не разбираш
един език или имаш солидни пропуски, колкото и близка
лексика да има този език до родния ти, едва ли ще ти е
от някаква съществена полза. Освен това за мен е мит,
че руския и българския толкова много си приличат.
Ясно е, че имат някакво сходство, но ако не знаеш руски,
едва ли това сходство би ти помогнало да разбереш, когато
някой руснак ти заговори. Най-много да "хванеш" някоя дума и дотам.

Ти и сръбски ли не разбираш, като ти говорят?  

# 292
Сръбски разбирам повече от руски, без да съм се занимавал никога и с двата.
Хора, които са учили руски, наистина недоумяват как е възможно да не разбираш.
Възможно е - не е толкова близък до българския, както е насадено.
От три изречения може и да разбера три думи, но за мен това не е "разбиране".

# 293

Много е възможно. И характерно за хора от нашето поколение - визирам Argent и мен.
Българският и сръбският са в една подгрупа на славянските езици. Доста по-лесно е да разбереш сръбски, отколкото руски, без да си имал досег с езика.

Нямам нищо против ранното въвеждане на чужд език. Не го намирам за вредно в никой случай. Но да е задължително за всички... Да се пише в училище първо на английски... Лудост е!
Учила съм английски от три годишна. И определено не беше с лист и писалка. Crazy
Въвеждането на езикови паралелки/подготвителни класове във всяка гимназия също намирам за глупаво. 

# 294
  • София

Не знам аз ли криво гледам, или вие криво ми говорите, ама не мога да прозра защо е възмущението.

Видях интелектуалният снобизъм на припявката колко е сложно да започнеш чужд език, видях (може би) шовинистистичните нотки на притеснението, че някой може да намери по-важни езици от българския, видях заиграване със стереотипа за супер-амбицизоните майки-тигрици. ОК, всеки се вълнува от каквото лошо си е внушил, че вижда в ученето на език от малки деца.

Ама възмущението не го разбирам.
Криво гледаш, Алиса. Ползвам 6 езика освен родния си, нали не мислиш, че съм против изучаването на чужди езици. Смехотворно е.
Нивото на образованието ни е крайно ниско и с про форма изучаването на чужди езици става още по- зле, а не по- добре. Ако ще се поощрява ранното чуждоезиково обучение у нас нека да е с някаква обща идея, мисъл стратегия. Сега е хаос, всеки преподава по каквато система си хареса, преподават и напълно неуки хора, а и няма как да е иначе щом търсенето на такива кадри е в пъти повече от предлагането. Елементарно е да се провери, че само в София училищата с най- разширено изучаване на чужди езици постоянно пускат обяви за набиране на такива учители. Децата сменят по няколко на година, а на много места и за големи периоди от време нямат учител.

# 295

Много е възможно. И характерно за хора от нашето поколение - визирам Argent и мен.

Тогава сърбите защо разбират български?

Не искам да обиждам никого, но да не разбираш руски и сръбски за мене си е чист мозъчен мързел.  Елементарни асоциации, нищо повече не е необходимо. С говоренето е друг филм, защото руснаците поне рядко са способни на подобни асоциации и ако не се изразиш перфектно рядко се напъват да те разберат. Пък и голям шовинизъм ги гони.  Mr. Green Това последното съм го чувала от много руснаци, като оправдание за това, че не разбират грам български. Тези които нямат подобни скрупули разбират прекрасно и учат добре.
Не вярвах, че ще срещна руснаци говорещи правилно български че и без акцент, но имам колежка, която е в България от 3 години и изобщо не й личи, че българският не й е роден, а днес се запознах и с един такъв мъж, който е на 61 години и живее от няколко години в България.

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 00:55 от Анонимен

# 296
Елементарно е да се провери, че само в София училищата с най- разширено изучаване на чужди езици постоянно пускат обяви за набиране на такива учители. Децата сменят по няколко на година, а на много места и за големи периоди от време нямат учител.

В нашето училище също има голямо текучество, защото колегите, особено по английски, предпочитат да се отърват от мъките на образователната система и да отидат на място, където ще са по-добре платени. Малко са такива шемети като мен, които ще зарежат офиса и ще отидат да работят за чест и слава в училище. Laughing Никога не съм вярвал, че един ден това ще го изрека точно аз, но професията страшно много ме радва, прави ме щастлив и ми носи позитивно настроение, въпреки някои кофти неща в нея. Един ден обаче, когато настъпи време за семейство, не знам дали няма да ми се наложи да се простя с нея заради финансовата страна. Confused

# 297
Ще го напиша пак, защото не се разбрахме, Check Please.
Много е възможно българин и сърбин да се разберат, без да са имали досег с езиците си по-рано.
Малко вероятно е руснак да разбере българин, без да е имал досег с българския.
Българското възприятие за руския език има своята опашка.

# 298
  • София

Сърбите как разбират български? Учили са руски в училище ли?
Не разбират. Могат да се научат да разбират, но повечето, които не са контактували с българи разбират толкова, колкото ние разбираме чешки.
Аз разбирам сръбски, защото съм прекарала доста лета в Трънско, а и много често общувам със сърби. И все пак, говоря зле, трудно ми е.

Елементарно е да се провери, че само в София училищата с най- разширено изучаване на чужди езици постоянно пускат обяви за набиране на такива учители. Децата сменят по няколко на година, а на много места и за големи периоди от време нямат учител.

В нашето училище също има голямо текучество, защото колегите, особено по английски, предпочитат да се отърват от мъките на образователната система и да отидат на място,
където ще са по-добре платени. Малко са такива шемети като мен, които ще зарежат
офиса и ще отидат да работят за чест и слава в училище. Laughing
Да, тези, които владеят отлично какъвто и да е западен език са добре дошли в аутсорсинга срещу доста добра заплата, от 1500 нагоре. Вярно, работата не е много забавна, но не е и твърде тежка. Шеметите като теб често спират да са шемети, когато имат деца и нужда от повече пари.

# 299

Сърбите как разбират български? Учили са руски в училище ли?
Не разбират. Могат да се научат да разбират, но повечето, които не са контактували с българи разбират толкова, колкото ние разбираме чешки.
Аз разбирам сръбски, защото съм прекарала доста лета в Трънско, а и много често общувам със сърби. И все пак, говоря зле, трудно ми е.

Аз като питам знам защо го правя. В Малта почти всичките ни приятели бяха сърби. И до ден днешен си ходим на гости и се чуваме постоянно. Един няма с който да не се разбираме прекрасно. Нито един. Говоря ти за десетки приятели, не за отделни индивиди. С тях не говорим на развален руски, както с руснаците и не се дообясняваме на английски. Ние си говорим на български, те на сръбски. Някои думи автоматично почвам да казвам на техния език, но са отделни думи и много малко.

Общи условия

Активация на акаунт